Szukaj
FAQFAQ SzukajSzukaj UżytkownicyUżytkownicy GrupyGrupy ProfilProfil Zaloguj się, by sprawdzić wiadomościZaloguj się, by sprawdzić wiadomości RejestracjaRejestracja ZalogujZaloguj

Pogaduchy o maluchach, cz.3

Idź do strony Poprzedni  1, 2, 3 ... 20, 21, 22 ... 39, 40, 41  Następny
Napisz nowy temat   Ten temat jest zablokowany bez możliwości zmiany postów lub pisania odpowiedzi    Forum medyczne -> Dziecko
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Łobuz

Wysłał podziekowań: 0
Otrzymał 3 podziękowań w 3 postach

PostWysłany: Sob Lip 20, 2013 12:29 pm    Temat postu: Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

lala u nas nauka trwała 1 dzień. W tym dniu właśnie latałam za małym z nocnikiem i łapałam, ile się udało, najczęściej końcówki. Dużo tłumaczyłam. Adaś wołał - i w tym samym momencie od razu robił.

Na drugi dzień potrafił już zaczekać parę sekund od momentu, kiedy zawołał. Z reguły wystarczało, abym zdążyła dobiec z nocnikiem.

Wczoraj udało się też wysadzić go na kupę, chociaż z tym gorzej - najchętniej uciekłby, schował się i nawalił w majty... Rolling Eyes Dlatego muszę jeszcze pilnować, kiedy nadchodzi TEN moment.

Jamie jeszcze mały, jeszcze ma czas na załapanie, o co chodzi z nocnikami. Wink

tosia współczuję problemów z owulką. Ale raz się udało - uda się i drugi raz!
Oj, ja bym Adasia za żadne skarby nie zostawiła w wieku 5 m-cy... Nawet, gdybym go nie karmiła wtedy piersią, nie zostawiłabym. Potrzebowałam czasu, aby dojrzeć do odcięcia pępowiny. Przyznaję jednak rację, że pierwszy raz jest najtrudniejszy...

wind z tym przesypianiem nocy w swoim łóżeczku...
Adaś skończył 2 latka, a wciąż budzi się między 3:30 a 4:30 na mleczko i od tej godziny ląduje w naszym łóżku, budzimy się rano razem. Teraz kupuję mu nowe łóżko i w te wakacje mały zostanie wreszcie wyeksmitowany do swojego pokoju (odcinania pępowiny ciąg dalszy...) Ciekawa jestem, czy to jakoś wpłynie na jego wczesnoporanne pobudki?.. Wybrałam łóżeczko 80 x 180 cm, w azie czego i ja się na nim zmieszczę... Rolling Eyes

Powrót do góry
Ogląda profil użytkownika
anetka
Przyjaciel forum

Otrzymał 6 podziękowań w 5 postach

PostWysłany: Sob Lip 20, 2013 10:24 pm    Temat postu: Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

Wind przestań się przejmować z tym spaniem z małą ... Michał od początku spał z nami, przełożenie go do łóżeczka było męczące. Ale już powoli dorasta, w sypialni zamiast łóżeczka turystycznego ma teraz tapczanik więc wygodniej i nam i jemu. Słodkie jak w nocy albo nad ranem się budzi i bierze swoją kołderkę i wędruje do mnie, po chwili stwierdza że mu nie wygodni i wędruje na swoje łóżko Wink jego pokój jest daleko od spialni więc narazie sam nie będzie spał.
Ja nigdy nie robiłam sobie wyrzutów że mały z nami śpi, lubię to chociaż jest to czasem męczące...
Za parę lat będziesz marzyła by Zu z wami jeszcze pospała Razz

Łobuz super że ADaś zaczaił tak szybko sikanie Wink

Tosiu ja też mam problemy z owulką, brałam bromeron. Tera narazie się nie badam bo nic nie planuję Wink mam nadzieję że uda się wam zajść w ciążę.

Powrót do góry
wind_of_hope
Moderator

Wysłał podziekowań: 5
Otrzymał 187 podziękowań w 185 postach

PostWysłany: Sob Lip 20, 2013 10:37 pm    Temat postu: Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

łobuz, Anetko... ja nie przejmuje sie tym ze ona z nami spi tylko ze nie potrafie nad tym zapanowac.
powinnam ja nauczyc ze ma swoje lokum a my swoje bo niedlugo skonczy sie na tym ze ja z nia bede na lozku malzenskim a maz w innym pokoju.
bardzo fajnie sie spi we trojke ale nam juz ciasno i niewygodnie...
mam nadzieje ze im starsza tym bardziej rozumna i przespi CAŁĄ noc w swoim łozu.
ah jak o tym marze.. chociaz 1 noc Razz

Dodano po 51 sekundach:

ps- kiedy mozna podac jej inne mleko ? UHT ? lepiej sie wstrzymac czy moge juz probowac?
np jesli gotuje kaSzke manna to moge dodac zwykłe mleko łaciate czy musze zrobic to na mm???

Powrót do góry
Łobuz

PostWysłany: Nie Lip 21, 2013 1:03 pm    Temat postu: Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

wind ja Adasiowi podawałam już od czasu do czasu normalne mleko z kartonika, gdy był w wieku Zuni. Teraz wciąż jest na mm, ale gdy gotuję mu mannę, czy budyń z żółtkiem, robię to na zwykłym mleku. W sumie moglibyśmy już powoli przechodzić na mleko od krowy...

anetko masz rację, to sprawa indywidualna każdej mamy i jej malucha, jak śpią. Wszędzie trąbią, aby uczyć dziecko spać w swoim łóżeczku - i tak też uczyłam. Byłoby mi niewygodnie spać z maluchem w jednym łóżku. Ale gdy czasem ma gorączkę, czy jest chory - przesypia z nami całą noc. A nad ranem to już standard, że przywędruje do nas...

Powrót do góry
wind_of_hope
Moderator

PostWysłany: Nie Lip 21, 2013 8:47 pm    Temat postu: Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

łobuz a moze byc reakcja uczuleniowa na te mleko z kartonu?
mozna wogole roczniakowi UHT podawac?
pytam bo nie wiem na czym ta manna gotowac,.,
na wodzie nie chce jesc...
a mm gotowac chyba nie moge..
z kolei budyn..tez dobry pomysł, tyle ze mleko potrzebne.
ciekawe czy jej nie zaszkodzi, troche sie obawiam ale moze warto sprobowac...

Powrót do góry
lalalunia

Otrzymał 0 podziękowań w 0 postach

PostWysłany: Nie Lip 21, 2013 9:24 pm    Temat postu: Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

Jamie je wszysto na mleku krowim:))
Nie pamietam kiedy zaczelam podawac,ale juz dlugo je roznego rodzaju wlasnie na nim:)
OCzywiscie na noc dostaje mm,chociaz w UK mowia,ze mozna od pierwszego roku zycia dawac juz normalne mleko,byle tluste:)

PostWysłany: Wto Lip 23, 2013 12:40 pm    Temat postu: Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

wind jak nie spróbujecie, to się nie przekonacie!
Przecież nawet, jeśli Zuzia będzie miała jakieś uczulenie na mleko UHT - odstawisz i jej przejdzie!

Ja nigdy nie odstawiałam na dobre rzeczy, na które Adaś był uczulony, a przecież kiedyś mieliśmy poważne problemy skórne, bo mały był atopikiem. Zmiany skórne, które wyglądały jak jątrzące się rany, strupki, świąd... Zawsze po jakimś czasie wracamy do wcześniej odstawionych produktów.

Obecnie przerobiliśmy masakryczną swędzącą wysypkę na pupie - standard - owoce sezonowe... Rolling Eyes Jeszcze całkiem nie zeszła, potrzeba jeszcze jakiś 2 dni. Trochę odczekam i mały znów dostanie maliny i borówki. Oczywiście w nieco mniejszej ilości. I wtedy już będzie lepiej.

Gdy odizolujesz Zuzię od wszystkich alergenów, na które reaguje, to jej organizm nie będzie miał nawet szansy nauczyć się z nimi radzić! W ten właśnie sposób moja szwagierka sprawiła, że jej dzieci są uczulone na wszystko, na wszystko źle reagują, nic im nie wolno i nie kończy się to już na głupich wysypkach, ale na astmie oskrzelowej...

Spróbuj może na początek zrobić Zuzi mannę na mleku, do którego dolejesz wcześniej trochę wody mineralnej. Wink

Powrót do góry
tosia81
Moderator

Wysłał podziekowań: 1
Otrzymał 101 podziękowań w 101 postach

PostWysłany: Wto Lip 23, 2013 9:11 pm    Temat postu: Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

Z tym spaniem to bywa różnie Wink. Dziecko powinno spać we własnym łóżku ale...wtedy kiedy będzie gotowe albo wówczas kiedy zacznie to być uciążliwe dla rodziców.u nas też był etap,ze Zu spala z nami. No ale odwidzialo jej sie;).kiedy dostała swoje łóżko to juz nie było mowy o spaniu z nami Smile taka była zachwycona. Teraz nie chce spać nigdzie tylko w swoim pokoju na swoim tapczanie. Wind...przyjdzie czas i na Twoją Smile.
Jeśli chodzi o mleko to są różne szkoły.ja podałam kartonowe koło 2 roczku i od tego czasu mieliśmy problemy straszne...

Powrót do góry
wind_of_hope
Moderator

PostWysłany: Wto Lip 23, 2013 10:12 pm    Temat postu: Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

eh nie straszcie mnie Razz
naczytam sie doswiadczen Tosi i juz sie martwie na zapas.
ale i Łobuz ma racje.. nie moge tak przezywac.
ok jutro sproboje na kartonowym.

co do spania.. oj kiedy to przyjdzie to nie wiem, chyba za 5lat Razz
łobuz Adas ma juz wszystkie kły?
u nas wylazi gorna.
taka jest marudna na wieczor ze szok.
na codzien jeszcze grzeczna ale jak maz wroci z pracy to sie zaczyna.
goni za mna po całym mieszkaniu, nie chce z nim siedziec, polezec tez nie da, ogolnie nie moge wyjsc bo od razu zasuwa..

Powrót do góry
Łobuz

PostWysłany: Sro Lip 24, 2013 9:22 am    Temat postu: Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

wind u mnie podobnie z zachowaniem Adasia...
Teraz mąż pomaga rodzicom na roli przy żniwach i ciągle go nie ma w domu. Gdy Adaś jest ze mną, jest kochanym, grzecznym chłopczykiem.

Ale gdy tylko jest mąż, mały zmienia się nie do poznania... Z tym, że nie gania mnie, ale czepia się męża, jest płaczliwy, marudny, czepialski, roszczeniowy i nie do zniesienia.

Ja wtedy umywam ręce i nie reaguję - niech sobie mąż radzi sam z takim zachowaniem. Bo ja nie mam problemu, aby ogarnąć malucha.

Adaś ma już wszystkie ząbki do piątek włącznie. Na jakiś czas mamy więc spokój z ząbkowaniem. Very Happy Co do przeżywania... Machnij sobie jeszcze trójeczkę maluchów, a przeżywanie Ci przejdzie na dobre!!! Laughing Laughing Laughing

tosia mam nadzieję, że Adaś też polubi swoje nowe łóżko. I swój pokój...

A ja dziś zła...
Mój mnie wnerwił na amen... Evil or Very Mad

Powrót do góry
Napisz nowy temat   Ten temat jest zablokowany bez możliwości zmiany postów lub pisania odpowiedzi    Forum medyczne -> Dziecko Wszystkie czasy w strefie EET (Europa)
Idź do strony Poprzedni  1, 2, 3 ... 20, 21, 22 ... 39, 40, 41  Następny
Strona 21 z 41