Szukaj
FAQFAQ SzukajSzukaj UżytkownicyUżytkownicy GrupyGrupy ProfilProfil Zaloguj się, by sprawdzić wiadomościZaloguj się, by sprawdzić wiadomości RejestracjaRejestracja ZalogujZaloguj

Zespół Edwardsa, part. 5

Idź do strony Poprzedni  1, 2, 3, 4, 5, 6 ... 40, 41, 42  Następny
Napisz nowy temat   Ten temat jest zablokowany bez możliwości zmiany postów lub pisania odpowiedzi    Forum medyczne -> Genetyka
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Mika13

Wysłał podziekowań: 18
Otrzymał 0 podziękowań w 0 postach

PostWysłany: Wto Maj 21, 2013 9:04 am    Temat postu: Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

Ivett, bardzo mi przykro
trzymaj się
Powrót do góry
Ogląda profil użytkownika
zawszee razem

Wysłał podziekowań: 0

PostWysłany: Wto Maj 21, 2013 9:59 am    Temat postu: Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

Ivett jesteśmy z Toba! Dobrze ze starasz się czyms zajac i isc do przodu
Powrót do góry
Emilka1988

Wysłał podziekowań: 10
Otrzymał 3 podziękowań w 3 postach

PostWysłany: Wto Maj 21, 2013 10:54 am    Temat postu: Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

Trzymaj się Ivett... Sad

Powrót do góry
wawe

Otrzymał 1 podziękowań w 1 postach

PostWysłany: Wto Maj 21, 2013 8:03 pm    Temat postu: Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

Ivett, bardzo mi przykro
trzymaj się...
Powrót do góry
lenuchna

Otrzymał 8 podziękowań w 8 postach

PostWysłany: Wto Maj 21, 2013 11:55 pm    Temat postu: Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

Ivett, przykro mi bardzo. Myslami jestem z Toba. Trzymaj sie kochana.
Powrót do góry
aaania32

PostWysłany: Sro Maj 22, 2013 10:39 pm    Temat postu: Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

Dziewczyny jak u Waszych dzieci było lub jest leczone nadciśnienie płucne? Moje maleństwo skończyło 5 miesięcy i po raz trzeci ma zapalenie płuc. Lekarze mówią,że tak musi być i te zapalenia będą się powtarzać.

Czy którejś z Was dziecko miało ZE o odmianie translokacyjnej? Mój mały właśnie taki ma. I jak do tej pory lekarze mnie pocieszali, że jest w świetnej formie tak jego stan się pogorszył ( był bez tlenu i jadł z butelki a teraz musi mieć tlen i sondę). Nikt nie potrafi mi powiedzieć co w praktyce oznacza ta translokacja. Czy oznacza to,że będzie ze mną dłużej?

Z góry dziękuję za pomoc.
Powrót do góry
Hubi

Otrzymał 1 podziękowań w 1 postach

PostWysłany: Sro Maj 22, 2013 11:09 pm    Temat postu: Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

Ivett bardzo mi przykro, urodzenie martwego dziecka w 9 miesiącu to jest wielki ból w sercu matki, będzie ciężko ale mam nadzieję, że dasz radę, trzymaj się
Powrót do góry
Emilka1988

PostWysłany: Czw Maj 23, 2013 10:38 pm    Temat postu: Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

aaania32 moja Wiktoria miała nadciśnienie płucne. Nie miała podawanych żadnych leków - poza verospironem na serduszko - który niby też był w jakimś stopniu na nadciśnienie. Mój kardiolog mówił, że mogą podawać leki na nadciśnienie, ale są one bardzo drogie, nierefundowane i w fazie eksperymentu... chcieliśmy jej je włączyć, ale w międzyczasie okazało się, że zostanie zoperowana (na nadciśnienie - założenie bandingu i domknięcie przetrwałego otworu owalnego oraz przetrwałego otworu tętniczego).
Wiktoria żyła troszkę ponad pół roku, nigdy nie zachorowała, a zmarła w wyniku komplikacji pooperacyjnych, więc niestety nie wiem jak to jest gdy nasze dzieci mają zapalenie płuc.
Co do translokacji - z tego co się orientuję to łagodniejsza forma ZE, ponieważ chromosom 18 nie doczepia się do wszystkich par chromosomowych tylko do co poniektórych. W trisomii prostej chromosom 18 przyczepia się do każdej pary chromosomowej, więc dziecko ma mniejsze szanse na dłuższe życie i ma więcej cech zespołu edwardsa. Czyli Twoje dziecko jest w lepszej sytuacji Smile Lekarze powinni Ci to wytłumaczyć, aż dziwne że nic na ten temat nie wiedzą. Zespół Edwardsa to jedna wielka zagadka, ale co do rodzaju trisomii powinni mieć jakiekolwiek wiadomości i wyjaśnić Twoje wątpliwości.

Pozdrawiam,
Emila i Joasia

Powrót do góry
Juliana

Otrzymał 2 podziękowań w 2 postach

PostWysłany: Pią Maj 24, 2013 2:02 pm    Temat postu: Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

Uważam,że powinnaś się spotkać z jakimś genetykiem,który by Ci dokładnie wyjaśnił,na czym to wszystko polega.A przede wszystkim to,czy to ma jakieś znaczenie na później.Chodzi mi o to,czy to może być dziedziczne,lub czy np.Twoje dzieci mogą mieć.Wiem,że na 100% przy trisomii prostej nie ma dziedziczenia tylko zwykły przypadek,natomiast są jeszcze dwa rodzaje-translokacyjna i mozaikowa.Ale to powinien wyjaśnić genetyk.Pozdrawiam
Powrót do góry
Emilka1988

PostWysłany: Pią Maj 24, 2013 4:51 pm    Temat postu: Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

Masz rację Juliana, Ania - powinniście wybrać się do genetyka, bo jeśli występuje translokacja, to prawdopodobnie któryś z rodziców (częściej kobieta) przenosi na dzieci dodatkowy chromosom 18, oczywiście może to być tez przypadek. Macie zrobione swoje kariotypy?

Powrót do góry
Napisz nowy temat   Ten temat jest zablokowany bez możliwości zmiany postów lub pisania odpowiedzi    Forum medyczne -> Genetyka Wszystkie czasy w strefie EET (Europa)
Idź do strony Poprzedni  1, 2, 3, 4, 5, 6 ... 40, 41, 42  Następny
Strona 5 z 42