Szukaj
FAQFAQ SzukajSzukaj UżytkownicyUżytkownicy GrupyGrupy ProfilProfil Zaloguj się, by sprawdzić wiadomościZaloguj się, by sprawdzić wiadomości RejestracjaRejestracja ZalogujZaloguj

Sab simplex - kolki

Idź do strony Poprzedni  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9  Następny
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum medyczne -> Dziecko
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Judka

Wysłał podziekowań: 0
Otrzymał 0 podziękowań w 0 postach

PostWysłany: Pon Lip 07, 2008 9:20 pm    Temat postu: Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

Witam!! Mojej koleżanki dziecko ma bardzo bolesne kolki. Okazało się, że lek "cudo"Sab Simplex nie pomaga. Mam pytanie czy jest jakieś ograniczenie co do ilości kropel podawanych dziecku. Z tego co Mi wiadomo mama podaje ich 15 i nic nie działa... I jeszcze małe pytanko czy te krople trzeba dawać przed każdym posiłkiem czy tylko przed tymi wiekszymi i ile razy dziennie.

Proszę o pomoc:)

Pozdrawiam wszytskie szczęśliwe mamy!! Smile
Powrót do góry
Ogląda profil użytkownika
Lilli

PostWysłany: Czw Lip 10, 2008 12:21 pm    Temat postu: Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

Witam mamusie, moja mała ma 3 tygodnie i też dostaje kolek (chyba), pręży się i płacze, budzi co godzinę w nocy. Koleżanka poleciła Sab simplex ale nie wiemy w jakich ilościach stosować i jak często (karmię piersią)? proszę o radę
Powrót do góry
mama Julci

PostWysłany: Sob Lip 12, 2008 11:07 am    Temat postu: Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

Kochanie dziewczyny moje malenstwo tez miało okropne kolki i dzis czasami tez ja złapie ale nie tak mocno zeby płakała jedynie sie prezy podaje jej te krople sab simplex na poczatku podawałam jej przed każdym posiłkiem i to był bład bo kolki były gorsze teraz podaje tylko 3 razy dziennie raz na noc i raz w nocy budzi sie zawsze o 3 i o tej godzinie jej daje i podaje jej krople strzykawka nabieram 0,5ml czyli poł centymetra jest wygodniej niz odmiezanie 15 kropli bo one sa geste i nie chca leciec wiem jak to jest jak dziecko cierpi ja Julie całymi dniami nosiłam na rekach to byla masakra nic nie mogłam zrobic w domu i mała uspokajała sie tylko u mnie a u taty nie a teraz potrafi cały dzien lezec w łóżku i gawozyc do sufitu Very Happy Very Happy

------

ach dodam jeszcze ze tez karmi ja piersia i moja dieta jest naprawde skompa nie jem prawie nic w ciagu 2 miesiecy zgubiłam 15 kilo a w ciazy przytyłam 9 miałam problemy z pokarmem bo mi zanikł i niedosyc ze mała miała kolki to jeszcze niedojadała i sie denerwowała przy cycu ze słabo leci, ale juz jest wszystko dobrze i ciesze sie bardzo Very Happy bo karmienie piersia jest jest dla mnie czyms cudownym Very Happy

połączyłam. emilka --------
Powrót do góry
czarnulqaa

PostWysłany: Sob Wrz 20, 2008 11:02 am    Temat postu: Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

witam.
moj synek ma dwa miesiace. kolka BYLA nasza najwiksza zmorą.
probowalam wszystkiego.... masazy brzuszka goracych okladow kladzeni na brzuszku herbatek koperkowych herbatki plantex roznychb polskich kropli... ogrzewania brzuszka suszarka do wlosow aleto bylo jak walka z wiatrakami...
prezyl sie byl czerwony tracil oddech co chwila mial nawet drzenie konczyn przy jedzeniu. najgorsze bylo to jak z tego bolu i placzu tracil oddech...
ciagle noszenie uspokojanie....
takie ataki trwaly nawet po 4 godziny non stop....
plakal dzien i noc...
kazde jedzenie to byla tragedia.....
a przy kupach plakal jakby go ktos ze skory obdzieral... bylo tragicznie...
ja bylam zalamana....
modlilam sie by to minelo bo nie dawalam juz rady...
a dzis??
moj synek dostaje krople sab simplex... maz kupil je w niemczech...
one sa rewelacyjne...
mozecie mi nie wierzyc ale dzialaja natychmiast..
jedzenie bez placzu masazy suszarek i noszenia.... przespane noce........
najwspanialszy srodek jak moze byc....

jesli wasze dzieci maja kolki.... to sab simplex napewno pomoze tak jak mojemu synkowi.... a moj synek mial bardzo silne kolki....
jesli nie ma kto wam kupic tych kropli w niemczech na necie sa ludzie co je sprzedaja..... sa drozsze ale wartooooooooooooooo
ja jestem szczesliwa ze je mam i moj synek tez...
nareszcie widze jak sie usmiecha...
Powrót do góry
gosiek212

PostWysłany: Nie Wrz 28, 2008 11:12 pm    Temat postu: Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

mojemu dziecku pomogla zwykla woda koperkowa i na noc dawalam mu czopki viburkol:) tez mial silne kolki ale to wystarczylo Smile naprawde jest dobre
Powrót do góry
pyoyo

PostWysłany: Pon Wrz 29, 2008 9:33 pm    Temat postu: sab simplex Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

na innych forach , ktoś już wspomniał o sab simplex i innych lekach i ich dawkowaniu,

Moze faktycznie sab simplex jest skuteczny....bo dawka jest "końska"

np infacol zawiera tez simeticonum tylko ze 40 mg w 1 ml, a dawka jest 0,5ml czyli 20 mg do karmienia
sab simplex wychodzi mi ze dawka jest 41,5 mg do karmnienia
(25kropel sab simplex = 1ml = 69,19 mg simeticonum; do karmienia 15 kropel=0,6ml=41,514mg simeticonum)

czyli taki sam efekt powinienm uzyskać stosując dwie dawki infacolu do kazdego karmienia!!!!! z ulotki wynika ze brak jakichkolwiek informacji o przedawkowaniu i działaniach niepożądanych

co wy na to, ktoś juz tak stosował?
Powrót do góry
dixter

PostWysłany: Sro Gru 03, 2008 11:20 pm    Temat postu: Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

witam sab simplex podaje sie ok 15 kropli przed kazdym posilkiem u noworodkow pozniej mozna zmiejszac czestotliwosc podawania a wieku ok 8 miesiac wystarczy raz dzien np, wieczorem .Super srodek ale tylko niemiecki polecam
Powrót do góry
aguska853

PostWysłany: Sob Gru 06, 2008 11:00 pm    Temat postu: Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

witam serdecznie!!! ja uzywam tych kropli od 2 miesiecy i problem kolek zniknal jak reka odjal. nadmienie ze uzywam kropli z Czech...
dodam ze te krople maja identyczny sklad jak niemieckie i produkowane sa przez ta sama firme!!!!!
Powrót do góry
virusio

PostWysłany: Pon Gru 08, 2008 12:35 am    Temat postu: Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

pyoyo ma dużo racji liczy się dawka i stężenie leku.
Sab Simplex zawiera Simeticon tak jak inne leki:

- Esputicon (Dimethicone)
- Espumisan (Simethicone)
Obydwa leki rozdrabniają pęcherze gazu i zmniejszają napięcie jelit.

- Debridat (Trimebutine)
Normalizuje motorykę przewodu pokarmowego (agonista receptorów enkefalinowych)

- Coordinax (Cisapride). Lek reguluje motorykę przewodu pokarmowego przez pobudzanie śródściennych splotów nerwowych jelit.

poczytajcie trochę jeszcze na tematy kolki jelitowej u niemowląt i skadu wszyskich leków. Tak naprawde żaden nie pomaga, a zmniejsza tylko objawy. Kolka przechodzi sama po ok. 2 do 7 miesięcy i ma różne podłoża. Coraz bardziej zaczynam wierzyc że chodzi bardziej o podłoże psychologiczne niż niedorozwój jelit, ale wszystko jest ważne i wpływa na końcowy problem.
Pamietajcie o zasięgnięciu porady lekarza...!!!

życze cierpliwości mamom i zdrówka maluszkom.

---zmęczony tatuś
Powrót do góry
karola179

PostWysłany: Pią Gru 19, 2008 11:52 am    Temat postu: Dawkowanie sab-simplex Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

emilka napisał:
krople czy tabletki?
jak kropelki to:

Kod:
Oto tłumaczenie ulotki SAB-SIMPLEX z niemieckiego SAB SIMPLEX:

Skład Składniki lecznicze: 1 ml (ok. 25 kropli) zawiesiny do zażycia zawiera 69,19 mg Simeticonu.
Pozostałe składniki: Carbomer, kwasek cytrynowy, hypromellose, benzoesan sodu, substancja słodząca (aspartam), sacharyna, kwas sorbinowy, aromat malinowy, aromat waniliowy, woda
Opakowanie Butelka z dozownikiem o pojemności 30 ml zawiesiny Czteropak (4x30ml) zawiesiny Opakowania kliniczne

Obszary zastosowania
-do leczenia objawowego dolegliwości żołądkowo-jelitowych związanych z nadmiarem wydzielania gazów, np. wzdęcia, uczucie przepełnienia
-do przygotowania do badań w obszarze brzucha, jak np. rentgen i sonografia oraz przy przygotowaniu do gastroskopii i endoskopii
-przy wzmocnionym wydzielaniu gazów po operacjach
-przy zatruciach

Przeciwwskazania Nie wolno stosować przy nadwrażliwości na Simeticon lub inne składniki leku. Nie ma żadnych przeciwwskazań do stosowania podczas ciąży i okresu karmienia.
Środki ostrożności dot. stosowania i wskazówki ostrzegawcze Przy świeżo powstałych i/lub występujących przez długi czas dolegliwościach brzucha powinniście Państwo udać się do lekarza, aby rozpoznać przyczynę dolegliwości i powodowaną przez nie chorobę.

Interakcje z innymi lekami - nie są znane

Dozowanie O ile lekarz nie zaleci inaczej, proszę stosować się do tych instrukcji, w przeciwnym razie lek może nie działać właściwie!
Niemowlęta: do każdej butelki (chodzi o butelkę z mlekiem itp.) dodawać 15 kropli.
Sab simplex miesza się bezproblemowo z innymi płynami, np. z mlekiem. U niemowląt karmionych piersią można zaaplikować za pomocą małej łyżeczki bezpośrednio przed karmieniem.

Skutki uboczne Do tej pory nie zaobserwowano skutków ubocznych. Wzdęcia (kolki) u małych dzieci Bóle brzucha przy przyjmowaniu posiłków przez niemowlęta i małe dzieci należą do najczęstszych dolegliwości, którymi matki i pediatrzy muszą się zajmować. Regularne ataki krzyku ok. pół godziny po posiłku mogą po wykluczeniu przyczyn organicznych być przyczyną dolegliwości trawiennych. Występują przeważnie w pierwszych miesiącach życia. Te dolegliwości są dużym obciążeniem dla dzieci i rodziców. Nie są one jednak postrzegane jako choroba i nie przedstawiają żadnych zaburzeń rozwojowych. Mogą występować zarówno u dzieci karmionych butelką jak i karmionych piersią. Przyczyna tych kolek leży w pożywieniu pochodzenia mlecznego, ponieważ pożywienie to przy ruchach żołądkowo-jelitowych prowadzi do silnego wytwarzania śliny (piany??) przez wiele godzin. Zamknięte powietrze nie może się wydobyć i prowadzi do bolesnych wzdęć.

ps. 0,6 ml=15 kropel do każdego mleka/posiłku - Dawka dla dzieci od 3 tygodnia życia

Dodano po 2 minutach:

A ja kupiłam sab-simplex w Austrii.
Na ulotce jest napisane, że dzieciom do lat 2 podaje się 4razy dziennie po 7 kropli przed jedzeniem-ja tak podaje i działa.Dzieciom powyżej 2 lat-15 kropli...
Powrót do góry
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum medyczne -> Dziecko Wszystkie czasy w strefie EET (Europa)
Idź do strony Poprzedni  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9  Następny
Strona 2 z 9