Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
tosia81 Moderator
Wysłał podziekowań: 1 Otrzymał 101 podziękowań w 101 postach
|
Wysłany: Wto Lis 25, 2008 6:31 pm Temat postu: |
|
|
Te badania robi się z krwi. Idziesz na czczo i pobierają Ci krew, później dostaniesz tabletkę i za godzinę znowu pobiorą Ci krew. Możesz zrobić jak bierzesz luteine bo ja też biorę i robiłam sobie te badania. Hormony bada się między 2-4 dniem cyklu. Ja byłam w 4 dc. Sprawdź te hormonki i zrób usg jajników będziesz miała pewność. Nie bój się . Wczesne wykrycie jakiegoś problemu to większa szansa na powodzenie w leczeniu. Ja już mam 4 miesięczną terapie...zobaczymy. Daj znać jak sie zdecydujesz |
|
Powrót do góry |
|
|
|
bomzi
Wysłał podziekowań: 0 Otrzymał 1 podziękowań w 1 postach
|
Wysłany: Wto Lis 25, 2008 6:45 pm Temat postu: |
|
|
A powiedz mi czy te badania są refundowane i jak poprosze o skierowanie lekarza to nie bede musiała za nie płacić. Cztery miesiące koszmar ja jak słysze że lekarz zapisuje mi hormony i mam czekać każde kolejne dni to mnie szlak trafia już niedługo powinnam dostać okres więc na pewno zrobie te badania a bierzesz też clo |
|
Powrót do góry |
|
|
|
tosia81 Moderator
|
Wysłany: Wto Lis 25, 2008 7:51 pm Temat postu: |
|
|
Badania są refundowane w całości tylko musisz mieć skierowanie od lekarza. Ja odkąd pamiętam okres miałam bolesny i co kilka miesięcy a lekarze zbywali mnie tabletkami anty. Teraz kiedy dojrzałam do macierzyństwa postanowiłam zadbać o siebie i zacząć walczyć bo w ciąże zajść nie mogłam. Lekarz pierwsze co zrobił to sprawdził jajniki i stwierdził,że brak jajeczek a za to są torbielki. Kolejnym etapem były badania hormonalne które potwierdziły PCO ( wysoki stosunek LH do FSH) i dodatkowo podwyższona prolaktyna co też utrudnia zajście w ciąże. Lekarz powiedział mi ,że owszem można byłoby podac clo na wywołanie jajeczkowania ale to mija się z celem . Trzeba najpierw zbić prolaktynę i uspokoic jajniki aby nie produkowały się kolejne torbielki ( czyli nie pękające pęcherzyki ) a następnie zadziałać. Biorę bromergon na prolaktynę i diane 35 na jajniki |
|
Powrót do góry |
|
|
|
bomzi
|
Wysłany: Wto Lis 25, 2008 9:40 pm Temat postu: |
|
|
Przejde sie jutro do mojej rodzinnej może ona mi wypisze takie skierowanie bo to troche dużo kasy żeby to badać na własną ręke, a długo musisz brać tą diane i czy wyniki są po tym lepsze normalnie mnie to wszystko przeraża. |
|
Powrót do góry |
|
|
|
tosia81 Moderator
|
Wysłany: Sro Lis 26, 2008 5:17 pm Temat postu: |
|
|
i jak tam ?? dostałaś skierowanie?
ja mam kurację na 4 miesiące. Bromergon zbija prolaktynę skutecznie i nie jednej kobiecie udało się zajsć w ciąże , diane maja uspokoić mi jajniki żeby później ze zdwojona siłą zacząć produkować jajeczka. Mam nadzieję,że się uda . |
|
Powrót do góry |
|
|
|
bomzi
|
Wysłany: Sro Lis 26, 2008 7:48 pm Temat postu: |
|
|
Nie byłam dziś u lekarza nie miałam czsu bo obecnie mam remont w mieszkaniu i nie znalazłam dziś czasu ale jutro na pewno sie wybiore. Jutro biore ostatnią tabletke luteiny i nie wiem czy dostane miesiączke lekarz powiedział że 10 dnia powinna już być ale nic sie nie zanosi oby wystąpila i wtedy bede mogła zrobić to badanie |
|
Powrót do góry |
|
|
|
tosia81 Moderator
|
Wysłany: Sro Lis 26, 2008 8:28 pm Temat postu: |
|
|
ja miesiaczke dostaje na trzeci dzień po odstawieniu luteiny. Nie wiem jednak czy rodzinna da Ci takie skierowanie, ale spróbować możesz. |
|
Powrót do góry |
|
|
|
bomzi
|
Wysłany: Czw Lis 27, 2008 7:52 pm Temat postu: |
|
|
Witam byłam dziś u rodzinnej normalnie mnie zszokowała ponieważ powiedziała , że jak lecze sie prywatnie to mam robić wyniki prywatnie albo zapisać sie do gina na kase. No trudno już sama nie wiem co robić chyba jeszcze sie wstrzymam z tymi badaniami wezme to clo i zobaczymy co będzie dalej może jakoś samo się wszystko ułoży |
|
Powrót do góry |
|
|
|
tosia81 Moderator
|
Wysłany: Czw Lis 27, 2008 8:05 pm Temat postu: |
|
|
o matko ci lekarze...brak słów . Kochana weź to clo jak Ci lekarz kazał i miejmy nadzieje,że bedzie ok. Ale badania tak czy inaczej zrób. a gdybys poszła do gina na kase chorych to ten też pewnie nie chętnie daje skierowanie. ja chodzę prywatnie ale mój ginek dał mi skierowanie do szpitala ( jednodniowe) na te badania żebym nie musiała płacić. I tak miałam zrobione wszystkie badania na kasę chorych.
nie wiem juz co Ci poradzic...może idz do gina na kasę a jak to nie pomoże to niestety zrób prywatnie badania ale tylko te najwazniejsze : prolaktyne zwykłą , po obciążeniu, LH i FSH. |
|
Powrót do góry |
|
|
|
bomzi
|
Wysłany: Czw Lis 27, 2008 10:10 pm Temat postu: |
|
|
I tak zrobie narazie sie jeszcze wstrzymam może będzie wszystko ok a jak sie nie uda w tym miesiącu to poprosze gina o te badania . Jakie to wszystko jest trudne normalnie przerasta mnie to wszystko, ale chyba musze troche wyluzować i wziąść sie za nauke bo w lutym mam obrone. |
|
Powrót do góry |
|
|
|
|