FAQ
Szukaj
Użytkownicy
Grupy
Zaloguj się, by sprawdzić wiadomości
|
|
|
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
emilka Przyjaciel forum
Wysłał podziekowań: 1 Otrzymał 133 podziękowań w 132 postach
|
Wysłany: Pią Wrz 28, 2007 4:09 pm Temat postu: |
|
|
nie no, ciąży po zażyciu escapelle nawet na przełomie pierwszej i drugiej doby to bym się nie spodziewała, więc wydaje mi się, że akurat jeśli o to chodzi, to nie powinnaś się martwić. ale co do krwawienia, to musisz iść do ginekologa, bo nie jest ono normalne wg mnie. _________________ "Mogę Przedawkować Życie, Co Prowadzi Do Śmierci" |
|
Powrót do góry |
|
|
|
alterego87
Wysłał podziekowań: 0 Otrzymał 0 podziękowań w 0 postach
|
Wysłany: Sob Wrz 29, 2007 10:11 am Temat postu: |
|
|
bardzo dziękuję w takim razie za radę
pozdrawiam serdecznie |
|
Powrót do góry |
|
|
|
ally
|
Wysłany: Sob Wrz 29, 2007 1:50 pm Temat postu: Pomóżcie...... |
|
|
BŁAGAM- KTO SIE ZNA- NIECH MNIE USPOKOI!
Dzis w nocy pękła nam gumka. To mój 15 dzień cyklu. Rano pojechałam do szpitala i położna powiedziała, że w takiej sytuacji, tabletka Escapelle działa tylko do 6 godzin od stosunku (czas zapłodnienia i zagnieżdżenia się komórki), po tym jednak już nic nie da się zrobić. Jednak mój lekarz zbadał mnie, powiedział że owulacja miała miejsce do dwóch dni temu i mimo to przepisał mi lek. Zażyłam Escapelle po 10 godzinach. Jednak nie wiem, czy w tym czasie doszło do zagnieżdżenia jajeczka czy nie
Czy któraś z Was miała podobna sytuacje? Jaki wynik... Bardzo nie chciałabym zostać mamą teraz........ |
|
Powrót do góry |
|
|
|
mikmik
Ostrzeżeń: 2
|
Wysłany: Sob Wrz 29, 2007 3:13 pm Temat postu: |
|
|
wybaczcie że sie wtrące oni te tabletki na pogotowiu tak od reki dają? czy jak to wygląda? |
|
Powrót do góry |
|
|
|
emilka Przyjaciel forum
|
Wysłany: Sob Wrz 29, 2007 3:15 pm Temat postu: |
|
|
ally, co to za położna była?!
escapelle działa do 72h! w pierwszych 12stu godzinach ma skuteczność bliską regularnej antykoncepcji hormonalnej, więc szanse na ciążę są naprawdę minimalne! chyba położna miała na myśli, ze moglo dojść do zapłodnienia a nie zagnieżdżenia (do tego dochodzi dopiero po kilku dniach a nie od razu). tabletka "po" nie dopuszcza do implantacji zapłodnionej komórki jajowej. poza tym życie komórki jajowej, a więc okres jej zdolności do zapłodnienia wynosi zaledwie 12 godzin, więc jeżeli lekarz stwierdził, ze od owulacji minęły już 2 dni, to tym bardziej nie masz się, czym martwić. moim zdaniem nie ma tutaj dużego zagrożenia ciążą.
mikmik napisał: | wybaczcie że sie wtrące oni te tabletki na pogotowiu tak od reki dają? czy jak to wygląda? |
z tego, co wiem, to wypisują tam recepte. _________________ "Mogę Przedawkować Życie, Co Prowadzi Do Śmierci" |
|
Powrót do góry |
|
|
|
ally
|
Wysłany: Sob Wrz 29, 2007 6:44 pm Temat postu: |
|
|
tzn Nasza rozmowa (moja i polożnej ) brzmiała mniej więcej tak:
JA: -"Witam, czy którykolwiek z ginekologów dziś dyżurujących mógłby mnie przyjąć, chodzi tylko o recepte..."
P: -"Umie Pani czytać? Tylko w sytuacjach zagrożenia życia lub zdrowia"
JA: -" Ale to jest sytuacja awaryjna, potrzebuje recepte na antykoncepcje "PO" stosunku.
A wtedy sie zaczęło:
P: -"Kiedy to się stało? Który to Pani dzień?
JA: - "Koło północy, między pierwszą. 15.....
P: -"Ale to i tak już jest za późno. Tabletki działają do 6 godzin poprzez uniemożliwienie zapłodnienia. Jak już do niego doszło i komórka się zagnieździła, to nic nie możemy zrobić.."
Jednak zadzwoniłam do mojego lekaża, dzięki Bogu miał wtedy dyżur, przyjął mnie, zrobił usg i powiedział, że owulacja nastąpiła najpóźniej dwa dni temu. Przepisał Escapelle, jednak nie dodał nic od siebie- czy mam się bać, nie uspokoił także.....
Boje się ;( Nie mam już 19 lat, ale w moim życiu dziecko to ostatnia rzecz, na którą jestem gotowa, a mój partner wydaje się być tym szczęsliwy... |
|
Powrót do góry |
|
|
|
emilka Przyjaciel forum
|
Wysłany: Sob Wrz 29, 2007 8:31 pm Temat postu: |
|
|
ally napisał: |
P: -"Ale to i tak już jest za późno. Tabletki działają do 6 godzin poprzez uniemożliwienie zapłodnienia. Jak już do niego doszło i komórka się zagnieździła, to nic nie możemy zrobić.." |
przyznam Ci się, że chyba położna sama nie wiedziała, o czym mówi. raz mówi, że tabletki działają poprzez uniemożliwienie ZAPŁODNIENIA, co nie jest prawdą, a potem zagnieżdżenia. ja bym się nie przejmowała jej zdaniem. a w ciążę łatwiej zajść, jak stosunek następuje przed owulacją bo plemniki w drogach rodnych potrafią przeżyć ok. 3 dni (czasem nawet dłużej) niż po owulacji.
i jeszcze jedna kwestia: wszystko jedno w którym dniu cyklu się jest: tabletka działa DO 72h a nie do 6ciu. w pierwszej dobie jej skuteczność wynosi 99%! prawdopodobieństwo zajścia w ciążę jest minimalne. nie możesz się tak stresować, bo jeszcze dodatkowo opóźnisz okres, już nie mówiąc o tym, że po tabletce Ci się może opóźnić. będzie dobrze. _________________ "Mogę Przedawkować Życie, Co Prowadzi Do Śmierci" |
|
Powrót do góry |
|
|
|
pituszka Przyjaciel forum/Specjalista położnik
Wysłał podziekowań: 0 Otrzymał 8 podziękowań w 8 postach
|
Wysłany: Sro Paź 03, 2007 9:21 pm Temat postu: |
|
|
ally nie martw sie na pewno jest wszystko dobrze, ta polozna to jakas niekompetentna byla , to co pisze emilka to sa prawdziwe informacje a ta polzona po prostu wcisnela ci kit albo sama nie wiedziala co i jak tabltke wzielas dosc szybko wiec szanse na ciaze sa znikome |
|
Powrót do góry |
|
|
|
mikmik
Ostrzeżeń: 2
|
Wysłany: Sro Paź 03, 2007 10:56 pm Temat postu: |
|
|
dokładnie;] jakim cudem tabletka może uniemożliwić zapłodnienie jeżeli komórka jest juz w jajowidzie;] chyba Pani szybciej chodziło o implantacje:D ahh ta polska służba zdrowie
////edit poszukałem i dodałem
"Uważa się, że lewonorgestrel stosowany zgodnie z zaleceniami zapobiega owulacji (jajeczkowaniu)
i zapłodnieniu, o ile stosunek płciowy miał miejsce przed owulacją, gdy prawdopodobieństwo zapłodnienia jest największe. Escapelle może również powodować zmiany w błonie śluzowej macicy, które zmniejszają możliwość implantacji (zagnieżdżenia zapłodnionej komórki jajowej w macicy)."
e sumie google tak mówi ciekaw jestem w jaki sposób to uniemożliwiwa zapłodnienie? jakieś pomysły??
tak pytałem jak to wygląda na przyszłość moze kiedyś sie przyda aczkolwiek wolał bym uniknąc faszerowania swojej dziewczyny taką dawką hormonów:d gratis:D
pozdrawiam
----edited by emilka-----
nie używaj tych dwóch kolorów, bo służą one do poprawiania i dawania ostrzeżeń przez moderatorów |
|
Powrót do góry |
|
|
|
emilka Przyjaciel forum
|
Wysłany: Sro Paź 03, 2007 11:15 pm Temat postu: |
|
|
mikmik napisał: | e sumie google tak mówi ciekaw jestem w jaki sposób to uniemożliwiwa zapłodnienie? jakieś pomysły?? |
ale my to wszystko dobrze wiemy
a escapelle nie tyle zapobiega samemu zapłodnieniu, ile wzięta PRZED owulacją, ją hamuje i co za tym idzie, zapobiega zapłodnieniu. to o to chodzi
ps. no i w sumie powoduje zagęszczanie śluzu, więc stwarza niekorzystne warunki do poruszania się plemniorów, które mają trudniejszą drogę do komórki. więc jeszcze tutaj może utrudniać zapłodnienie. _________________ "Mogę Przedawkować Życie, Co Prowadzi Do Śmierci" |
|
Powrót do góry |
|
|
|
|