Szukaj
FAQFAQ SzukajSzukaj UżytkownicyUżytkownicy GrupyGrupy ProfilProfil Zaloguj się, by sprawdzić wiadomościZaloguj się, by sprawdzić wiadomości RejestracjaRejestracja ZalogujZaloguj

Escapelle?

Idź do strony Poprzedni  1, 2, 3 ... , 40, 41, 42  Następny
Napisz nowy temat   Ten temat jest zablokowany bez możliwości zmiany postów lub pisania odpowiedzi    Forum medyczne -> Antykoncepcja hormonalna i chemiczna
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
pinezka
Gość

PostWysłany: Czw Maj 08, 2008 2:50 pm    Temat postu: Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

no i dlatego ta tabletka nie powoduje jakichs uszkodzen ja pisze w niektorych postach powyzej plodu jesli dojdzie juz do zaplodnienia a tym bardziej.. podtrzymuje zaplodnienie.
Powrót do góry
emilka
Przyjaciel forum

Wysłał podziekowań: 1
Otrzymał 133 podziękowań w 132 postach

PostWysłany: Czw Maj 08, 2008 4:35 pm    Temat postu: Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

pinezka napisał:
jesli dojdzie juz do zaplodnienia a tym bardziej.. podtrzymuje zaplodnienie.

zapłodnienia to nie podtrzymuje tylko ciążę, czyli po zagnieżdżeniu. jak doszło do zapłodnienia to jeszcze może zadziałać Wink
Kinia_18
Przyjaciel forum

Wysłał podziekowań: 0
Otrzymał 0 podziękowań w 0 postach

PostWysłany: Czw Paź 16, 2008 9:40 am    Temat postu: Antykoncepcja "po" czy wprowadzanie w błąd. Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

Hej dawno nie pisałam wsumie nie było oczym także się witam Smile A więc mam mętlik w głowie uważałam zawsze że postinor i escapelle jest to śerodek zapobiegający ciąży a nie wczesnoporonny. Ale jakoś tak poszperałam w necie z nudów i znalazłam wiadomości że zapobiega on implentacji. Czyli zapobiega zapłodnionej komórce sie zagnieździc. Na mojej ulotce tego nie było napisane. Brałam go juz dawno i ponoć wtedy nie było takich informacji uwydatniane na ulotkach. I teraz co wychodzi na to że dziewczyny to stosujące dokonywały aborcji. Niejest mi w ogóle do śmiechu bo można powiedzieć że byłyśmy wprowadzane w błąd. Może ktoś mi wyjaśni o co kaman. Bo jak dlamnie to jest nielogiczne skoro wczesnoporonny to jakim cudem jest dopuszczony do wolnego obrotu? I jeszcze z tego co mi wiadomo to zapobiegał on pojawieniu sie komórki, zmiejszał ruchliwoś jajowodów, zagęszczał śluz i zwiększał osłone wokół komórki jajowej co powodowało że plmeniki nie mogły się przedrzeć. I wiem że pisało iż gdy dojdzie do zapłodnienia to on sprzyja ciąży a nie nie pozwala na implentacje. Powiem szczerze że jestem zaskoczona i mocno rozczarowana bo można by wtedy uważać że kampania po mena namawiała do zabojania dzieci a nie do zapobiegania ciąży Sad
emilka
Przyjaciel forum

PostWysłany: Czw Paź 16, 2008 10:05 am    Temat postu: Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

Kinia_18, na ulotce to jest napisane i na forum również pisałyśmy jakie działanie ma tabletka "po". to jest działanie antykoncepcyjne, bo ciąża następuje w momencie zagnieżdżenia się zapłodnionej komórki, dopiero wtedy zaczyna wydzielać się hormon ciążowy. jakby było inaczej, to tych "poronień" byłaby masa, bo 50% zapłodnionych komórek jajowych jest naturalnie wydalanych z organizmu w czasie okresu. jeżeli dojdzie do ciąży - implantacji, to tabletka "po" podtrzyma ciążę. temat był już wałkowany nie raz na forum :/
Kinia_18
Przyjaciel forum

PostWysłany: Czw Paź 16, 2008 10:23 am    Temat postu: Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

Wiem że był wałkowany, i sama rozumiem to wszystko ale po tych wszystkich tematach w necie w których wychodzi na to ze to jest środek wczesnoporony. No i co do ulotek to jakiś czas temu ponoć nie było umieszczane, że niby dopiero od jakiegoś czasu.
emilka
Przyjaciel forum

PostWysłany: Czw Paź 16, 2008 12:42 pm    Temat postu: Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

nie zmienia to faktu, że nie jest to działanie wczesnoporonne ;)
Kinia_18
Przyjaciel forum

PostWysłany: Czw Paź 16, 2008 7:06 pm    Temat postu: Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

Dzięki emilka za odpowiedz bo ja już tu sobie filmy wkręcałam Smile
kasiulekkk

PostWysłany: Wto Lip 28, 2009 11:30 pm    Temat postu: Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

tabletke "po" czyli? po seksie? sorki moze to glupie pytanie ale zaczynam dipiero przygode z tabletkami i takie okreslenia nie sa mi znane ;)
Powrót do góry
Ogląda profil użytkownika
nowicjuszka
Supermoderator

Otrzymał 179 podziękowań w 178 postach

PostWysłany: Sro Lip 29, 2009 11:46 am    Temat postu: Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

Tak. Jest to tak zwana antykoncepcja awaryjna, można ją zastosować do 72 h po stosunku, jednak nie wolno jej stosować stale ze względu na zbyt dużą dawkę hormonów.

W Polsce stosuje się w tej chwili escapelle, wcześniej był postinor duo.

Zajrzyj do tematu "escapelle" jest 5 części już. Poczytaj sobie Smile
kasiulekkk

PostWysłany: Sro Lip 29, 2009 12:20 pm    Temat postu: Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

dzieki :)
Powrót do góry
Ogląda profil użytkownika
Napisz nowy temat   Ten temat jest zablokowany bez możliwości zmiany postów lub pisania odpowiedzi    Forum medyczne -> Antykoncepcja hormonalna i chemiczna Wszystkie czasy w strefie EET (Europa)
Idź do strony Poprzedni  1, 2, 3 ... , 40, 41, 42  Następny
Strona 41 z 42