FAQ
Szukaj
Użytkownicy
Grupy
Zaloguj się, by sprawdzić wiadomości
|
|
|
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
malwina77
Wysłał podziekowań: 0 Otrzymał 0 podziękowań w 0 postach
|
Wysłany: Sro Sty 14, 2009 11:26 pm Temat postu: |
|
|
Aniek mysle, że w ciazy nie jestes! masz jakies zaburzenia miesiaczkowania!wybierz sie koniecznie do lekarza! |
|
Powrót do góry |
|
|
|
beth
|
Wysłany: Czw Sty 15, 2009 8:34 pm Temat postu: |
|
|
Witam ponownie!
Mam pytanko: 9 stycznia (w 26 dniu cyklu) robiłam test HCG i wynik był <1,00 mlU/ml, a był to 12 dzień po stosunku. Dziś zrobiłam powtórkę testu na wszelki wypadek (32 dzień cyklu) i wynik znów był jak wyżej. Okresu nadal nie mam (ostatni 15 grudnia), ale mój cykl dopiero niedawno zaczął się jakby regulować (po wieloletnim braniu pigułek antykoncepcyjnych). Czy w zaistniałej sytuacji mogę dzisiejszy wynik traktować jako zupełnie i w 100% wiarygodny? Dodam, że mam cały czas podwyższoną temperaturę w pochwie (najniższa 36,9, najwyższa 38,0), strasznie bolą mnie piersi. Ale akurat piersi mogą mnie chyba boleć ze względu na fazę cyklu?... Proszę o szybką odpowiedź! Dzięki! |
|
Powrót do góry |
|
|
|
emilka Przyjaciel forum
Wysłał podziekowań: 1 Otrzymał 133 podziękowań w 132 postach
|
Wysłany: Czw Sty 15, 2009 10:01 pm Temat postu: |
|
|
wg mnie wynik możesz już uznać za prawidłowy _________________ "Mogę Przedawkować Życie, Co Prowadzi Do Śmierci" |
|
Powrót do góry |
|
|
|
Aniek
|
Wysłany: Czw Sty 15, 2009 10:19 pm Temat postu: |
|
|
Dzięki za odpowiedź malwina77:)
Też mnie się tak wydaje, że to nie ciąża. Do lekarza idę jutro, więc możliwe, że jeśli USG nie wykaże ciąży to dostanę lekarstwa regulujące menstruacje.
Zawsze miewam regularne cykle wiec dziwi mnie to. |
|
Powrót do góry |
|
|
|
beth
|
Wysłany: Sob Sty 17, 2009 9:30 am Temat postu: |
|
|
emilka napisał: | wg mnie wynik możesz już uznać za prawidłowy |
Emilka! Czy uważasz, że ten wynik na 100% nie może ulec zmianie? Ja się już pogubiłam, ale może za tydzień, gdy nie dostanę okresu, powinnam go powtórzyć? Pani w laboratorium stwierdziła, że powinnam przyjść minimum 10 dni po zapłodnieniu, a poszłam 6 dni po (orientacyjnie). Czy jest szansa na to, że HCG nie mógł zostać wykryty? Dziękuję! |
|
Powrót do góry |
|
|
|
emilka Przyjaciel forum
|
Wysłany: Sob Sty 17, 2009 1:36 pm Temat postu: |
|
|
ja myślałam, że test zrobiłaś w 18dni po stosunku. tak wychodzi z Twojego wcześniejszego postu. jeżeli zrobiłaś w 6 dni, to jasne, że wynik mógł być niewiarygodny _________________ "Mogę Przedawkować Życie, Co Prowadzi Do Śmierci" |
|
Powrót do góry |
|
|
|
beth
|
Wysłany: Nie Sty 18, 2009 2:33 pm Temat postu: |
|
|
emilka napisał: | ja myślałam, że test zrobiłaś w 18dni po stosunku. tak wychodzi z Twojego wcześniejszego postu. jeżeli zrobiłaś w 6 dni, to jasne, że wynik mógł być niewiarygodny |
Test zrobiłam 12 dni po stosunku (pierwszy, który dał wynik <1,00) oraz 18 dni po stosunku (drugi z takim samym wynikiem). Te 6 dni to po teoretycznym zapłodnieniu, jeśli wziąć pod uwagę, że do zapłodnienia dochodzi nawet do 12 dni po stosunku. Więc te 12 dni po stosunku, czyli teoretyczny moment zapłodnienia, minęły 9 stycznia, czyli test zrobiony wtedy chyba nie mógł nic wykazać. Poczekałam kolejne 6 dni (do 15 stycznia) i zrobiłam drugi test, który dał taki sam wynik. Ale pani w laboratorium powiedziała mi, że powinnam poczekać minimum 10 dni od zapłodnienia, żeby mieć pewność. Czyli zakładając, że do zapłodnienia dojść mogło najpóźniej 12 dni po stosunku czyli tego 9 stycznia, to na test powinnam pójść 19 stycznia i wówczas już powinnam chyba mieć 100% pewności. Pisałaś na forum, że przyrost HCG jest widoczny po 48 h więc jeśli poszłam na test 4 dni za wcześnie, to przez te 4 dni HCG teoretycznie mógł wzrosnąć i 15 stycznia jeszcze nic test nie wykazał, ale już 19 stycznia może coś wykryć? Czy dobrze rozumuję? Mam nadzieję, że nie zamotałam Ci mojej sytuacji zanadto, choć dla mnie to wszystko jest skomplikowane. Zapytam jeszcze o radę: czy w mojej sytuacji powinnam zwracać uwagę na jakieś objawy, które mogłyby mi cokolwiek podpowiedzieć? Czy ma znaczenie plamienie (było 9 stycznia oraz dziś zauważyłam), utrzymująca się wysoka temperatura w pochwie (jak to w końcu jest: czy w razie ew. zapłodnienia jest wysoka? Czy w samym momencie zapłodnienia wzrasta czy spada?), ból piersi, ale dużo większy niż normalnie przed okresem... Dziękuję za odpowiedź! Pozdrawiam serdecznie! |
|
Powrót do góry |
|
|
|
emilka Przyjaciel forum
|
Wysłany: Nie Sty 18, 2009 5:31 pm Temat postu: |
|
|
do ZAGNIEŻDŻENIA może dojść nawet 12 dni od stosunku, do zapłodnienia nie ma takiej możliwości, bo a) tylko nie zyje komórka jajowa, b) tyle plemniki nie żyją również. a od zagnieżdżenia, to już po jednym dniu test beta hcg ciążę wykrywa.
temperatura zawsze jest wyższa w drugiej fazie cyklu, w ciąży również, ale jest to dopiero objawy ciąży, jeżeli utrzymuje się po dniu spodziewanej miesiączki _________________ "Mogę Przedawkować Życie, Co Prowadzi Do Śmierci" |
|
Powrót do góry |
|
|
|
beth
|
Wysłany: Nie Sty 18, 2009 6:06 pm Temat postu: |
|
|
emilka napisał: | do ZAGNIEŻDŻENIA może dojść nawet 12 dni od stosunku, do zapłodnienia nie ma takiej możliwości, bo a) tylko nie zyje komórka jajowa, b) tyle plemniki nie żyją również. a od zagnieżdżenia, to już po jednym dniu test beta hcg ciążę wykrywa.
temperatura zawsze jest wyższa w drugiej fazie cyklu, w ciąży również, ale jest to dopiero objawy ciąży, jeżeli utrzymuje się po dniu spodziewanej miesiączki |
Oczywiście pomieszałam pojęcia totalnie... Dzięki za wyjaśnienie! Czyli wygląda na to, że mój ostatni wynik mogę traktować jako wiarygodny. |
|
Powrót do góry |
|
|
|
alba
|
Wysłany: Pon Sty 19, 2009 12:52 pm Temat postu: |
|
|
czesc
11 tyg od stosunki, wynik betaHCG w jednym labie <1, w innym <2mlU/ml (pewnie to kwestia metody oznaczenia) dodatkowo sprawdzony progesteron 0,58 ng/ml
obiektywnie i rzeczowo...nie ma szans na bycie w ciaży ? ? nie mylę się?
niestety mam fobiczne podejscie do rzeczywistosci i popadałm juz w jakas paranoje, weic prosze o wyrozumiałość i obiektywizm
dziekuje z góry |
|
Powrót do góry |
|
|
|
|