Szukaj
FAQFAQ SzukajSzukaj UżytkownicyUżytkownicy GrupyGrupy ProfilProfil Zaloguj się, by sprawdzić wiadomościZaloguj się, by sprawdzić wiadomości RejestracjaRejestracja ZalogujZaloguj

Nie mogę zajść w ciążę part3.

Idź do strony Poprzedni  1, 2, 3 ... 14, 15, 16 ... 39, 40, 41  Następny
Napisz nowy temat   Ten temat jest zablokowany bez możliwości zmiany postów lub pisania odpowiedzi    Forum medyczne -> Niepłodność
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
tosia81
Moderator

Wysłał podziekowań: 1
Otrzymał 101 podziękowań w 101 postach

PostWysłany: Sro Lis 04, 2009 1:00 pm    Temat postu: Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

No cóż sprawa ewidentnie do sprawdzenia.
Przede wszystkim zacznijcie od zbadania nasionek partnera. To badanie najszybsze i wykluczy ewentualny problem po stronie męskiej.
Druga sprawa to wizyta u ginekologa celem sprawdzenia jajników i macicy aby wykluczyć przerost endometrium i torbiele lub inne nieprawidłowości w jajnikach.
Kolejny etap to monitoring cyklu aby zobaczyć czy dochodzi do owulacji czyli czy pęcherzyki rosną i czy pękają. Następnie badania hormonalne celem sprawdzenia co ewentualnie jest przyczyną niepłodnosci

Powrót do góry
Ogląda profil użytkownika
lizelotka

Wysłał podziekowań: 0
Otrzymał 2 podziękowań w 2 postach

PostWysłany: Sro Lis 04, 2009 8:48 pm    Temat postu: Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

tosia81 dziękuję za tak szeroką i wyczerpującą odpowiedź! Wink
Odebrałam dziś wyniki pierwszych badań. Pomożesz mi je zinterpretować?

E2: 43,3
NORMA:
faza folikularna: 12,5 - 166
f. owulacyjna: 85,8 - 498
f. lutealna: 43,8 - 211
menopauza: <5 - 54,7

FSH: 4,47
NORMA:
f. folikularna: 4,0 - 13
f. owulacyjna: 5,0 - 22
f. lutealna: 2,0 - 13
menopauza: 20 - 138

LH: 4,64
f. folikularna: 1 - 18
f. owulacyjna: 24 - 105
f. lutealna: 0,4 - 20
menopauza: 15 - 62

Badania były robione w 3dc, a jutro odbiorę jeszcze prolaktynę, którą robiłam dziś.
Mam jeszcze wyniki TSH, ale tu jako że od kilku lat leczę się na niedoczynność tarczycy potrafię je zinterpretować i widzę, że są ok.
Resztę badań i usg mam w późniejszych dniach cyklu, ale może można już coś zobaczyć po tych wynikach??.... Embarassed
Stresuję się... Sad

Przyjdzie taki czas, gdy wyda Ci się, że świat jest Twój... Poczujesz wiatr... powiesz...leć wietrzyku, a on Cię poniesie
Powrót do góry
tosia81
Moderator

PostWysłany: Czw Lis 05, 2009 11:02 am    Temat postu: Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

Wyniki są ok wręcz idealne Wink. Stosunek hormonów do siebie super i nie wskazuje na PCO czy zaburzeń owulacyjnych związanych akurat z tymi hormonami. Poczekamy jeszcze na prolaktynę .
Pozdrawiam;)

Powrót do góry
lizelotka

Otrzymał 2 podziękowań w 2 postach

PostWysłany: Czw Lis 05, 2009 6:48 pm    Temat postu: Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

Włąśnie tak mi się wydawało, że chyba są dobre te wyniki Wink
Dziękuję Wink
I mam już prolaktynę.
Norma to 3,24 - 29,12
Mój wynik: 20,4
Więc chyba też jest ok, prawda??

Teraz we wtorek mam usg, a później w okolicach 24dc resztę badań. Skoro te które miałam do tej pory są dobre, to co co jeszcze może być przyczyną problemów? Tzn. chodzi mi o tę reszę badań ( Testosteron, PG, DHEA, DHEAS ). Jeśli by wyniki były złe to o czym by to mogło świadczyć?

Przyjdzie taki czas, gdy wyda Ci się, że świat jest Twój... Poczujesz wiatr... powiesz...leć wietrzyku, a on Cię poniesie
Powrót do góry
wiki86

Otrzymał 4 podziękowań w 4 postach

PostWysłany: Czw Lis 05, 2009 7:44 pm    Temat postu: Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

lizelotka nie zakładaj z góry że będą wyniki złeSmile po co masz się na zapas martwićSmile

Tosiu a ja jutro idę do lekarza i chyba laparoskopie przełożę,bo termin na szpital mam na 15 grudnia,laparo ok.17 będzie a ja 16 dostanę @,a mój lekarz mówił że najlepiej przed @ zrobić laparoskopięSmile))
Czuję w głębi duszy że będzie ok.Smile muszę w to wierzyć,bo nie może być inaczej:))) buziaki dla Zuzi( i niech tyle tej mamusi nie kopie ) dla Ciebie Tosiu też buziaki:))))
Powrót do góry
Emilia87

Otrzymał 0 podziękowań w 0 postach

PostWysłany: Pią Lis 06, 2009 12:02 pm    Temat postu: Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

Hej. nigdy się nie zabezpieczaliśmy z mężem, jakieś dwa lata i do dziś nie udało mi się zajść w ciążę Sad czy powinnam się bardzo bac?? Moje miesiączki są nieregularne, czy to powinno mnie już wcześniej martwić??
Powrót do góry
tosia81
Moderator

PostWysłany: Pią Lis 06, 2009 12:11 pm    Temat postu: Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

lizelotka prolaktyna przy górnej granicy . Najlepsza byłaby około 14-16 -tu ale i tak jest ok. i nie powinna blokować owulki. Ja miała powyżej 34. Kolejne wyniki pokażą co tam się dzieję. Nie koniecznie musi być cos źle.
I tak koniecznie musisz sprawdzić czy dochodzi do owulacji, czy pecherzyki rosną. Jeśli rosną to czy pękają. To ważne bo może po prostu nie masz owulacji . Musisz zrobić monitoring cyklu. Jeśli się okaże,że jednak cos blokuje jajeczkowanie to dostaniesz leki stymulujące dojrzewanie pęcherzyka , jeśli pęcherzyki nie pekają to dostaniesz lek na pęknięcie;). Konieczne tez jest zbadanie nasionek partnera.
wiki86 oj Kochana bardzo mnie cieszy Twoje podejście . Ja wierzę ,że bedzie ok. Na pewno i z całych sił trzymam kciuki. Dziękujemy za buziaki Wink
Emilia87 no dwa lata to juz dużo. Konieczna wizyta u lekarza

Powrót do góry
Emilia87

PostWysłany: Pią Lis 06, 2009 12:36 pm    Temat postu: Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

tak wiem, bardzo długo nie mogłam się zdecydować, ale ostatnio zebrałam siły i poszłam, jak na razie pani dr wzięła wymaz cyt i za dwa tyg po wyniki i wtedy zobaczymy co dalej. Ale bardzo dużo czyt na tym forum i przyznam się że teraz się boję że przez taki długi okres nie przydażyła się nam jeszcze "wpadka"

Dodano po 4 minutach:

Tak teraz myśląc o naszym trybie życia to sądzę że to że ja w tej chwili pracuje na dwa etaty a mój M ciągle ma nocki też może mieć wpływ. Choć muszę przyznać się że nigdy nie mieliśmy oporów przed tym żeby się przytulać rano Smile ale od jakiegoś czasu nawet częstotliwość zbliżeń między nami spadła. Sad
Powrót do góry
tosia81
Moderator

PostWysłany: Pią Lis 06, 2009 12:37 pm    Temat postu: Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

No wymaz cytologiczny to stanowczo za małoWink

Powrót do góry
Emilia87

PostWysłany: Pią Lis 06, 2009 12:39 pm    Temat postu: Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

tak wiem, ale od czegoś muszę zacząć. Zawsze myślałam że jakoś to ędzie, że zdecydujemy się na dziecko, trochę się postaramy i już... a tu nie ma tak łatwo. Sad duł
Powrót do góry
Napisz nowy temat   Ten temat jest zablokowany bez możliwości zmiany postów lub pisania odpowiedzi    Forum medyczne -> Niepłodność Wszystkie czasy w strefie EET (Europa)
Idź do strony Poprzedni  1, 2, 3 ... 14, 15, 16 ... 39, 40, 41  Następny
Strona 15 z 41