Szukaj
FAQFAQ SzukajSzukaj UżytkownicyUżytkownicy GrupyGrupy ProfilProfil Zaloguj się, by sprawdzić wiadomościZaloguj się, by sprawdzić wiadomości RejestracjaRejestracja ZalogujZaloguj

Co jeść na kolację?

Idź do strony 1, 2, 3, 4, 5, 6  Następny
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum medyczne -> Dieta i odchudzanie
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
emilka
Przyjaciel forum

Wysłał podziekowań: 1
Otrzymał 133 podziękowań w 132 postach

PostWysłany: Nie Maj 02, 2010 10:31 am    Temat postu: Co jeść na kolację? Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

Ha! jakoś specjalnie o dietę nie dbam, ale zastanawiam się, co powinno się najlepiej jeść na kolację? nie chodzi o chudnięcie tylko o to, co jest najlepsze dla organizmu.
helloween
Przyjaciel forum

Wysłał podziekowań: 2
Otrzymał 4 podziękowań w 4 postach

PostWysłany: Nie Maj 02, 2010 2:55 pm    Temat postu: Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

A co jest najlepsze na obiad dla organizmu ?
Laughing
Powrót do góry
Ogląda profil użytkownika
emilka
Przyjaciel forum

PostWysłany: Nie Maj 02, 2010 8:45 pm    Temat postu: Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

mam a mysli, czy lepiej zjeść coś białkowego, węglowodanowego czy tłuszcze ;] kurcze, a liczyłam hello, że Ty mi najlepiej odpowiesz ;P
helloween
Przyjaciel forum

PostWysłany: Nie Maj 02, 2010 9:31 pm    Temat postu: Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

Wink nie ma jednoznacznej odpowiedzi.
Sa pytania na ktore nie ma odpowiedzi.
Organizm ludzki rozni sie jeden od drugoiego.
Jeden bedzie jesc na kolacje weglowodany zacznie tyc inny majac "krucha" budowe bedzie jesc weglowodany i nic sie nie zmieni

do tego dochodza hormowny sybkosc metabolizmu itd

jesli zalezy nam na figurze to liczy sie i tak bilans calego dnia.

Praktycznie w kazdym wypadku liczy sie bilans dnia i dopiero mozna myslec czy sie utyje czy je sie zdrowo itd
Powrót do góry
emilka
Przyjaciel forum

PostWysłany: Nie Maj 02, 2010 10:23 pm    Temat postu: Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

no. i ta odpowiedź mnie satysfakcjonuje. dzięki :)
Mart

Wysłał podziekowań: 0
Otrzymał 0 podziękowań w 0 postach

PostWysłany: Pią Lis 12, 2010 1:19 pm    Temat postu: Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

ja wzięłam sobie do serca powiedzenie: "Śniadanie zjedz, sam, obiadem podziel się z przyjacielem, a kolację oddaj wrogowi." Very Happy
Powrót do góry
tosia81
Moderator

Otrzymał 101 podziękowań w 101 postach

PostWysłany: Pią Lis 12, 2010 3:55 pm    Temat postu: Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

No dobre powiedzonko Wink).
Śniadanie powinno być z dużą dawka energii Wink , obiad jedzony o rozsądnej porze a kolacja ...no cóż do godziny 18tej i nic tłustego,kalorycznego i słodkiego. Najlepiej kanapeczka z wędlinką może słatka lub jogurt z musli

Powrót do góry
Matti

PostWysłany: Sob Lis 27, 2010 10:20 pm    Temat postu: Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

podobno na kolacje najlepsze jest białko, szczególnie dla sportowców. Napewno żadnych węglowodanów (pamiętam jak powtarzał to nam profesor od wf-u). Tłuszczów też nie. Nie potrzebna jest aż tak duża ilosć kcal i ciężko strawnego jedzenia na noc. Ja jak zjem banana i coś jeszcze bogatego w węglowodany to nawet zasnąć nie mogę! Ja lubie zjeść twarożek na wieczór, fajnie zoobojętnia, pomaga w budowie i regeneracji mięśni, pomaga w regeneracji wątroby. O 18 np. możesz wypić koktajl z dużą ilością białka, troche węglowodanów z błonnikiem (zawsze fajnie sie po nim czuje).
pozdrawiam Smile
Powrót do góry
helloween
Przyjaciel forum

PostWysłany: Pią Gru 03, 2010 6:24 pm    Temat postu: Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

Matti napisał:
Tłuszczów też nie

bo ?

Matti napisał:
pomaga w regeneracji wątroby.

że co ? w jaki sposob ?
Powrót do góry
Matti

PostWysłany: Sob Gru 04, 2010 1:20 am    Temat postu: Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

a po co na wieczór 9 kcal z jednego grama tłuszczu? Na noc nie ma takiego zapotrzebowania na energie. Odłoży się szybciej w postaci tkanki tłuszczowej.Ja źle się czuję po jedzeniu z jakąś ilością tłuszczy na wieczór i nie mogę zasnąć. Nie wiem jak to działa na innych, mówię tylko o swoich odczuciach Smile Czytałem gdzieś, że pełnowartościowe białko dobrze działa na wątrobe, oczywiście w odpowiednich ilościach. Napewno polecane jest przy jej schorzeniach.
Pozdrawiam Smile
Powrót do góry
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum medyczne -> Dieta i odchudzanie Wszystkie czasy w strefie EET (Europa)
Idź do strony 1, 2, 3, 4, 5, 6  Następny
Strona 1 z 6