Szukaj
FAQFAQ SzukajSzukaj UżytkownicyUżytkownicy GrupyGrupy ProfilProfil Zaloguj się, by sprawdzić wiadomościZaloguj się, by sprawdzić wiadomości RejestracjaRejestracja ZalogujZaloguj

brak jajeczkowania

Idź do strony Poprzedni  1, 2, 3 ... 16, 17, 18, 19, 20  Następny
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum medyczne -> Niepłodność
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Martini

Wysłał podziekowań: 2
Otrzymał 0 podziękowań w 0 postach

PostWysłany: Pon Wrz 28, 2009 8:37 pm    Temat postu: Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

No wlasnie bo to bylo tylko kilka badan...i lekarz powiedzial ze albo nie dochodzi w ogole do jajeczkowania albo jest bardzo male... dlatego musimy wszystko posprawdzac...wlasnie tez zaproponowal jej tabletki hormonalne ale ona je dopiero z 4 msc temu odstawila po roku brania...jest to mozliwe ze to one mialy wplyw na to wszystko?? pozdrawiam i bardzo dziekuje za pomoc Smile
Powrót do góry
Ogląda profil użytkownika
tosia81
Moderator

Wysłał podziekowań: 1
Otrzymał 101 podziękowań w 101 postach

PostWysłany: Wto Wrz 29, 2009 9:39 am    Temat postu: Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

Strasznie mnie denerwują lekarz którzy po obejrzeniu wyników mówią,że nie ma jajeczkowania....od tego jest monitoring i tylko tak można to sprawdzić . Jasnowidzami nie są a organizm kobiety jest nieprzewidywalny. Ale oczywiście decyzja należy do lekarza. Jeśli problemem jest tylko niska prolaktyna i to ona blokuję owulację to tabletki na pewno bedą wskazane. Jeśli poziom wróci do normy i nadal owulacji nie bedzie to ginekolog jajeczkowanie powinien wywołać specjalnymi lekami.
Czy tabl. horm mogły zaburzyć to wszystko? W zasadzie odstawienie tabsów powoduje ,że hormony szaleją i to może spowodować chwilowe problemy z jajeczkowaniem ale po 4 miesiącach powinny sie juz unormować. To niestety nie koniecznie jest problem związany z wcześniejszym braniem.

Powrót do góry
mężatka86

Wysłał podziekowań: 0

PostWysłany: Pon Lis 16, 2009 5:50 pm    Temat postu: Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

Ja z mężem staramy się o dziecko juz2 lata i nic,tylko ciocią jestem na razie:(Czasami tracę nadzieję i wiarę w to,że się uda.Już nie wiem co robić.Lekarz przepisał mi clostilbegyt i będę go brała od5-9dc po pół tabletki,jak to nie pomorze to mnie chce wysłać do kliniki do Bytomia!Martwi mnie to bardzo!!!Boję się tego co będzie,albo też czego nie daj Boże nie będzie.Bardzo pragnę dziecka i modlę się o to i dalej nic!Co robić???? Crying or Very sad

Dodano po 11 minutach:

My z mężem staramy się o dziecko już 2lata i nic,tylko ciocią zostałam!!!Też mam nieregularne cykle i lekarz mi przepisał clostilbegyt od5-9dc po pół tabl.Jeśli to nie pomoże,to mnie chce wysłać do kliniki niepłodności w Bytomiu!Bo z mężem jest wszystko ok!A o usg nic mi na początku nie powiedział,dopiero jak ulotkę przeczytałam,to się go zapytałam o to usg,no jakbym się źle czuła to mogę do niego przyjść,ale już prywatnie,bo w przychodni nie ma usg!tracę czasem nadzieję,że nam się uda,nie wiem co robić???Martwię się bardzo!!!!!Sad((((((((
Powrót do góry
tosia81
Moderator

PostWysłany: Pon Lis 16, 2009 5:50 pm    Temat postu: Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

mężatka86 powiedz na jakiej podstawie miałaś stwierdzone brak jajeczkowania? Miałas robione w ogóle jakieś badanie?

Powrót do góry
gosiunia1984

PostWysłany: Wto Lis 17, 2009 12:19 am    Temat postu: pomózcie!!! Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

mam bardzo nieregularne cykle(od 33dni-do???) lekarz przypisuje mi tabletki na wyregulowanie, a po 2-3 miesiacach problem wraca. USG -brak wolnego płynu , jajnlik lewy z pecherzykami, prawy bez zmian. Jajnik lewy ciagle mnie pobolewa w srodku cyklu tak jakby rosla na nim torbiel (raz juz byl taki przypadek), obawiam sie ze nie mam owulacji bo ten pecherzyk nie peka, sluzu plodnego tez nie mam ,badania hormonów w pierwszej polowie cyklu wychodzą ksiązkowo, nie odchudzam sie, nie uprawiam sportu , moze lekko stresuje ale przeciez to nie moze az takich problemow powodowac. czy bede miala problemy z poczeciem |? blagam o pomoc gosineczka
Powrót do góry
tosia81
Moderator

PostWysłany: Wto Lis 17, 2009 1:33 pm    Temat postu: Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

obecność pęcherzyków na jajniku czy jajnikach , nieregularny okres świadczyć może o PCO. Potrzebny jest dokładny profil hormonalny ale w odpowiednim dniu cyklu bo nie można robić badań w dowolnym dniu. Kolejna sprawa to monitoring cyklu aby sprawdzić czy jest owulacja - brak płynu świadczy ,że nie ale to też zależy w jakim dniu cyklu zostało wykonane usg. Jeśli nie ma jajeczkowania( owulacji) to szans na ciąże nie ma.

Powrót do góry
kikakostaryka

PostWysłany: Pią Sie 26, 2011 2:59 pm    Temat postu: Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

ania26xp napisał:
a ja mam doła...... miałam miesiączkę co pół roku, ginekolodzy leczyli mnie różnymi tabletkami hormonalnymi, miałam nawet laparotomię, przetykanie przewodów itd ostatnio mój ginekolog stwierdził że ponieważ clostilbegyt i pregnyl nie pomógł mi zajść w ciążę to trzeba udać się do kliniki!!!! kurcze nie chcę ja panicznie się boję szpitali itd czy na tym świecie nie ma dla nas dobrego leku???? jakie badania robiłyście żeby stwierdzić czy możecie zajść w ciążę czy którejś sie udało???? czy po kuracji hormonalnej rodzą się zdrowe dzieci

Dziewczyny,ja też mam ten problem tyle że ja wykonałam serie badań.Tzn.badania chormonalne,usg macici i drożności jajowodów a na samym końcu okazało się ze nie jajeczkuje,wiec moze warto zaczac od poczatku,zbadać chormony itp.Ja jestem pełna nadzieji,że będzie ok.Pozdrawiam
Powrót do góry
Kornik

Otrzymał 4 podziękowań w 4 postach

PostWysłany: Pią Sie 26, 2011 4:00 pm    Temat postu: Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

skoro już raz badałaś hormony, to na razie sama więcej nic nie rób - chyba że kasy masz jak lodu Razz
brak owulacji gin stwierdził zapewne na podstawie tych wyników, które już masz zrobione i usg? jeśli jest to dobry lekarz w dziedzinie leczenia niepłodności, to zdaj się na niego - a jeśli jakiś "zwykły" gin to najlepiej od razu poszukaj w okolicy specjalisty - oni są przecież takimi samymi lekarzami, nie ma się co ich bać Wink tyle że wiedzę mają o wiele większą, bo się specjalizują właśnie w pomocy osobom, które z różnych przyczyn nie mogą doczekać się dziecka... no i stosują nowoczesne metody.
Patiii

Wysłał podziekowań: 4

PostWysłany: Sob Lut 18, 2012 12:52 am    Temat postu: brak jajeczkowania proszę o pomoc Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

Jestem na dicarmedicus@interia.pl

Ostatnio zmieniony przez Patiii dnia Wto Lut 26, 2013 11:48 pm, w całości zmieniany 1 raz
Powrót do góry
tosia81
Moderator

PostWysłany: Sob Lut 18, 2012 2:28 pm    Temat postu: Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

Brak jajeczkowania to nie koniec świata. Trzeba znaleźć przyczynę tego stanu. Oczywiście lekarz powinien zlecić badania hormonalne jak najprędzej a nie poraz kolejny faszerować luteiną. Bez wyników nic nie zdziałasz bo nie wiesz co blokuje Ci owulację. CZy pęcherzyki nie pękają , czy nie rosną do odpowiednich rozmiat\rów itd. Hormony i jeszcze raz hormony . Lekarz który tego nie zleca przy Twoich problemach to nie lekarz....
3 miesiące czekania to zbyt duzo, szkoda czasu.
Ja nie miałam owulacji bodajże rok...albo więcej. No ale ja miałam stwierdzone PCO. Leki na mnie nie działały...długa historia.
Tak czy inaczej powinnaś zrobić badania hormonalne. Na podstawie wyników określic co blokuję ( np. zbyt wysoka prolaktyna) i wdrożyc leki zmniejszający poziom danego złego hormonu i zacząć leki na wywołanie owulacji

Powrót do góry
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum medyczne -> Niepłodność Wszystkie czasy w strefie EET (Europa)
Idź do strony Poprzedni  1, 2, 3 ... 16, 17, 18, 19, 20  Następny
Strona 17 z 20