Szukaj
FAQFAQ SzukajSzukaj UżytkownicyUżytkownicy GrupyGrupy ProfilProfil Zaloguj się, by sprawdzić wiadomościZaloguj się, by sprawdzić wiadomości RejestracjaRejestracja ZalogujZaloguj

brak jajeczkowania

Idź do strony Poprzedni  1, 2, 3, 4 ... 18, 19, 20  Następny
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum medyczne -> Niepłodność
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Tvisha
Przyjaciel forum

Wysłał podziekowań: 1
Otrzymał 0 podziękowań w 0 postach

PostWysłany: Pon Lis 03, 2008 11:10 am    Temat postu: Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

u mnie ... ponad poltora roku temu stwierdzilam ze jestem w odpowiednim wieku by miec dziecko. Pol roku puzniej gdy okazalo sie ze zajscie nie jest takie proste wybralam sie do lekaza ... zaczely sie rozjazdy po krajach i leczenie diabli wzieli ... obecnie stracilam nadzieje. Czekam az moje prywatne zycie sie ustatkuje.
Moja mama ma problemy z tarczyca ale z tego co wiem u mnie zadnych nie zaobserwowano. Mialam kiedys usg dopochwowe i nie bylo zadnych nieprawidlowosci ... podczas brania tabletek mialam przerwe i robione badania i tez nic ...
wszystko nalezalo by powtorzyc ... i moglam sie o to zatroszczyc wczesniej ... ale coz ... nie ma tego zlego co by na dobre nie wyszlo Wink
Powrót do góry
Ogląda profil użytkownika
Justyna19

Wysłał podziekowań: 0

PostWysłany: Pią Lis 14, 2008 1:26 pm    Temat postu: Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

to zacznij wszystko od nowa, badania, wizyty lekarskie nie można tracić nadziei( "nadzieja umiera ostatnia"). ja byłam wczoraj na badaniach krwi, zobaczymy co mi wykarzą. teraz muszę jeszcze brać globułki dopachwowe a jak skończe to jade na cytologie więc dopiero za jakieś dwa, trzy tygodnie będę wiedzieć na czym naprawdę stoje. najgorsze jest jak rodzice mojego narzeczonego mówią o wnuczku albo jego kuzyn o gromadce dzieci. powiem ci że nawet zapominam o tym że jestem "chora" ale jak już mi się przypomni to jest masakra. zaczynasz się leczyć? pewnie to wszystko będzie mnie drogo kosztować- co?! sorki że odpisuje dopiero teraz ale nie dostaje wogóle na poczte że odpisałaś a poza tym nie miałam teraz za bardzo jak wejść na neta.
Pozdrawiam
Powrót do góry
bomzi

Otrzymał 1 podziękowań w 1 postach

PostWysłany: Pon Lis 24, 2008 12:22 pm    Temat postu: Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

Cześć wszystkim ja staram sie od 5 miesięcy i nic w ostatnim cyklu lekarz stwierdził u mnie brak jajeczkowania i przepisał mi luteine na 10 dni po której mam dostać miesiączke a od 5d.c. mam brać clo i czekać aż sie coś pojawi mam nadzieje że sie uda bo bardzo mnie to przeraża, troche sie boje że ten lekarz nie robi mi żadnych badań i daje leki na ślepo czy powinnam sie go zapytać o jakieś badania dodatkowe. Pozdrawiam
Powrót do góry
Justyna19

PostWysłany: Pon Lis 24, 2008 3:16 pm    Temat postu: Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

cześć. za dużo jeszcze nie wiem na temat badań i lekarstw bo to jeszcze przede mna ale moim zdaniem powinnaś zapytac sie o jakieś badania a jak nie to może idź na kosultacje do innego lekarza.
Powrót do góry
tosia81
Moderator

Otrzymał 101 podziękowań w 101 postach

PostWysłany: Pon Lis 24, 2008 4:11 pm    Temat postu: Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

dziewczyny jestem przerażona tym co piszecie o lekarzach. Nie rozumiem jak można kogoś leczyć bez znalezienia problemu.
Ja się tak męczyłam kilka dobrych lat. Miesiączkowałam bardzo rzadko i lekarze zamiast zlecić badania to przepisywali tabletki anty na regularny okres i taki owszem był. Jednak po latach , gdy dojrzałam do tego by zostać mamą okazało się ,że są problemy....
Poszłam więc do lekarza i pierwsze co zrobił to usg jajników a następnie zlecił badania hormonalne. Bez tego nie ma sensu w ogóle się męczyć . Po co tracić lata na próbach i błędach lekarzy?? Pewnie większość z was ma PCO ( JA ZRESZTĄ TEŻ )a to można sprawdzić tylko na podstwie usg i badań hormonalnych.
Róbcie badania koniecznie. Ja straciłam masę czasu na partaczy teraz im nie odpuszcze i wymagam konkretnego leczenia i fachowej opieki
Powrót do góry
bomzi

PostWysłany: Pon Lis 24, 2008 5:59 pm    Temat postu: Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

Sama nie wiem co myśleć o tym lekarzu ale jak już skończe brać clo i będzie dzień jajaeczkowania to musze iść jeszcze na konsultacje do innego lekarza zobaczymy bede miała porównanie dwóch opinii. A jeżeli chodzi o usg to miałam robione i na tej podstawie lekarz stwierdził brak jajeczkowania. Teraz wielkie oczekiwanie na wizyte i diagnoza czy pojawił sie pęcherzyk ciężki okres przede mną
Powrót do góry
tosia81
Moderator

PostWysłany: Pon Lis 24, 2008 6:07 pm    Temat postu: Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

To ,że stwierdził brak jajeczkowania o niczym nie świadczy. Dlaczego nie ma jajeczkowania to jest WAŻNE.
U mnie też nie było jajeczkowania i lekarz odrazu skierował mnie na badania hormonalne. Okazało się ,że mam PCO
Po CLO mże pojawić się pęcherzyk ale nie koniecznie musi pęknąć. A jeśli masz podniesioną prolaktynę ?? To może być problem z donoszeniem ciąży zakładając ,że po CLO sie uda
Powrót do góry
bomzi

PostWysłany: Pon Lis 24, 2008 8:07 pm    Temat postu: Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

A co to jest to PCO i czy potrzebne badania moge sama wykonać i dać mu gotowe wyniki a jeśli tak to jak to zrobić proszę o odpowiedź
Powrót do góry
tosia81
Moderator

PostWysłany: Wto Lis 25, 2008 1:59 pm    Temat postu: Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

PCO to zespół policystycznych jajników. Żeby określić czy masz tą przypadłość musisz zrobić usg jajników. Przy PCO jajniki usiane są drobnymi pęcherzykami( torbielkami). Potrzebne są też wyniki hormonów, które możesz sama zrobić ale to będzie kosztowało ( ok 20zł wzwyż za hormon)Potrzebne jest :
- prolaktyna
- prolaktyna z obciążeniem
- LH
- FSH
- hormony tarczycy
- estradiol
- progesteron
Lekarz nie powinien przepisywać niczego bez dokładnych badań. PCO to nie choroba ale schorzenie stwarzające problem przy staraniu się o dzidzię. Ale to nie wyrok
Przede wszystkim ważny jest stosunek LH do FSH. również dużym problemem jest podniesiona prolaktyna.
Jesli masz jakieś pytania to pisz śmiało . Ja jestem właśnie na etapie leczenia więc moge pomóc. Mam jednak nadzieję,że nie będzie takiej potrzeby bo uda Ci się zafasolkować Wink) Smile Smile
Powrót do góry
bomzi

PostWysłany: Wto Lis 25, 2008 5:54 pm    Temat postu: Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

Dzięki za wyjaśnienie a powiedz mi jak robi sie te badania czy to jest z krwi i czy moge je zrobić jak biorę luteine i kiedy najlepiej je zrobić czy musi to być określony dzień cyklu. Wiem że jak już dawno miałam problemy z okresem który żadko sie pojawiał a jak już był to bardzo bolesny to lekarz mówił mi o torbielach na jajnikach ale nie wiem czy to mogło być to oby nie.
Powrót do góry
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum medyczne -> Niepłodność Wszystkie czasy w strefie EET (Europa)
Idź do strony Poprzedni  1, 2, 3, 4 ... 18, 19, 20  Następny
Strona 3 z 20