Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
karolaja1202
Wysłał podziekowań: 0 Otrzymał 0 podziękowań w 0 postach
|
Wysłany: Wto Sty 11, 2011 7:28 pm Temat postu: |
|
|
Ja mam takie pytanie mam cykl raczej regularny tak 32 dni czasem dzien w ta czy w drugą no i miesiąc temu z chłopakiem moim kochaliśmy sie bez zabezpieczenia, chłopak częściowo a może nawet wogóle nie skonczył ''w srodku" bo nie chcemy narazie dzieci, to były chyba dni niepłodne. bola mnie teraz piersi, spuchły mi, powinnam miec teraz okres ale nic nie widac powinnam zrobic sobie test czy czekac? a moze najlepiej iść do ginekologa? |
|
Powrót do góry |
|
|
|
Plus123
Wysłał podziekowań: 13 Otrzymał 33 podziękowań w 32 postach
|
Wysłany: Wto Sty 11, 2011 7:59 pm Temat postu: |
|
|
karolaja1202, na początek określ się dokładnie czy były to naprawdę dni niepłodne czy nie albo przynajmniej podaj dzień cyklu w którym to się stało .. a po drugie: częściowo czy w ogóle ? bo to ważne .. jeśli nie było w ogóle wytrysku to ciąży nie będzie z tego .. ale jeśli wyszedł na "styk" w dni płodne to szansa jest .. musisz podać więcej szczegółów . _________________ im mniej wiesz tym lepiej śpisz.. |
|
Powrót do góry |
|
|
|
tosia81 Moderator
Wysłał podziekowań: 1 Otrzymał 101 podziękowań w 101 postach
|
Wysłany: Wto Sty 11, 2011 9:18 pm Temat postu: |
|
|
karolaja1202 dni płodne czy niepłodne to pojęcie względne i niestey czesto można pomylic te dni. Dlatego warto obserwowac dodatkowo śluz to bardzo ułatwia w odczytywaniu dni płodnych czy niepłodnych. Jeśli jesteś po terminie okresu zrób test _________________ Jestem mamą ))
|
|
Powrót do góry |
|
|
|
tiersenówna
|
Wysłany: Wto Sty 11, 2011 10:38 pm Temat postu: |
|
|
Witajcie dziewczyny
Poproszę Was o radę. Mam 24 lata. Moje cykle są wahają się od 28 do 31 dni. Ostatnią miesiączkę miałam 12 grudnia i trwała około 3 dni. Z moim chłopakiem współżyliśmy 26, 27 i 31 grudnia. Zabezpieczamy się wyłącznie prezerwatywą, zawsze starając się zachować ostrożność, wytrysk w środku. Tabletek nie biorę ponieważ widzimy się rzadko ze wzgl na odległość, poza tym mam problemy z żylakami i boję się, że pigułki stan moich żył pogorszy. Same prezerwatywy jednak nie dają mi poczucia bezpieczeństwa (a na dziecko na razie jest dla mnie za wcześnie).
Miesiączkę dostałam w 29 dniu cyklu (trwa od niedzieli) jest ona dość obfita i odczuwam te same bóle co zwykle, jednak tyle się naczytałam -być może głupstw - w Internecie nt miesiączki w ciaży, objawów i zajść w ciażę mimo niesprzyjających okoliczności ze nie mogę odnaleźć spokoju i planuję zrobić test beta hcg żeby móc spokojnie spać i nie mysleć 'co jeśli'. W związku z tym mam do Was kilka pytań i szczerze liczę na Waszą wiedzę.
Zakładając najgorsze scenariusze, przesunięcia cyklu owulacyjnego itd itp (nie mierzę temp i nie śledzę moich dni plodnych i nieplodnych ale chyba zacznę to robić) czy mogę wykonać test z krwi 14-17 dni od ostatniego stosunku (od tego który miał miejsce 31 grudnia)?
Czy taki test wykonany powinien być rano, na czczo czy pora i bycie po jedzeniu nie ma znaczenia?
Poza lekką temperaturą (max.37 st) ale mierzoną pod pachą od wczoraj prawdopodobnie spowodowaną lekkim przeziębieniem oraz mega rozdrażnieniem nic u siebie nie zaobserwowałam. Waszym zdaniem są powody do niepokoju czy to raczej już wyolbrzymianie?
Będę b. wdzięczna za kilka słów.
Pozdrawiam |
|
Powrót do góry |
|
|
|
wind_of_hope Moderator
Wysłał podziekowań: 5 Otrzymał 187 podziękowań w 185 postach
|
Wysłany: Wto Sty 11, 2011 11:54 pm Temat postu: |
|
|
tiersenówna napisał: | czy mogę wykonać test z krwi 14-17 dni od ostatniego stosunku (od tego który miał miejsce 31 grudnia)? |
najlepiej po 16 dniach, a wogole to nie apteczne tylko z krwi BHCG, kosztuje ok 30zł i robisz go w labolatorium, wynik pewny w 100%.
tiersenówna napisał: | Czy taki test wykonany powinien być rano, na czczo czy pora i bycie po jedzeniu nie ma znaczenia? |
zarowno apteczne jak i bhcg najlepiej robic rano ze wzgl na najwyzsze stezenie hormonu ciazy
tiersenówna napisał: | Waszym zdaniem są powody do niepokoju czy to raczej już wyolbrzymianie? |
rozumiem ze wytrysk w srodku w gumce tak? troche ryzykowne bo gumka to tylko lateks, moze peknac i wszystko sie wyleje do srodka a ze nie liczyc dni płodnych to tym bardziej nie konczyłabym w gumce w srodku,ale to Twoja decyzja. radze zaczac liczyc dni :)ale na moje oko w ciazy nie jestes, okres dostałas wiec jest ok _________________
|
|
Powrót do góry |
|
|
|
tiersenówna
|
Wysłany: Sro Sty 12, 2011 12:18 am Temat postu: |
|
|
Bardzo dziękuję za odpowiedź
Oczywiscie chodzilo mi o laboratoryjne badanie beta hcg - tylko ono jest w stanie dac mi spokoj ducha:)
Test wykonam 17 dnia po stosunku.
Tak, wytrysk w srodku w prezerwatywiei zdaję sobie sprawę ze jest to ryzykowne, chociaz moj chlopak bardzo ufa prezerwatywom, zawsze sparwdzajac je dokladnie i twierdząc ze wlasciwie zalozona nie powinna pęknąć. Ja jednak nie do konca im ufam co powoduje brak komfortu psychicznego. Tylko jaka jest alternatywa jesli tabletki odpadają?Nie za bardzo jest w czym wybierac:(
Mam jeszcze jedno pytanie. Czy jest mzoliwe aby owulacja wystąpila w ostatnich 7 dniach przed miesiączką? Krwawienie ktore moim zdaniem ejst miesiaczka wystapilo 9 stycznia wiec czy moge zaloezyc np ze ostatnie 7 dni to na pewno nie byla owulacja czy jest to jednak mozliwe ze byla?
Z gory dziekuje za odp i pozdrawiam
Dodano po 45 sekundach:
Aaa i zapomnialam o ostatnim: czy tzreba byc na czczo do badania bhcg? |
|
Powrót do góry |
|
|
|
wind_of_hope Moderator
Wysłał podziekowań: 5 Otrzymał 187 podziękowań w 185 postach
|
Wysłany: Sro Sty 12, 2011 12:34 am Temat postu: |
|
|
co do badania to z tego co wiem to nie musisz byc na czczo
gumki to gumki , ja tez im nie ufam wiec ich nie uzywam mam własny kalendarzyk ktory sprawdza sie od wielu lat.
a owulka moze sie przesunac, nigdy do konca nie wiesz kiedy ona jest, ale zazwyczaj daje o sobie znac.. kłucia w dole jajnikow itp. ale ze 7dni przed okresem to wg mnie nie jest mozliwe,chociaz..kto wie..
jesli tabletki odpadaja to moze globulki dopochwowe? _________________
|
|
Powrót do góry |
|
|
|
tosia81 Moderator
Wysłał podziekowań: 1 Otrzymał 101 podziękowań w 101 postach
|
Wysłany: Sro Sty 12, 2011 1:41 pm Temat postu: |
|
|
tiersenówna napisał: |
Miesiączkę dostałam w 29 dniu cyklu (trwa od niedzieli) jest ona dość obfita i odczuwam te same bóle co zwykle, jednak tyle się naczytałam -być może głupstw - w Internecie nt miesiączki w ciaży, objawów i zajść w ciażę mimo niesprzyjających okoliczności ze nie mogę odnaleźć spokoju i planuję zrobić test beta hcg żeby móc spokojnie spać i nie mysleć 'co jeśli' | .
Przede wszystkim jeśli dostałaś okres to w ciąży nie jesteś. Jeśli jest on normalny taki jak zawsze to nie ma problemu. Nie doszukuj się niepotrzebnie niczego bo sie wykończysz . Sama się niepotrzebnie nakręacasz. Jeśli stosunek był zabezpieczony i do tego jest okres to nie widzę problemnu żadnego.
tiersenówna napisał: | Zakładając najgorsze scenariusze, przesunięcia cyklu owulacyjnego itd itp (nie mierzę temp i nie śledzę moich dni plodnych i nieplodnych ale chyba zacznę to robić) czy mogę wykonać test z krwi 14-17 dni od ostatniego stosunku (od tego który miał miejsce 31 grudnia)? |
NIe wiem po co się upierać nad testem betahcg...jeśli jesteś po terminie miesiaczki to zwykły test ciążowy bedzie wiarygodny. Jeśli chcesz wiedzić na pewno to policz nie od stosunku ( tyle razy to wałkowałam) ale od środka cyklu. Miej więcej 12-14 dni i zrób test. Co prawda beta niby wykrywa szybciej bo juz około 8 dni od śodka cyklu ( teoretycznie) ale po co Ci teki test drogi skoro u Ciebie szansy na ciąże praktycznie nie ma.
tiersenówna napisał: | Czy taki test wykonany powinien być rano, na czczo czy pora i bycie po jedzeniu nie ma znaczenia? |
Test z moczu najlepiej rano z pierwszego siusiania. Beta nie ma znaczenia o której .
tiersenówna napisał: | Poza lekką temperaturą (max.37 st) ale mierzoną pod pachą od wczoraj prawdopodobnie spowodowaną lekkim przeziębieniem oraz mega rozdrażnieniem nic u siebie nie zaobserwowałam. |
Tej temperatury nie bierz pod uwagę bo nie jest wyznacznikiem ciązy tempka mierzona pod pachą
W kilku słowach Nie panikuj i nie trać kasy na test ciążowy. Okres = brak ciąży. _________________ Jestem mamą ))
|
|
Powrót do góry |
|
|
|
pathusia2210
|
Wysłany: Sro Sty 12, 2011 2:06 pm Temat postu: PROSZE O ODPOWIEDZ!!! |
|
|
Witam.Mam pytanie..1.01.2011 wspolzylam z chlopakiem 2 razy bez zabezpieczenia(do srodka),nastepnego dnia tez wspolzylismy bez zabezpieczenia(tez do srodka)nastepnie 3 dni po tym tez wspolzylismy bez zabezpieczenia i chce wiedziec czy moge byc w ciazy a nie wiem czy mialam dni plodne...robilam po 7 dniach od zaplodnienia test ale negatywny(moze za wczesnie...pozniej tez robilam ale nadal to samo...czekam teraz czy dostane okres ale strasznie dziwnie sie czuje...czy moge byc w ciazy(a bardzo chce)prosze o odpowiedz.....
Dodano po 7 minutach:
dodam jeszce ze pozostale testy wykonywalam po poludniu nie rano tak jak nalezy....
----REGULAMIN przeczytaj zanim napiszesz posta! Nie zakładamy nowych tematów skoro są juz o podobnej tematyce. Pisz w odpowiednich działach. I tytuł powinien sugerować problem !----[/b]]
----za kolejne naruszenie REGULAMINU mimo uprzedzenia przyznaję ostrzeżenie---tosia81 |
|
Powrót do góry |
|
|
|
Plus123
Wysłał podziekowań: 13 Otrzymał 33 podziękowań w 32 postach
|
Wysłany: Sro Sty 12, 2011 2:20 pm Temat postu: |
|
|
pathusia2210, ryzyko ciąży istnieje jak najbardziej - do tego nie mam wątpliwości .. testy został wykonane za wcześnie i nie jak należy, więc na pewno pokazały błędny wynik .. napisz kiedy miałaś ostatnio okres i czy masz regularne cykle, wtedy będziemy mogły więcej powiedzieć na ten temat (czy były to dni płodne czy niepłodne) .. każde współżycie bez zabezpieczenia z finałem w środku niesie ze sobą bardzo duże ryzyko ciąży, tym bardziej jeśli były to dni płodne . _________________ im mniej wiesz tym lepiej śpisz.. |
|
Powrót do góry |
|
|
|
|