Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
niepewna Gość
|
Wysłany: Sro Gru 21, 2005 11:51 am Temat postu: ciąża podczas stosowania pigułek |
|
|
od pewnego czasu zastanawia mnie kwestia mozliwego zajscia w ciaze podczas stosowania tabletek antykoncepcyjnych- jezeli krwawienia występujace po skończeniu opakowania tabletek antykoncepcyjnych jest wynikiem odstawienia tabletek, to w przypadku zajscia w ciaze podczas zazywania takich tabletek (np. w wyniku pominiecia tebaletki w jednym z pierwszych dni cyklu) takie krwawienie nie wystapi? a jezeli nawet wystapi to czy mimo tego moge byc w ciazy????
i czy ginekolog podczas zwykłego badania moze stwierdzic ciąże czy nalezy go wczesniej uprzedzic o podejrzeniu ciazy i przeprowadza jakies specjalistyczne badania???
prosze o odp! |
|
Powrót do góry |
|
|
|
Paweł Przyjaciel forum
Wysłał podziekowań: 0 Otrzymał 1 podziękowań w 1 postach
|
Wysłany: Sro Gru 21, 2005 1:35 pm Temat postu: |
|
|
Tabletki antykoncepcyjne w dzisiejszych czasach to właściwie leki hormonalne (na poczatku lat 70 w medycynie były stosowane leki które tylko i wyłącznie zatrzymywały owulacje) dzisiaj jest to wprawienie organizmu w ciąze. Gdy organizm jest w ciazy produkuje odpowiednią ilość hormonów które informuja że owulacja jest nie potrzebna przez pewien czas. Nie da sie zajść w dwie ciąże jednocześnie i ten fakt jest wykorzystywany
Tabletki nie działaja odrazu pełna moca, był by to niebezpieczne gdyby zażywać dłuższy czas tabletki których moc jednej pastylki dawała by taką ilość hormonu aby ciaza była nie możliwa (czyli organizm zrozumiał ze jest już w ciazy). Na każdym opakowaniu bądz też w ulotce powinno pisać jaki jest czas danego leku do pełnej skuteczności. Ogólnie zakłada sie że są to 2 do 4 cykli.
Po odstawieniu tablete trzeba odczekać aż wróci pełna równowaga hormonalna (organizm sam zacznie produkowac odpowiednią ilość hormonów). Aby organizm sie nie oduczył prdukować hormonów zalecany najdłuższy czas stosowania tabletek bez przerwy to 2 lata. Po takim czasie pełna plodność wraca po około 6 miesiącach (chodz dokładny okres czasu zależy indywidalnie od czasu zażywania, organizmu oraz leku).
Gdy zapomni sie wziąść jednego dnia tabletke w tedy prganizm jest osłabionej ciązy piszac w miare prosto (chodzi to że hormonów które mają mówić organizmowi że jest w ciązy jest zbyt mało jak na normlaną dawke, ale za dużo aby organizm pomyślał ze nie jest w ciązy) to taka huśtawka hormonalna. Oczywiście jezeli sie zdazy to trudno, ale trzeba uwazać aby nie dzialo sie to zbyt czesto a zapomnienie (czy też nadmierna dawka - w przypadku wziecia 2 w jedne dzień) była tylko incydentami.
Podczas rozpoczęcia brania tabletek owszem jest możliwość zajścia w ciąze. Dlatego warto zgłosić sie do lekarza bo taki stan moż skutkować koplikacjami. 2 ciąże w jednym czasie nie mogą wystapić. Prawdopodobienstwo takiej sytacji nie jest duże, ale jeżeli nie jesteś pewna lepiej to sprawdzić.
Czy lekarz może wykryć ciaze? tak. Pozostaje kwestia żetelności lekarza. Lepiej aby wiedział co sie stalo aby sprawdził to dokładnie.
Jak wygląda badanie stwierdzające ciąże jest opisane w tym temacie pod koniec
http://www.biomedical.pl/forum/objawy-ciazy-vt233.html
Pamiętaj że jeżeli lekarz czegoś nie wie może Ci czegoś nie wyjaśnić (uznając że te informacje są Ci zbedne bo nie dotyczą Ciebie). Zawsze masz prawo zapytać, poprosić o wytłumaczenie. czasem zdaża sie że lekrze podchodzą lekko przedmiotow do pacjęta. No jak to z każdym czlowiekiem bywa, jedni podchodzą z życzliwością do pacjeta a inni no niestety nie. Gdyby lekarz Ci nie odpowiadał, możesz go zmienić, raczej powinno sie chodzić do jednego ginekologa. Chodz zmiana czy też pujscie do innego którym bardziej Ci odpowiada jest zawsze możliwa |
|
Powrót do góry |
|
|
|
niepewna Gość
|
Wysłany: Sro Gru 21, 2005 4:07 pm Temat postu: wątpliwosci |
|
|
zazywam tabletki juz pol roku, w ulotce informacyjnej jest napisane ze pelne dzialanie antykoncepcyjne uzyskuje sie po 2 tygodniach od rozpoczecia ich stosowania, to akurat sprawdzilam przed ropoczeciem ich stosowania:) ale w ostatnim cyklu zapomnialam zazyc tebletke w 3 dniu cyklu:( wiem, ze powinno sie wtedy dodatkowo zabezpieczac podczas stosunku (co rowniez jest napisane na ulotce informacyjnej), niestety gdy doszlo do stosunku to zapomnielismy o tym z partnerem bo tabletki sa jedyna metoda antykoncpecyjna jaka stosujemy zazwyczaj:( nastepne tabletki przyjmowalam juz o normalnej porze i regularnie ale mam watpliwosci... jezeli bowiem doszloby do jajeczkowania w wyniku pominiecia tabletki (a jak napisane jest na ulotce, jest to mozliwe jezeli zapomni sie o tabletce w 1 tygodniu cyklu:( ) i zapłodnienia to czy krwawienie po zakonczeniu opakowania nie wystapi normalnie skoro mimo wszystko zazylam 20 tabletek ???
u lekarza bylam wczoraj po recepte na tabletki, odbylo sie profilaktyczne badanie w wyniku ktorego lekarz stwierdzil, ze wszystko jest ok.... ale zastanawiam sie w wktorym tygodniu lekarza jest w stanie stwierdzic ciaze? przeciez do powiekszenia macicy nie dochodzi odrazu :/ |
|
Powrót do góry |
|
|
|
Paweł Przyjaciel forum
Wysłał podziekowań: 0 Otrzymał 1 podziękowań w 1 postach
|
Wysłany: Sro Gru 21, 2005 6:23 pm Temat postu: |
|
|
lekarz jest wstanie ( z tego co pamiętam - było to juz na forum parokrotnie bo sam szukałem dość długo tych informacji) to jakiś tydzien po zapłodnieniu. W normalnych warunkach, nie wiem jak stan rzeczy zmienia sie podczas zażywania tabletek, musiała byś spytać lekarza.
powiększenie macicy to nie jedyny objaw objawy po których lekarz jest wstanie stwierdzić ciaże są wypisane w temacie:
http://www.biomedical.pl/forum/objawy-ciazy-vt233.html
Specialnie po to aby łątwo było znaleść jest ten temat przyklejony na samej góże działu: objawy ciąży
Jeżeli nadal masz wątpliwości udaj sie jeszcze raz do lekarza powiedz co sie stało i niech zbada Cie jeszcze raz tym razem pod katem ciazy. W tedy bedziesz miała pewność
Ostatnio zmieniony przez Paweł dnia Czw Gru 22, 2005 2:34 pm, w całości zmieniany 1 raz |
|
Powrót do góry |
|
|
|
niepewna Gość
|
Wysłany: Czw Gru 22, 2005 1:07 pm Temat postu: thnx za info:) |
|
|
dzieeeeeekuje za informacje |
|
Powrót do góry |
|
|
|
Iwona Gość
|
Wysłany: Sro Lut 15, 2006 1:25 pm Temat postu: |
|
|
Wiem ze forum jest z grudnia ale trafilam na nie dopiero teraz bo mam pewien problem.Zazywam tabletki od 2 lat ale od 1,5 miesiaca ciagle krwawie.Nie zabardzo wiem co mam zrobic a nie mam mozliwosci natychmiastowego pojscia do lekarza.Nie zrobilam przerwy w styczniu miedzy 1 a 2 opakowaniem bo moglam jeden raz tak zrobic tymbhardziej ze wyjechalam n wczasy i od tamtego czasu ciagle krwawie ajest juz 15 luty.wymyslilam sobie ze moze uzaleznilam organizm od takiej dawki hormonow jaka jest w moich tabletkach i niefortunnie zaszlam w ciaze a krwawienie jest wynikiem poronienia.Czy kts doinformowany moze mi pomoc? |
|
Powrót do góry |
|
|
|
Netka
Wysłał podziekowań: 0 Otrzymał 0 podziękowań w 0 postach
|
Wysłany: Sro Lut 15, 2006 1:40 pm Temat postu: |
|
|
Powodów może być wiele,a pomóc może jedynie ginekolog.Takie długie i niewyjaśnione krwawienia mogą być spowodowane np.cystami lub polipami.Radzę iść do lekarza.Życzę duuuużżżooo zdrowia |
|
Powrót do góry |
|
|
|
gosc Gość
|
Wysłany: Sob Paź 21, 2006 4:39 pm Temat postu: co to ma byc???? |
|
|
witam wszystkich i prosze o rade
dzisiaj jest sobota dlatego musze czekac z wizyta u ginekologa do poniedzialku ale juz sie strasznie niecierpliwie bo:
biore tabletki anty cilest
jakis tydzien temu zapomnialam jednej wziazc wiec nastepnego dnia zazylam dwie tego samego dnia ale
za jakies dwa dni sie nie zapezpieczylam dodatkowo
wstalam w piatek i polecialo mi pare kropli krwi
okres mam miec za jakis tydzien
dzisija leci mi troche wiecej krwi ale to nie wyglada na okres
dodatkowo boli mnie brzuch(wydaje mi sie ze bardziej z prawej strony)
co to jest?szukam wszedzie i sie schizuje bo mam akcje ze poronilam...
pomozcie
czekam na szybkie odpowiedzi |
|
Powrót do góry |
|
|
|
sb
Wysłał podziekowań: 0 Otrzymał 0 podziękowań w 0 postach
|
Wysłany: Nie Paź 22, 2006 10:00 am Temat postu: |
|
|
tez uzywam cilest i tez zdazylo mi sie z dwa razy zapomniec,ale opoznienie bylo u mnie mniej wiecej o 3,5h i nastepnego ndia po tym jak przyjelam tabletke z opoznieniem zawsze mialam lekkie plamienie.wydaje mi sie ze jest to normalne, bo organizm mysli ze odstawilas tabletki i czas na krawienie (choc moze palnelam teraz jakas glupote) ale w kazdym badz razie mysle ze nie powinnas sie martwic i jestem pewna ze to nie poronienie |
|
Powrót do góry |
|
|
|
drapaka Przyjaciel forum
Wysłał podziekowań: 0 Otrzymał 2 podziękowań w 2 postach
|
Wysłany: Nie Paź 22, 2006 10:51 am Temat postu: |
|
|
Moim zdaniem to poprostu plamienie po ciut większej dawce hormonów, bo w końcu wzięłaś dwie pigułki.
Organizm napewno nie odebrał tego jako odstawienie tabletek, ponieważ nawet przez 7 dni przerwy między opakowaniami jesteś zabezpieczona, bo tak tabletki działają. Musiałabyś ich nie brać przez co najmniej 8 dni żeby organizm tak myślał. _________________ miłość uskrzydla, uczy latać |
|
Powrót do góry |
|
|
|
|