Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
tosia81 Moderator
Wysłał podziekowań: 1 Otrzymał 101 podziękowań w 101 postach
|
Wysłany: Sro Paź 21, 2009 5:38 pm Temat postu: |
|
|
iga82 to sprawa bardzo indywidualna. Zależy w jakim stanie sa jajowody i czy kontrast da sobie z tym radę. Niestety nie zawsze sie to udaje . _________________ Jestem mamą ))
|
|
Powrót do góry |
|
|
|
mycha126
Wysłał podziekowań: 0 Otrzymał 0 podziękowań w 0 postach
|
Wysłany: Sro Paź 21, 2009 6:00 pm Temat postu: |
|
|
iga82, a skąd wiesz że masz niedrożny jajowód a na drugim zrosty? po jakim badaniu? skoro hsg masz dopiero zalecone?
wiki86 jest mi trochę głupio,bo chyba coś nie tak napisałam,nie chciałabym nikogo wystraszyć.Staram się o maleństwo 3 lata od ostatniej ciąży,a wcześniej między pierwszą a drugą ciążą minęło siedem lat.Niewiem czy już wtedy ten jajowód był niedrożny,bo konkretne badania zaczęły się dopiero po tej martwej ciąży,i trwało to stanowczo za długo,bo dopiero w zeszłym miesiącu miałam hsg,,teraz czekam na laparoskopie.
Przy laparoskopi diagnostycznej podaje się barwnik pod większym ciśnieniem niż kontrast przy hsg,i nim można przepłukać ewentualne zrosty,można też podczas tego zabiegu spróbować chirurgicznie usunąć zrosty.Lekarz mi tłumaczył że efekty zależą od wielkości zrostów.
Nie zamartwiaj się na zapas ,poczekaj na wynik tego badania. |
|
Powrót do góry |
|
|
|
iga82
|
Wysłany: Sro Paź 21, 2009 6:12 pm Temat postu: |
|
|
dokładnie 30.09.09 miałam robione badanie HSC czyli histeroskopia a nastepny zabieg to ma byc HSG i po zabiegu hsc lekarz powiedział mi otych jajowodach
Dodano po 1 minutach:
sory ale w poprzednim opisie pomyliłam sie ja mialam robione hsc a hsg dopiero bede miala |
|
Powrót do góry |
|
|
|
wiki86
Wysłał podziekowań: 0 Otrzymał 4 podziękowań w 4 postach
|
Wysłany: Sro Paź 21, 2009 6:48 pm Temat postu: |
|
|
Mycha nic się nie stało!!!! no mi po hsg okazało się że oba jajowody niedrożne !!! kontrast gdzieś na 2 cm.wleciał do jajowodów i dalej nie przeleciał!!!! Ostatnio jak byłam u mojego lekarza to powiedział,że jak by nie było szans to by mnie nie posyłał na laparoskopię!!!! Najpierw chirurgicznie spróbują je udrożnić i zaś ponownie pod większym ciśnieniem,podadzą kontrast!!!Mój lekarz ma nadzieję że chociaż jednego dadzą radę udrożnić już mnie powiadomił,że jak się uda chociaż z jednym to najlepiej będzie zaś spróbować inseminacji,aby nie tracić czasu bo mogą znów pojawić się zrosty!!!! a na kiedy masz laparoskopię,bo ja na 15 grudnia idę do szpitala!!!! z jednej strony chciała bym aby już był ten czas,a z drugiej boję się cholernie!!!! choć nastawiłam już się na in vitro!!!! nie chcę bez sensu płakać! dlatego wolę przygotować się na najgorsze choć w głębi serduszka wierzę że uda się i laparoskopia przepcha mi jajowody:)
Iga dopiero podczas laparoskopii będziesz wiedziała dokładnie w jakim stanie są jajowody i czy uda się je udrożnić!!!!jeśli uda to oni od razu Ci je udrożnią!!!!! |
|
Powrót do góry |
|
|
|
mycha126
|
Wysłany: Sro Paź 21, 2009 7:27 pm Temat postu: |
|
|
wiki musisz mieć fajnego lekarza,bo mój po tym hsg spisał mnie na straty,gdybym nie zapytała to o laparoskopię nawet by nie wspomniał.
Terminu jeszcze nie znam bo w klinice gdzie miałam hsg mają wstrzymane limity w tym roku,a w drugim chcą najpierw szczepienia przeciwko żółtaczce i dopiero wtedy w środy są kwalifikacje do zabiegu,także ja się tak szybko nie dostanę,jak zwykle zresztą. Też się strasznie boję,bo to chyba ostatnie badanie jakie moge zrobić,a hsg nie wspominam dobrze,a właściwie jego początku bo po pierwszym wlewie odjechałam,a lek przeciwbólowy dostałam dopiero kilka godzin po badaniu razem z kroplówką,także nawet nie rozmawiałam z nikim o jego przebiegu.Mam nadzieję że laparoskopie będę miała w znieczuleniu ogólnym.
Kazali Ci zrobić jakieś badania przed laparo? |
|
Powrót do góry |
|
|
|
wiki86
|
Wysłany: Sro Paź 21, 2009 8:40 pm Temat postu: |
|
|
Kochana laparoskopia jest pod całkowitą narkozą bo przecież 3 dziurki w brzuszku Ci zrobią!!!!
Ja hsg miło wspominam,tylko troszeczkę zabolało jak złapano mi macice,ale po 2 minutach przestało jak kontrast został wlany i lekarz powiedział mi tylko in vitro!!! nie wiedziałam czy on żartuje czy nie!!! dopiero jak do pokoju mnie odwieźli to do mnie dotarło co usłyszałam:( natychmiast zadzwoniłam do mojego lekarza,a on powiedział jakie in vitro możemy spróbować laparoskopią!!!!!nawet przyjechał do mnie do szpitala,choć w tym dniu miało go nie być,aby ze mną porozmawiać bo słyszał przez tel.jaka jestem roztrzęsiona!!!!jest kochany!!! chce mi bardzo pomóc ale cudów nie zdziała:(niestety!!!! |
|
Powrót do góry |
|
|
|
mycha126
|
Wysłany: Sro Paź 21, 2009 8:53 pm Temat postu: |
|
|
taki lekarz to skarb,niestety takich jest niewielu...
Wiem że laparoskopia powinna być w znieczuleniu,ale hsg tez miało być,jeśli nie ogólne to miejscowe,lub chociaż lek rozkurczowy i przeciwbólowy,a ja nic zupełnie, na żywca miałam robione ,nawet mój lekarz się zdziwił tak ginekolog jak i rodzinny. pięc dni zwijałam się z bólu, dostałam temperature,więc co do znieczulenia przy laparoskopi mam wątpliwości,bo słyszałam że też się ją wykonuje tylko na miejscowym znieczuleniu
no ale pożyjemy zobaczymy.
życzę powodzenia! |
|
Powrót do góry |
|
|
|
wiki86
|
Wysłany: Sro Paź 21, 2009 10:00 pm Temat postu: |
|
|
Kochana ale nie znieczulenie!!! całkowita narkoza!!!!!
Ja się boję że mnie uśpią a już się nie obudzę choć wiem że te obawy są bez sensu!!!! Dziewczyna która leżała ze mną jak miałam hsg a ona laparoskopie to opowiadała mi bo mam z nią kontakt że spała 3 godziny!!!!!
Ona miała tez całkowicie niedrożny jeden jajowód i udało się bo udrożnili,ale niestety każda z nas jest inna!!! |
|
Powrót do góry |
|
|
|
tosia81 Moderator
Wysłał podziekowań: 1 Otrzymał 101 podziękowań w 101 postach
|
Wysłany: Czw Paź 22, 2009 9:05 am Temat postu: |
|
|
Dziewczyny to czy laparoskopia jest w miejscowym znieczuleniu czy ogólnym to zależy od szpitala. Jesli w miejscowym to dostaniecie zastrzyk w kręgosłup a jeśli w ogólnym to normalna narkoza. _________________ Jestem mamą ))
|
|
Powrót do góry |
|
|
|
mka
|
Wysłany: Czw Paź 22, 2009 1:25 pm Temat postu: |
|
|
Dziewczyny zobaczycie jak to będzie bo tak jak tosia pisała pewnie w każdym szpitalu te zabiegi się różnia ale nie martwcie sie dobrze że jest jeszcze nadzieja i że można coś jeszcze zrobić a nóż się uda jestem z wami i trzymam kciuki bardzo mocno. Chciała bym was jakoś wesprzeć bo wiem jak wam jest ciężko. Ale głowy do góry musi być dobrze i będzie ja w to wierzę |
|
Powrót do góry |
|
|
|
|