Szukaj
FAQFAQ SzukajSzukaj UżytkownicyUżytkownicy GrupyGrupy ProfilProfil Zaloguj się, by sprawdzić wiadomościZaloguj się, by sprawdzić wiadomości RejestracjaRejestracja ZalogujZaloguj

Escapelle?

Idź do strony Poprzedni  1, 2, 3, 4 ... 40, 41, 42  Następny
Napisz nowy temat   Ten temat jest zablokowany bez możliwości zmiany postów lub pisania odpowiedzi    Forum medyczne -> Antykoncepcja hormonalna i chemiczna
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
emilka
Przyjaciel forum

Wysłał podziekowań: 1
Otrzymał 133 podziękowań w 132 postach

PostWysłany: Nie Sie 26, 2007 8:26 pm    Temat postu: Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

można przyjąć MAKSYMALNIE dwie tabletki escapelle w ciągu jednego cyklu, jednak musisz się przygotować na to, że potem Twój cykl może być mocno zaburzony. już jedna tak duża dawka hormonów potrafi namieszać, a co dopiero dwie! ale ostatecznie, w awaryjnych i wyjątkowych przypadkach można zażyć dwie w cyklu.

ps. może za duży rozmiar gumek kupujecie?
Wrotka

Wysłał podziekowań: 0
Otrzymał 0 podziękowań w 0 postach

PostWysłany: Nie Sie 26, 2007 9:27 pm    Temat postu: Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

Emilka ma rację, max dwa razy w ciągu cyklu, ale to ryzykowne, późniejsze zaburzenia cyklu mogą być spore. Może lepiej by było gdybyś pomyślała o antykoncepcji hormonalnej niż męczyć się ciągle z problematycznymi prezerwatywami?
Powrót do góry
Ogląda profil użytkownika
przerażona88

PostWysłany: Nie Sie 26, 2007 10:40 pm    Temat postu: Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

Dziękuję Wam za odpowiedzi. Jutro pójde do lekarza mam nadzieje ze wszystko bedzie ok chociaż wiem ze po takiej dawce to... szkoda gadać.
Nigdy wiecej nie mam zamiaru popełnić tego błędu i po tym jak dostane okres zmieniam środki antykoncepcyjne bo do gumek...to naprawde mam pecha. Pozdrawiam Smile
Powrót do góry
Wrotka

PostWysłany: Wto Sie 28, 2007 5:58 pm    Temat postu: Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

3mam kciuki, żeby było wszystko oki, zdecydowanie lepiej przyjmować małe dawki hormonów i być zdecydowanie najlepiej zabezpieczoną, niż przyjmować za często mega dawki hormonów, które mogą dosyć mocno wpłynąć na cykl . Antykoncepcja awaryjna jest jak najbardziej potrzebna, byle nie za często. Życzę powodzenia:)
Powrót do góry
nati6660

PostWysłany: Wto Wrz 25, 2007 11:45 pm    Temat postu: Escapelle Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

mam do was pytanie pisałam do lekarzy ale nikt nie odpowiedział na moje pytanie wiec licze na was i wiem ze mnie nie zawiedziecie opisze wszystko dokładnie zeby łatwiej było zrozumiec wiec tak...
ostatni okres miałam od 31 sierpnia do 4 wrzesnia w niedziele 9 wrzesnia o godz 1 w nocy pekła nam gumka to był 2 dzien płodnych dni... chyba.. tabletke ESCAPELLE przyjełam nastepnego dnia o godz 12 w południe czyli po 11godzinach miałm nudnosci ale po niedługim czasie mineły i było wszystko lecz 14 wrzesnia cztery dni po zazyciu tabletki wystapiło u mnie 4 dniowe krwawienie i mam takie pytanie CZY TO BYŁ OKRES CZY NIE??? (normalny okres powinnam dostac ok 30 wrzesnia 1pozdziernika)
prosze o szybka odp
czekam....
Powrót do góry
emilka
Przyjaciel forum

PostWysłany: Sro Wrz 26, 2007 12:30 am    Temat postu: Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

nati6660, po pierwsze bardzo dobrze, ze tak szybko zareagowaliście i już po 11 godzinach udało Ci się połknąć escapelle. to się chwali Wink najlepiej jest ją zażyć w ciągu pierwszych 12stu godzin, choć w pierwszej dobie jej skuteczność wynosi ok. 99%. więc o ciążę myślę, że nie musisz się martwić.

natomiast co do krwawienia, to wg mnie jest to skutek uboczny (niepożądany) po tabletce "po". niestety taki jest urok tych tabletek, że czasami pojawia się krwawienie niezwiązane z miesiączką w kilka dni po zastosowaniu. tak więc musisz spokojnie czekać na właściwy okres, który (nie ukrywam) może się lekko spóźnić.
pinezka
Gość

PostWysłany: Sro Wrz 26, 2007 9:51 pm    Temat postu: Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

Hej. Ja moge napisac Ci
nati6660
o swoich doswiadczeniach z ta tabletka. Zazylam ja po ok 22 godzinach po wpadce. tez pekla nam gumka. I zadzialala Smile wlasnie dzis dostalam ten wlasciwy okres. Nie wiem czy przyszedl o czasie bo juz sie pogubilam w obliczeniach Sad ale po zazyciu escapelle tez dostalam krwawienie. Trwalo ono niecale 3 dni. 30 dni od tego krwawienia(czyli dzis) dostalam okres Smile wsumie mysle ze wlasnie przyszedl z czasem. Bylam tez u ginekologa na wizycie kontrolnej. Wczesniej gino ktory przepisywal mi te tabletke powiedzial ze lepiej sie pokazac pozniej zeby sprawdzic czy wszysciutko ok z organizmem jest. Wiec poszlam.. i jest git w ciazy mysle ze nie jestem. Mam takowa nadzieje ze wszystko gra Wink wiec u Ciebie tez bedzie dobrze. panilakarz nawet powiedziala mi co nieco o tej tabsie i wytlumaczyla co i jak. I wlasnie ZAZNACZYA ze : OKRES moze i ma prawo sie spoznic Exclamation wiec bedzie ok i glowka do gory :* Aaa i naprawde ta tabsa w pierwszej dobie ma duza skutecznosc Exclamation
Powrót do góry
alterego87

PostWysłany: Pią Wrz 28, 2007 2:55 pm    Temat postu: escapelle, a później krwawienie przez ponad miesiąc Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

witam
po niezabezpieczonym stosunku byłam zmuszona do wzięcia tabletki "po" (Escapelle) tabletkę zażyłam po około 24 godzinach. Miesiączkę dostałam dokładnie o czasie, jednak od tamtego czasu minął już ponad miesiąc, a ja mam dziwne plamienia... nie wiem co to oznacza. Proszę o radę, albo chociaż uspokojenie mnie, że wszystko jest w porządku, a to plamienie jest spowodowane "bombą hormonalną"...
pozdrawiam

-----edited by emilka-----
temat przyłączyłam do tematu, dotyczącego wątpliwości, związanych z tabletką escapelle
Powrót do góry
emilka
Przyjaciel forum

PostWysłany: Pią Wrz 28, 2007 3:11 pm    Temat postu: Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

miesiąc czasu minął od wzięcia escapelle czy od miesiączki?
czy kolejna miesiączka już była czy nie?

praktycznie nigdy nie wiadomo, jak dany organizm zareaguje na taką dawkę hormonów, jednak większość dziewczyn nie ma po tym szczególnych dolegliwości (oprócz wahań cykli, kilkudniowych krwawień niezwiązanych z okresem, nudności). czasami zdarzają się przypadki, że krwawienie jest bardziej obfite i trwa dłużej ale nie ponad miesiąc, więc sugerowałabym wizytę u lekarza. zwłaszcza, że to nie jest krwawienie od razu po tabletce ani w pierwszym cyklu tylko już jakiś czas po zdarzeniu. możliwe, że to nie jest nic groźnego ale takie długotrwałe krwawienie może być przyczyną anemii, więc warto to sprawdzić.
alterego87

PostWysłany: Pią Wrz 28, 2007 3:56 pm    Temat postu: Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

miesiąc czasu upłyną od miesiączki, a około miesiąc i dwa tygodnie od wzięcia tabletki...

no i mam nadzieję, że ciąża nie wchodzi w rachubę;]
nie zaobserwowałam u siebie żadnych innych zmian...
może moje obawy są niesłuszne, jednak na pewno będę musiała odwiedzić ginekologa...

-----edited by emilka-----
posty połączyłam. na przyszłość jeśli chcesz coś dodać, to użyj opcji "zmień"
Powrót do góry
Napisz nowy temat   Ten temat jest zablokowany bez możliwości zmiany postów lub pisania odpowiedzi    Forum medyczne -> Antykoncepcja hormonalna i chemiczna Wszystkie czasy w strefie EET (Europa)
Idź do strony Poprzedni  1, 2, 3, 4 ... 40, 41, 42  Następny
Strona 3 z 42