Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
pinezka Gość
|
Wysłany: Pią Mar 13, 2009 9:45 am Temat postu: |
|
|
wiec wszystko jest w porzadku i nie stresujcie sie |
|
Powrót do góry |
|
|
|
majk64
Wysłał podziekowań: 0 Otrzymał 0 podziękowań w 0 postach
|
Wysłany: Sob Mar 14, 2009 1:48 pm Temat postu: |
|
|
mija 14 dni od sytuacji i 10 dni od spodziewanego terminu okresu, ktory ciagle nie przyszedl.
ciaze raczej wykluczam, bo raz, ze to bylo juz ponad tydzien po ostatnim dniu owulacji, dwa, ze sperma nie dostala sie do srodka, trzy, ze oba testy wykazaly winiki negatywne.
co w takim razie? isc do lekarza? we wtorek/srode juz bedzie dwa tygodnie,jak okresu nie ma.
czy wyjazd w gory na weekend moze sprawic, ze nadejscie okresu sie jeszcze przedluzy? |
|
Powrót do góry |
|
|
|
nowicjuszka Supermoderator
Wysłał podziekowań: 1 Otrzymał 179 podziękowań w 178 postach
|
Wysłany: Sob Mar 14, 2009 2:21 pm Temat postu: |
|
|
Idź do lekarza. Może trzeba wywołać. _________________ Dyskusje oraz wątki medyczne na Forum Biomedical mają charakter jedynie informacyjny i zastosowanie ich w praktyce każdorazowo powinno być skonsultowane z lekarzem specjalistą. |
|
Powrót do góry |
|
|
|
Jolanta17110
|
Wysłany: Pon Mar 16, 2009 11:51 am Temat postu: |
|
|
Mam pytanie i bardzo proszę o szybką odpowiedź. Pewnie też panikuję, jak każda dziewczyna obawiająca się ciąży, ale wolę poznać czyjeś zdanie na ten temat. Jestem mamą 5-cio miesięcznej córki, którą karmię piersią. Podobno przy naturalnym karmieniu wydziela się hormon, który hamuje płodność, ale lekarz uprzedził mnie po porodzie, że nie wyklucza to zajścia w ciążę. Zdecydowałam się na tabletki antykoncepcyjne, jednak nie brałam ich zaraz, jak zaczęłam ponowne współżycie. Przez drugi miesiąc od porodu kochaliśmy się bez zabezpieczenia, chociaż do wytrysku zawsze dochodziło na zewnątrz. Mimo to ostatnio mam wrażenie, jakby zaokrąglił mi się brzuch, chociaż może mi się tylko odrobinę przytyło i panikuję. Poza tym nie mam jednak żadnych objawów, chyba tylko przez to myślenie robi mi się mdło. Nie mogę nawet poznać ciąży po braku miesiączki, bo od porodu jeszcze jej nie mam i mogę długo nie mieć. Gdyby się okazało, że jednak zaszłam, to byłby 4 lub 5 miesiąc, sądzę, że brzuszek miałam już wtedy trochę większy niż teraz, ale nie musi tak być. Chociaż w poprzedniej ciąży dopiero około 6 miesiąca ludzie zaczęli zauważać, że urósł mi brzuszek. Co o tym sądzicie? Czy jest to możliwe? |
|
Powrót do góry |
|
|
|
pituszka Przyjaciel forum/Specjalista położnik
Wysłał podziekowań: 0 Otrzymał 8 podziękowań w 8 postach
|
Wysłany: Pon Mar 16, 2009 12:05 pm Temat postu: |
|
|
Jolanta17110 mysle ze panikujesz ja uwazam ze w ciaze nie zaszlas, tymbardziej miesiac po urodzeniu pierwszej corki...
a jezeli chodzi o karmienie piersia i antykoncepcje to prosze oto kilka informacji :
W czasie karmienia piersią dziecko ssąc powoduje pobudzenie wydzielania oxytocyny i prolaktyny. Prolaktyna powoduje wydzielanie mleka oraz hamuje owulację. Aby metoda była w pełni efektywna muszą być spełnione następujące warunki:
* dziecko nie ma więcej niż 6 miesięcy
* nie wystąpiła jeszcze miesiączka
* dziecko jest karmione wyłącznie piersią czyli: karmienie "na żądanie", jednak nie rzadziej niż co 4 godziny w ciągu dnia i co 6 godzin w ciągu nocy
* bez dokarmiania dziecka
Jeśli powyższe warunki są spełnione to ryzyko zajścia w ciążę wynosi ok. 2 % czyli wskaźnik Pearla dla tej metody to 2. |
|
Powrót do góry |
|
|
|
Jolanta17110
|
Wysłany: Pon Mar 16, 2009 7:38 pm Temat postu: |
|
|
Bardzo dziękuję za odpowiedź, jestem dużo spokojniejsza, skoro już wiem, że to sobie wymyśliłam. Dziękuję serdecznie jeszcze raz |
|
Powrót do góry |
|
|
|
Aenyte
|
Wysłany: Wto Mar 31, 2009 4:17 pm Temat postu: |
|
|
Proszę pomózcie....
Moja sytuacja wygląda tak, że nie sypiam jeszcze z moim facetem ale zdarzylo sie że leżeliśmy obok siebie nadzy i on miał wytrysk. leżałam obok a nie na nim, nie było tak, że bezposrednio polożylam się na spermie, ale boję się że jednak przez nie uwage mogła być jakaś część gdzieś na pościeli a ja tam leżałam.... jesli już to jakos malutko bo napewno się w tym nie "upaćkałam" . nastepnego dnia poczułam silny skurcz w podbrzuszu i zaobserwowalam dosłownie z pół kropli krwi- więc prawdopodobnie owulacja tym bardziej że to był środek cyklu. okres powinnam dostać 28 marca, ale go do tej pory nie ma. 29 marca rano zrobilam pre- test paskowy, wyszedł negatywny. wczoraj wieczorem tez i tak samo. ale okresu dalej nie mam. dodam że zawsze mialam regularne cykle ok 32 dni. czy np. ciąze pozamaciczne albo cos takiego test może nie wykryc? co sądzicie? ;( mam zrobić ten test z krwi? kiedy go sie robi? mam iść do laboratorium i co powiedziec? i jak potem odczytać wynik? czy trzeba z nim iść do lekarza? |
|
Powrót do góry |
|
|
|
costa23
Wysłał podziekowań: 9 Otrzymał 3 podziękowań w 3 postach
|
Wysłany: Wto Mar 31, 2009 7:44 pm Temat postu: |
|
|
a z czego masz być w ciąży jak wytrysku nie było w Tobie?? A na test było i tak za wcześnie. Nie ma mowy żebyś zaszła zapewne jesteś przed okresem spokojnie _________________ powrót..na jak długo??where is sens??? |
|
Powrót do góry |
|
|
|
sandruniaaaa
Wysłał podziekowań: 1 Otrzymał 0 podziękowań w 0 postach
|
Wysłany: Czw Kwi 09, 2009 8:45 pm Temat postu: o co chodzi? :( |
|
|
hej mam nadzieje ze mi pomozecie nei wiem do kogo sie zwrocic a wiec podczas 3 dnia okresu uprawialam petting z chlopakiem ale bylam w spodniach i nie sadze zeby chlopak dostal sie do ujscia pochwy ...nie chcialam teog poniewaz mialam okres i z tego co pamietam nawet mnie tam nie dotknal ...czy moge byc w ciazy? wiem ze to glupie pytanie i wydaje sie to nie mozliwe ale 3 dni po tym ciagle chce mi sie wymiotowac i piersi mi mrowia... a juz po okresie zawsze tak mialam przed i nie wiem o co chodzi ....czy moge byc w ciazy??? prosze pomozcie
--- nie zakladaj takich samych tematow jezeli juz istnieja
czytaj regulamin!
przenosze do tematu pokrewnego --- Pituszka |
|
Powrót do góry |
|
|
|
eyesonfire Przyjaciel forum
Wysłał podziekowań: 2 Otrzymał 21 podziękowań w 21 postach
|
Wysłany: Czw Kwi 09, 2009 8:49 pm Temat postu: |
|
|
nie :/
prosze nie zadawajcie takich glupich pytan.
ale jesli juz jestes wiatropylna to po 3 dniach nie ma szans na zadne objawy, bo do zagniezdzenia dochodzi ok 7 dnia od STOSUNKU.
kobieto wez sie w garsc. _________________
|
|
Powrót do góry |
|
|
|
|