FAQ
Szukaj
Użytkownicy
Grupy
Zaloguj się, by sprawdzić wiadomości
|
|
|
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
tosia81 Moderator
Wysłał podziekowań: 1 Otrzymał 101 podziękowań w 101 postach
|
Wysłany: Czw Gru 09, 2010 6:11 pm Temat postu: |
|
|
Dlatego ja jestem przeciwniczka robienia badania zwykłego. Te wyniki tak naprawdę niewiele mówia. Nie ma postawionego rozpoznania. Ruchliwość 33% ale z tych 33% ile jest prawidłowych? jak z sie ruszają , jaka mają główkę ....dużo by pisać.
Plemników jest dużo _________________ Jestem mamą ))
|
|
Powrót do góry |
|
|
|
nadzieja83
Wysłał podziekowań: 2 Otrzymał 1 podziękowań w 1 postach
|
Wysłany: Czw Gru 09, 2010 6:57 pm Temat postu: |
|
|
Pychotka no niestety tu Tosia ma znów racje ach ta niedobra Tosia hehehe
W wynikach nasienia najważniejsze są takie parametry jak:
ruchliwość - w ruchu typu A i typu B (razem musi być min 50%)
prawidłowa budowa - główka, witka i coś jeszcze ale nie pamiętam jak to się nazywa. min 30%
przeżywalność po 24 h min 10%
i lepkość - aglutenacja najlepiej 0 ale jak będzie jeden + to jeszcze nie ma tragedii.
myślę że warto zainwestować w pełne badanie nasienia co by wiedzieć co i jak. a powiedz kiedy były robione te badania???
acha i nie bardzo rozumiem uwagi jakie dopisałaś do tych badań.
Co to znaczy prawidłowa budowa??? znaczy się że 100% jest prawidłowych??? to niemożliwe nie wiem też czy to dobrze, że w nasieniu są erytrocyty i leukocyty??? a powiedz nie poszliście wyników skonsultować z lekarzem??? chyba ilośc plemników macie poniżej normy ale jeśli nawet byłaby taka ilość ale byłyby to plemniki prawidłowej budowy i szybo sie ruszające to wystarczy i tyle w końcu chodzi o tego jednego zwycięzcę w podróży ku jajeczku |
|
Powrót do góry |
|
|
|
Pychotka28
Wysłał podziekowań: 1 Otrzymał 0 podziękowań w 0 postach
|
Wysłany: Czw Gru 09, 2010 9:03 pm Temat postu: |
|
|
Dziewczyny mnie tez sie wydawalo ze to badanie jaies lipne troszke bylo. One byly dawno robione w 2008 r. Bylam z nimi u lekarza i Pani dr powiedziala ze sa dobre. Musze sie zorientowac ile kosztuje takie badanie prywatnie i powiem M zeby jeszcze raz zrobil pelne badanie nasienia.
Dzieki Kochaniutkie:) _________________ Nadzieja to dobra rzecz. Może nawet najlepsza ze wszystkich, a to co dobre nie umiera nigdy. |
|
Powrót do góry |
|
|
|
lizelotka
Wysłał podziekowań: 0 Otrzymał 2 podziękowań w 2 postach
|
Wysłany: Czw Gru 09, 2010 10:18 pm Temat postu: |
|
|
Cytat: | lizelotka kochana jedynym sposobem na wykrycie endo jest laparoskopia u mnie nikt nie wiedział, że ja to mam... zapisałam się na udrażnianie i wtedy wyszło szydło z wora... kobieta od razu udrożniła i wycięła ogniska endo... ehh tylko, że one znów rosną z każda @ no nic jak przez pół roku się nie uda zajśc wybiorę się znów na laparo w celu usunięcia. i tak w koło macieju. |
nadzieja hmm zmartwiłaś mnie bardzo
a czy jest jakaś zależność mniędzy niedrożnością jajowodów a endometriozą? Tzn czy np. jeżeli jajniki są drożne to można mieć nadzieję że endo też nie ma??
Kurczę przecież jeśli jajniki są drożne to można się starać i starać a przez endo się nie uda, bo nikt jej nie wykryje, bo skoro jajniki są drożne to nie będzie laparo.
pychotka mój M też miał takie pełne badanie nasienia, myślę, żę tylko takie daje pełny obraz, chociaż jak dziewczyny pisały okazuje się że u tego samego mężczyzny w przeciągu miesiąca może być bardzo dobre albo bardzo słabe, kurczę trudne to wszystko... _________________
Przyjdzie taki czas, gdy wyda Ci się, że świat jest Twój... Poczujesz wiatr... powiesz...leć wietrzyku, a on Cię poniesie |
|
Powrót do góry |
|
|
|
Kornik
Wysłał podziekowań: 0 Otrzymał 4 podziękowań w 4 postach
|
Wysłany: Czw Gru 09, 2010 10:33 pm Temat postu: |
|
|
Pychotka, u nas profil rozszerzony kosztuje prywatnie 140zł
dopiszę Ci normy, które miałam na ostatnim badaniu (wcale nie wg WHO jak to jest napisane, ale co tam, przynajmniej będizesz miała jakieś odniesienie)
ilość (nie wiem, bo a ni na jednych ani na drugich wynikach nie mam)
konsystencja - płyn
woń (też miałam na profilu podstawowym, tzn M miał - swoistą)
plemniki ruchliwe - jak pisała Nadzieja, to jest baaardzo niejasne sformuowanie, bo:
ruch A >25%, lub A+B> 50% (A-postępowy szybki, B postępowy wolny), C <10% (C te, które kręcą się w kółko)
ilość plemników w 1 ml - 20-150 mln
leukocyty <1mln/1 ml (jak M miał 3-6 w polu widzenia, to gin powiedział, ze to trochę za dużo, ale to było w badaniu podstawowym, a tam też nie miałam norm, więc nie wiem, czy to chodzi o mln czy jakieś inne jednostki...)
erytrocyty nie wiem, bo w profilu rozszerzonym tego nie mam, a w podstawowym zapis, że 0-3 w polu widzenia
komórki spermatogenezy <1mln/1ml
Dodano po 10 minutach:
lizelotka, no niestety przy drożności nie badają endo, dlatego jeśli występuje ryzyko, że masz, to jesteś kierowana na laparo-, lub histeroskopię (o histero tylko czytałam, bo jakoś w praktyce chyba laparo lekarze preferują)
nie da się jednoznacznie stwierdzoć bez operacji (czy zabiegu, jeśli hist.) czy to masz, czy nie... ale są pewne objawy, które MOGĄ wskazywać, że jakieś ryzyko istnieje... (choć wcale te objawy nie muszą nic znaczyć - tak jak z pierwszymi objawami ciąży - identyczne i na @ i na II), więc są to m.in. (może ktoś coś jeszcze dopisze)
- ból podczas stosunków (lub po-) w fazie lutealnej - może być tylko przy określonych pozycjach, a może być zazwyczaj)
- ból podczas wypróżniania w fl
- bolesne miesiączki
- obfite miesiączki
- torbiele i guzki na jajnikach
- PMS niekoniecznie tylko przed @
- wzdęcia (chyba też w fl) - właśnie doczytałam na forum...
- podwyższony, lub powyżej normy marker nowotworowy CA125 (ja miałam podwyższony, a gin wyczuł guzka - w fl kuł mnie brzuch, po @ przestał zupełnie, a na kolejnym usg (po @) już nie było tego guzka, jak będę teraz robiła hormony przed IUI to sprawdzę jak się ma CA125, bo podejrzewam, ze spadło)
czyli jednym słowem trzeba wziąść pod lupę fl i uważnie rejestrować wszystkie symptomy, które wysyła organizm. _________________ Nigdy nie rezygnuj z celu tylko dlatego, że osiągnięcie go wymaga czasu. Czas i tak upłynie. |
|
Powrót do góry |
|
|
|
lizelotka
Wysłał podziekowań: 0 Otrzymał 2 podziękowań w 2 postach
|
Wysłany: Czw Gru 09, 2010 11:31 pm Temat postu: |
|
|
kornik dziękuję Ci bardzo za tak dokładny opis. Mam nadzieję, że nie mam problemu z endo ( z opisanych przez Ciebie objawów żadnego nie mam, no ale wiadomo, że to nie daje pewności ). Pewnie się martwię na zapas, ale jakoś tak wciąż myślę o tym co jeszcze może nam przeszkadzać. Ale chyba jeden człowiek nie może mieć aż tylu przeciwności. I PCOS i kłopoty z tarczycą i jeszcze do tego miałaby być niedrożność lub co gorsza endo?? Mam nadzieję, że nie!
Wciąż czekam na @, jak tylko dostanę od razu zapisuję się na HSG. _________________
Przyjdzie taki czas, gdy wyda Ci się, że świat jest Twój... Poczujesz wiatr... powiesz...leć wietrzyku, a on Cię poniesie |
|
Powrót do góry |
|
|
|
Pychotka28
|
Wysłany: Pią Gru 10, 2010 9:31 am Temat postu: |
|
|
A ja tak czytam opis objawów przy endo, ktore napisala Kornik i boje sie, ze moge miec endometrioze
Bol podczas stosunkow (ale nie bardzo wiem jaka to faza wtedy jest) mam od x lat, boli mnie jak robie siusiu(w tym samym czasie co bole podczas stosunku), miesiaczki mam bolesne i zazwyczaj obfite. Teraz to sie przestraszylam nie na zarty...
Dodano po 2 minutach:
A tak w ogole to chcialam Wam powiedziec ze @ mi sie spoznia dzis 4 dzien. Ale teraz jak Wam napisalam to pewnie dostane...
Poza tym to raczej nie ciaża gdyz od 4 dni mierze tempke i mam poniżej 37 wiec ciazy pewnie nie ma _________________ Nadzieja to dobra rzecz. Może nawet najlepsza ze wszystkich, a to co dobre nie umiera nigdy.
Ostatnio zmieniony przez Pychotka28 dnia Pią Gru 10, 2010 10:45 am, w całości zmieniany 1 raz |
|
Powrót do góry |
|
|
|
Kornik
|
Wysłany: Pią Gru 10, 2010 9:57 am Temat postu: |
|
|
Lizelotka, nie ma co myśleć o najgorszym, zwłaszcza, że masz już wskazanie na IUI po HSG, a to na pewno wyjdzie dobrze! nie może być inaczej :*
Pychotka, najlepiej jesli po prostu będziesz sobie zapisywała w jakimś notesie, albo na wykresie (jesli robisz) takie różne objawy i za 2-3 m-ce zobaczysz czy to się powtarza i jesli tak, to kiedy występują objawy... Gin mi mówił na pierwszej wizycie, ze wszystkie objawy pojawiają się w fazie lutealnej i trwają do @, gdzieś widziałam na necie taki formularz, który można sobie wypełnić i dać ginowi - tam jest dużo pytań o różne bóle oraz o ich nasilenie, więc myślę, ze gdyby coś takiego sumiennie notować, to gin będzie potrafił powiedzieć, czy może to dotyczyć endo... jak chcesz to poszukam i Ci podeślę link
PS. jeśli mierzysz tempkę dopiero od 4 dni to nic nie możesz wiedzieć o tym, czy "poniżej" 37 to dla Ciebie dużo czy mało _________________ Nigdy nie rezygnuj z celu tylko dlatego, że osiągnięcie go wymaga czasu. Czas i tak upłynie. |
|
Powrót do góry |
|
|
|
Pychotka28
|
Wysłany: Pią Gru 10, 2010 10:22 am Temat postu: |
|
|
Kornik Bylabym Ci bardzo wdzięczna gdybyś znalazła dla mnie ten formularz
A jesli chodzi o tempke, to wiem, ze normalna dla mnie to zwykle 36,4 - 36,6
Wiem bo niedawno mierzylam i zapisywalam na wykresie. Teraz mam od 2 dni 36,7 wiec nie sadze zeby sie udalo. Tymbardziej ze robilam testy owu w tym cyklu. Robilam je od 11 dc do 21. Czy mozliwe zeby owulka byla po 21 dc przy 30 dniowych cyklach?
22 dc pojawil mi sie sluz plodny (sluz pojawia sie tylko jesli jest owu?? ?) jestem juz glupia od tego wszystkiego. No i w ten 22 dc przytulalismy sie z M i wtedy pierwszy raz uzyliusmy zel pre-seed:D pozniej powtórzyliśmy to jeszcze przez 2 kolejne dni, pozneij przerwa 1 dzien i znowu hehe
Jak myslicie, moglam jednak mieć owulke?
Ja po tylu latach juz mam jakas paranoje. @ spoznia sie dzien, dwa, trzy a ja juz mysle tylko o tym ze to ciaza, a potem rozczarowanie ogromne bo jednak @ przychodzi...
Moze tym razem nie przyjdzie _________________ Nadzieja to dobra rzecz. Może nawet najlepsza ze wszystkich, a to co dobre nie umiera nigdy. |
|
Powrót do góry |
|
|
|
Kornik
|
Wysłany: Pią Gru 10, 2010 11:19 am Temat postu: |
|
|
już Ci wysłałam link na PW (bo tu chyba nie można wklejać?)
kurcze, niby jak jest śluz jak białko jaja to są płodne, ale to na pewno nie był pre seed?
co do temp. to z wyrywkowych naprawdę niczego nie wywnioskujesz, musisz mieć pełny wykres, albo przynajmniej 3 wyższe poprzedzone 6 niższymi _________________ Nigdy nie rezygnuj z celu tylko dlatego, że osiągnięcie go wymaga czasu. Czas i tak upłynie. |
|
Powrót do góry |
|
|
|
|