Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
Aga xs Przyjaciel forum
Wysłał podziekowań: 0 Otrzymał 0 podziękowań w 0 postach
|
Wysłany: Pon Maj 19, 2008 3:15 pm Temat postu: |
|
|
Ja na Twoim miejscu od razu bym poszla na zwolnienie,pracodawca nie mam tu nic do gadania,a platne masz 100% wiec nie ma co sie meczyc.Ja cala ciaze bylam na zwolnieniu,na poczatku to musialam,bo grozilo mi poronienie,ale potem worcilam do pracy i po tygodniu stwierdzilam,ze po co ja sie bede tam mordowac i uzerac z ludzmi jak moge isc na zwolnienie i siedziec spokojnie w domku,a zaplacic i tak mi musza i zwolnic tez nie moga.Z drugiej strony to swoja ciaza tez chcialam zrobic na zlosc kierowniczce i calkowicie mi sie to udalo.Nie dosc ze sie wsciekla ze jestem w ciazy to jeszcze poszlam na zwolnienie i nic nie mogla mi zrobic.hahahaha.wredna malpa:) |
|
Powrót do góry |
|
|
|
mama Julki Przyjaciel forum
|
Wysłany: Pon Maj 19, 2008 4:46 pm Temat postu: |
|
|
Tak jak mowi Aga po co sie meczyc?Jesli bedziesz siedziala w domu dostaniesz tyle samo co w pracy.Chyba ze masz znaczna premie to wtedy ciutek stracisz bo jest 100% wynagrodzenia podstawowego.Ja jestem teraz juz 6 tygdodni na zwolnieniu i nie wybieram sie juz do tej pracy.A uwierz taka 12 godzinna praca przy kompie szkodzi i Tobie i malenstwu.Zastanow sie ginekolog napewno da Ci zwolnienie od reki.Pozdrawiam |
|
Powrót do góry |
|
|
|
sprezyna
|
Wysłany: Wto Maj 20, 2008 10:27 am Temat postu: |
|
|
Czy ginekolog mi da zwolnienie od ręki, skoro widział wyniki a nie zaproponował mi zwolnienia. Juz chętnie bym posiedziała w domku, a z tą premią to jest takl jak piszecie. Moja premia daje mi od 600 do 900 zł więcej do wynagrodzenia podstawowego, ale wydaję mi się że mi przysługuje wtedy średnie miesięczne wynagrodzenia z sześciu ostatnich miesięcy. W sumie to sama dokładnie nie wiem jak to wygląda. Ale nie wiem czy poieniądze są takie ważne, wolałabym mieć więcej wypoczynku. Dzisiaj będę rozmawiać z szefową na ten temat, poniewaz to nie o to chodzi że ona mi zabrania, wręcz przeciwnie, u nas jest wysoka ochrona kobiet w ciąży - w końcu to korporacja, ale ona jeszcze o tym nie wie... A ja nie wiem jak jej to powiedzieć. Wolałabym w cztery oczy, a muszę telefonicznie :/ _________________
|
|
Powrót do góry |
|
|
|
Sekrecik88
|
Wysłany: Wto Maj 20, 2008 11:17 am Temat postu: |
|
|
KININIA nie wiem bo on jeszcze wagi dziecka mi nie podal 1raz bylam w 5tyg na zdjeciu byla tylko fasoleczka pozniej bylam w 10tyg to mialo 3cm wagi tez nie podal...moze dopiero teraz wizyte mam 30maja(piatek)... i bedzie to prawie 16tydzien bez jednego dnia:)dowim sie tez czy ty chlopiec czy dziewczynka ale w tym tygodniu to chyba na 100% nie da mi pewnosci co nie???moze teraz poda tez jakas wage... wczesniej wydaje mi sie ze dziecko bylo za male zeby ja podac....buzka _________________ Mamusia i Tatuś Bardzo Cie Kochają Skarbusiu! |
|
Powrót do góry |
|
|
|
wind_of_hope Moderator
Wysłał podziekowań: 5 Otrzymał 187 podziękowań w 185 postach
|
Wysłany: Wto Maj 20, 2008 11:34 am Temat postu: |
|
|
Sekrecik jak dobrze sie ułozy to byc moze juz bedzie widac płec. jednak tak na 100% to widac w 20 tyg e tam płec. wazne zeby zdrowe ja to chyba bym nie chciała wiedziec wole niespodzianki. Tyle ze jak przyszykowałabym pokoj na rozowo to okazałoby sie ze synus i co przemalowanie? heeh
pozdrofka dla mamuś _________________
|
|
Powrót do góry |
|
|
|
kininia
|
Wysłany: Wto Maj 20, 2008 11:37 am Temat postu: |
|
|
Sekrecik, wiesz co, pewnie wagi Ci nie poda (tzn, mi nie podawali nigdy wagi, ale możesz zapytać), ale napewno określi Ci rozmiar dziecka, zazwyczaj na takim USG jest podany wiek płodu, określany na podstawie wymiarów, które robi gin, możesz porównać wtedy wiek płodu, który wychodzi na USG, z wiekiem według daty ostatniej miesiączki i to da Ci obraz czy dziecko jest duże czy małe, mi wg USG wychodziło, że Marcysia jest starsza niż wynikało to z daty ost. miesiączki, i stąd przypuszczenie, że dziecko nie było małe.. Co do płci to 100% nie, ale jak się ładnie odwróci to już będzie można przypuszczać z większą lub mniejszą pewnością |
|
Powrót do góry |
|
|
|
Tvisha Przyjaciel forum
Wysłał podziekowań: 1 Otrzymał 0 podziękowań w 0 postach
|
Wysłany: Wto Maj 20, 2008 12:49 pm Temat postu: |
|
|
a kiedys kobiety nie zastanawialy sie nad wielkoscia jakiej urodzi sie dziecko ile bedzie mialo wzrostu ... nie mialy mozliwosci.
Moja jedna kolezanka dowiedziala sie dopiero przed porodem ze bedzie to chlopiec ale gdy urodzila dziewczynke to zaskoczenie
Raczej sa pomylki ze dziewczynka to chlopiec niz jak tu sie okazalo.
Pozatym moja bratowa przed porodem dowiedziala sie ze dziecko jest za male o 3 tygodnie i ze ma dysproporcje glowy w stosunku do reszty ciala. Po kilku dniach urodzila 3 kg chlopaka ktory wygladal normalnie i jest zdrowy. Tylko biedaczka sie nastresowala
I jak pewnie juz gdzies tu opisywalam mojej bratwej znajoma musiala usunac ciaze w 5-6 miesiacu juz nie pamietam kiedy bo wedlug lekazy dziecku nie rozwijaly sie prawidlowo pluca. A co jesli i ten sie mylil.
Ja to mam nadzieje ze wkoncu jak zajde to nie bede sie przejmowac tak bardzo o kazdy szczegol bo moze to tylko zle wplynac na malca. |
|
Powrót do góry |
|
|
|
Sekrecik88
|
Wysłany: Wto Maj 20, 2008 12:54 pm Temat postu: |
|
|
KININIA Wiec tak 9lutego mialam miesiaczke ostnia W 9tyg i 3dniu (kwiecien)dziecko mialo 29mma ale mialam wczesniej jeszcze jedna wizyte gdy dowiedzialam sie o ciazy w marcu(17)to byl 5tydz i 2dzien bebi mialo 6mm ....wiec duze czy male? nastepna wizyte mam 30maja wiec tak jak czytalam z ksiazek powino miec w 16tyg ok 9do 10cm...zobaczymy jak bedzie u mnie:)
Acha i mam pytanko w ktorym miesiacu robi sie badania czy z dzieckiem jest wszystko wporzadku ???i czy prawidlowo sie rozwija???
A wlasnie do kiedy robi sie badanie dopochwowe???mzoe byc tak ze przez cala ciaze?chyba nie....
A tak po za tym juz 4dni nie wymiotowalam a przez ostatnie dni biegam co dzien rano nawet popoludniu niech juz to minie I jak dlugo rosna cycuchy hehe??? _________________ Mamusia i Tatuś Bardzo Cie Kochają Skarbusiu! |
|
Powrót do góry |
|
|
|
kininia
|
Wysłany: Wto Maj 20, 2008 3:55 pm Temat postu: |
|
|
Sekrecik, nie wiem czy baby duże czy małe, nie wiem jakie rozmiary w jakim tygodniu, ja tylko porównywałam w swoim przypadku wiek płodu z USG z datą wg miesiączki, choć tak jak napisała Tvisha te info nie do końca są wiarygodne, mogą tylko dać pewnien obraz, zapytaj się lekarza przy tej wizycie, napewno powie Ci coś więcej.
Jesli chodzi o badania to między 16 a 20 tyg. robi się przesiewowe badania w kierunku zespołu Downa, innych aberracji chromosomowych,wielu chorób uwarunkowanych genetycznie i wad rozwojowych płodu.
Jeśli chodzi o badanie USG dopochwowe to pewnie zależy to od gina, ja miałam robione jeszcze w piątym miesiącu, ale gina stwierdziła, że tak nic nie widzi bo ciąża za duża i zrobiła mi zaraz przez brzuch..
Ja jak narazie odpukać nie mam mdłości, tylko nie piję kawy i mocnej herbaty bo mi nie bardzo smakuje..
A jesli chodzi o piersi to chyba max w pierszym miesiącu po porodzie, jak się karmi |
|
Powrót do góry |
|
|
|
sprezyna
|
Wysłany: Wto Maj 20, 2008 4:16 pm Temat postu: |
|
|
A mam pytanie, czy prosicie swoich lekarzy o zdjęcia z USG czy sami je wam dają? Bo prywartni jak zapłacisz za badanie to zawsze drukują zdjęcia, a mój nie dał mi zdjęcia ani razu. _________________
|
|
Powrót do góry |
|
|
|
|