Szukaj
FAQFAQ SzukajSzukaj UżytkownicyUżytkownicy GrupyGrupy ProfilProfil Zaloguj się, by sprawdzić wiadomościZaloguj się, by sprawdzić wiadomości RejestracjaRejestracja ZalogujZaloguj

Grzybica pochwy

Idź do strony Poprzedni  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9  Następny
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum medyczne -> Dolegliwości intymne
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
colorblind

Wysłał podziekowań: 4
Otrzymał 0 podziękowań w 0 postach

PostWysłany: Pon Lis 29, 2010 9:02 pm    Temat postu: Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

A ja mam takie pytanie...

kilka dni temu zauważyłam u siebie typowe objawy grzybicy pochwy i jestem niemal pewna, że dotknęła mnie ta choroba. Problem w tym, że za kilka dni dostanę okres i miałam wtedy zacząć brać tabletki anty. Chciałam więc zapytać, czy mogę zacząć je brać, czy lepiej poczekać do wizyty u gina, badań, diagnozy itd i tabletki zacząć brać dopiero na początku kolejnego cyklu (albo jeszcze później)?
Powrót do góry
Ogląda profil użytkownika
emilka
Przyjaciel forum

Wysłał podziekowań: 1
Otrzymał 133 podziękowań w 132 postach

PostWysłany: Pon Lis 29, 2010 11:10 pm    Temat postu: Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

nie ma przeciwwskazań do rozpoczęcia w tym cyklu tabletek Smile umów sie jak najszybciej do ginekologa, ale z leczeniem grzybicy poczekałabym do zakończenia krwawienia, bo kuracji lepiej nie przerywać a w czasie miesiaczki nie powinno się przyjmować leków dopochwowym. możesz między czasie łykać lacibios, aby odbudowywać florę. ale ani leki przeciwgrzybiczne ani sama choroba nie wpływają na antykoncepcję.
colorblind

PostWysłany: Wto Lis 30, 2010 12:51 am    Temat postu: Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

Dziękuję za odpowiedź. Smile
Ale na pewno leki antykoncepcyjne nie będą wpływać na przebieg choroby? Naczytałam się, że mogą one powodować nawroty grzybicy, zabierają pałeczki kwasu mlekowego itp... Nie wiem, co mam myśleć, jestem kompletnym laikiem.

A najbardziej boję się, że zaraziłam swojego chłopaka. Jesteśmy ze sobą dość krótko a tu takie BUM. Niby używamy prezerwatyw, ale często ehm... zbliżał się do mnie bez ogumienia. Mówi, że nie ma żadnych objawów, ale i tak mnie to męczy. Zwłaszcza, że naczytałam się tych historii o ludziach, którzy walczą z grzybicą latami... Sad
Powrót do góry
emilka
Przyjaciel forum

PostWysłany: Wto Lis 30, 2010 10:33 am    Temat postu: Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

tabletki antykoncepcyjne trochę sprzyjają infekcjom intymnym, tworzą korzystniejsze warunki w pochwie do rozwoju drobnoustrojów, podnoszą trochę pH w pochwie, czasami powodują suchość pochwy która może skutkować mikropodrażnieniami. dlatego często dodatkowo lekarze polecają suplementację w probiotyki ginekologiczne - wtedy chronisz się przed infekcjami, dostarczasz dobrych bakterii i utrzymujesz równowagę mikrobiologiczną. ale nie jest powiedziane, że Ciebie dopadną takie dolegliwości. zwlaszcza jak tabletki są dobrze dobrane, to takich skutków ubocznych nie powinno być.

co do chłopaka. jeżeli to pierwszy Twój przypadek grzybicy, to zazwyczaj nie leczy się partnera. jeżeli będziesz miała nawroty, to warto aby on też się przeleczył - wystarczy poprosić o leki dla partnera ginekologa i już. wiem, że większym problemem (zwłaszcza przy krótkim stażu związku) jest raczej powiedzenie o tym partnerowi, ale jak powiesz, że to lekka infekcja (lepiej brzmi niż grzybica) i że profilaktycznie lekarz dał Ci tabletkę do łyknięcia jednorazowo też dla niego (zazwyczaj dostaje się jedną dawkę flukonazolu), to chyba powinno być ok Smile
colorblind

PostWysłany: Wto Lis 30, 2010 2:11 pm    Temat postu: Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

Jeszcze raz dziękuję za odpowiedź. Smile

Z tabletkami chyba jednak zrobię tak - mam wykupione jedno opakowanie i niech sobie poleży do następnego cyklu. W tym czasie zgłoszę się do lekarza i postaram się jak najszybciej załatwić problem z grzybami (czy cokolwiek to jest), w końcu i tak w najbliższym czasie albo nie będę mogła współżyć podczas kuracji, albo dla pewności będę używać prezerwatyw, więc trochę branie hormonów mija się z celem.

Mam jeszcze jedno pytanie - mieszkam w mieszkaniu studenckim, oprócz mnie z łazienki korzystają jeszcze 3 osoby (w tym chłopak). Jak powinnam uchronić ich przed możliwością zarażenia się ode mnie? Boję się im o tym powiedzieć, prawdopodobnie wyrzucą mnie wtedy z mieszkania. Sad

Kupiłam dziś lacibios, miałam jeszcze kupić jakąś maść żeby zlikwidować przynajmniej częściowo swędzenie, ale średnio u mnie z finansami, chyba poczekam aż lekarz zapisze mi coś konkretnego.
Powrót do góry
emilka
Przyjaciel forum

PostWysłany: Wto Lis 30, 2010 5:55 pm    Temat postu: Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

clotrimazolum w kremie kosztuje ok. 4 zł Wink
a uchronić się? staraj się nie siadać na desce klozetowej lub stosuj takie nakładki. ale to w przypadku jeśli te osoby nie podchodzą zbyt poważnie do higieny. no i ten lacibios tutaj tez będzie dobrze chronił
Kornik

Wysłał podziekowań: 0
Otrzymał 4 podziękowań w 4 postach

PostWysłany: Sro Gru 01, 2010 9:15 am    Temat postu: Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

u nas clotrimazolum kosztował ostatnio niecałe 2 zł Wink i naprawdę pomaga Wink
colorblind

PostWysłany: Czw Gru 02, 2010 3:53 pm    Temat postu: Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

No i poszłam dziś do mojego gina (2 raz, pierwszy raz poszłam po tabletki) i co się dowiedziałam? Że zbadać to on mnie nie zbada, bo dostałam okres, co jest akurat jasne, ale wręcz naciskał, żebym dzisiaj zaczęła brać pigułki, które mi zapisał (yaz, swoją drogą nie chciał wtedy robić żadnych badań oprócz tego na fotelu). Mam się zgłosić do niego po okresie, wcześniej nic mi nie zapisze do brania. Zapytałam go, czy mogę łykać lacibios. Sprawiał wrażenie, że nie wie, co to jest. Potem stwierdził, że on w doustne metody nie wierzy, a dopochwowych teraz brać nie mogę. I w co ja mam teraz wierzyć? Sad Zmienić gina? I tak będę musiała do niego iść, ma moje wyniki cytologii... No i oczywiście wg niego nadżerka, którą ostatnio zauważył, z grzybicą żadnego związku nie ma.

Poza tym-niby miałam rano małe krwawienie, ale później ustało, a teraz znów mam żółtą wydzielinę, a nawet brązową. ;O
Boję się, naprawdę się boję.
Powrót do góry
emilka
Przyjaciel forum

PostWysłany: Pią Gru 03, 2010 12:12 am    Temat postu: Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

1. Dziwny ten lekarz - ja bym sobie poszukała nowego - może na białej licie ginekologów? nie podoba mi się to, że nie zrobił Ci badań przed przepisaniem yaz i to, jak postępuje...
2. lacibios femina działa i możesz stosować - w czasie krwawienia rzeczywiście dopochwowych nie powinno się stosowac, ale w doustne jak najbardziej a jezeli on nie wierzy w takie probiotyki dla kobiet to oznacza, że jest niedouczony i nie śledzi najnowszych badań, co źle o nim świadczy
3. nadżerka może być powiązana z grzybicą ale nie musi.
4. jeżeli wzięłaś dzisiaj pierwszą tabletkę anty, to krwawienie może być niewielkie, okres moze nawet ustać
5. z tą wydzieliną to tak średnio, infekcja, nadżerka, wszystko to może miec wpływ
Kornik

Wysłał podziekowań: 0
Otrzymał 4 podziękowań w 4 postach

PostWysłany: Pią Gru 03, 2010 4:01 pm    Temat postu: Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

Emilka, chciałam Ci bardzo podziękować za wskazówki, byłam wczoraj u lekarza no i stwierdził, że "faktycznie jest odrobina śluzu grzybicznego", ale nic mnie nie swędzi, ani w ogóle nie mam żadnych objawów, więc chyba się udało zatrzymać przez ten tydzień grzybicę w szachu Smile teraz dostałam jeden gynoxin i ma być dobrze Very Happy
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum medyczne -> Dolegliwości intymne Wszystkie czasy w strefie EET (Europa)
Idź do strony Poprzedni  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9  Następny
Strona 8 z 9