Szukaj
FAQFAQ SzukajSzukaj UżytkownicyUżytkownicy GrupyGrupy ProfilProfil Zaloguj się, by sprawdzić wiadomościZaloguj się, by sprawdzić wiadomości RejestracjaRejestracja ZalogujZaloguj

Miesiączka w czasie ciąży ???

Idź do strony Poprzedni  1, 2, 3 ... 16, 17, 18 ... 42, 43, 44  Następny
Napisz nowy temat   Ten temat jest zablokowany bez możliwości zmiany postów lub pisania odpowiedzi    Forum medyczne -> Objawy ciąży
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
betblack

Wysłał podziekowań: 0
Otrzymał 0 podziękowań w 0 postach

PostWysłany: Czw Lis 30, 2006 12:53 am    Temat postu: Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

Witam serdecznie!

Interesuje mnie sposób działania testu ciążowego. Słyszałam coś, ale nie wiem czy to prawda, że jakis tam hormon wzrasta do określonego tygodnia ciąży i test właśnie wykrywa jego istnienie (ze w danym przedziale natezenia hormonu występuje ciąża). A co jeśli kobieta za pozno sie zorientowała, że jest w ciązy (wlasnie dzieki niby miesiaczkom) i poziom tego hormonu wykroczył poza dany przedział? Czy cos takiego jest możliwe, czy test po prostu wykrywa ciążę od pierwszych jej dni do konca?
Powrót do góry
Ogląda profil użytkownika
Paweł
Przyjaciel forum

Otrzymał 1 podziękowań w 1 postach

PostWysłany: Czw Lis 30, 2006 9:04 am    Temat postu: Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

chodzi o hromon ciążowy HCG, jest on produkowany przez kobiete gdy jest w ciąży. Zaczyna byc produkowany od 6 dnia po zapłodnieniu, choć jak zauwazyłeś wzrasta, więc na odpowiedni i jednoznaczny wynik należy odczekać jeszcze pare dni.

Testy są różne:
1) testy kupne w aptece dajace wynik na podstawie badania moczu które samemu sie wykonuje (działa na zasadzie papierka lakmusowego).
- Płytkowe (nanosisz specialną pipetą mocz na płutke)
- Strumieniowe (odrazu podczas oddawania moczu mocz jest pobierany)
2) określenie poziomu hormonu z badania krwi - test bHCG:
Można go wykonać praktycznie w każdym laboratorum analitycznym.

Hormon HCG występuje przez okres całej ciąży, osiąga pewien poziom i go trzyma, wiec w każdym etapie ciąży da sie stwierdzić jego stężenie i stwierdzić czy jest w ciąży czy też nie, obojętnie czy to bedzie 10 dni po zapłodnieniu czy też tydzień przed rozwiązaniem.
Choć tym puźniej to można oprzeć sie też na innych badaniach oraz objawach nie tylko poziomie HCG.
Powrót do góry
mar&mat

PostWysłany: Pon Gru 04, 2006 2:32 am    Temat postu: Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

witam!

Pisze z zapytaniem, dotyczącym jak wskazuje temat objawów ciąży. Opisze może mój przypadek bo tak będzie najłatwiej: jakieś 3 miesiące temu podczas igraszek z moim narzeczonym jego członek wczedł nieznacznie we mnie bez zabezpieczenia, było to dużo przed wytryskiem. Mimo dwóch okresów, które jak mniemam były normalnie i nie wyróżniły się niczym szczególnym spośród wszystkich wcześniejszych, ostatnio zaczęłam zauważać, iż pojawiło się częste zmęczenie oraz wydaje mi się jakby brzuch minimalnie powiększył się poniżej pępka (jest twardy w tym miejscu) - byłbyto mniej więcej 10 tydzień, czuje się zmęczona i miewam zawroty głowy. Moja waga nie zmieniła się od jakiegoś pół roku i pierwszy raz od jakiegoś pół roku zaczęłam odczówać ból w piersiach jak przed nadchodącym okresem. Najgorsze jest to, że mimo iż, nie doszło nawet do stosunku wyniki krwi robione z powodu generalnego osłabienia - nie z myślą o ciąży- wykazały znacznie podwyższony odczyn Biernackiego, jako pierwszy objaw we wszelakiej literaturze wskazywana jest ciąża, której nie planowaliśmy i raczej nie chcieliśmy teraz Neutral. Moje pytanie jest następujące czy jest możliwe, że jestem w ciąży ? Sad
Powrót do góry
drapaka
Przyjaciel forum

Otrzymał 2 podziękowań w 2 postach

PostWysłany: Pon Gru 04, 2006 9:42 am    Temat postu: Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

no, myśle że są szanse, ale zamiast sie zastanawiac, zrób test ciążowy, idź do ginekologa, lub zrób test bHCG.
fejs

PostWysłany: Sro Gru 27, 2006 10:42 pm    Temat postu: Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

Witam czy ktoś może mi wytlumaczyć jak wyglada okres u kobiety ktora ma nie regulrane miesiaczki czy dni plodne i nie plodne przypadaja na taki sam okres jak u kobiety ktora ma okres regularnie?? czy da sie je jakos wyliczyc?? Poniewaz wyczytalem w pewnym czaspoismie ze taki okres wyglada zupelnie inaczej pod wzgledem liczenia dni plodnyych i nie plodnych tam sie ponoc wszystko przesuwa czy to prawda??
Powrót do góry
gocha295

PostWysłany: Wto Sty 16, 2007 10:25 pm    Temat postu: miesiączka w czasie ciązy Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

mam pytanie czy w pierwszym miesiącu ciązy może wystąpić lekkie krwawienie albo miesiączka staram sie o dziecko i cos takiego mam czy mimo to moge być w ciązy?
Powrót do góry
Yalissea
Przyjaciel forum

PostWysłany: Wto Sty 16, 2007 11:18 pm    Temat postu: Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

Może wystąpić, może ono wystąpić mniej więcej w czasie planowej miesiączki.
Powrót do góry
Aga xs
Przyjaciel forum

PostWysłany: Sro Sty 17, 2007 12:41 am    Temat postu: Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

Przez pierwsze 3 m-ce ciazy moze dochodzic do lekkiego krwawienia w terminie spodziewanej miesiaczki.
Powrót do góry
brytka

PostWysłany: Sro Sty 17, 2007 10:48 am    Temat postu: Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

Moze wystapic miesiaczka lub krwawienie gdyz ja mialam taka sytuacje.Bylam w ciazy imialam plamienie przez pierwszy miesiac.Pozdrawiam
Powrót do góry
paweeel

PostWysłany: Wto Lut 13, 2007 9:40 pm    Temat postu: Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

mam pytanie ktore powtarza sie tu cały czas, ale wole zeby ktos mi odpowiedzial osobiscie.
a wiec problem dotyczy ciazy, sytuacja miała miejsce 2 miesiace temu, podczas zabway z dziewczyna przez chwile czlonek wszedl do pochwy...moze na 20 sek, bylo to dlugo przed wytryskiem. oczywiscie obawialismy sie o ciaze, ale po 2 tygodniach terminowo i planowo wystapila miesiaczka. po jej zakonczeniu nic sie nie dzialo, tylko po paru tyg. dziewczyna miala bole jajnikow, ktore ustapiły po zazyciu lekow przeciwzapalnych. terminowo okres powinien zaczac sie dzis lub wczoraj, do tej pory sie nie spozniał. a wiec - czy po tak dlugim czasie bez zadnych objawow i po wczesniejszej terminowej miesiaczce istenieje mozliwosc ciazy? z gory dziekuje.
Powrót do góry
Napisz nowy temat   Ten temat jest zablokowany bez możliwości zmiany postów lub pisania odpowiedzi    Forum medyczne -> Objawy ciąży Wszystkie czasy w strefie EET (Europa)
Idź do strony Poprzedni  1, 2, 3 ... 16, 17, 18 ... 42, 43, 44  Następny
Strona 17 z 44