Szukaj
FAQFAQ SzukajSzukaj UżytkownicyUżytkownicy GrupyGrupy ProfilProfil Zaloguj się, by sprawdzić wiadomościZaloguj się, by sprawdzić wiadomości RejestracjaRejestracja ZalogujZaloguj

Escapelle?

Idź do strony Poprzedni  1, 2, 3, 4, 5 ... 40, 41, 42  Następny
Napisz nowy temat   Ten temat jest zablokowany bez możliwości zmiany postów lub pisania odpowiedzi    Forum medyczne -> Antykoncepcja hormonalna i chemiczna
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
emilka
Przyjaciel forum

Wysłał podziekowań: 1
Otrzymał 133 podziękowań w 132 postach

PostWysłany: Pią Wrz 28, 2007 4:09 pm    Temat postu: Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

nie no, ciąży po zażyciu escapelle nawet na przełomie pierwszej i drugiej doby to bym się nie spodziewała, więc wydaje mi się, że akurat jeśli o to chodzi, to nie powinnaś się martwić. ale co do krwawienia, to musisz iść do ginekologa, bo nie jest ono normalne wg mnie.
alterego87

Wysłał podziekowań: 0
Otrzymał 0 podziękowań w 0 postach

PostWysłany: Sob Wrz 29, 2007 10:11 am    Temat postu: Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

bardzo dziękuję w takim razie za radęSmile
pozdrawiam serdecznie
Powrót do góry
Ogląda profil użytkownika
ally

PostWysłany: Sob Wrz 29, 2007 1:50 pm    Temat postu: Pomóżcie...... Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

BŁAGAM- KTO SIE ZNA- NIECH MNIE USPOKOI!
Dzis w nocy pękła nam gumka. To mój 15 dzień cyklu. Rano pojechałam do szpitala i położna powiedziała, że w takiej sytuacji, tabletka Escapelle działa tylko do 6 godzin od stosunku (czas zapłodnienia i zagnieżdżenia się komórki), po tym jednak już nic nie da się zrobić. Jednak mój lekarz zbadał mnie, powiedział że owulacja miała miejsce do dwóch dni temu i mimo to przepisał mi lek. Zażyłam Escapelle po 10 godzinach. Jednak nie wiem, czy w tym czasie doszło do zagnieżdżenia jajeczka czy nie Sad
Czy któraś z Was miała podobna sytuacje? Jaki wynik... Bardzo nie chciałabym zostać mamą teraz........
Powrót do góry
mikmik

Ostrzeżeń: 2
PostWysłany: Sob Wrz 29, 2007 3:13 pm    Temat postu: Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

wybaczcie że sie wtrące oni te tabletki na pogotowiu tak od reki dają? czy jak to wygląda?
Powrót do góry
emilka
Przyjaciel forum

PostWysłany: Sob Wrz 29, 2007 3:15 pm    Temat postu: Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

ally, co to za położna była?! Shocked
escapelle działa do 72h! w pierwszych 12stu godzinach ma skuteczność bliską regularnej antykoncepcji hormonalnej, więc szanse na ciążę są naprawdę minimalne! chyba położna miała na myśli, ze moglo dojść do zapłodnienia a nie zagnieżdżenia (do tego dochodzi dopiero po kilku dniach a nie od razu). tabletka "po" nie dopuszcza do implantacji zapłodnionej komórki jajowej. poza tym życie komórki jajowej, a więc okres jej zdolności do zapłodnienia wynosi zaledwie 12 godzin, więc jeżeli lekarz stwierdził, ze od owulacji minęły już 2 dni, to tym bardziej nie masz się, czym martwić. moim zdaniem nie ma tutaj dużego zagrożenia ciążą.

mikmik napisał:
wybaczcie że sie wtrące oni te tabletki na pogotowiu tak od reki dają? czy jak to wygląda?

z tego, co wiem, to wypisują tam recepte.
ally

PostWysłany: Sob Wrz 29, 2007 6:44 pm    Temat postu: Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

tzn Nasza rozmowa (moja i polożnej ) brzmiała mniej więcej tak:

JA: -"Witam, czy którykolwiek z ginekologów dziś dyżurujących mógłby mnie przyjąć, chodzi tylko o recepte..."
P: -"Umie Pani czytać? Tylko w sytuacjach zagrożenia życia lub zdrowia"
JA: -" Ale to jest sytuacja awaryjna, potrzebuje recepte na antykoncepcje "PO" stosunku.
A wtedy sie zaczęło:
P: -"Kiedy to się stało? Który to Pani dzień?
JA: - "Koło północy, między pierwszą. 15.....
P: -"Ale to i tak już jest za późno. Tabletki działają do 6 godzin poprzez uniemożliwienie zapłodnienia. Jak już do niego doszło i komórka się zagnieździła, to nic nie możemy zrobić.."

Jednak zadzwoniłam do mojego lekaża, dzięki Bogu miał wtedy dyżur, przyjął mnie, zrobił usg i powiedział, że owulacja nastąpiła najpóźniej dwa dni temu. Przepisał Escapelle, jednak nie dodał nic od siebie- czy mam się bać, nie uspokoił także.....

Boje się ;( Nie mam już 19 lat, ale w moim życiu dziecko to ostatnia rzecz, na którą jestem gotowa, a mój partner wydaje się być tym szczęsliwy... Crying or Very sad
Powrót do góry
emilka
Przyjaciel forum

PostWysłany: Sob Wrz 29, 2007 8:31 pm    Temat postu: Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

ally napisał:

P: -"Ale to i tak już jest za późno. Tabletki działają do 6 godzin poprzez uniemożliwienie zapłodnienia. Jak już do niego doszło i komórka się zagnieździła, to nic nie możemy zrobić.."

przyznam Ci się, że chyba położna sama nie wiedziała, o czym mówi. raz mówi, że tabletki działają poprzez uniemożliwienie ZAPŁODNIENIA, co nie jest prawdą, a potem zagnieżdżenia. ja bym się nie przejmowała jej zdaniem. a w ciążę łatwiej zajść, jak stosunek następuje przed owulacją bo plemniki w drogach rodnych potrafią przeżyć ok. 3 dni (czasem nawet dłużej) niż po owulacji.
i jeszcze jedna kwestia: wszystko jedno w którym dniu cyklu się jest: tabletka działa DO 72h a nie do 6ciu. w pierwszej dobie jej skuteczność wynosi 99%! prawdopodobieństwo zajścia w ciążę jest minimalne. nie możesz się tak stresować, bo jeszcze dodatkowo opóźnisz okres, już nie mówiąc o tym, że po tabletce Ci się może opóźnić. będzie dobrze.
pituszka
Przyjaciel forum/Specjalista położnik

Otrzymał 8 podziękowań w 8 postach

PostWysłany: Sro Paź 03, 2007 9:21 pm    Temat postu: Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

ally nie martw sie na pewno jest wszystko dobrze, ta polozna to jakas niekompetentna byla , to co pisze emilka to sa prawdziwe informacje a ta polzona po prostu wcisnela ci kit albo sama nie wiedziala co i jak Confused tabltke wzielas dosc szybko wiec szanse na ciaze sa znikome Smile
Powrót do góry
mikmik

Ostrzeżeń: 2
PostWysłany: Sro Paź 03, 2007 10:56 pm    Temat postu: Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

dokładnie;] jakim cudem tabletka może uniemożliwić zapłodnienie jeżeli komórka jest juz w jajowidzie;] chyba Pani szybciej chodziło o implantacje:D ahh ta polska służba zdrowie

////edit poszukałem i dodałem
"Uważa się, że lewonorgestrel stosowany zgodnie z zaleceniami zapobiega owulacji (jajeczkowaniu)
i zapłodnieniu, o ile stosunek płciowy miał miejsce przed owulacją, gdy prawdopodobieństwo zapłodnienia jest największe. Escapelle może również powodować zmiany w błonie śluzowej macicy, które zmniejszają możliwość implantacji (zagnieżdżenia zapłodnionej komórki jajowej w macicy)."

e sumie google tak mówi ciekaw jestem w jaki sposób to uniemożliwiwa zapłodnienie? jakieś pomysły??

tak pytałem jak to wygląda na przyszłośćVery Happy moze kiedyś sie przyda Very Happy aczkolwiek wolał bym uniknąc faszerowania swojej dziewczyny taką dawką hormonów:d gratis:D

pozdrawiam

----edited by emilka-----
nie używaj tych dwóch kolorów, bo służą one do poprawiania i dawania ostrzeżeń przez moderatorów
Powrót do góry
emilka
Przyjaciel forum

PostWysłany: Sro Paź 03, 2007 11:15 pm    Temat postu: Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

mikmik napisał:
e sumie google tak mówi ciekaw jestem w jaki sposób to uniemożliwiwa zapłodnienie? jakieś pomysły??

ale my to wszystko dobrze wiemy Razz
a escapelle nie tyle zapobiega samemu zapłodnieniu, ile wzięta PRZED owulacją, ją hamuje i co za tym idzie, zapobiega zapłodnieniu. to o to chodzi Smile

ps. no i w sumie powoduje zagęszczanie śluzu, więc stwarza niekorzystne warunki do poruszania się plemniorów, które mają trudniejszą drogę do komórki. więc jeszcze tutaj może utrudniać zapłodnienie.
Napisz nowy temat   Ten temat jest zablokowany bez możliwości zmiany postów lub pisania odpowiedzi    Forum medyczne -> Antykoncepcja hormonalna i chemiczna Wszystkie czasy w strefie EET (Europa)
Idź do strony Poprzedni  1, 2, 3, 4, 5 ... 40, 41, 42  Następny
Strona 4 z 42