Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
0002
Wysłał podziekowań: 0 Otrzymał 0 podziękowań w 0 postach
|
Wysłany: Czw Cze 18, 2009 7:23 pm Temat postu: |
|
|
dziekuje |
|
Powrót do góry |
|
|
|
majk64
|
Wysłany: Pon Cze 29, 2009 10:56 pm Temat postu: |
|
|
witam:)
nie jestem do konca pewny, ale chyba pisze w zlym temacie. nie umialem znalesc lepszego, wiec prosze, wybaczcie mi, o Admini:P
w sierpniu jedziemy razem do Hiszpanii i tam zamierzamy z dziewczyna rozpoczac wspolzycie. chcemy sie dobrze zabezpieczyc. planujemy stosowac tabsy i gumki.
chcialbym sie zapytac, po jakim czasie brania tabsy zaczynaja dzialac?
slyszalem, ze pierwsza tabletke nalezy wziac w pierwszy dzien okresu.
teraz dostala, kolejny bedzie pod koniec lipca. wyjazd 13 sierpnia. czy to bedzie dobrze?
z gory dziekuje za rozwianie watpliwosci:) |
|
Powrót do góry |
|
|
|
nowicjuszka Supermoderator
Wysłał podziekowań: 1 Otrzymał 179 podziękowań w 178 postach
|
Wysłany: Wto Cze 30, 2009 12:51 am Temat postu: |
|
|
Jeśli weźmie pierwszą w pierwszym dniu cyklu (1 dzień miesiączki) to będzie zabezpieczona już od tego dnia _________________ Dyskusje oraz wątki medyczne na Forum Biomedical mają charakter jedynie informacyjny i zastosowanie ich w praktyce każdorazowo powinno być skonsultowane z lekarzem specjalistą. |
|
Powrót do góry |
|
|
|
zagubiona_ona
Wysłał podziekowań: 1 Otrzymał 3 podziękowań w 3 postach
|
Wysłany: Czw Sie 20, 2009 5:20 pm Temat postu: |
|
|
konwalia hm co do soku grejfrutowego to pamiętam, że jak brałam antydepresanty to tam na ulotce było napisane, że nie można pić tego soku
ale czy przy tabletkach antykoncpecyjnych tak jest to nie wiem
a ja mam pytanie co do tabletek. hm nie ma czegoś takiego jak dni płodne i nie płodne ? można się kochać w każdy dzień?
bo jak pisałam gdzeiś wcześniej to chce do tabletek wrócić.
jednak tabletki to wygoda (jezu tylko żebym nie przytyła! tak jak ostatnio). za prezerwatywami nie przepadam - bo podczas sexu mam myśli "o jezu a jak sie zsunie? a jak zostanie we mnie, a jak pęknie" itd:D
raz pękła (część została we mnie:/ ) i wtedy dowiedziałam się, że jest coś takiego jak antykoncepcja po. (młoda gówniara byłam ... ) cóż sobota była.. głupia byłam bo mogłam się zgłosić na pogotowie.. alep oczekałam do poniedziałku (do szkoły nie poszłam ) tylko do lekarki rodzinnej i powiedziałam co się stało oczywiście płacząc i poprosiłam o recepte na postinor duo. dostałam. poszłam do apteki. no i zadziałało ale od tamtej pory prezerwatyw nie znosze! zawsze mam wrażenie że pęknie albo zostanie we mnie - a fe!!
dlatego tabletki są wygodniejsze. no ale wiadomo trzeba pilnować żeby brać regularnie - ja zawsze ustawiałam sobie przypominacz w komórce i działało. nigdy nie zapomniałam i zawsze brałam o tej samej porze. no czasami zdarzało się że wzięłam o godzine później.
ale mam jeszcze jedno pytanie odnośnie tabsów.
moja przyjaciółka ma bardzo podwyższoną prokaltynę. miała iść na reznonans ale coś go unika...
lekarka mówiła jej. że jak nie będzie tego leczyć to cóż nie będzie mieć dziecka.
a;e poszła do innej lekarki i ta jej powiedziala, że nie widzi przeciwskazań co do brania tabletek antykoncepcyjnych, że wszystko się jej wyreguluje itd.
ok super pięknie ale jest jedno ale - czy jest ryzyko, że po tabletkach będzie bezpłodna? a wiem, że ona w przyszłości będzie chciała dziecko. _________________ We collect our phobias
Our sicknesses
Feel so good only when we can complain
Riverside - Schizophrenic Prayer |
|
Powrót do góry |
|
|
|
mala_mi Przyjaciel forum
Wysłał podziekowań: 1 Otrzymał 134 podziękowań w 134 postach
|
Wysłany: Czw Sie 20, 2009 6:07 pm Temat postu: |
|
|
Cytat: | a ja mam pytanie co do tabletek. hm nie ma czegoś takiego jak dni płodne i nie płodne ?Very Happy można się kochać w każdy dzień? |
Nie ma, w czasie brania tabletek owulacja jest hamowana, a samo krwawienie jest wywoływane "sztucznie". Nie jest to zwykła miesiączka. Można się kochać w każdy dzień (do końca)! Oczywiście jeśli bierzesz je regularnie, i stosujesz się do ulotki (w przypadku opóźnienia zażycia tabletki, biegunki, wymiotów czy podczas przyjmowania antybiotyków.
Cytat: | ok super pięknie ale jest jedno ale - czy jest ryzyko, że po tabletkach będzie bezpłodna? a wiem, że ona w przyszłości będzie chciała dziecko. |
Nie ma takie ryzyka, tabletki nie powodują bezpłodności, nawet używa ich się często by kobieta mogła zajść w ciążę. Jednak jest kilka "szkół" jedne twierdzą że należy robić przerwy podczas brania tabletek, inna zaś ze takie przerwy nie są potrzebne. Wszystko zależy od lekarza tak naprawdę.... _________________
|
|
Powrót do góry |
|
|
|
nowicjuszka Supermoderator
Wysłał podziekowań: 1 Otrzymał 179 podziękowań w 178 postach
|
Wysłany: Czw Sie 20, 2009 6:14 pm Temat postu: |
|
|
Co nie zmienia faktu że przy zaburzeniach PRL należy najpierw poznać przyczynę zaburzenia. Także powinna zrobić MR żeby wykluczyć guza przysadki. _________________ Dyskusje oraz wątki medyczne na Forum Biomedical mają charakter jedynie informacyjny i zastosowanie ich w praktyce każdorazowo powinno być skonsultowane z lekarzem specjalistą. |
|
Powrót do góry |
|
|
|
zagubiona_ona
Wysłał podziekowań: 1 Otrzymał 3 podziękowań w 3 postach
|
Wysłany: Czw Sie 20, 2009 6:48 pm Temat postu: |
|
|
no właśnie nowicjoszko..
ja ją prosiłam by poszła zrobić to badanie...
nawet powiedzialam jej, że jak przyjade do rodzinnego miasta to z nią pójdę,że będę przy niej...
a ona ciągle odkłada :/
ona wszsytko odkłada a potem będzie bach.
bywa tak, że miewa dwa okresy w ciągu miesiąca...
hm pierwszą tabletke yasminelle wzięła jak niby czuła, że ma okres. tzn krew się pojawiła.. ale jak zaczęła brać te tabletki to po 3 dniach okres zniknął i chyba jakoś niedawno miała plamienia. ale w syumie to chyba normalne na początku brania tabletek anty.
mała mi hehe w sumei całkiem niedawno czytałam gdzies na tym forum o tym, że dziewczyna antybiotyki brała
no mi teraz wychodzi że o 19 mam brać tabletki.
a biegunki to ja zawsze rano mam. potem na wieczór cisza i spokój. _________________ We collect our phobias
Our sicknesses
Feel so good only when we can complain
Riverside - Schizophrenic Prayer |
|
Powrót do góry |
|
|
|
gorzczyk
|
Wysłany: Sro Wrz 23, 2009 10:58 pm Temat postu: Re: Trochę prawdy na temat zażywania tabletek antykoncepcyjn |
|
|
Witam ja właśnie zastanawiam się czy brać dalej tabletki antykoncepcyjne w moim wypadku są to Novynette ale mam dylemat mąż jeszcze niechce dziecka a ja po tych tabletkach mam prawie wszystkie objawy niepożądane i niewiem co robic mówiłam o tym swojemu lekarzowi ale on że tak czasem bywa boje się że jak skończe łykać to świństwo że mi zaszkodzi biorę je już ponad 1,5 roku prosze poradź cie mi z góry dziękuję za wasze odpowiedźi i pozdrawiam |
|
Powrót do góry |
|
|
|
emilka Przyjaciel forum
Wysłał podziekowań: 1 Otrzymał 133 podziękowań w 132 postach
|
Wysłany: Czw Wrz 24, 2009 9:56 am Temat postu: |
|
|
tabletki nie sa jedynym środkiem antykoncepcyjnym. jak masz przy tabletkach skutki uboczne, to albo sa źle dobrane albo powinnas stosować metody niehormonalne _________________ "Mogę Przedawkować Życie, Co Prowadzi Do Śmierci" |
|
Powrót do góry |
|
|
|
kW_93
|
Wysłany: Pią Wrz 25, 2009 12:10 am Temat postu: |
|
|
mam 16 lat i chciałam zapytać na początku tutaj czy moim wieku dozwolone w ogóle sa tabletki anty. ?
Oczywiście pójdę do ginekologa na badania i o on ewentualnie przepisałby mi te tabletki ale chciałabym najpierw się zapytac czy warto i jakie jest ryzyko w moim wieku . Z góry dziękuję ;* |
|
Powrót do góry |
|
|
|
|