Szukaj
FAQFAQ SzukajSzukaj UżytkownicyUżytkownicy GrupyGrupy ProfilProfil Zaloguj się, by sprawdzić wiadomościZaloguj się, by sprawdzić wiadomości RejestracjaRejestracja ZalogujZaloguj

Nie mogę zajść w ciążę part3.

Idź do strony Poprzedni  1, 2, 3 ... 23, 24, 25 ... 39, 40, 41  Następny
Napisz nowy temat   Ten temat jest zablokowany bez możliwości zmiany postów lub pisania odpowiedzi    Forum medyczne -> Niepłodność
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
tosia81
Moderator

Wysłał podziekowań: 1
Otrzymał 101 podziękowań w 101 postach

PostWysłany: Pon Lut 22, 2010 2:45 pm    Temat postu: Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

Jeśli dzisiaj dostałaś okres to badania zrób jutro albo w środe lub w czwartek . Nic się też nie stanie jak zrobisz w piątek. Czyli masz czas do piątku na zrobienie tych badań.
Prolaktyna po obciążeniu polega na tym,że najpierw pobiorą Ci krew na zwykłą prolaktynę nastepnie dostaniesz tabletkę i po godzinie znowu pobiorą Ci krew na prolaktynę.
Badanie hormonów robi się tylko poprzez pobranie krwi

Powrót do góry
Ogląda profil użytkownika
LiiiLuuu

Wysłał podziekowań: 0
Otrzymał 0 podziękowań w 0 postach

PostWysłany: Pon Lut 22, 2010 3:51 pm    Temat postu: Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

Dziekuje tosiu za pomoc.A ty dlugo sie starałas o dzidziusia??

Dodano po 52 minutach:

Tosiu a czy wszystkie badania hormonow moge zrobic za jednym razem??wiesz moze ile to wyniesie mnie cenowo??
Powrót do góry
tosia81
Moderator

PostWysłany: Pon Lut 22, 2010 4:24 pm    Temat postu: Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

nie ma sprawy Wink
Cenowo to zależy gdzie robisz. U mnie to koszt od 16 do 32 zł za jeden hormon. Możesz zrobić wszystkie za jednym razem.

No ja miałam duzy problem bo przez PCO nie miałam owulacji i leki wywołujące nie działały na mnie. Bez leczenia to około rok starania. Leczenie trwało 3 cykle i nic nie dało. Po odstawieniu tabletek wszystkich wywołujących owulacje dostałam siofor i w 4 cyklu leczenia zaszłam w ciąże Wink

Powrót do góry
LiiiLuuu

PostWysłany: Pon Lut 22, 2010 5:31 pm    Temat postu: Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

Jejciu, to szybko-ja tez tak chce Wink bylam wlasnie u siebie w laboratorium, Pani ostrzegla mnie ze badania trwaja 2 godziny i koszt wszystkich badan wyliczyla mi 280 zl.Tosiu napewno te hormony co mi podalas beda dobre?jeszcze mam jakies zrobic badania do tego?
Powrót do góry
tosia81
Moderator

PostWysłany: Pon Lut 22, 2010 6:27 pm    Temat postu: Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

Podałam Ci hormony takie jakie mi zlecili w klinice niepłodności więc na pewno sa ok.
Przede wszystkim trzeba zobaczyć czy hormony odpowiedzialne za owulacje są ok. Wykluczyć pco itd
- Lh
- Fsh
To ważne hormony w diagnostyce PCO. Moga być odzielnie same w sobie w normie ale ich stosunek do siebie może być zaburzony. Sprawdzimy w ten sposób czy są jajniki policystyczne, czy jest odpowiednia rezerwa jajnikowa itd
- prolaktyna
- prolaktyna po obciażeniu
Jeśli poziom tego hormonu jest wysoki albo za niski tez może blokowac owulacje. Problemem moze byc przysadka mózgowa
- testosteron
- estrogeny- Obniżone stężenia estrogenów występują w: niewydolności jajników: w zespole Turnera, niedoczynności przysadki, po poronieniu, w zespole policystycznych jajników.
- progesteron
- hormony tarczycy

hmmm mam nadzieję,że o niczym nie zapomniałam;)

Wiesz my sie specjanie nie staralismy ale nie uzywalismy zabezpieczenia. Przez rok takiego współzycia nie doszło do ciąży wiec poszłam do lekarza. Tam po badaniach hormonalnych i usg stwierdzono PCO, które wywołuję u mnie brak owulacji. Podano mi tabletki na wywołanie jajeczkowanie. Brałam je przez kolejne 3 miesiace ale bez rezultatu jak pisałam wcześniej Wink. W trakcie dołaczono mi siofor. W czwartym cyklu zupełnie niespodziewnie doszło do owulacji i ciazy Wink Wink

Powrót do góry
LiiiLuuu

PostWysłany: Pon Lut 22, 2010 6:57 pm    Temat postu: Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

Jutro z rana ide na te badani, troche sie boje jakie wyniki beda-napewno zle-jakby bylo wszystko ok to bym byla w ciazy juz dawno:( trzymaj kciuki tosiu
Powrót do góry
tosia81
Moderator

PostWysłany: Pon Lut 22, 2010 7:11 pm    Temat postu: Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

Trzymam kciuki Wink.
Nie martw się na pewno bedzie dobrze. NAwet jeśli wyniki wyjdą kiepskie ( czego nie zyczę ) to sa sposoby na leczenie. Najważniejsze to znaleźć problem bo to połowa sukcesu.
Koniecznie daj znać jak odbierzesz wyniki.

Powrót do góry
LiiiLuuu

PostWysłany: Czw Lut 25, 2010 4:57 pm    Temat postu: Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

Dzisiaj odebralam wyniki chociaz bardzo sie balam, ale po obejrzeniu doszlam do wniosku ze mieszcze sie w normach i kurcze nic juz nie rozumiem.Podam wyniki, jesli mozesz to oblukaj je TOSIU Wink
LH 9,77
FSH 7,27
ESTRADIOL 47,890
PROGESTERON 0,84
PROLAKTYNA 30,31
PROLAKTYNA PO OBCIAZENIU 60min 298,52
PROLAKTYNA PO 120min 246,62
HORMONY TARCZYCY:
FT3 4,75
FT4 14,48
TSH 3,661

Tosiu po przeczytaniu napisz mi prosze co o tych wynikach sadzisz i czy moje wyszly gorsze od twoich wyników..
pozdrawiam
Powrót do góry
tosia81
Moderator

PostWysłany: Czw Lut 25, 2010 7:38 pm    Temat postu: Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

No to tak;) Wyniki nie są złe a przynajmniej dużo lepsze od moich Wink. Nie podałaś norm przy wynikach ale sądzę,że są takie jak u mnie.
Lh i FSH osobno są w normie. Stosunek ich do siebie wynosi 1,34 czyli nie jest tragicznie. Przy policystycznych jajnikach ten stosunek jest powyżej 1,5. Więc jeszcze to nie PCO ale nie dużo brakuję. Jednak sądzę,że akurat w Twoim wypadku to nie ma wpływu na zajście w ciąże ( Ja miałam LH powyżej 12 a stosunek obu hormonów ponad 2).

Prolaktyna jest dużo za wysoka co może prowadzić do zablokowania owulacji. NAjlepszy wynik to miej więcej około 15 - tu. Po obciążeniu powinna wzrosnąć nie więcej niż pięciokrotnie a u Ciebie jest dużo, dużo więcej.
Tu może jest problem. Wysoka prolaktyna blokuję jajeczkowanie i w konsekwencji nie może dojść do zapłodnienia.
Wystarczy bromergon i monitoring cyklu Wink

Powrót do góry
LiiiLuuu

PostWysłany: Czw Lut 25, 2010 7:46 pm    Temat postu: Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

dziekuje tosiu jescze raz, w poniedzialke ide prywatnie do gin, podobno najlepszego w Pabianicach gdzie ja mieszkam, zobaczymy co ona stwierdzi.Oczywiscie zaraz ci napisze Wink
a jak twoja dzidzia, juz wiesz moze jaka płeć?

Dodano po 2 minutach:

a mozesz mi wytumaczyc na czym polega monitoring cyklu?czy to znaczy ze co miesiac bede musiala chodzic na USG?
Powrót do góry
Napisz nowy temat   Ten temat jest zablokowany bez możliwości zmiany postów lub pisania odpowiedzi    Forum medyczne -> Niepłodność Wszystkie czasy w strefie EET (Europa)
Idź do strony Poprzedni  1, 2, 3 ... 23, 24, 25 ... 39, 40, 41  Następny
Strona 24 z 41