Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
Kornik
Wysłał podziekowań: 0 Otrzymał 4 podziękowań w 4 postach
|
Wysłany: Pon Lip 11, 2011 8:41 am Temat postu: |
|
|
hm... co do dupka, to mnie on ani nie wydłuża, ani nie skraca lutealnej... bo jak mam naturalne 12-14 dni tak i z dupkiem (branym do ostatniego dnia fl) mam tak samo...
a Ty Lizelotko najlepiej idź na monitoring i będziesz miała jasność dlaczego masz tak długie cykle i przede wszystkim czy jest to spowodowane PCO czy może rozregulowaniem np. tarczycy! bo jak będziesz miała owu co cykl to trzeba będzie poszukać przyczyny i przeleczyć to, co Ci zaburza LH i FSH (tak, że aż wynika z nich pco). A może to faktycznie tarczyca?
kurcze... nie znam się na zależnościach jednych hormonów do drugich... badałaś już kiedys cały profil hormonalny w pierwszych dniach cyklu? _________________ Nigdy nie rezygnuj z celu tylko dlatego, że osiągnięcie go wymaga czasu. Czas i tak upłynie. |
|
Powrót do góry |
|
|
|
nadzieja83
Wysłał podziekowań: 2 Otrzymał 1 podziękowań w 1 postach
|
Wysłany: Pon Lip 11, 2011 11:43 am Temat postu: |
|
|
Witajcie :*
Kochane u mnie dzis 2 dc tempka spadła ostatniego dnia i za jakies 2 h już przyszła @
w sumie niczego innego sie nie spodziewałam ale wiecie jak to jest...
jutro ide na pierwszą wizyte w sprawie IUI...
dziewczyny powiem wam o czyms co jest dla mnie ogromnym zaskoczeniem.
Otóż wiadomo jak sprawdzac jakośc jajeczek!!! i nalezy to robic przed każda IUi, lub przy naturalnych cyklach przed owu aby sprawdzic czy to przypadkiem nie jest problem wlasnie w naszych jajkach!!! bo co z tego ze sie wyda kase na IUi jak juz przed IUI moze byc wiadomo ze nie ma po co jej robic...
wiec dziewczynki nic prostszego!!! nalezy udac sie do laba i zbadac sobie poziom estriadolu!!! przed sama owulacja powinien on wynosic minimum 200 na jajeczko!!! jesli jest mniej znaczy ze jest problem w jajeczkach
i ponoc 2 czy 3 dc poziom moze wskazywac ze bedzie wszystko ok ale nie nalezy sie tym sugerowac bo jeszcze wszystko si emoze zminic!!! wiec Korniczku moze u Ciebie jest problem z jajeczkami co??? i lekazr jakos "zapomnial" ze ejst sposób na sprawdzenie ich jakości!!! _________________ Pozwól mi Boże nie tęsknic do tego, co być nie może... |
|
Powrót do góry |
|
|
|
Kornik
Wysłał podziekowań: 0 Otrzymał 4 podziękowań w 4 postach
|
Wysłany: Pon Lip 11, 2011 3:57 pm Temat postu: |
|
|
Nadziejko... ja przed KAŻDĄ jedną IUI robiłam Estradiol i LH
i tak powinien ZAWSZE gin zalecać przy cyklach stymulowanych... nie tylko przy tych z IUI - żeby wiedzieć jak dana kobieta reaguje (i czy w ogóle reaguje) na leki... _________________ Nigdy nie rezygnuj z celu tylko dlatego, że osiągnięcie go wymaga czasu. Czas i tak upłynie. |
|
Powrót do góry |
|
|
|
melmisia
Wysłał podziekowań: 0 Otrzymał 0 podziękowań w 0 postach
|
Wysłany: Pon Lip 11, 2011 6:41 pm Temat postu: |
|
|
Witam wszystkie:)
nie wiem czy dobrze trafiłam ale skoro niektóre z was się starają o dzidzie inne już je mają to może będziecie znały odpowiedź na moje pytanko: Na jakiej podstawie lekarz może stwierdzić bezpłodność? |
|
Powrót do góry |
|
|
|
tosia81 Moderator
Wysłał podziekowań: 1 Otrzymał 101 podziękowań w 101 postach
|
Wysłany: Pon Lip 11, 2011 8:19 pm Temat postu: |
|
|
melmisia napisał: | Witam wszystkie:)
nie wiem czy dobrze trafiłam ale skoro niektóre z was się starają o dzidzie inne już je mają to może będziecie znały odpowiedź na moje pytanko: Na jakiej podstawie lekarz może stwierdzić bezpłodność? |
witaj;)
Przede wszystkim różnica między bezpłodnością a niepłodnością jest duża i nie wiem o które z tych dwóch pytasz. Na pwno o bezpłodnosc. Zazwyczaj para która stara się o dziecko ponad rok i nie ma rezultatu w postaci dziecka powinna udac się do lekarza w celu sprawdzenia co jest nie tak. Tam na podstawie szeregu badań usg, hormonalnych itd lekarz wystawia diagnozę .
To tak w wielkim wielkim skrócie _________________ Jestem mamą ))
|
|
Powrót do góry |
|
|
|
WIKI16
Wysłał podziekowań: 1 Otrzymał 22 podziękowań w 22 postach
|
Wysłany: Pon Lip 11, 2011 9:31 pm Temat postu: |
|
|
melmisia o bezpłodności mówimy wtedy, kiedy wiadomo, że nie ma i nie będzie mozliwości posiadania własnego potomstwa, jest to stwierdzenie bardzo radyklane i definitywne z reguły w przypadku ograniczeń fizycznych (brak jajników, macicy (np po chorobach nowotworowych ale nie tylko), niedorozwój narządów rozrodczych).Natomiast niepłodność dzielimy na pierwotną i wtórną jest to proces odwracalny i zmienny - postać ta nadaje się do leczenia i w większości przypadków przy prawidłowej diagnozie i leczeniu (i szczęściu ) udaje się doprowadzić do ciąży. Trzeba uważać bo czasem lekarze używają tych terminów zamiennie, ale nie powinno tak być. |
|
Powrót do góry |
|
|
|
wind_of_hope Moderator
Wysłał podziekowań: 5 Otrzymał 187 podziękowań w 185 postach
|
Wysłany: Pon Lip 11, 2011 10:02 pm Temat postu: |
|
|
wiki z jakiego słownika to zerżnełas ? strasznie lekarsko brzmi.
korrnikkkk wysłałam Ci wiadomosc, doszła? chyba nie
Tosiu a Ty o 19 tez miałas dac znać _________________
|
|
Powrót do góry |
|
|
|
WIKI16
|
Wysłany: Pon Lip 11, 2011 10:08 pm Temat postu: |
|
|
wind_of_hope chyba to moje niespełnione pasje i trochę doświadczenia życiowego - niestety na studiowanie medycyny już jest za późno |
|
Powrót do góry |
|
|
|
nadzieja83
Wysłał podziekowań: 2 Otrzymał 1 podziękowań w 1 postach
|
Wysłany: Pon Lip 11, 2011 10:23 pm Temat postu: |
|
|
melmisia witaj
ja jesli moge wtrącić słówko to napisałabym że lekarz może stwierdzić bezpłodność jezeli u faceta zdiagnozowana będzie azoospermia (kompletny brak plemników) a u kobiety wycięte narządy rodne.
wbrew temu, że powoli sama przestaje wierzyć, że uda mi się być mamą to WIEM, że dopóki kobieta ma jajniki a facet plemniki szansa na ciążę jest...
z resztą u faceta nawet azoospermia nie jest wyrokiem gdyż znam osobiście przypadek, że facet miał właśnie azo a zrobili in vitro znaleźli jakiś sposób aby wynaleźć u niego choćby jeden plemnik i się udało!!!
Wind mam nadzieje, że wzięlas moją wypowiedź z przymrużeniem oka ???
Kornik no patrz no... nigdy mi o tym nie wspominałaś ja tu dla Ciebie szukam info jak tu najmniej inwazyjnie sprawdzić jakośc jajeczek a Ty przede mną ukrywasz najistotniejsze fakty i sie okazuje, że juz dawno o tym wiesz !!! ach Ty no...
Dodano po 1 minutach:
Tosiuniu przepraszam, że nie napisałam wtedy ale się pokićkało troszkę. może dzis mi się uda zaraz usiaść i naskrobać _________________ Pozwól mi Boże nie tęsknic do tego, co być nie może... |
|
Powrót do góry |
|
|
|
WIKI16
|
Wysłany: Pon Lip 11, 2011 10:52 pm Temat postu: |
|
|
nadzieja83 mam nadzieję że nie macie nic przeciwko jak się trochę pomądrzę ?
przy azoospermie, robi się biobsję jąder i próbuję się w ten sposób pozyskać plemniki.
dość dobrymi badaniami (przy wspomoganym rozrodzie czyli stymulacji, IUI, czy in vitro) na sprawdzenie rezerwy jajnikowej i jakości komórek jest AMH i INHIBINA B, oczywiście też FSH w 3dc. Wyniki dają lekarzowi obraz jakie wdrożyć leczenie (leki, dawki) |
|
Powrót do góry |
|
|
|
|