Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
Justyna88
Wysłał podziekowań: 1 Otrzymał 0 podziękowań w 0 postach
|
Wysłany: Wto Lut 08, 2011 11:38 am Temat postu: |
|
|
Tu dużo zależy od szpitala bo np u nas (ja mam na razie nadzieję że oni ta umowę z nfz będą mieć) dla dzidzi to trzeba tylko pampersy chusteczki i krem a ubranka i kąpanie to robią pielęgniarki i nie trzeba mieć nic swojego dopiero na wyjście do domu ale Wy będziecie mieć fajnie bo w lecie nie trzeba żadnych kombinezonów i wielkich czapek spod których nawet dziecka nie widać . Dla siebie to koszuli do porodu też nie muszę mieć tylko potem na zmianę szlafrok pantofle bieliznę no i takie coś jak pasta ze szczoteczka do zębów czy szczotka do włosów też się przyda ręcznik i mydło szampon. Jeszcze podkłady poporodowe są trochę większe od podpasek i najprościej to kupić w aptece bo w sklepie ciężko dostać. I czasem to też zależy chyba od szpitala dobrze jest mieć swój kubek i jakieś sztućce. A niezależnie od szpitala dowód ubezpieczenie kartę ciąży i grupę krwi ewentualnie resztę badań. Ale nie ma się co stresówac że się zapomni bo prawda jest taka że i tak non stop ktoś potem do szpitala jeździ a to mąż a to rodzice to przy okazji wezmą co trzeba. Acha tak mi się jeszcze przypomniało - jakby ktoś miał cc to przyda się jeszcze taki pas podtrzymujący na brzuch ułatwia wstawanie i chodzenie ale nie wiem jak się to dokładnie nazywa bo kupowałam go 5 lat temu prawie a w sumie to nawet nie ja tylko mąż o rany ale się rozpisałam |
|
Powrót do góry |
|
|
|
anetka Przyjaciel forum
Wysłał podziekowań: 0 Otrzymał 6 podziękowań w 5 postach
|
Wysłany: Wto Lut 08, 2011 11:41 am Temat postu: |
|
|
Justynko zazdroszczę że już tylko miesiąc został
Chociaż nam się wcale a wcale nie spieszy
Jeszcze dodam że wkładki laktacyjne by się przydały, i majteczki z siateczki lub jakieś cieńsze _________________
|
|
Powrót do góry |
|
|
|
Justyna88
|
Wysłany: Wto Lut 08, 2011 12:18 pm Temat postu: |
|
|
Ja nie pisałam bo tam u nas w szpitalu to szczerze mówiąc mało kto chodził w biustonoszu a trzeba ja mieć gdzie przykleic ale co szpital to obyczaj i macie rację że się nie spieszyćie Anetka a te 4 mce zleca nawet nikt się nie zorientuje kiedy w końcu już jest za połowa... |
|
Powrót do góry |
|
|
|
Łobuz
Wysłał podziekowań: 0 Otrzymał 3 podziękowań w 3 postach
|
Wysłany: Wto Lut 08, 2011 5:33 pm Temat postu: |
|
|
Justyna88 napisał: | Ale nie ma się co stresówac że się zapomni bo prawda jest taka że i tak non stop ktoś potem do szpitala jeździ a to mąż a to rodzice to przy okazji wezmą co trzeba. |
Kochana, chodzi o to, że ja będę rodziła za granicą i nie jestem pewna, czy będę mogła liczyć na takie częste wizyty rodzinki... Ale dzięki dziewczyny za porady!
Mam jeszcze jedno pytanko! Do wszystkich mam! W jakim rozmiarze kupić ubranka dla dzidzi na te pierwsze dni/tygodnie życia? Ja na razie kupiłam na 56. Część znajomych mnie straszy, że za małe, kolejna część - że będą nawet za duże i sama nie wiem. _________________
|
|
Powrót do góry |
|
|
|
tosia81 Moderator
Wysłał podziekowań: 1 Otrzymał 101 podziękowań w 101 postach
|
Wysłany: Wto Lut 08, 2011 6:28 pm Temat postu: |
|
|
No tak rozmiar 56 jest najmniejszy ale przydatny. Wszystko jednak zależy od wielkości dziecka. NIe ma co kupować tego rozmiaru zbyt wiele ale troszkę powinno się mieć bo niestety w 62 dziecko się utopi .Moja Zu urodziłą się mając 54 cm i w 56 chodziła dosyć długo. _________________ Jestem mamą ))
|
|
Powrót do góry |
|
|
|
Justyna88
|
Wysłany: Wto Lut 08, 2011 7:42 pm Temat postu: |
|
|
Zgadzam się kilka sztuk się na pewno przyda bo mało które dziecko jest od razu za duże na ten rozmiar a jak się okaże że bobas jest malutki jak np tosi zawsze można dokupić jak będą potrzebne a zresztą lekarz na ostatnim usg powie mniej więcej jaki bobas jest duży moi mieli oboje po 51 cm i niecałe 3 kg ale szwagierka urodziła córkę ponad 5 kg |
|
Powrót do góry |
|
|
|
Łobuz
Wysłał podziekowań: 0 Otrzymał 3 podziękowań w 3 postach
|
Wysłany: Sro Lut 09, 2011 3:20 pm Temat postu: |
|
|
Ponad 5 kg!!!! Poród był sn?..
Dzięki za odp, tak myślałam, że rozm.56 będzie potrzebny, ale tylko na samym początku. Zobaczcie, jak teraz wyglądam:
Mąż się nabija z mojego wychodzącego pępka, że Big Brother jednym okiem is watching you!.. _________________
|
|
Powrót do góry |
|
|
|
anna27
Wysłał podziekowań: 0 Otrzymał 1 podziękowań w 1 postach
|
Wysłany: Sro Lut 09, 2011 6:58 pm Temat postu: |
|
|
Witam , kurcze tez bym sie pochwalila swoim brzuszkiem tylko nie wiem jak fotke wkleic ? Pozdrawiam
[/url] |
|
Powrót do góry |
|
|
|
Justyna88
|
Wysłany: Sro Lut 09, 2011 8:30 pm Temat postu: |
|
|
Super brzusio Łobuz a teraz to dopiero zacznie rosnąć i co dwa tyg porządki w szafie i połowa ciuchów do odstawki bo się nagle skurczyła |
|
Powrót do góry |
|
|
|
tosia81 Moderator
Wysłał podziekowań: 1 Otrzymał 101 podziękowań w 101 postach
|
Wysłany: Sro Lut 09, 2011 9:07 pm Temat postu: |
|
|
No cudny brzuszek )) _________________ Jestem mamą ))
|
|
Powrót do góry |
|
|
|
|