FAQ
Szukaj
Użytkownicy
Grupy
Zaloguj się, by sprawdzić wiadomości
|
|
|
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
nadzieja83
Wysłał podziekowań: 2 Otrzymał 1 podziękowań w 1 postach
|
Wysłany: Pon Lip 11, 2011 11:02 pm Temat postu: |
|
|
Wiki ja absolutnie ekspertem nie jestem, jesli wiesz coś o czym nie wiem ja a widze, że pewnie tak jest (skąd masz taką wiedzę???) bo ja tak naprawde mało wiem i dopiero się ucze to pisz smiało ja z chęcią się czegoś nowego dowiem. tym bardziej że jestem przed swoją pierwszą IUI i każda dosłownie KAŻDA info w tym temacie jest dla mnie bardzo istotna.
To powiedz co to jest to AMH i INHIBINA B??? i co ma pokazac to FSH w 3 dc? a co jeśli się go zrobi w 4 dc?
pisz wszystko co wiesz _________________ Pozwól mi Boże nie tęsknic do tego, co być nie może... |
|
Powrót do góry |
|
|
|
Kornik
Wysłał podziekowań: 0 Otrzymał 4 podziękowań w 4 postach
|
Wysłany: Wto Lip 12, 2011 8:44 am Temat postu: |
|
|
niby dużo nie naskrobałyście a informacji, że HO HO
przede wszystkim Melmisia witaj
Wind dostałam, ale w domu nie mam obecnie neta, a w pracy nie zdążyłam nawet otworzyć... zaraz zerknę
WIKI wymądrzaj się, wymądrzaj zapraszamy
AMH i INHIBINA B? szczerze mówiąc to nie słyszałam o tych badaniach...
Nadziejko, no wczoraj tuż przed wyjściem z pracy zajrzałam i nie zdążyłam nic więcej napisać... strasznie mi przykro, że te góry nie podziałały tak jak podziałać powinny wiem, że "nie czekałaś" itd ale i tak mi smutno...
i specjalnie dla Ciebie spisuję moje wyniki Estradiolu przedowulacyjne:
9dc 1127 (n. 315 ? 1828) - owu 11dc
9dc 607 (n. 62 ? 534) - owu 10dc
11dc 419 (n.120-500) - owu 14dc
różne normy, bo w różnych labach robione - oczywiście w 3 różnych cyklach
i jeszcze Ci SKOPIUJĘ (żeby nie było, że ja też się tak znam hihihi ) o co chodzi z tym FSH - tak w ogóle to on(o) stymuluje dojrzewanie pęcherzyków w jajniku.
"Badanie FSH (wraz z badaniem estradiolu) wykonuje się najczęściej w celu określenia tzw. rezerwy jajnikowej. FSH bada się także przy podejrzeniu o niewydolność przysadki (po urazach, intensywnych ćwiczeniach czy nadmiernym odchudzaniu) i przy diagnozowaniu braku miesiączki."
dlatego badamy i Estradiol i FSH i LH w 2-4dc, niekoniecznie dokładnie w 3dc
Dodano po 13 minutach:
Nadziejko, pisz szybciutko jak po wizycie?
jakie wrażenia?
jakie zalecenia?
jakie plany najbliższe...? _________________ Nigdy nie rezygnuj z celu tylko dlatego, że osiągnięcie go wymaga czasu. Czas i tak upłynie. |
|
Powrót do góry |
|
|
|
WIKI16
Wysłał podziekowań: 1 Otrzymał 22 podziękowań w 22 postach
|
Wysłany: Wto Lip 12, 2011 10:04 am Temat postu: |
|
|
tak, FSH bada się poprostu na początku cyklu do powiedzmy 5dc, FSH jest starszą wersją AMH, wynik pokazuje lekarzowi rezerwę jajnikowa (ale nie tylko w wypadkach, które wymieniła Kornik), ale wogóle, np. czy nie następuje wygasanie czynności jajaników (no potocznie czy nie zaczyna się proces przekwitania-menopauza). Przy wspomaganym rozrodzie (stymulacja, IUI, in vitro), pomaga lekarzowi podjąć decyzję o lekach i skutecznych dawkach.
< 3 mIU/ml niewydolność przysadki
9-12 mIU/ml obniżona rezerwa jajnikowa
12-18 mIU/ml wyczerpująca się rezerwa jajnikowa, trudna stymulacja owulacji
> 18 mIU/ml stymulacja owulacji bardzo trudna, a często niemożliwa, prawdopodobieństwo ciąży jest bardzo małe
Natomiast Inhibina B, mówi o dojrzałości komórek. Oczywiście to lekarz musi podjąć decyzję o zasadności zrobienia badań, ale czasem niestety trzeba im coś zasugerować, niektórzy działają bardzo schematycznie.
Jeśli pozwolicie czasem wejdę na Wasze forum, i jak mi coś przyjdzie do głowy do napiszę |
|
Powrót do góry |
|
|
|
Kornik
|
Wysłany: Wto Lip 12, 2011 10:36 am Temat postu: |
|
|
WIKI16 napisał: | Jeśli pozwolicie czasem wejdę na Wasze forum, i jak mi coś przyjdzie do głowy do napiszę |
ja pozwalam
WIKI16 napisał: | to lekarz musi podjąć decyzję o zasadności zrobienia badań |
a i tak wszystkie robimy prywatnie - czy to lekarz zaleca, czy my sobie same na własną rękę szukamy, więc wsiorawno czy zasugeruje czy nie ja jestem zdania, że co mogę jeszcze przebadać, to będę badać - dopóki nie znajdę przyczyny, której lekarzom raczej szukać się nie opłaca...
bo gdybym polegała tylko na tym co zaleca lekarz, to chyba do tej pory chodziłabym tylko na monitoring i łykała dupka na wzmocnienie lutealnej... |
|
Powrót do góry |
|
|
|
wind_of_hope Moderator
Wysłał podziekowań: 5 Otrzymał 187 podziękowań w 185 postach
|
Wysłany: Wto Lip 12, 2011 11:57 am Temat postu: |
|
|
ja nie
zartuje
mozesz pisac tylko przeczytaj regulamin forum.( znow napiszecie ze zrzędze ale wole powiedziec niz potem banowac ).
nAdziejo oczywiscie ze nie wzielam do siebie
Wiki wiedze masz jak z wikipedii - pewnie stad ten nik udzielaj sie, ,moze pomozesz dziewczynom.
dlaczego za pozno na studia? w wieku 40 lat tez mozna zdobyc wykształcenie, chyba ze jestes po 60tce _________________
|
|
Powrót do góry |
|
|
|
tosia81 Moderator
Wysłał podziekowań: 1 Otrzymał 101 podziękowań w 101 postach
|
Wysłany: Wto Lip 12, 2011 12:15 pm Temat postu: |
|
|
Wiki tych badań o których piszesz żaden ginekolog normalny nie zleci . NIestety dla większości kobiet jest bardzo nierealne zdobycie informacji na temat tego co się dzieje w organiźmie ,że nie mogą zajść w ciąże. Chodzć na nfz praktycznie możemy sobie pogwizdać bo i tak nie dostanie się tego co powinno.
Przede wszystkim
- badanie nasienia partnera - coraz częstszy problem...musimy robic prywatnie
- monitoring cyklu - mega ważny . W cyklu przynajmniej 2-3 i co? Żaden lekarz na nfz nie zrobi tylu usg w miesiącu jednej pacjentce.
- no i badania hormonalne...te najzwyklejsze no może skierowanie się dostanie ale na te już z wyższej półki nie ma co liczyć .
Nie mówię już o Hysterosalpingografii , laparoskopii i badaniach genetycznych
Brak słów . Dla kobiet których nie stać na wizyty prywatne i na badania prywatnie ocenienie czy wszystko jes ok wymaga wieleeeee wysiłku i nerwów. _________________ Jestem mamą ))
|
|
Powrót do góry |
|
|
|
WIKI16
|
Wysłany: Wto Lip 12, 2011 12:40 pm Temat postu: |
|
|
wind_of_hope Wiki - to raczej od imienia, tylko tą 16 się nie sugerujcie bo niestety trzeba chyba pomnożyć x 2 Dużo czytam, i intreresuję się, mam w rodzinie lekarzy, a ja trochę taka czarna owca.....
tosia81 masz rację, niestety lekarzom się nie chce tu nawet wizyty prywatne nie zawsze pomogą, jeśli człowiek sam nie zainteresuje się swoją dolegliwością to może być różnie.
Niestety leczenie niepłodności, jest często traktowane bardzo schematycznie (tzw zgadywanka) Bez konkretnych, wycelowanych w daną parę badań diagnostycznych, może to trwać i trwać..Dużo zależy od zaangażowania lekarza i tego czego od niego wymagamy. |
|
Powrót do góry |
|
|
|
tosia81 Moderator
Wysłał podziekowań: 1 Otrzymał 101 podziękowań w 101 postach
|
Wysłany: Wto Lip 12, 2011 12:46 pm Temat postu: |
|
|
No właśnie najgorsze jest to - ŻE TO MY MUSIMY NIMI POKIEROWAĆ -
Mnie to śmieszy ale coraz częściej jest tak jak piszesz. Schematyczne , olewackie podejście do pacjenta. Ja zanim poszłam do gina przestudiowałam prawie cały podręcznik medyczny odnośnie problemów z płodnością i co ?? Gdybym nie mówiła to co mówiłam ( przy wielkim zdziwieniu lekarza) pewnie wyszłabym z tym co większość dziewczyn...Brak słów. Trzeba ciagnąć ich za język, podpowiadać ...no nie wiem chyba każda z nas musi skońćzyć medycynę aby zostać potraktowanym normalnie _________________ Jestem mamą ))
|
|
Powrót do góry |
|
|
|
WIKI16
|
Wysłany: Wto Lip 12, 2011 1:03 pm Temat postu: |
|
|
no niestety, ja w swoim życiu miałam do czynienia z wieloma lekarzami różnej "maści" i niestety statystycznie wyszło kiepsko, jeśli chodzi o prawidłową diagnozę, albo chociaż podjęcie dobrego kierunku leczenia. I tu jest raczej po równo prywatni z państwowymi. Niepłodość jest to tak delikatna wielopłaszczyznowa "dolegliwość", że tu potrzeba i myślącego lekarza i niestety nie małego zaangażowania pacjenta (i tu też mówię o wiedzy medycznej). No nic w każdym razie trzymam kciuki za wszystkie strające się |
|
Powrót do góry |
|
|
|
Kornik
|
Wysłany: Wto Lip 12, 2011 1:33 pm Temat postu: |
|
|
tosia81 napisał: | Nie mówię już o Hysterosalpingografii , laparoskopii i badaniach genetycznych |
Hysterosalpingografii
masz na myśli zwykłe HSG czy to może jakaś nowość?
a tak w ogóle, to ja to miałam bez najmniejszych problemów na NFZ - na skierowanie od prywatnego, tylko trochę cyrków było przy przyjmowaniu do szpitala, bo lekarz nic nie powiedział, że przyjdę i nie było łóżka, ale on tak ponoć już ma
co do laparo, to nawet mi do głowy nie przyszło, że może być z tym problem co więcej - nawet powiedziałabym, że oni operacje bardzo chętnie przeprowadzają, bo "praktykę" sobie urozmaicają...
a jeśli chodzi o badania genetyczne, to jak będę w 100% pewna (czyt.jak mi się uda dostać na nfz) to Wam napiszę jakie jest obejście
Dodano po 6 minutach:
a jeszcze co do lekarzy i wizyt na nfz...
gdzieś niedawno czytałam, że żeby im się "opłacało" dać skierowanie na jakiekolwiek badanie, to muszą sobie "nabić" jak najwięcej wizyt - bo im fundusz płaci za ilość wizyt [a (tak mi się wydaje) potrąca za wykonane badania (?) no ale tego pewna nie jestem...]
dlatego, żeby państwowo dostać skierowanie najnormalniej w świecie trzeba przyjść na KILKA wizyt, a przynajmniej jedna wizyta po jedno skierowanie - to nic, że gin miałby w głowie dać skierowanie na 10 badań, skoro mu fundusz za to zapłaci tylko jako za 1 wizytę, więc za mało...
zatem - kiedy nie wiadomo o co chodzi to ZAWSZE chodzi o pieniądze...
i niestety nie o zdrowie pacjenta w tym wypadku, tylko o kasę na nowe auto/dom/wakacje dla lekarza...
Dodano po 3 minutach:
...a inna sprawa to zaangażowanie na wizytach prywatnych... pewnie też chodzi o to, żeby tych wizyt było jak najwięcej, wiec po co od razu odkrywać wszystkie karty... _________________ Nigdy nie rezygnuj z celu tylko dlatego, że osiągnięcie go wymaga czasu. Czas i tak upłynie. |
|
Powrót do góry |
|
|
|
|