Szukaj
FAQFAQ SzukajSzukaj UżytkownicyUżytkownicy GrupyGrupy ProfilProfil Zaloguj się, by sprawdzić wiadomościZaloguj się, by sprawdzić wiadomości RejestracjaRejestracja ZalogujZaloguj

pogaduchy o ciąży,jej przebiegu, porodzie itp :)

Idź do strony Poprzedni  1, 2, 3 ... 5, 6, 7 ... 38, 39, 40  Następny
Napisz nowy temat   Ten temat jest zablokowany bez możliwości zmiany postów lub pisania odpowiedzi    Forum medyczne -> Dziecko
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
pituszka
Przyjaciel forum/Specjalista położnik

Wysłał podziekowań: 0
Otrzymał 8 podziękowań w 8 postach

PostWysłany: Pon Gru 17, 2007 11:14 pm    Temat postu: Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

wind_of_hope napisał:

Pituszka- od ktorego tyg. sie chodzi na takie zajecia ? pod koniec 1wszego trymestru czy poznieij?

a to roznie jest, co szkola to inny obyczaj, u mnie w miescie juz prowadza zajecia od 3 miesiaca Smile jak juz bys sie zdecydowala to trzeba isc i sie zapytac... bo to zalezy jaki szkola ma program Smile
Powrót do góry
Ogląda profil użytkownika
Tvisha
Przyjaciel forum

Wysłał podziekowań: 1
Otrzymał 0 podziękowań w 0 postach

PostWysłany: Sro Gru 19, 2007 6:52 pm    Temat postu: Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

Hope zobaczymy jak to czas sobie wymysli ... A ty juz zaplanowalas czy jestes ze juz sie rozgladasz za szkolami? Confused chyba sporo przegapilam Razz ...

Ja z tym rozgladaniem chyba poczekam, do czasu az zajde. Sadze ze bym sie napalila i potem znowusz wam marudzila ze nie moge i ze nic i nadal nic ...
Malkontent zalaczony Wink

Pituszka a sadzisz ze nie wezmie cie po jakims czasie znudzenie od tych wszyskich porodow dzieci i znerwicowanych matek, ze zaczniej traktowac zawod jak obowiazek?
Powrót do góry
wind_of_hope
Moderator

Wysłał podziekowań: 5
Otrzymał 187 podziękowań w 185 postach

PostWysłany: Sro Gru 19, 2007 9:01 pm    Temat postu: Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

Tvisha co Ty Smile taaa ja bede ...nie wiem kiedy...jak nie wpadne to nie zajde Razz heh. co do porodow rodzinnych to mam manie na punkcie gazet o maluszkach ,ciazach itp. naogladałam sie ,naczytałam i wywnioskowałam ze pieniadze sa warte wydania Smile potem jest o wiele,wiele łatwiej,no ale najpierw trzeba zajsc... jak to sie stanie to napewno dam znac...napisze wołami i na czerwono zeby kazdy widzial hehe Wink a co tam u Ciebie? jak przytulanka ida?

Powrót do góry
syla23

Otrzymał 1 podziękowań w 1 postach

PostWysłany: Pią Gru 21, 2007 4:38 pm    Temat postu: Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

Witam wszystkie po dlugiej nieobecności.
Niespodziewałam się że ten stan bedzie wymagał odemnie aż tyle jeśli chodzi o zdrowie. Natłok pracy i bardzo duża senność (mogła bym spać 24h) troche dezorganizują mój czas bo nie da sie tego ni jak z sobą pogodzić.

Obecnie rozpoczełam 18 tydzień ciąży i przedemną jeszcze wszystkie dobrodziejstwa związane z tym stanem Very Happy Maleństwo już daje o sobie znać i jest to dla mnie ogromna frajda, zawsze siedząc w biurze sie uśmiecham jak tylko go poczuje.

Jedno mnie ostatnio zmartwiło bo nabawiłam sie grzybicy, podobno to bardzo częste w ciąży dostałam na to globólki clotrimazolu ale boje sie że nie pomoże bo ostatnio musiłam sie leczyć silniejszymi lekami a teraz podczas ciąży nie można, można ją tylko zaleczać a konkretne leczenie dopiero po okresie ciążyi karmienia (tak mi powiedziano). Mój M też z tego powodu cierpi ale ma maść pimafukort i jek ok Wink

czytałam że właściwie grzybica czy drożdzaki nie są groźne dla maleństwa ale jeśli to zakażenie bakteryjne to trzeba brać antybiotyki ja narazie mam brać globólki i zastanawiam sie czy to dobrze, pod koniec października miałam robioną cytologie i było ok, a teraz sie przypałętało to. Czy można a jeśli tak to jakie badania zrobic żeby określić co tak naprawde jest powodem lub jakiego typu grzyb ?
Przyjaciel forum

Otrzymał 133 podziękowań w 132 postach

PostWysłany: Pią Gru 21, 2007 6:28 pm    Temat postu: Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

syla23, w ciąży bardzo łatwo o grzybicę. u Ciebie już nie jest tak źle, ponieważ już przeszłaś pierwszy trymestr ciąży i jesteś w drugim a w drugim już można o wiele więcej leków stosować. całkowicie w ciąży bezpieczna jest nystatyna i w zasadzie na początku można tylko ją brać a jest dość słaba. mojej cioci, która teraz jest w drugim trymestrze lekarz kazał przed ciążą i w jej trakcie brać regularnie lacibios femina, żeby uniknąć grzybicy i naprawdę jej to pomogło. w każdym razie Twój M może powinien wziąć tabletkę flukonazolu czy orungalu, bo czasem maści są nieskuteczne.

w każdym razie masz rację z tym grzybkiem, w ciąży raczej nie jest groźny, czasami jeżeli jest pod koniec może wywołać poród przedwczesny, ale rzadko się to zdarza. bakterie zdecydowanie są gorsze. jeżeli chcesz się dowiedzieć konkretnie, co wywołuje infekcje, to na pewno cytologia tutaj nie pomoże. powinnaś wykonać biocenozę pochwy (czystość) i dopiero na podstawie jego wyniku ewentualnie zrobić posiew w kierunku grzybów i bakterii.

a jakie masz globulki?
pituszka

PostWysłany: Sob Gru 22, 2007 7:43 pm    Temat postu: Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

Tvisha napisał:

Pituszka a sadzisz ze nie wezmie cie po jakims czasie znudzenie od tych wszyskich porodow dzieci i znerwicowanych matek, ze zaczniej traktowac zawod jak obowiazek?

co ty w zyciu na to nie pozwole Smile dla mnie moj zawod to czysta przyjemnosc Smile
Powrót do góry
Tvisha
Przyjaciel forum

PostWysłany: Sob Gru 22, 2007 10:32 pm    Temat postu: Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

pituszka to milo to slyszec ... jak by cos sie zmienilo jest to na necie i mozna by cie straszyc tym co powiedzialas

Zrobilam sie strasznie zgryzliwa i zlosliwa ... moj M zwrocil na to uwage ... chyba to przedokresowo ... zawsze myslalam ze 9 miesiecy to dziewic miesiecy w okreslaniu terminu porodu ... a tu cos niecos przeczytalam ze nie mowi sie o typowych 9 miesiacach tylko o 9 cyklach menstruacyjnych ?

I jeszcze jedna bajka o porodach ktora chcialam skonfrontowac z wiedza innych ...
Mam kolezanke ktora rowniez poszla na poloznictwo i przy jakis rozmowach powiedziala iz noszenie kuleczek milosci pomaga w latwiejszym porodzie ... bo uczyli ja ze nawet sie zaleca noszenie ich przed bo rozwija to miesnie pochwy

syla23 nie spij tyle w czasie ciazy bo cie jeszcze ukradna Wink
Powrót do góry
pituszka

PostWysłany: Sob Gru 22, 2007 11:18 pm    Temat postu: Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

Tvisha napisał:
pituszka to milo to slyszec ... jak by cos sie zmienilo jest to na necie i mozna by cie straszyc tym co powiedzialas

ok ok Wink

Tvisha napisał:
kuleczek milosci

czyli mowisz o "kulkach gejszy" ?

oczywiscie ze one rozwijaja miesnie pochwy ale zeby zalecali je lekarze to ja nie slyszalam hehe
Powrót do góry
syla23

Otrzymał 1 podziękowań w 1 postach

PostWysłany: Pon Gru 24, 2007 11:26 pm    Temat postu: Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

Tvisha nie martw sie mam niezłego obrońce i nikt mi nie zrobi nic złego Wink
Emilka brałam clotrimazolin globólki 100 (6 globulek)

Dla wszystkich was radosnych, rodzinnych Świąt Bożego narodzenia, dużo spokoju i spełnienia marzeń w 2008 roku

Pozdrowionka Syla
Przyjaciel forum

PostWysłany: Sro Gru 26, 2007 7:30 pm    Temat postu: Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

Pituszka moga byc i "kuleczki gejszy" jak zwal tak zwal ...
To jesli rozwijaja miesnie pochwy czy to wplywa jakos na przebieg porodu ??

syla23 a kto jest twoim szczesliwym obronca Wink ?
Powrót do góry
Napisz nowy temat   Ten temat jest zablokowany bez możliwości zmiany postów lub pisania odpowiedzi    Forum medyczne -> Dziecko Wszystkie czasy w strefie EET (Europa)
Idź do strony Poprzedni  1, 2, 3 ... 5, 6, 7 ... 38, 39, 40  Następny
Strona 6 z 40