Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
stokrotka79
Wysłał podziekowań: 0 Otrzymał 0 podziękowań w 0 postach
|
Wysłany: Nie Kwi 06, 2008 1:22 pm Temat postu: |
|
|
Witam.
Mam pytanie - jaki wpływ na zajscie w ciążę ma nadżerka. W przyszłym tygodniu mam miec krioterapię nadżerki. Jakie są skutki uboczne tego zabiegu i czy po zabiegu mogę wrócić od razu do pracy czy tez wskazane jest zwolnienie lekarskie? Słyszałam, że po zabiegu leje się bardzo wydzielina. Prosze o pomoc.
Dziękuję i pozdrawiam.
-----edited by emilka----
temat przeniosłam do odpowiedniego działu i tematu |
|
Powrót do góry |
|
|
|
emilka Przyjaciel forum
Wysłał podziekowań: 1 Otrzymał 133 podziękowań w 132 postach
|
Wysłany: Nie Kwi 06, 2008 3:23 pm Temat postu: |
|
|
stokrotka,
primo: to zależy, jak duża jest nadżerka. jeżeli jest duża, powoduje ciągłe infekcje i nacieki, cytologia wychodzi kiepsko, powoduje upławy, krwawi, to może negatywnie wpływać na zajście w ciążę i należy ja wtedy usunąć. po usunięciu dużych nadżerek może pozostawać blizna, która teoretycznie w małym stopniu też może wpływać na zajście w ciążę, ale naprawdę tylko wtedy jeżeli zmiana jest duża. poza tym krioterapia w przypadku kobiet planujących ciążę jest najlepsza i nie powinno być problemów.
secundo: skutków ubocznych praktycznie żadnych nie ma, może trochę pobolewać brzuch po samym zabiegu. no i faktycznie są duże upławy przez ok. 2 tygodnie po zabiegu (w zależności od wielkości nadżerki). i należy się wstrzymać od seksu i kąpieli w wannie przez 4-6 tygodni (nie wiem, czy przy krioterapii nie jest ten okres krótszy). i powinno się brac coś na odbudowanie flory.
tertio: zwolnienie z pracy nie jest konieczne
no i w zasadzie jeżeli nadżerka jest mała, to nie usuwa się jej, bo często w ciąży sama się goi. _________________ "Mogę Przedawkować Życie, Co Prowadzi Do Śmierci" |
|
Powrót do góry |
|
|
|
magdab9876
|
Wysłany: Sro Kwi 09, 2008 11:31 am Temat postu: |
|
|
Z tymi nadżerkami to nic nie wiadomo. Mam 23 lata, a nadzerkę od prawie 4 lata. Byłam u trzech ginekologów i każdy mi mówi, że nie należy z nią nic robić bo jeszcze nie rodziłam, a ona jest bardzo mała i cytologia jest wzorowa. Mam jedynie chodzić raz w roku na kontrolne badania aby ją obserwować. Nie wiem co o tym wszystkim myśleć. |
|
Powrót do góry |
|
|
|
Yalissea Przyjaciel forum
|
Wysłany: Sro Kwi 09, 2008 6:39 pm Temat postu: |
|
|
przepisać się do innego ginekologa |
|
Powrót do góry |
|
|
|
Magdzia87
|
Wysłany: Sro Kwi 09, 2008 7:02 pm Temat postu: |
|
|
cześć wszystkim mam pytanie czy ktoś mi może powiedzieć jak rozpoznać nadżerkę jakie są jej początkowe objawy?? Dzieki |
|
Powrót do góry |
|
|
|
emilka Przyjaciel forum
|
Wysłany: Sro Kwi 09, 2008 11:53 pm Temat postu: |
|
|
na samym początku albo nie daje objawów albo pojawiają się upławy o różnym nasileniu. dość często tez pojawiają się krwawienia/plamienia pomiędzy miesiączkami np. po stosunku, badaniu ginekologicznym itp. lekarz powinien ją zauważyć przy oglądaniu szyjki i zlecić dalsze badania. _________________ "Mogę Przedawkować Życie, Co Prowadzi Do Śmierci" |
|
Powrót do góry |
|
|
|
Magdzia87
|
Wysłany: Czw Kwi 10, 2008 11:33 am Temat postu: |
|
|
dzięki emilka za odp. a mam jeszcze pytanie czy jeśli miała ją moja mama i moja siostra to jest wieksze prawdopodobieństwo że ja też to mogę mieć? |
|
Powrót do góry |
|
|
|
emilka Przyjaciel forum
|
Wysłany: Czw Kwi 10, 2008 5:35 pm Temat postu: |
|
|
nadżerka nie jest dziedziczna _________________ "Mogę Przedawkować Życie, Co Prowadzi Do Śmierci" |
|
Powrót do góry |
|
|
|
brayanfelix
|
Wysłany: Pon Maj 12, 2008 11:46 pm Temat postu: Nadzerka a seks |
|
|
Moja dziewczyna ma nadzerke i podczas stosunku odczuwa bol.Czy jest on wywolany wlasnie przez nadzerke? |
|
Powrót do góry |
|
|
|
wind_of_hope Moderator
Wysłał podziekowań: 5 Otrzymał 187 podziękowań w 185 postach
|
Wysłany: Wto Maj 13, 2008 10:22 am Temat postu: |
|
|
tak. powinna isc do lekarza.. _________________