FAQ
Szukaj
Użytkownicy
Grupy
Zaloguj się, by sprawdzić wiadomości
|
|
|
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
wind_of_hope Moderator
Wysłał podziekowań: 5 Otrzymał 187 podziękowań w 185 postach
|
Wysłany: Czw Mar 07, 2013 8:08 pm Temat postu: |
|
|
doroti rozumiem
lizelotko sproboj zmienic suwak.. u mnie działa.
juz napisałam do "pomocnika" adminow . powinni naprawic ten bład
a i niedlugo czeka nas zmiana wygladu strony narazie nic wiecej nie powiem ale projekt widziałam _________________
|
|
Powrót do góry |
|
|
|
Łobuz
Wysłał podziekowań: 0 Otrzymał 3 podziękowań w 3 postach
|
Wysłany: Sob Mar 09, 2013 1:02 pm Temat postu: |
|
|
Widzę, że debata na temat szczepień...
Ja już swoje napisałam - Adasia szczepiłam i następną dzidzię też będę.
Każda mama decyduje indywidualnie, w razie czego sama do siebie będzie mogła mieć ewentualne pretensje, a nie do kogoś innego.
doroti witaj u nas z powrotem, mam nadzieję, że zostaniesz dłużej?..
Widzę, że u Was szykuje się ostatnie szczepienie, a potem dłuuuugi czas spokój od kłucia. Ile macie ząbków? Kubuś już coś mówi?
Wind póki Zu nie chodzi, kupowałabym jakieś miękkie, wygodne buciki. Najważniejsze, by były ciepłe i mała nie marzła w nóżki.
Jak zacznie brykać, to butki muszą usztywniać nóżkę, najlepiej aż do kostki. Najlepsze są wiązane na sznurówki, bo rzepy mogą się odpinać same.
My mamy takie kapciuchy do brykania po domu:
[link do zdjęć nieaktualny - usuwam]
Jak będziesz kupowała Zuzi butki do chodzenia, to pamiętaj, że dziecko ma dość szeroką nóżkę - jak kaczuszka i bucik powinien być szerszy na wysokości B, niż na wysokości A. Owszem, takie buciki wyglądają mniej zgrabnie, ale nie uciskają maluchowi paluszków. Węższe butki mogą sprawiać, że paluszki będą zachodziły jeden na drugi.
[link do zdjęcia nieaktualny - usuwam]
lala, tosia dużo dzieci ma wysokie podbicie, mój mały też. Jak kupowałam mu butki zimowe, to jedne jedyne z całego sklepu pasowały. Były o 2 rozmiary za duże, ale przynajmniej mogłam mu ubrać ciepłe rajtuzki i skarpetki.
Co u nas?
Mały po raz kolejny w krótkim czasie mi się zagilał...
Z wysypkami sobie już poradziliśmy.
A ja czekam na @ - dziś mija termin i nic. Tempka ciągle dość wysoka, jak w II fazie cyklu. Teścik robiłam - negatywny. Więc czekam sobie dalej.
Oj, widzę, że nieco rozciągnęłam stronkę, a wcześniej zdjęcia wydawały się być odpowiednio zmniejszone... _________________
|
|
Powrót do góry |
|
|
|
lizelotka
Wysłał podziekowań: 0 Otrzymał 2 podziękowań w 2 postach
|
Wysłany: Sob Mar 09, 2013 5:24 pm Temat postu: |
|
|
Co do chodzenia w bucikach/kapciach po domu, to ja polecam pozwalanie maluchom na bieganie boso jak najczęściej i jak najdłużej!
Zobaczcie: http://www.youtube.com/watch?v=fKt-FyaUeeA
Dodano po 42 sekundach:
A.... i sztywna zapiętka to już nie jest teraz taka zalecana dzieciaczkom _________________
Przyjdzie taki czas, gdy wyda Ci się, że świat jest Twój... Poczujesz wiatr... powiesz...leć wietrzyku, a on Cię poniesie |
|
Powrót do góry |
|
|
|
wind_of_hope Moderator
Wysłał podziekowań: 5 Otrzymał 187 podziękowań w 185 postach
|
Wysłany: Sob Mar 09, 2013 9:19 pm Temat postu: |
|
|
łobuz dzieki za obszerne info o butkach. zapamietam te szersze B od A
Łobuz napisał: |
A ja czekam na @ - dziś mija termin i nic. |
a przy ciazy z Adasiem tez spozniało sie? masz regularne cykle czy roznie??
trzymam mocno kciuki! temp wysoka wiec szansa jest.
ja to juz nie mierze nie mam kiedy. zanim zaszłam w ciaze to codziennie nanosiłam wartosci , z reszta widzialas niektore moje wykresy a teraz? w sumie to po co mam mierzyc ? bobo jedno mi wystarczy na dlugie lataaa
Dodano po 1 minutach:
dziewczyny mam zamiar podac Zu biszkopta z petitkow tylko ze tam sa jaja i sladowe ilosci orzecha.. i troche sie boje.. (sama jestem alergikiem i na orzechy mam alergie) stad moja obawa..
a jak dostanie uczulenia?
jak mam to potem zwalczyc? ponoc wapnem jeszcze bardziej pogarszam sprawe ... _________________
|
|
Powrót do góry |
|
|
|
lalalunia
Wysłał podziekowań: 0 Otrzymał 0 podziękowań w 0 postach
|
Wysłany: Sob Mar 09, 2013 11:10 pm Temat postu: |
|
|
Wind spokojnie daj jej biszkopta:) Trzeba probowac i obserwowac:) Jamiemu po biszkoptach nic nie bylo.To jest druga ulubiona rzecz Jamiego po chrupkach kukurydzianych _________________
|
|
Powrót do góry |
|
|
|
doroti
|
Wysłany: Nie Mar 10, 2013 12:25 pm Temat postu: |
|
|
Hej,
Łobuz my jeszcze dwa szczepienia - to miedzy 14-16 miesiacem i prevenar ost dawka wydaje mi sie, ale nie pamietam dokładnie.
Kubuś już od dawna mówi baba, tata, auto, a teraz doszło "to ja" znaczy daj to i "boje" czyli buty i "babu"" czyli balon, puf puf czyli pociąg i inne podobne jego określenia i mlaskać się nauczył jak chce pić
Od sobotniej nocy mamy boleści żołądkowe i wymioty, na szczeście nie jakieś ogromne i bez biegunki ale się Kubunio chyba czymś przytruł :/ wiec jestesmy na diecie kleikowo jablkowej poki co :/ średnio to smakuje mojemu łakumczuszkowi...
A widze, że na temacie butków jestescie...ja dostałam buty Gucio dla Kubusia i ogolnie kapitalne były ale chodzil w nich niecały miesiąc bo tak mu szybciorem noga rośnie i ogolnie jest wysoki ma 15 miesiecy i juz ok. 84-85 cm. Buty kosztowały 170 zł wiec juz wiem ze nie warto takich drogich bo za szybko mu noga rośnie. Mam je do sprzednia na dł 13,5 cm gdyby któras z Was chciała w kolorze granatowym.
Ja się przymierzam do zakupu butków na wiosne już, tylko sie zastanawiam jakie.... jakieś propozycje?
Wind biszkopty z petitków sa spoko Kubuś je uwielbia. Ja mu jeszcze kupuje chrupaki kukurydziane, ale te bez dodatku soli, a teraz jego przysmak nowy to paluszki Lajkonika Juniorki
Tosiu czy masz jakieś dobre rady na problemy brzuszkowe? co podawac takiemu brzdacowi małemu do jedzenia? _________________
|
|
Powrót do góry |
|
|
|
lalalunia
|
Wysłany: Pon Mar 11, 2013 12:18 pm Temat postu: |
|
|
Dziewczyny,jeszcze apopos bucikow.
Wszystkie butki,ktore Jamie ma sa miekkie,szerokie,nawet ma za duze i nic. tak jakby mu uroslo to podbicie jeszcze:/
Nie to,ze sie chwale,ale butow tanich to on nie ma,same znacie ich ceny,masakra i beda sobie tak lezaly.
Mama mi teraz wysle specjalnie uszyte butki to latania po domu,ale on musi zaczac wychodzic w butach! ja juz nie wiem co robic:( _________________
|
|
Powrót do góry |
|
|
|
tosia81 Moderator
Wysłał podziekowań: 1 Otrzymał 101 podziękowań w 101 postach
|
Wysłany: Pon Mar 11, 2013 12:25 pm Temat postu: |
|
|
DZiewczynki odezwę sie niebawem i na priva też odpiszę . Mam choróbsko w domu i nie mam siły na nic...o czasie nie wspomne. Mąz z grypa gorszy od Zu z oskrzelami _________________ Jestem mamą ))
|
|
Powrót do góry |
|
|
|
anetka Przyjaciel forum
Wysłał podziekowań: 0 Otrzymał 6 podziękowań w 5 postach
|
Wysłany: Pon Mar 11, 2013 11:38 pm Temat postu: |
|
|
A ja mam parę dni urlopu, czas szybko mija, nic robić się nie chce. Lenia mam totalnego.
Ja buciki mam różne, Michał ma dużą stopę bo mamy już rozmiar 24. Ogólnie na 23 już się nie załapał.
Z mówieniem tak sobie, potrafi jakieś 10-15 słów. Jego rówieśniczka potrafi całe zdania i przedstawić się ...
[/b] _________________
|
|
Powrót do góry |
|
|
|
tosia81 Moderator
Wysłał podziekowań: 1 Otrzymał 101 podziękowań w 101 postach
|
Wysłany: Pią Mar 15, 2013 6:40 pm Temat postu: |
|
|
doroti napisał: | Hej dziewczyny!
Właśnie w poniedziałek Kubuś zaczął chodzić do żłobka, narazie na 3 h dziennie, żeby się przyzwyczaił, ale boi się dzieci i płacze.
A ja szukam intensywnie pracy....ale jest cieżko..... |
Boi sie bo to nowosć dla niego . Przywyknie. Najważniejsze aby trafił na dobre opiekunki bo sukces od tego zależy
Życze powodzenia w szukaniu pracy
lalalunia napisał: |
Co do szczepionek,my mamy nastena 16marca...
i teraz prosze,rozwincie skroty tego MMR i DDP,czy jak to tam....
Skad mam znac sklad szczepionki,mam poprosic lekarza,aby dal mi przeczytac??
musze w ogole sprawdzic na co jamie bedzie mial,bo nie pamietam.
Ogolnie kaszle i zaraz lece z nim do lekarza,zanim sie cokolwiek mi rozwinie:( mam dosc tych chrobsk:( teh pogody wstretnej... |
MMR -Szczepionka przeciw odrze, śwince i różyczce . DTP- szczepionka przeciwko błonicy, tężcowi i krztuścowi
Ważne aby wiedzieć czym szczepisz .
wind_of_hope napisał: |
a jak poradziliscie sobie z odczynem na nozce? czyms smarowałas czy podali jakis lek?
jak to jest? |
U nas żadnego odczynu nie było . Jedynie małe zaczerwienienie które niczym nie smarowałam ani nie okładałam. Raz zrobił się guzek ale sam zniknał po tygodniu.
doroti napisał: |
Wole szczepić niż sobie potem zarzucac, że tego nie zrobiłam jakby mi synek zachorował. Po tym jak ostatnio sie dowiedzialam, ze matka nie zaszczepiła przeciw ospie i dziecko złapało to miało takie powikłania, że ledwo z życiem uszło. Wiec ja wole szczepić. |
Ja tez wole szczepic ale nie wszystkim.
Akurat odnośnie szczepionki przeciwko ospie mam mieszane uczucia. Nie zaszczepiłam i nie wiem czy to zrobie choc mnie kusi . Co mnie powstrzymuje ? A przede wszystkim to,ze szczepionka ta nie daje Ci ochrony 100%. Moze ospa wystapic normalna, moze byc ale z mniejszym napadem a moze w ogóle nie wystapić. Oczywiście nie daje to gwarancji,ze nie zachorujesz w dorosłym zyciu...wiec lepiej przechorowac w dzieciństwie niż w póxniejszym wieku.
Znam dziewczyny które zaszczepiły i odrazu dzieciaki miały ospe, inne przeszły ospe z kilkoma chrostkami a jeszcze inne miały ospe "dwa razy"...dziwnie ale bywa róznie jak ze wszystkim. Myslę nad tym intensywnie
Wind podawaj biszkopta . NIe bój się . Obserwuj i zobaczysz co sie bedzie działo. Jesli będzie jakakolwiek wysypka to nie musisz odrazu podawać wapna...po co. Patrz i obserwuj. Juz widze minke Zu
doroti zalezy jakie to problemy brzuszkowe. Były tylko wymioty?
Co do gadania maluchów to na każdego przyjdzie czas. Moja Zu bardzo szybko zaczeła mówic pełnymi zdaniami. Teraz juz nawija jak katarynka, liczy do 30-tu, zna literki od A do K. Super patrzeć jak dzieci się rozwijają . W grupie przedszkolnej sa jeszcze dzieci które do spania zakładają pampersy, mówia bardzo niewyraźnie i na pewno nie całymi zdaniami co nie świadczy o jakimś zastoju . Każde dziecko rozwija się swoim tempem co nie znaczy,ze nie trzeba zwracać na to uwagi.
U nas zawsze było duzo czytania i Zu łapała w mig słowa. P _________________ Jestem mamą ))
|
|
Powrót do góry |
|
|
|
|