Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
perelka
Wysłał podziekowań: 0 Otrzymał 0 podziękowań w 0 postach
|
Wysłany: Pon Mar 03, 2008 3:20 am Temat postu: witaminy w ciazy |
|
|
hey, jakis czas temu prosilam o pomoc w obliczeniu dni plodnych , bardzo chcialam zajsc w ciaze - i zgadnijcie co sie stalo? - jestem w ciazy!! udalo sie, ale teraz z kolei mam takie pytanie-co do witamin. dowiedzialam sie o kwasie foliowym, ze powinnam go brac conajmniej kilka miesiacy przed zajsciem w ciaze, no a ja nie bralam, wiec sieglam do szafki po swoje witaminy i wzielam dwie tabletki na raz, z rana na pusty zoladek, kilka godzin pozniej mialam straszne mdlosci, myslalam ze to ciazowe, ale bolal mnie tez troche zoladek, glowa, i lekka biegunka, czy jest to mozliwe ze sie zatrulam tymi witaminami? przedawkowalam je? i najwazniejsze- czy moze to miec jakis wplyw na moje baby?? chyba bym sobie tego nie wybaczyla- takiej glupoty.
te tabletki byly dla kobiet aktywnych, wiec mialy w sobie kofeine i nie powinny bys spozywane podczas ciazy - przeczytalam dopiero na nastepny dzien - stupid me! |
|
Powrót do góry |
|
|
|
wind_of_hope Moderator
Wysłał podziekowań: 5 Otrzymał 187 podziękowań w 185 postach
|
Wysłany: Pon Mar 03, 2008 12:52 pm Temat postu: |
|
|
moja kolezanka wogole nie wiedziala ze jest w ciazy..jak poszla do gina to byla w 3cim m-cu kwasu nie brala rowniez dopiero potem jak sie dowiedziala i co?cora zdrowa jak ryba ale pamietaj ze na własna reke nie mozesz brac niczego !!! powinnas wszytstko konsultowac z lekarzem gratuluje fasolki _________________
|
|
Powrót do góry |
|
|
|
emilka Przyjaciel forum
Wysłał podziekowań: 1 Otrzymał 133 podziękowań w 132 postach
|
Wysłany: Pon Mar 03, 2008 1:39 pm Temat postu: |
|
|
pewnie tabletki miały w sobie żelazo, które w dużych dawkach i dodatkowo na czczo może wywoływać nudnosci i bóle brzucha. poza tym ta kofeina... tak jak mówi wind, najpierw skonsultować z lekarzem, czy w ogole konieczna jest suplementacja a potem sięgać po takie rzeczy i to jak już to w odpowiednich dawkach! _________________ "Mogę Przedawkować Życie, Co Prowadzi Do Śmierci" |
|
Powrót do góry |
|
|
|
perelka
|
Wysłany: Wto Mar 04, 2008 1:04 am Temat postu: |
|
|
witam, witaminy podczas ciazy sa tutaj wymagane, lekarze pytaja czy sie je bierze na kazdej wizycie, pozatym ten kwas foilowy jest bardzo wazny dla bobasow, zwlaszcza w tej najwczesniejszej fazie rozwoju - do 4 tyg, gdzie sa zaczatki mozgu i ukladu nerwowego takze pomoga w uniknieciu chorob takich jak rozszczep kregoslupa, wargi, nosa. wiem ze on bardzo pomaga, a to ze go moze byc mniej to napewno nie zagrozi, bo ja nie zaliczam sie do osob niedozywionych i mysle ze zdrowo sie odzywiam, wiec cos tam musze miec w sobie hihihi, teraz juz mam specjalne - dla kobiet w ciazy, pozatym dzwonilam do pielegniarki w przychodni i mnie uspokoila, organizm ludzki przyswaja ile moze -reszte wydala, dlatego te wymioty. jestem juz spokojniejsza, ale wspomne o tym na wizycie.
dzieki za odpis, pozdrawiam |
|
Powrót do góry |
|
|
|
smutaska210
|
Wysłany: Nie Sty 04, 2009 2:05 pm Temat postu: Czy mogę brać Feminatal N i kwas foliowy? |
|
|
witam mam dwa pytanka pierwszy lekaz ginekolog przepisal mi tabletki Feminatal N i kwas foliowy pt Folik bralam je przez 3 miesiace pozniej wziela mnie babka ginekolog ktora prowadzi mnie juz do konca ciazy i powiedzialam jej o witaminach i o kwasie foliowym i powiedziala mi zebym tego nie brala ale chcialam sie dowiedziec czy mozna brac i czy szkodzi dzidzi
a drugie pytanko lekaz przepisal mi diprophyllinum i czy moglabym brac kwas foliowy i feminatol n czy to sie bedzie kolidowac prosze o rade prosze o odpis z gory dziekuje.
---edited by Mała Mi---
prosze pisac max. 3 emotikony obok siebie.prosze nadawac tytuly tematom bardziej sugerujace problem.Tytuł zmieniłam. |
|
Powrót do góry |
|
|
|
edyta76
|
Wysłany: Nie Sty 04, 2009 5:06 pm Temat postu: |
|
|
kwas foliowy nie szkodzi, ani dzidzi, ani tobie, wrecz przeciwnie, ja go biore od poczatku ciazy i moj ginekolog zalecil mi go przez cala ciaze, bo pomaga tez przyswajac zelazo co jest bardzo wazne dla nas mamusiek,
co do diprophyllinum to nic nie wiem na ten temat.. |
|
Powrót do góry |
|
|
|
emilka Przyjaciel forum
Wysłał podziekowań: 1 Otrzymał 133 podziękowań w 132 postach
|
Wysłany: Nie Sty 04, 2009 5:57 pm Temat postu: |
|
|
feminatal nie koliduje z diprophyllinum _________________ "Mogę Przedawkować Życie, Co Prowadzi Do Śmierci" |
|
Powrót do góry |
|
|
|
jaa18
|
Wysłany: Pon Wrz 14, 2009 9:33 pm Temat postu: Kwas foliowy |
|
|
Mam pytanko.do kiedy powinno sie brac kwas foliowy jestem w 14 tyg.ciązy.a może do końca czy zapytac sie lekarza??
Ostatnio zmieniony przez jaa18 dnia Pią Wrz 25, 2009 10:07 am, w całości zmieniany 1 raz |
|
Powrót do góry |
|
|
|
carboczar
Wysłał podziekowań: 3 Otrzymał 193 podziękowań w 189 postach
|
Wysłany: Sro Wrz 16, 2009 1:27 pm Temat postu: |
|
|
jaa18
Nie potrzebnie przeżywasz są to normalne objawy ciążowe i nie świadczą o jakiejś patologii,dobrze jest rozmawiać o tym z najbliższymi,znajomymi,ułatwi Ci to wyjście z takich snów.Nie ma powodu do niepokoju a już strachu tym bardziej. |
|
Powrót do góry |
|
|
|
elzbieta.MP
|
Wysłany: Sro Wrz 30, 2009 2:11 pm Temat postu: Re: Kwas foliowy |
|
|
jaa18 napisał: | Mam pytanko.do kiedy powinno sie brac kwas foliowy jestem w 14 tyg.ciązy.a może do końca czy zapytac sie lekarza?? |
Jak zapewne wiesz, kwas foliowy zapobiega tworzeniu się wad układu nerwowego, jego niedobór może mieć wpływ na przedwczesny poród.
W pierwszym trymestrze ciąży, przyszłe mamy powinny łykać kwas foliowy w tabletkach. Myślę, że powinnaś uzgodnić z lekarzem jak długo masz go przyjmować, on będzie wiedział to najlepiej:)
Kwas foliowy znajduje się m. in. w: bobie, orzechach, słoneczniku, kiełkach pszenicy, i w pomarańczach.
Ela, redaktorka Mamopedii |
|
Powrót do góry |
|
|
|
|