Szukaj
FAQFAQ SzukajSzukaj UżytkownicyUżytkownicy GrupyGrupy ProfilProfil Zaloguj się, by sprawdzić wiadomościZaloguj się, by sprawdzić wiadomości RejestracjaRejestracja ZalogujZaloguj

--> Temat zbiorczy: Tlumaczenia - sprawy kobiece

Idź do strony Poprzedni  1, 2, 3 ... 8, 9, 10 ... 15, 16, 17  Następny
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum medyczne -> Tłumaczenia z Łaciny
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
nowicjuszka
Supermoderator

Wysłał podziekowań: 1
Otrzymał 179 podziękowań w 178 postach

PostWysłany: Sob Mar 06, 2010 3:12 pm    Temat postu: Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

Wycięcie próbki nadżerki szyjki macicy. Wyłyżeczkowanie kanału szyjkowego i jamy macicy.
dimedicus

Wysłał podziekowań: 0
Otrzymał 8 podziękowań w 8 postach

PostWysłany: Sob Mar 06, 2010 3:15 pm    Temat postu: Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

gata
Prawdopodobnie usunięto z szyjki macicy.Wyłyżeczkowano kanał szyjki macicy i jamę macicy.Antygen(marker) CA125,jest dobry.
Powrót do góry
Ogląda profil użytkownika
gata

Otrzymał 0 podziękowań w 0 postach

PostWysłany: Sob Mar 06, 2010 3:23 pm    Temat postu: Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

Boze dzieki to mi wiele wyjasnia jest jak mowil lekarz niespodziewalam sie tak szybkiej odp napisalam jeszcze prywatnie to samo dzieki dzieki dzieki
Laughing Laughing Laughing
Powrót do góry
dakster1

PostWysłany: Sob Mar 20, 2010 3:44 pm    Temat postu: normotypowe endocervix Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

Odebrałam wynik badania histopatologicznego rozpoznanie brzmi tak:normotypowe endocervix oraz endometrium fazy sekrecyjnej szyjka macicy z cechami przewlekłego aktywnego zapalenia pokryta nabłonkiem
paraepidermoidalnym bez cech dysplazji bardzo proszę o przetłumaczenie.Bo nic z tego nie rozumiem.

Primo: Co to za tytuł? "yghtyguyig"?? Prosze nadawać tytuły sugerujące PROBLEM!! :/ A nie krzaki pisać! Tytuł zmieniłam!
mala_mi

Temat został przeniesiony do odpowiedniego działu
Mala_mi
Powrót do góry
mala_mi
Przyjaciel forum

Otrzymał 134 podziękowań w 134 postach

PostWysłany: Sob Mar 20, 2010 4:24 pm    Temat postu: Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

zwykle (normalnie) wyglądajaca śluzówka i endometrium fazy sekrecyjnej - śluzówka typowa dla tych obszarów, brak tu patologii.

Cytat:
szyjka macicy z cechami przewlekłego aktywnego zapalenia pokryta nabłonkiem paraepidermoidalnym bez cech dysplazji

Oznacza to ze posiadasz zapalenie szyjki, pokryty nabłonkiem nierogowaciejącym bez cech dysplazji czyli bez cech nieprawidłowości w wyglądzie komórek.

Tak czy siak idz do lekarza bo kazde zapalenie nalezy leczyc.

PostWysłany: Nie Mar 21, 2010 10:45 am    Temat postu: Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

Bardzo dziękuję za wyjaśnienie będę spać spokojniej jutro umówię się na wizytę do mojego lekarza .
Powrót do góry
edzia34

PostWysłany: Pon Kwi 19, 2010 8:25 pm    Temat postu: tłumaczenia Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

czy ktoś może mi pomóc rozszyfrować rozpoznanie z karty szpitalnej.
I Grav. Hbd 39 Pelvis angusta I. Partus non progrediens. Dysproportio cephalo-pelvica. Amniorrhexis praecox. CŻ w 3325g. Ap.10.

Mala_mi
Powrót do góry
emilka
Przyjaciel forum

Otrzymał 133 podziękowań w 132 postach

PostWysłany: Pon Kwi 19, 2010 9:08 pm    Temat postu: Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

Ciąża pierwsza, tydzień 39. Miednica ścieśniona. Poród nie postępujący. Niewspółmierność główki do kanału rodnego (główka za duża, żeby przejść przez kanał rodny). Wczesne pęknięcie wód płodowych. CŻ (ciąża żywa?) 3325g. 10 punktów w skali Apgar
ella56

PostWysłany: Czw Kwi 22, 2010 4:28 pm    Temat postu: proszę o przetłumaczenie wyniku histopatologicznego Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

1.Leiomyomata corporis uteri,
2.Atrophia endometrii maioris gradus,
3.Cystus e retentione portionis vaginalis,
4.Stroctura histologica ovariorum et oviductuum normotypica.

- Dziękuje.

Mala_mi
Powrót do góry
carboczar

Wysłał podziekowań: 3
Otrzymał 193 podziękowań w 189 postach

PostWysłany: Pią Kwi 23, 2010 7:33 pm    Temat postu: Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

ella56
Mięśniak gładkokomórkowy trzonu macicy.
Zanik błony śluzowej stopnia większego
Cysta i zastój części pochwy
Budowa histologiczna jajnika i jajowodów prawidłowe.
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum medyczne -> Tłumaczenia z Łaciny Wszystkie czasy w strefie EET (Europa)
Idź do strony Poprzedni  1, 2, 3 ... 8, 9, 10 ... 15, 16, 17  Następny
Strona 9 z 17