Szukaj
FAQFAQ SzukajSzukaj UżytkownicyUżytkownicy GrupyGrupy ProfilProfil Zaloguj się, by sprawdzić wiadomościZaloguj się, by sprawdzić wiadomości RejestracjaRejestracja ZalogujZaloguj

Temperatura w ciąży

Idź do strony Poprzedni  1, 2, 3 ... 14, 15, 16 ... 31, 32, 33  Następny
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum medyczne -> Objawy ciąży
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
tosia81
Moderator

Wysłał podziekowań: 1
Otrzymał 101 podziękowań w 101 postach

PostWysłany: Czw Lut 12, 2009 11:10 am    Temat postu: Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

Ja robiłam prolaktyne w 3 dniu cyklu. Ale opinie sa różne. jedni lekarze uważają ,ze nie ma znaczenia dzień cyklu , inni znowu ,że powinno sie ja robić w drugiej połowie cyklu. Wszystko więc zależy od lekarza prowadzącego. Musisz być na czczo i po kilkuminutowym odpoczynku. U nas to kosztuje 18 zł a prolaktyna po obciążeniu 20zł

Powrót do góry
Ogląda profil użytkownika
Edyta22

Wysłał podziekowań: 0
Otrzymał 0 podziękowań w 0 postach

Ostrzeżeń: 1
PostWysłany: Czw Lut 12, 2009 11:45 am    Temat postu: Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

Jak to po obciążeniu? Możesz mi wytłumaczyć dokladnie jakie są różnice i rodzaje badania?
Powrót do góry
nowicjuszka
Supermoderator

Otrzymał 179 podziękowań w 178 postach

PostWysłany: Czw Lut 12, 2009 12:04 pm    Temat postu: Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

To wygląda tak:

Pobierają Ci krew na poziom prl. Podają tabletkę MTC (metyloklopramid) i po godzinie znów pobierają krew, po kolejnej powinni pobrać kolejny raz.

Przed obciążeniem - pierwsze pobranie, po obciążeniu - drugie i trzecie pobranie.

W warunkach prawidłowych stężenie prolaktyny rośnie 2-5 razy po 60 min i wzrost w tych granicach utrzymuje się przez kolejną godzinę.

W przypadku gruczolaka, uszkodzenia podwzgórza, braku endogennej dopaminy i nadczynności tarczycy brak jest zwykle odpowiedzi na metoklopramid lub jest ona niewielka.
W przypadku hiperprolaktynemii czynnościowej następuje bardzo silny (nawet 10-krotny i większy) wzrost poziomu prolaktyny.
Edyta22

PostWysłany: Czw Lut 12, 2009 12:32 pm    Temat postu: Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

I za każde te 3 badania płaci się 20zł, czy każde osobno tyle kosztuje czyli w sumie 60zł? myślałam że pobiera sie krew i do domku, a to 2 godziny trzeba czekać więc z dzieckiem nie pojade... bo to za długo się schodzi. Zobaczymy w tym cyklu jak będzie.
Nowicjuszka a co myślisz o kupnie Castagnusa i braniu go od początku cyklu? Czytałam że duzo osob zaciązyło po nim, więc może i ja zaciążę...
Powrót do góry
tosia81
Moderator

PostWysłany: Czw Lut 12, 2009 1:00 pm    Temat postu: Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

Nowicjuszka bardzo dobrze to opisała. Niestety badanie troszkę trwa i kosztuje. Ja miałam tylko dwa pobrania. Jedno przed obciążeniem i drugie po obciążeniu( po godzinie).
Castagnusa...możesz spróbować ale efekty sa różne. Część dziewczyn sobie chwali ,że cykle sie uregulowały i prolaktyna spadła ale to po dłuższym stosowaniu (nie w pierwszym cyklu), kolejna czesć twierdzi ,że w ogóle nie ma efektów a wręcz przeciwnie....rozregulował sie cykl a prolaktyna ani drgnęła. Opinie podzielone. Jeśli Twoim problemem jest tylko prolaktyna to możesz to zastosować ale licz się z tym ,że aby prolaktyna Ci spadła nie wystarczy tylko jeden cykl a przynajmniej 3 i to nie gwarantuje sukcesu. Bromergon jest skuteczniejszy i szybszy.

Powrót do góry
aaaaaaaaaa1616

PostWysłany: Czw Lut 12, 2009 6:43 pm    Temat postu: czy to to co mysle? Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

ze swoim chłopakiem Kochałam sie miesiac temu( z zabezpieczeniem) i obawiam sie ze moge byc wciazy.. bolą mnie piersi, dużo jem, od 3 tygodni mam temperature 37,4 a w pochwie 37,6 a wiem ze przed okresem powinna spadać. (nie jestem chora) okres powinnam dostać wczoraj. czy jest mozliwe ze jestem w ciązy Question
Powrót do góry
tosia81
Moderator

PostWysłany: Czw Lut 12, 2009 7:30 pm    Temat postu: Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

zrób test ciążowy

Powrót do góry
Edyta22

PostWysłany: Czw Lut 12, 2009 8:39 pm    Temat postu: Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

Jak to od 3 tygodni masz tempke 37,6?? Nie wiem czy wiesz ale od owulacji do momentu okresu czyli przez całą fazę lutealną (12-16dni) temperatura utrzymuje się powyżej 37 stopni (0.2 stopnia wyżej niż w pierwszej fazie cyklu), przed miesiączką spada, ale jeśli minął 18 dzień fazy lutealnej, temperatura wzrosła to jest duże prawdopodobieństwo że jesteż w ciąży. Poczytaj o tym w necie bo każdy pisze o tym samym i kazdy oczekuje odpowiedzi zamiast usiąść i poczytać. Tak jak pisała Tosia zrob test, bo nikt tu nie jest lekarzem. Jeśli wyjdzie pozytywny leć najpierw po Folik do apteki i do gina.
Powrót do góry
nowicjuszka
Supermoderator

Otrzymał 179 podziękowań w 178 postach

PostWysłany: Czw Lut 12, 2009 8:57 pm    Temat postu: Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

Edyta22

Cytat:
Nowicjuszka a co myślisz o kupnie Castagnusa i braniu go od początku cyklu? Czytałam że duzo osob zaciązyło po nim, więc może i ja zaciążę...

Ja najpierw zrobiłabym badania. Mimo wszystko. Dopiero jesli wyszłoby że to z prl jest cos nie tak, to albo spróbowała ten lek albo od razu zdecydowała siena bromergon, bo ja juz napisała tosia81 jest on skuteczniejszy.
Edyta22

PostWysłany: Pią Lut 13, 2009 9:56 am    Temat postu: Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

Castagnus pomaga podobno też na wyregulowanie cyklu, bo ja mam okropnie długie - 36dni. Wcześniej miałam 29 dni i chodzi mi raczej o to ze jest lekiem ziolowym i jesli nie pomoze to nie zaszkodzi. Pojde jeszcze w tym cyklu do gina przed samym @ i zobaczymy co z tym zrobić, moze da mi skierowanie na badania a jak nie da to kupię ten castagnus i bede łykać. Muszę się chwytać wszystkiego Smile. Teraz bralam wiesiolek ale oczywiscie zero poprawy śluzu. Mam niesamowite suchoty mimo ze dziś mam najbardziej otwartą szyjkę i test owu wyszedł pozytywny wiec bede miala owulację, ale jak wiadomo bez śluzu nic z tego.
A moze ktoś wie coś na temat leku Vagical bo mam lekkie zapalenie i z rana aplikuję go sobie. Czy jeśli wieczorem będziemy się przytulac to pozostlości leku mogą wpłynąć dobrze na plemniki - w sensie że je trochę zatrzymają wewnątrz czy raczej spowoduje ze plemniki się zniszczą?? Bo lada moment owulację będę miała.
Powrót do góry
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum medyczne -> Objawy ciąży Wszystkie czasy w strefie EET (Europa)
Idź do strony Poprzedni  1, 2, 3 ... 14, 15, 16 ... 31, 32, 33  Następny
Strona 15 z 33