Szukaj
FAQFAQ SzukajSzukaj UżytkownicyUżytkownicy GrupyGrupy ProfilProfil Zaloguj się, by sprawdzić wiadomościZaloguj się, by sprawdzić wiadomości RejestracjaRejestracja ZalogujZaloguj

Escapelle?

Idź do strony Poprzedni  1, 2, 3, 4, 5, 6 ... 40, 41, 42  Następny
Napisz nowy temat   Ten temat jest zablokowany bez możliwości zmiany postów lub pisania odpowiedzi    Forum medyczne -> Antykoncepcja hormonalna i chemiczna
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
mikmik

Wysłał podziekowań: 0
Otrzymał 0 podziękowań w 0 postach

Ostrzeżeń: 2
PostWysłany: Czw Paź 04, 2007 1:29 pm    Temat postu: Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

dość dziwnie producent tej pigułki to stwierdził;] bo ja doskonale rozumiem i znam działanie tej piugłki, ale producent dziwnie zdefiniował jej działanie co jak widać wprowadza błąd ;P
Powrót do góry
Ogląda profil użytkownika
eskap

PostWysłany: Czw Paź 04, 2007 4:53 pm    Temat postu: Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

mam pytanie dot. eskapelle
moje cykle trwaja ok 28-27 dni, lecz zdarzaja sie odskoki np w kwietniu moj cykl trwal 32 dni. wczoraj byl moj 21 dzien cyklu gdy po stosunku stwierdzilam ze w prezerwatywie jest mala dziurka. bylam u ginekologa ktory przepisal mi eskapelle, ale waham sie czy ja zazyc, czy jest mi to potrzebne, bo ginekolog stwierdzil ze taka tabletke mozna przyjmowac najwiecej raz na 2 lata. prosze o odp.
Powrót do góry
mikmik

Ostrzeżeń: 2
PostWysłany: Czw Paź 04, 2007 6:01 pm    Temat postu: Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

poczytaj pierwsze strony tematu;)

Cytat:

emilka

PostWysłany: Nie Sie 26, 2007 8:26 pm Temat postu: Odpowiedz z cytatem
można przyjąć MAKSYMALNIE dwie tabletki escapelle w ciągu jednego cyklu, jednak musisz się przygotować na to, że potem Twój cykl może być mocno zaburzony. już jedna tak duża dawka hormonów potrafi namieszać, a co dopiero dwie! ale ostatecznie, w awaryjnych i wyjątkowych przypadkach można zażyć dwie w cyklu.

ps. może za duży rozmiar gumek kupujecie?

no nikt nie zauważył jak ładnie wyedytowałem tekst;P

Ostatnio zmieniony przez mikmik dnia Czw Paź 04, 2007 10:35 pm, w całości zmieniany 1 raz
Powrót do góry
emilka
Przyjaciel forum

Wysłał podziekowań: 1
Otrzymał 133 podziękowań w 132 postach

PostWysłany: Czw Paź 04, 2007 8:23 pm    Temat postu: Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

eskap napisał:
bo ginekolog stwierdzil ze taka tabletke mozna przyjmowac najwiecej raz na 2 lata. prosze o odp.

tak jak mikmik zacytował: w awaryjnych przypadkach maksymalnie 2 tabletki w jednym cyklu. raz na dwa lata to kompletna bzdura. owszem, jeżeli często się to zdarza, to lekarz powinien zaproponować stosowanie np. regularnej antykoncepcji hormonalnej, bo wiadomo, że antykoncepcja "po" nie jest zdrowa dla organizmu, ale z tym stwierdzeniem to przesadził i coś Ci naściemniał. ja w Twoim przypadku bym wzięła escapelle. a jak dawno temu już brałaś?
lisasmith

PostWysłany: Pią Paź 05, 2007 2:58 pm    Temat postu: Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

ja mam pytanie: zażylam escapelle jakąś godzinę po stosunku, i bylo to miesiac temu. 7 dni po zazyciu tabletki mialam cos co wygladalo jak okres ale byl 20 dni za wczesnie, teraz jednak 28 dni po tamtym okresie nastapil juz regularny okres, wiec myslalam ze wszystko w porzadku i po prostu te hormony jakos dziwnie na mnie zadzialaly. niestety, dzis (5 dni po tym jak mi sie skonczyl juz ten regularny okres) straszliwie boli mnie brzuch i znowu chyba zaczyna sie krwawienie.... Sad nie wiem co sie dzieje. czy to cos powaznego czy po prostu dalsze skutki escapelle??? krwawienie jest na rzie lewdwo widoczne, wiec nie wiem... Sad
Powrót do góry
Alishia19

PostWysłany: Pią Paź 05, 2007 3:15 pm    Temat postu: Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

hej!Zażyłam 15.09 tabletke eskapelle i 2 dni po zazyciu dostałam miesiaczke,chodz miałam 10 dni wczesniej(czyli 13.09)nie wiem czy to normalneOkres miałam tylko 3 dni.A teraz cały czas bolą mnie piersi normalnie cały czas,czy moze byc przyczyna przyjęcie tej tabletki??/A i jeszcze od razu zaczełam brac tabletki anty po raz pierwszy czy moze one sa efektem bólu piersi???Moze ktoś coś wie to prosze o radeA testu nie robiłam bo chyba nie ma obaw teraz czekam na własciwy okres
Powrót do góry
pituszka
Przyjaciel forum/Specjalista położnik

Otrzymał 8 podziękowań w 8 postach

PostWysłany: Pią Paź 05, 2007 3:33 pm    Temat postu: Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

dziewczyny tabletki "po" to bardzo duza "bomba chormonalna" i moze rozregulowac cykl, moga pojawic sie krwawienia i roznie innne dziwne rzeczy nawet do kilku miesiacy po zazyciu tabletki... jezeli sie zmiesciliyscie w 72h to bardzo mala mozliwosc zeby byla ciaza, chociaz czasem sie zdaza ale to sa bardzo sporadyczne przypadki... Smile
Powrót do góry
emilka
Przyjaciel forum

PostWysłany: Pią Paź 05, 2007 5:36 pm    Temat postu: Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

lisasmith, to pierwsze krwawienie 7 dni po zażyciu escapelle, to było prawdopodobnie krwawienie niezwiązane z miesiączką (skutek uboczny tabletki awaryjnej), a teraz możliwe, że takie lekkie plamienie też jest jej skutkiem. najważniejsze, że miałaś już właściwy okres, a organizm potrzebuje trochę czasu, żeby się zregenerować i żeby układ hormonalny wrocił do normy Wink w każdym razie jak zażyłaś tabletkę z prędkościa błyskawicy, to na pewno to nie ciąża Wink

Alishia19, czy nie ma obaw to nie wiadomo, bo nie wiadomo w której dobie zażyłaś tabletkę. trzeba pamiętać, że jej skuteczność spada w trzeciej dobie do 84ech %. trochę nie rozumiem tych Twoich okresów: miałaś 17.09 (2 dni po zażyciu) czy 13.09? bo się pogubiłam. możliwe, że to było krwawienie poescapellowe... co do bólu piersi, to bardzo prawdopodobne, że to przez tabletki antykoncepcyjne. na początku różnie to bywa.
Alishia19

PostWysłany: Pią Paź 05, 2007 5:49 pm    Temat postu: Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

Własciwy okres przed "wypadkiem"skonczył mi sie 13.09,a 23.09-2 dni po zażyciu tabletki dostałam znów miesiaczke.A teraz narazie nic biore tabletki anty i jeszcze mi 10 zostało to zobaczymy a ja zarzyłam tabletke 24h po zdarzeniu,to chyba nie tak żle.No zobaczymy.Najgorzej drazni mnie ten ból piersi-bola cały czas tak samo jak przed miesiaczka.pozdrawiam
Powrót do góry
emilka
Przyjaciel forum

PostWysłany: Pią Paź 05, 2007 6:29 pm    Temat postu: Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

hm... wiesz co, o ciązę to nie masz się co martwić, ale mi się wydaje, że mogłaś się pomylić co do okresu i zacząć brać tabletki nie w pierwszym dniu właściwej miesiączki tylko w pierwszym dniu krwawienia po escapelle (jeżeli tak, to powinniście się w tym cyklu brania tabletek dodatkowo zabezpieczać, bo będziecie zabezpieczeni dopiero po drugim opakowaniu). tak mi to wygląda. w każdym razie wydaje mi się, że ból piersi jest bardziej spowodowany dużą dawka hormonów i to zarówno z escapelle jak i z regularnej antykoncepcji. skoro zaczęłaś łykac tabletki już 2 dni po zażyciu tabsa "po", to levonorgestrel z tej tabletki jeszcze był w organizmie (tak ok. 90 mikrogramów, bo okres półtrwania wynosi średnio 12h) i zaczęłaś dostarczać kolejne dawki progesteronu i dodatkowo z estradiolem, więc już w ogóle pewnie trochę układ hormonalny wariuje i takie dolegliwości mogą sie przydarzać.

Ostatnio zmieniony przez emilka dnia Pią Paź 05, 2007 8:08 pm, w całości zmieniany 3 razy
Powrót do góry
Napisz nowy temat   Ten temat jest zablokowany bez możliwości zmiany postów lub pisania odpowiedzi    Forum medyczne -> Antykoncepcja hormonalna i chemiczna Wszystkie czasy w strefie EET (Europa)
Idź do strony Poprzedni  1, 2, 3, 4, 5, 6 ... 40, 41, 42  Następny
Strona 5 z 42