Szukaj
FAQFAQ SzukajSzukaj UżytkownicyUżytkownicy GrupyGrupy ProfilProfil Zaloguj się, by sprawdzić wiadomościZaloguj się, by sprawdzić wiadomości RejestracjaRejestracja ZalogujZaloguj

Pogaduchy o ciąży, jej przebiegu(part.8)

Idź do strony Poprzedni  1, 2, 3 ... 33, 34, 35 ... 39, 40, 41  Następny
Napisz nowy temat   Ten temat jest zablokowany bez możliwości zmiany postów lub pisania odpowiedzi    Forum medyczne -> Ciąża i poród
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
tosia81
Moderator

Wysłał podziekowań: 1
Otrzymał 101 podziękowań w 101 postach

PostWysłany: Sob Mar 03, 2012 11:13 pm    Temat postu: Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

wind sa rożne szkoły Wink
Najbardziej drastyczna dla mamy jest ta : dziecko po jedzonku tym nocnym jest odkładane do łóżeczka. a Ty wychodzisz lub czuwasz ale nie pokazujesz się . Płacze czy nie ma się uspokoic samo. Ja akurat tej metody nie popieram Wink
U nas było tak jak pisałam. I było cudnie bezproblemowo. Zuzia była kąpana, dostawała mleczko i przy nim zasypiała. Odkładałam ja wtedy do łóżeczka i wychodziłam. spała smacznie. Jak się przebudziła po niedługim czasie a wiedziałam,że ma sucha pieluszkę i nie jest głodna to tylko podchodziłam i głaskałam . Nie wyciągałam, nie zapalałam światła i nie latałam po mieszkaniu lulając Wink
Najpierw kapiesz, przewijasz i mleko. albo przewijasz i mleko. Przy jedzeniu dziecko się odpręża i usypia dosyć często więc jak bedziesz chciała po tym jedzeniu przewijac to rozbudzisz maleństwo. No chyba ,że zajdzie potrzeba Wink

Powrót do góry
Ogląda profil użytkownika
lizelotka

Wysłał podziekowań: 0
Otrzymał 2 podziękowań w 2 postach

PostWysłany: Nie Mar 04, 2012 12:41 am    Temat postu: Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

Wind, ja polecam taką niedużą, cienką książeczkę: "Każde dziecko może nauczyć się spać" Annete Kast-Zahn. Ja nauczyłam się tego typu metod, które są w niej przedstawione i tak robiłam jak się opiekowałam maluchami - działało, oczywiście dlatego że ich rodzice też tak tak robili Smile Mieli tą książeczkę i sobie poczytałam, a ostatnio odświeżyłam Smile Moim zdaniem bardzo fajne pomysły, choć wymagają trochę cierpliwości, siły i uporu Smile

Dodano po 3 minutach:

Aha Tosiu, ja popieram tą metodę, której Ty nie popierasz, tylko w trochę zmodyfikowanej wersji: odkładasz dziecko i wychodzisz, ale jeśli się nie uspokoi po 3 - 5 minutach, wchodzisz, głaszczesz je i uspokajasz, ale nie bierzesz na ręce, ani nie mówisz do niego, po chwili wychodzisz i jeśli nadal płacze znów czekasz parę minutek, tak aż do czasu, gdy zaśnie. Na początku jest trudno, ale po kilku, kilkunastu nocach dziecko zasypia samo Smile

Przyjdzie taki czas, gdy wyda Ci się, że świat jest Twój... Poczujesz wiatr... powiesz...leć wietrzyku, a on Cię poniesie
Powrót do góry
lalalunia

Otrzymał 0 podziękowań w 0 postach

PostWysłany: Nie Mar 04, 2012 2:39 am    Temat postu: Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

Wind wiesz co,ja chyba nie mam zadnej metody.
Mysle tez,ze kazdy musi znalezc metode odpowiednia dla siebie.
My zazwyczaj zmieniamy pieluche i karmimy i spacku:) ale najpier na siedzaco po jedoznku poprzytulamy,oczywiscie bez przesady,pare minut i odkladam:)
Maly spi na razie w kolysce,wiec jesli marudzi troche,to pobujamy delikatnie,ale tez nie za duzo.
Czasami zrobi siusiu po jedzeniu i niestety chce,zeby mu zmienic ta pieluche,bo placze wtedy,wiec zmieniam pieluche wtedy PO,chwilke polulam,ale tak jak wspomnialam nie wieki i odkladam.Takie przytulanki przed snem:) zeby wiedzial,ze kocham,ze jestem:)

Jesli chodzi o ryk,to ja nie mam serca zostawic go jak tak strasznie placze,ale to sie dzieje tylko w dzien i Jamie ma taka swoja godzine kiedy jest marudny,wiec wezme na rece,poloze sobie na brzuszek,szukam metod,dlaczego placze,najczesciej dlatego,ze jest zmeczony,bo nie spal caly dzien,wiec sie uspokoi na brzuchu u mnie badz N i wtedy do spania:)
Moderator

Wysłał podziekowań: 5
Otrzymał 187 podziękowań w 185 postach

PostWysłany: Nie Mar 04, 2012 1:09 pm    Temat postu: Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

aha Razz
kurde wytrwałe jestescie Smile
nie wiem jak to bedzie z nami.
co z tego jak ja i mąż bedziemy starac jak oddamy babci na noc a ona bedzie latała za kazdym płaczem Neutral
cała szkoła pojdzie na marne.
jedyne wyjscie nikomu nie oddawac Razz

a teraz mam pyt odnosnie wanienki.
jaka dlugosc bedzie odpowienia?
80 czy mniej?

Powrót do góry
lalalunia

PostWysłany: Nie Mar 04, 2012 11:22 pm    Temat postu: Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

Wind jak trzeba to biore i przytulam. Jak Jamie sie drze w nieboglosy,czerwony jak burak,to wezme chwile pochodze po miedzkaniu,pogadam...nie wyobrazam sobie tak go zostawic...boje sie poza tym,ze mi sie zpaowietrzy.
Ja nie mam problemu z tym,ze go biore i nosze,nie robie tego godzinami,a w nocy i tak grzecznie spi w lozeczku:))))
A jak cos to rodzinie stanowczo powiedz,ze nie ma noszenia!!!
Co do wanienki,to ja nawet nie wiem jaka mam dlugosc:D
Moj mlody to i tak kocha kapiele z mama w doroslej wannie:P kapal sie ze mna chyba z 15 min:))) byl przeszczesliwy:) ale wiadomo nie robie tego czesto,raz na jakis czaS:) juz sie nie moge doczekac pojsc z nim na basen:) ale nie wiem kiedy,kiedy odpowiednia pora?
Moderator

PostWysłany: Pon Mar 05, 2012 8:55 am    Temat postu: Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

lala ja slyszałam ze juz z 3mcznymi maluchami chodza na zajecia na basenie Smile
pływał w brzuchu to i teraz lubi Razz
a z tego co pamietam to w ciazy chyba chodzilas na basen wiec moze costam zostało w pamieci u Jamiego i stad te umiłowanie do wody Smile

Powrót do góry
lizelotka

PostWysłany: Pon Mar 05, 2012 10:46 am    Temat postu: Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

Ja może uściślę, żeby nie było, że wredna jestem Smile
Ta metoda, którą opisałam to tak mniej więcej jak dziecko skończy około 6 miesięcy Smile Wcześniej tak się nie da i nie powinno się tak robić, bo takie nowonarodzone maleństwo jak płacze to naprawdę dzieje mu się coś, albo głodny jest, albo chce żeby go przewinąć, albo chory, albo tęskni za przytulkiem mamy Smile

Lala, wiesz ja też nie uważam, że jak w tym wieku dzieciątko płacze całe czerwone, to należy je zostawić, aż sie wypłacze. Tak bym nie zrobiła. To by było okropne! Ja pisałam o starszym maluchu, który już rozumie trochę, no i może "wymuszać" np. noszenie płaczem.
Co do basenu, ja też czytałam gdzieś, że od 3 mż już można Smile Też zamierzam z Adasiem chodzić Smile

Wind, ja też nie wiem jaką mam długość wanienki, ale nie wygląda na małą Smile Leży teraz w takim miejscu, że sama jej nie wyciągnę, ale wieczorem, jak będę pamiętać, to poproszę M, żeby mi ściągnął, to zmierzę i napiszę Smile
A z dziadkami... cóż tak to bywa, ale może jak powiesz im, że bardzo Ci zależy, żeby szanowali Twoje metody i przypomnisz im, że jak byli młodzie, pewnie też chcieli, żeby ich rodzice szanowali ich metody, to może jakoś się uda Smile

Przyjdzie taki czas, gdy wyda Ci się, że świat jest Twój... Poczujesz wiatr... powiesz...leć wietrzyku, a on Cię poniesie
Powrót do góry
wind_of_hope
Moderator

PostWysłany: Pon Mar 05, 2012 12:23 pm    Temat postu: Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

lizelotko jakbys nie zapomniala to napisz bo nie wiem czy wystarczy 80 czy 100 Wink

dzisiaj zamawiamy lozeczko ;]
czas realizacji:10 dni roboczych wiec za 2 tyg sie pochwale zakupem Smile

Lizelotko a teraz kiedy masz usg?
ja juz nie moge sie doczekac Razz
sproboje umowic sie na 24.03 Smile.

Tosiu uzywalas laktatora bedac w szpitalu?
zastanawiam sie nad kupnem, ponoc w szpitalu sa ale nie zdecyduje sie chyba na uzywanie ich szpitalnego, wiedzac ze ktos wczesniej nim odciagał pokarm Razz Neutral

Powrót do góry
lizelotka

PostWysłany: Pon Mar 05, 2012 1:24 pm    Temat postu: Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

Ja mam usg w 32 tygodniu, to wypada 11 kwietnia dopiero... też się nie mogę doczekać Smile
Laktator dostaję od sąsiadki, więc będę miała jakby swój w szpitalu, zobaczymy czy się przyda Smile
Ale wydaje mi się, że te szpitalne muszą być jakoś odkażane chyba...

Powrót do góry
lalalunia

PostWysłany: Pon Mar 05, 2012 3:13 pm    Temat postu: Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

Liezlotko ja nie mialam absolutnie nic na mysli,ze wredna jestes,czy cos:))) niz z tego:) ja wiem,ze dzieci wymuszaja,przypuszczam,ze takie malenstwa tez :PPP cwaniaki male:) hihi:)))

Na basen chodzilam i na pewno bede:) nie moge sie doczekac:))))
Co do laktatora na bank czyszcza,przynajmniej powinni,ale lepiec miec swoj:)
Napisz nowy temat   Ten temat jest zablokowany bez możliwości zmiany postów lub pisania odpowiedzi    Forum medyczne -> Ciąża i poród Wszystkie czasy w strefie EET (Europa)
Idź do strony Poprzedni  1, 2, 3 ... 33, 34, 35 ... 39, 40, 41  Następny
Strona 34 z 41