FAQ
Szukaj
Użytkownicy
Grupy
Zaloguj się, by sprawdzić wiadomości
|
|
|
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
lizelotka
Wysłał podziekowań: 0 Otrzymał 2 podziękowań w 2 postach
|
Wysłany: Sro Mar 16, 2011 8:59 pm Temat postu: |
|
|
Nadzieja, trzymam kciuki! dwa ładne pęcherzyki, dobry śluz, musi się udać
ja też właśnie mogłam mieć owulkę 4 dni temu, tempka podskoczyła, test owu wyszedł pozytywny, no ale przy PCOS nie wiadomo czy pęcherzyk pękł....
tak więc zarzuciliśmy jajo plemniczkami, no i mimo wszystkich złych parametrów badań i moich i M, postanowiłam na przekór wszystkiemu mieć nadzieję
Tosiu, to jak to jest z tym testosteronem u mężczyzn?? Nam androlog powiedział, że jak jest niski to jest mało żołnierzyków...
Może M Nadziei to jakaś anomalia ( oczywiście w tym wypadku jak najbardzie pożądana )?? _________________
Przyjdzie taki czas, gdy wyda Ci się, że świat jest Twój... Poczujesz wiatr... powiesz...leć wietrzyku, a on Cię poniesie |
|
Powrót do góry |
|
|
|
nadzieja83
Wysłał podziekowań: 2 Otrzymał 1 podziękowań w 1 postach
|
Wysłany: Sro Mar 16, 2011 11:07 pm Temat postu: |
|
|
Tosiu... powiedz mi jak to jest??? czy to możliwe abym w 8dc miała już pęcherzyk 20 mm??? zakładam, że zaraz pęknie czyli bedzie owulacja. czyli powinnam, mieć śluz już teraz czy dopiero jak on pęknie? czy może się zdarzyc tak, że on nie peknie i tak naprawdę owulacja będzie z tego jajnika w którym teraz jest pęcherzyk 11mm czyli dopiero za parę dni??
dla mnie to czarna magia
tak naprawdę to ja nigdy nie miałam takiego śluzu jak teraz czyli galaretowatego... zawsze płynny przeźroczysty lub białko jaja. czasami mleczny lepki. ale galareta??? nigdy.
Lizelotko no to ja to widze tak: pierwsza wkleja zdjątko Pychotka, potem TY , potem ja i Kornik każda z nas w Kwietniu to jest pyszny plan nie uważasz ??? aaa no I Fleur tez oczywiście tylko nie wiem kiedy u niej owulka była.
zdradzę jeszcze jeden sekret jeśli chodzi o plemniory. Otóż przed seksem (tylko wtedy kiedy sa dni płodne) facet ma wziąć letni prysznic ponoć do dodaje powera żołnierzykom
Lizelotko a czy lekarz mówił coś jak można podwyższyć facetowi ten testosteron?
Dodano po 4 minutach:
ach Lizelotko nawet jeśli mój M to anomalia to co z tego skoro ponad 90% to nieprawidłowe czyli niezdolne do zapłodnienia ja bym wolała zeby miał mniej ale za to chociaż 20% prawidłowych... _________________ Pozwól mi Boże nie tęsknic do tego, co być nie może... |
|
Powrót do góry |
|
|
|
Kornik
Wysłał podziekowań: 0 Otrzymał 4 podziękowań w 4 postach
|
Wysłany: Czw Mar 17, 2011 9:49 am Temat postu: |
|
|
Nadzieja, no może nie dziś, ale jutro już możesz mieć owu - ale dziwnie Ci się porobiło - nie dość, że dwa pęcherzyki z dwóch jajników, to jeszcze wielkościowo różnica między nimi z 4-5 dni
ależ ta wiosna pozytywnie na Ciebie wpłynęła!!! ))))))))))))))
(ja pierwszą IUI miałam w 11dc - też się zdziwiłam, że tak wcześnie, a naturalny pęcherzyk urósł do 23mm)
no i jeśli masz tak dużą różnicę w wielkości pęcherzyków, to może faktycznie być tak jak pisze Tosia, że jeden się wchłonie - szkoda, że Cię ginka nie zapisała na podglądanko...
bo widzisz owu jest wywołana gwałtownym skokiem LH - jak będzie owu z pierwszego, to po pęknięciu pęcherzyka pojawi się progesteron, który zahamuje wzrost drugiego. Chyba że ten pierwszy "przerośnie", bo piku LH nie będzie, wtedy LH gwałtownie wzrośnie dopiero kiedy ten drugi dojrzeje, ale to już za kilka dni, więc po wchłonięciu się pierwszego, przerośniętego.
a poza tym to trzymam kciuki, żebyś miała dwie owulki i bliźniaki parkę, a co!!!!
co do śluzu, to ten najlepszej jakości pojawia się tuż przed owu i jak tylko pęcherzyk pęknie zmienia się na lepki nieprzejrzysty - czasem jest tak, że możesz rano zaobserwować "gluta", a wieczorem już lepki.
najpewniej jak będziesz teraz mierzyła temperaturę i przy okazji sprawdzała śluz - zmiana powinna być i tu i tu. generalnie - to my sobie mozemy teraz gdybać nie pozostaje Ci nic innego niż poczekać kilka dni i zobaczyć jak się sytuacja rozwinie...
Słońce, ja robiłam tsh dwa razy - za pierwszym razem 2,56, za drugim po 2 m-cach na lekach 2,08 - a jak prof. u którego ostatnio byłam zobaczył wyniki, to powiedział, że w ogóle niepotrzebnie brałam euthyrox, bo 2,56 jest całkiem w porządku a 2,3 na pewno Ci nie zablokuje owu! na 200%!
wiesz - z tym tsh to jest tak, że masz je w normie, ale jeśli zajdziesz w ciążę, to właśnie w pierwszym trymestrze dziecku będzie się kształtować tarczyca i będzie z Ciebie wysysało ten hormon na maksa, dlatego musisz go mieć wiecej jako "staraczka". no ale na dzień dzisiejszy jest OK.
z resztą - zobaczysz co powie endokrynolog, co ja się tu będę wymądrzać
ale zamotałam
nadzieja83 napisał: | ja to widze tak: pierwsza wkleja zdjątko Pychotka, potem TY , potem ja i Kornik każda z nas w Kwietniu to jest pyszny plan nie uważasz ??? aaa no I Fleur tez oczywiście tylko nie wiem kiedy u niej owulka była. |
YESSSSSSSSS
Dodano po 7 minutach:
a co do mojej IUI, to jeszcze nie wiadomo przecież nawet na usg nie byłam
umówiłam się na podglądanko dopiero na 11dc, czyli na przyszły czartek - nie pójdę wcześniej, bo znowu mi zrobią IUI 11dc, a owu po swojemu przyjdzie dopiero w 13dc i będzie kicha. Już ich przejrzałam w tych nowoczesnych klinikach mają o wiele lepsze ultrasonografy, niż takie zwykłe, stare, szpitalne - więc na ich usg pęcherzyki wychodzą większe!
na szpitalnym w 12-14 dc miałam pęcherzyki 18-20mm, a na "prywatnym" już w 8-9 dc nawet 20-22mm! a owu przy tych "wcześnie dojrzałych" i tak dopiero ok.13dc! |
|
Powrót do góry |
|
|
|
nadzieja83
|
Wysłany: Czw Mar 17, 2011 1:34 pm Temat postu: |
|
|
Kornik ha no to już wiem dlaczego wyszedł taki duży pęcherzyk bo moja gin mi tez robiła na nowoczesnym sprzęcie
dziś rano pojawił się przeźroczysty płynny sluz ale zapomniałam zmierzy tempki...
Kornik przyszła mi do głowy jeszcze jedna rzecz o endo ale narazie musze przestac pisac bo prawie nad głową mi stoi szef ... jak zniknie to dopisze reszte
Dodano po 2 godzinach 27 minutach:
Kornik teraz to dopiero elaborat walnęłas popisałabym sporo o wiośnie itp ale nie mam ani chwili wytchnienia
Korniczku apropos endo: posłuchaj to jest tak: endo oprócz tego, ze powoduje niepłodność to dodatkowo dziewczyny które ją mają duże zagrożenie poronienia wynika to z tego, że faza lutelana nie do końca działa tak jak powinna... czyli wtedy kiedy brakuje progesteronu... u Ciebie nie ma tego problemu przecież a nawet pisąłas , że progesteronu to masz ponad normę... stąd wnoszę że wcale nie masz endo co o tym myślisz???? |
|
Powrót do góry |
|
|
|
Pychotka28
Wysłał podziekowań: 1 Otrzymał 0 podziękowań w 0 postach
|
Wysłany: Czw Mar 17, 2011 1:59 pm Temat postu: |
|
|
Hej dziewczynki
Od 2 dni nie moglam sie zalogowac na forum ;/ nie wiem co sie stalo...
No ale w koncu sie udalo
nadziejko dla mnie tez owulacja to czarna magia. Zawsze myslalam ze jak jest galaretkowaty wrecz jak bialko jajka sluz to,ze to swiadczy ze wlasnie odbywa sie owulacja, no ale jak widac mylilam sie dopiero teraz jak robie testy owu to zalapalam troszke co i jak.
U mnie bylo tam, ze teraz 13 marca pojawil sie sluz (galaretkowaty jak bialko jajka i przejrzysty), 14 marca nadal byl i doszedl jeszcze silny bol owulacyjny, wtedy zrobilam test owu i wyszla gruba czerwona krecha wiec mysle ze 15 marca mialam owu - wtedy tez śluz zrobil sie lepki i bialawy. Tak jak napisala Lizoletka przy PCOS nigdy nic nie wiadomo, wiec na wszelki wypadek przytulalismy sie z moim M 13,14,15,16 marca a noz widelec sie uda
Korniczku i Tosiu pytam was bo Wy jakies takie bardziej w tym temacie obcykane jestescie czy jak śluz zmienia sie z ciagnacego w kleisty to znaczy ze pecherzyk pekl? Pytam, bo ja rzadko mam tak duzo sluzu ciagnacego jak mialam teraz i bardzo rzadko on w ogole zmienia sie w kleisty. Czesto bardzo mam tak ze pojawi sie odrobinka ciagnacego i za godzine, dwie zanika calkiem nie zamieniajac sie w zaden inny. A tym razem bylo inaczej. Ciagnacego i przejrzystego bylo baaaardzo duzo i 2 dni prawie a pozneij on zamienil sie w kleisty i bialawy i tez go sporo bylo.
Nadziejko BARDZO podoba mi sie Twoj plan Oby sie tak udalo _________________ Nadzieja to dobra rzecz. Może nawet najlepsza ze wszystkich, a to co dobre nie umiera nigdy. |
|
Powrót do góry |
|
|
|
tosia81 Moderator
Wysłał podziekowań: 1 Otrzymał 101 podziękowań w 101 postach
|
Wysłany: Czw Mar 17, 2011 2:25 pm Temat postu: |
|
|
lizelotko z tym testosteronem jest różnie. Zbyt wysoki poziom powoduję zaburzenia potencji więc i problemy z płodnością , niski zaś zaburza produkcję plemników. Ale musi być naprawdę niski.
Podnieść testostron można zastrzykami....tylko pod kontrolą bo może doprowadzić do impotencji chwilowej. Pomagają preparaty witaminowe z wit E, C , żeń -szeń , cynk, magnez no i zrzucenie kilku kilogramów.
Nadziejko wszystko jest możliwe. Teoretycznie pęcherzyki pękają przy wielkości około 24 mm. Śluz pojawia się przed owulacją . Na około 5-3 dni przed. Aby w razie stosunku wcześniejszego plemniki miały szansę dotrwać do owulki. Jak już będzie po owulacji to śluz zmieni sie w gęsty biały kremik . Po tym rozpoznasz drugą fazę cyklu.
Oczywiście może się zdarzyć,że ten pęcherzyk w ogóle nie pęknie tylko się wchłonie a owulka własciwa nastąpi później z tego drugiego jajnika. Pęcherzyk musi podrosnąć więc może to być dopiero za kilka dni. Dlatego tak ważna jest umiejętność obserwacji śluzu bo po tym rozpoznasz zbliżający się dobry moment.
ttak naprawdę to ja nigdy nie miałam takiego śluzu jak teraz czyli galaretowatego... zawsze płynny przeźroczysty lub białko jaja. czasami
Nadziejko.....galaretka to nie białko jaja?? Musisz rozróżnić ....hmmm chyba nie potrafisz rozróżnic fazy śluzowych. Wieczorem postaram Ci się zobrazować wszystko najbardziej dokładnie jak potrafię
Pychotko wieczorkiem rozpiszę pokolei wszystkie fazy łącznie z przemianami śluzowymi ok ). Nic trudnego. Napisze wszystko pokolei . Śluz nie jest wyznacznikiem pęknięcia pęcherzyka niestety _________________ Jestem mamą ))
|
|
Powrót do góry |
|
|
|
Kornik
Wysłał podziekowań: 0 Otrzymał 4 podziękowań w 4 postach
|
Wysłany: Czw Mar 17, 2011 4:00 pm Temat postu: |
|
|
kurcze... tyle napisałyście, a ja już muszę do domu uciekać... no nie spodziewałam się takiej lektury
tosia81 napisał: | Śluz nie jest wyznacznikiem pęknięcia pęcherzyka niestety |
ale MOŻE o niej świadczyć, więc... skoro miałaś zawsze mało śluzu, a teraz się to zmienił do tego stopnia, że mogłaś rozróżnić różne jego rodzaje - i wg tego co piszesz, Pychotko, to ja obstawiałabym owulkę 14/15 dc więc może żadno dalsze leczenie jednak nie będzie konieczne? mam taką nadzieję całą sobą :* _________________ Nigdy nie rezygnuj z celu tylko dlatego, że osiągnięcie go wymaga czasu. Czas i tak upłynie. |
|
Powrót do góry |
|
|
|
tosia81 Moderator
Wysłał podziekowań: 1 Otrzymał 101 podziękowań w 101 postach
|
Wysłany: Czw Mar 17, 2011 6:24 pm Temat postu: |
|
|
Oczywiście zmiana śluzu może świadczyć o owulce ale wcale nie musi. Tak samo jak wzrost temperatury. Ja nie pamiętam abym miała śluz płodny...a w miesiącu kiedy wystąpiła owulacja miałam piekny cudny śluz;). No cóz...opis wieczorkiem _________________ Jestem mamą ))
|
|
Powrót do góry |
|
|
|
nadzieja83
|
Wysłany: Czw Mar 17, 2011 9:10 pm Temat postu: |
|
|
Tosiu hmm jak to opisać?
w moim nazewnictwie:
śluz kurze jajo - to kurze jajo
śluz galertkowaty - to taki który nie ma nic wspólnego z płynem, i trzesący sie jak galaretka ( jajo kurze się nie trzęsie)
śluz lepki - u mnie taki nigdy nie występuje
śluz płynny - przeźroczysty, lejący się, podobny do jaja kurzego ale w ogole nie ciągnący.
no to ja nie wiem już kiedy u mnie ta owulacja wystapi jeśli trzeba to pójde prywatnie tylko powiedzcie mi kiedy? jutro już? czy w poniedziałek? i od kiedy zacząc brac lutkę???? bo jeśli owulka była dziś (wieczorkiem bzzz ) to powinnam zacząc go brac od jutra prawda? z kolei jeśli owulacja będzie w niedzielę powinnam brać od poniedziałku (zresztą tak radzi gin. co by nie przyblokowac ewentualnie jajka w prawym jajniku.
Tosiu nie moge się doczekać aż opiszesz wszystko ze szczegółami
Pychotko widocznie forum ostatnio coś się zawiesza ja też trochę mam z nim problemy choć odpukać narazie wszystko ok.
Pychotko skoro przytulaliście się tyle razy w dobrym czasie i miałaś śliczny śluz jak nigdy (czyli tak jak to było u Tosi) to jak nic musiało się udać :* 3mam kciuki :*
Dodano po 2 minutach:
aa i moja gin powiedziała, że mam piękne endometruim jak na tą fazę bo 20mm czy to nie za grubo??? czy może ja coś źle zrozumiałam?
Dodano po 1 godzinach 11 minutach:
no to ja sobie jeszcze do was napisze... bo tak czekam az mój M wróci do domu a jest dzis z kolegami na piwku bo dzis przecież Patryka... a wy nic nie piszecie
pije sobie winko bo moja gin kazała się napić przy owulce i nie myślec o dzidzi podczas przytulania...
i chcę mi sie z kims pogadac a was tu nie ma o _________________ Pozwól mi Boże nie tęsknic do tego, co być nie może... |
|
Powrót do góry |
|
|
|
Pychotka28
Wysłał podziekowań: 1 Otrzymał 0 podziękowań w 0 postach
|
Wysłany: Czw Mar 17, 2011 9:52 pm Temat postu: |
|
|
Nadziejko ja jestem, ale zaraz uciekam. Chcialam tylko zobaczyc czy Tosienka cos o tych fazach napisala, bo tez chetnie bym to w koncu zrozumiala _________________ Nadzieja to dobra rzecz. Może nawet najlepsza ze wszystkich, a to co dobre nie umiera nigdy. |
|
Powrót do góry |
|
|
|
|