Szukaj
FAQFAQ SzukajSzukaj UżytkownicyUżytkownicy GrupyGrupy ProfilProfil Zaloguj się, by sprawdzić wiadomościZaloguj się, by sprawdzić wiadomości RejestracjaRejestracja ZalogujZaloguj

Oponiak-czy to straszne?

Idź do strony Poprzedni  1, 2, 3 ... 8, 9, 10 ... 12, 13, 14  Następny
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum medyczne -> Neurologia
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
jolka_123

Wysłał podziekowań: 0
Otrzymał 0 podziękowań w 0 postach

PostWysłany: Pon Cze 06, 2011 7:59 pm    Temat postu: Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

witaj, albo u profesora Stanisława Nowaka z Poznannia w szpitalu przy ul.Przybyszewskiego.pozdrawiam
Powrót do góry
Ogląda profil użytkownika
Dona2

Otrzymał 1 podziękowań w 1 postach

PostWysłany: Pią Cze 17, 2011 4:26 pm    Temat postu: Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

Nigdy nie ma 2 takich samych przypadków. Ja miałam szczęście, bo moja operacja oponiaka przebiegła bez żadnych komplikacji. W sierpniu minie 5 lat. Robię badania kontrolne i póki co wszystko jest w porządku. Prowadzę normalny tryb życia. Operację miałam w Bydgoszczy u dr Furtaka.
Powrót do góry
jolka_123

PostWysłany: Nie Cze 19, 2011 4:54 pm    Temat postu: głowa po usunięciu oponiaka Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

Witajcie, 3 miesiące temu miałam usuniętego oponiaka móżczku po stronie lewej wielkości blisko 4 cm .nie mam czucia na skórze głowy po stronie operowanej ,cały czas boli skóra głowy ,mam np, problem z bezbolesnym uczesaniem się i umyciem głowy,Jak długo to potrwa? czy czucie kiedykolwiek powróci? pozdrawiam jolka
Powrót do góry
isia100

PostWysłany: Czw Cze 23, 2011 7:12 pm    Temat postu: Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

Ja mam tak samo, choć jak już kiedyś pisałam operację miałam w grudniu 2010 roku. Czeszę się powoli. Czucia nie mam, to jest coś wokól jak po cesarce. Ja miałam trzy lata temu to nadal wokól blizny nie mam czucia.
Poza tym w kwietniu miałam kontrolny rezonans i póki co wszystko jest dobrze Smile Smile
Powrót do góry
janusz11

PostWysłany: Sro Lip 06, 2011 1:42 am    Temat postu: Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

czesc ,ja jestem juz 3 lata po operacji poniaka i jak dotad wszystko bylo ok ale po kolejnym rezonansie okazalo sie ze jest wznowa guza , czeka mnie teraz kolejna operacja ktorej niestety ale sie cholernie boje , pozdrawiam
Powrót do góry
Amelia2

PostWysłany: Wto Sie 16, 2011 10:48 pm    Temat postu: Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

Witam Was Smile Może ktoś się będzie orientował, dlatego mam pytanie. Czy po operacji usunięcia oponiaka drętwienia twarzy, ręki są czymś normalnym? Zaznaczam, iż te drętwienia pojawiły się dopiero 6 dni po operacji, wcześniej było wszystko w porządku. Czego jeszcze mogę się spodziewać, z tych negatywnych skutków? Czy to normalny objaw? Czy jest możliwość powrotu sprawności?
Powrót do góry
isia100

PostWysłany: Wto Sie 16, 2011 11:24 pm    Temat postu: oponiak Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

Amelio, ja po operacji nie miałam żadnych objawów. Najlepiej zapytaj się neurochirurga, który Cię operował, a jak Cię coś niepokoi to najlepiej "WAL" na izbę przyjęć szpitala w mieście. w którym mieszkasz. Tam muszę Tobie udzielić pierwszej pomocy w przypadku odczuwania przez Ciebie dolegliwości.
Przypominam sobie, że ja miałam straszne bóle kręgosłupa, ale wydaje mi się, że to przez działajacą na sali klimatyzacji i długiej operacji 8 h.

Dodano po 54 sekundach:

Amelio, ja po operacji nie miałam żadnych objawów. Najlepiej zapytaj się neurochirurga, który Cię operował, a jak Cię coś niepokoi to najlepiej "WAL" na izbę przyjęć szpitala w mieście. w którym mieszkasz. Tam muszę Tobie udzielić pierwszej pomocy w przypadku odczuwania przez Ciebie dolegliwości.
Przypominam sobie, że ja miałam straszne bóle kręgosłupa, ale wydaje mi się, że to przez działajacą na sali klimatyzacji i długiej operacji 8 h.

Dodano po 31 sekundach:

Przypominam sobie, że ja miałam straszne bóle kręgosłupa, ale wydaje mi się, że to przez działajacą na sali klimatyzacji i długiej operacji 8 h.Amelia2
Powrót do góry
stefanka66

PostWysłany: Sro Lis 23, 2011 10:30 am    Temat postu: Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

moja teściowa 2 tyg temu miała operowanego oponiaka giganta w lewej skroni został usunięty całkowicie po operacji ma niedowład prawostronny i afazje mowy lekarz twierdzi że to się cofnie czy rzeczywiście tak może być

Kasia
Powrót do góry
ivanek

PostWysłany: Nie Lis 27, 2011 11:45 pm    Temat postu: Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

Mój tata (67 lat) jutro ma mieć operację usunięcia oponiaka z lewej skroni. Guz ma ok 2 na 3 cm. Zabieg będzie przeprowadzony przez odwiert. Domyślam się, że taki zabieg jest bezpieczniejszy od trepanacji (moja ciocia miała trepanację w celu usunięcia oponiaka 24 lata temu). Nie wiem czego się spodziewać, zwłaszcza, że tata 7 lat temu był leczony onkologicznie. Czy po tego rodzaju operacji (guz nie przylega do mózgu) powinnam obawiać się skutków ubocznych typu paraliż, zanik mowy, pamięci lub coś podobnego?
Powrót do góry
petarda2

PostWysłany: Czw Lut 02, 2012 10:59 pm    Temat postu: Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

Witam

Mam 37lat i jestem mamą 2 małych córeczek. 11 lat temu miałam operację oponiaka okolicy przysadki po której straciłam 3/4 wzroku. Od 2 lat mam wznowę , również guz (1.6cmna 1.6cm) jest pod skrzyżowaniem nerwu wzrokowego ale tym razem nacieka też zatokę jamistą prawą i mam pogrubienie opony od przysadki aż do namiotu móżdżku. Wczoraj neurochirurg powiedział mi,że oponiak rośnie płasko jak kożuch i jest to nieoperacyjne i nic z tym nie da się zrobić. Może,ktoś mi poradzi co mam robić dalej i gdzie szukać pomocy, w Polsce lub w świecie. Nie chce czekać bezczynnie jak zalecił mi lekarz.
Powrót do góry
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum medyczne -> Neurologia Wszystkie czasy w strefie EET (Europa)
Idź do strony Poprzedni  1, 2, 3 ... 8, 9, 10 ... 12, 13, 14  Następny
Strona 9 z 14