Szukaj
FAQFAQ SzukajSzukaj UżytkownicyUżytkownicy GrupyGrupy ProfilProfil Zaloguj się, by sprawdzić wiadomościZaloguj się, by sprawdzić wiadomości RejestracjaRejestracja ZalogujZaloguj

Pogaduchy o ciąży, jej przebiegu itp. (part.6)

Idź do strony Poprzedni  1, 2, 3 ... 11, 12, 13 ... 39, 40, 41  Następny
Napisz nowy temat   Ten temat jest zablokowany bez możliwości zmiany postów lub pisania odpowiedzi    Forum medyczne -> Ciąża i poród
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
wind_of_hope
Moderator

Wysłał podziekowań: 5
Otrzymał 187 podziękowań w 185 postach

PostWysłany: Wto Paź 04, 2011 9:31 am    Temat postu: Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

tosia81 napisał:
bo nie wyobrażam sobie posłać tak maleńkiego dziecka do przedszkola.

hmm ja tez nie wyobrazam ale jak bedzie krucho z kasa to i złobek pojdzie w ruch Sad sama byłam i w złobku i w przedszkolu i jakos przezyłam..
fakt ze maluch najwazniejszy ale za cos musi jesc, ubierac sie, w czyms jezdzic, itp.
to chyba tylko ja tak sie zamartwiam na zapas Neutral <głupek>

lala nareszcie suwak dałas! Razz wczesniej była tylko ilosc dni bodajże.
no i wiem juz w ktorym tc jestes Smile ale fajnie...

co do lakierow..to ja bym zaprzestała..
wdychasz to swinstwo tak samo jak z farbami do włosow.
nie wiem czy mozna czy nie mozna..;/
pewnie nie.

Tosiu zapytam Cie jako doswiadczonej mamy: ile ubranek sie kupuje dla noworodka? chodzi mi o ilosc sztuk.. nie mam pojecia ile powinno sie miec body, pajacykow, kaftanikow,czy to wogole praktyczne jest? ile razy dziennie takiego malucha sie przebiera? zeby nie było tak ze kupie i wszystko wybrudzi za 1 dzien i nie bede miała w co ubrac Neutral...

Powrót do góry
Ogląda profil użytkownika
lalalunia

Wysłał podziekowań: 0
Otrzymał 0 podziękowań w 0 postach

PostWysłany: Wto Paź 04, 2011 12:39 pm    Temat postu: Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

Wind wiadomo kasa wazna,ale nie martw sie tym na zapas,bo niepotrzebnie sie tym dnderwujesz,stresujesz itp...ja tez do zlobka i przedszkola chodzilam,ale wtedy inne czasy byly,moze teraz sie da obejsc bez tego!! zobaczymy:) jeszcze masz czas:))

Ja juz dawno ten suwaczek dalam:)) hihi:))

Co do lakierow..no wiem,wiem,ale cholera wsciekla jestem,bo moje paznokcie sa w stanie tragicznym,a na opakowaniu powinna byc informacja,ze np. nie uzywac w ciazy! farbowac wlosy podobno mozna:) tylko farbami bez amoniaku i najlepiej po 12 tyg ciazy,ale nie wypowiadam sie bo ja wlosow nie farbuje:)

W gazetece M jak Mama jest napisane tak :
5-10 sztuk bawelnianych body
6 sztuk pajacykow w tym 2 lzejsze
5 sztuk spioszkow
5 par skarpetek( malo co?)
sweterek lub cieplejsza bluza 2 sztuki
2 czapeczki bawelniane
2 pary lapek niedrapek
2 kombinezony(lzejszy i cieplejszy)
no i tyle:))) ale Tosia doswiadczona mama moze poleci co innego:))
Moderator

Wysłał podziekowań: 1
Otrzymał 101 podziękowań w 101 postach

PostWysłany: Wto Paź 04, 2011 1:51 pm    Temat postu: Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

LAlunia....nic nie zaszkodzi żadna odżywka Wink, farby do włosów...to mit ,że szkodząWink. Osobiście pytałam lekarza.

Wind ja nie mówię,że to coś złego bo sama byłam w przedszkolu. Uważam jednak,że JA sobie bym nie dała rady psychicznie gdybym musiała oddać maleństwo do takiej placówki. Oczywiście przychodzi moment kiedy należy aby dziecko miało kontakt z dziećmi ale póki co wg mnie jeszcze Zu jest za mała.
NIe myśl,że dostanie do żłobka ( płatne) czy przedszkola jest takie proste;). Czasami nawte nie będziesz miała szans. No chyba,że do prywatnych Wink.
Co do ubranek to mogę troszkę przesadzać bo ja ubranek mam mnóstwo...ot taki nałóg mały Wink.
Na pewno musicie mieć kilka kompletów na zmianę. Dziewczynki mniej ale chłopcy siusiaczkiem potrafią malować ściany Wink).
Wyprawka zalezy od pory roku.
- body długie i krótkie w zależności od pory roku. Oczywiście musicie brać pod uwagę kilka zmian w ciągu dnia . Tak w razie czego. Chociaż moja Zu nigdy mi nie posiusiała niczego.
No tak 10 sztuk to na pewno.
- pajace- super wynalazek. Też około 10
- śpioszki około 5
- półśpiochy- ja bardzo lubiłam - ok 5
- skarpetek miałam ze 20 par Wink) ale myślę,że na początek z 5-7 par wystarczy.
- czapeczki bawełniane po kapieli
-czapeczki na dwór
- łapki niedrapki - 2 pary
- kombinezon jeden starczy w zupełności.
- bluzy, sweterki, bluzeczki, spodnie , sukieneczki, spódniczki to kwestia późniejsza i bez tego na początku mozna się obyć
To takie minimum. Oczywiście pamiętajcie ,że rodząc zimą inaczej ubieramy więc i inne rzeczy potrzebujemy

Powrót do góry
lalalunia

PostWysłany: Wto Paź 04, 2011 2:10 pm    Temat postu: Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

No to pouzywam jej troche,ale beda malowala ja przez okno:D i zatkam nos Very HappySmile juz myslalam,ze sobie naloze okularki do kapieli do malowania nia paznokci,zeby mnie oczy nie szczypaly,haha:DVery HappyVery HappyVery Happy
Moderator

Wysłał podziekowań: 5
Otrzymał 187 podziękowań w 185 postach

PostWysłany: Wto Paź 04, 2011 6:31 pm    Temat postu: Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

a jak jest z pieluchami?
dla noworodkow to te z pampersa - newborn? one maja przedzial wagowy 2-5kg a kolejne juz 3-6.
myslicie ze te newborn to wogole warto kupowac?
ponoc z biedronki sa dobre i nie drogie Smile szczerze wole wydac 26zł niz 80 . oby tylko uczulenia nie było.

Tosiu a kto uczy prawidlowego przewijania? połozna czy w szkole rodzenia? a jesli sie do niej nie chodzi to jak dobrze przewinac zeby kupka nie wyleciała na zewnatrz Razz

Dodano po 29 sekundach:

a no i mam pyt odnosnie body:
czy w lecie zakłada sie niemowlakowi z długim rekawem czy z krotkim?

Dodano po 17 sekundach:

lala a TY na kiedy masz termin??

Dodano po 54 sekundach:

tosia81 napisał:
farby do włosów...to mit ,że szkodząWink. Osobiście pytałam lekarza.

czyli moge farbowac sobie i komus? przeciez to okropnie smierdzi...nawdycham sie i zakreci sie w głowie.. Razz

Powrót do góry
doroti

PostWysłany: Wto Paź 04, 2011 7:20 pm    Temat postu: Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

Wind generalnie dziecko ubiera sie jedną warstwę wiecej niż siebie. W zimie zakłada się np body i na to pajacyka. W lecie jak sa mega upały to nie wiem jak z noworodkiem ale moja przyjaciolka nie wyletniała zupełnie synka. Pamietaj, że dziecko w macicy mialo stałą temperaturę ok.37 stopni czego w naszym klimacie to raczej ciezko uzyskac. Ale nie ma co tez przegrzewac dziecka. Nam na szkole rodzenia to wszystko mowia. A co do przewijania to tez w szkole rodzenia ucza wszystkiego, a poza tym po porodzie w szpitalu polozne pomagaja we wszystkim.
Wind a co do pieluszek to lepiej wydac ciut wiecej - moja znajoma tak chciala oszczedziec i niezle sie tylek jej synkowi odparzyl mimo ze masci stosowala. I potem juz tylko z Pampers korzystala. Ja tez kupiłam te pampersy newborn, ale nieduzo.

Tosia ja tez mam manie ciuszkowa.... na szczescie nie kupilam duzo ubranek bo mnostwo mam od kolezanek wiec mam zapchana cala komode.

PostWysłany: Sro Paź 05, 2011 12:14 pm    Temat postu: Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

Wind ja mam termin na 17 styczen. Smile)

Farbowac wlosy mozesz,teraz farby nie maja juz amoniaku,wiec spokojnie:)
chociaz mowia,ze najlepiej po 12 tyg...ale to dowiedz sie od lekarza:))

Ja kupilam na razie paczke tych newborn...mam zamiar kupic rozne firmy zeby sprawdzic,ktore sa najlepsze:)

Dodano po 16 godzinach 30 minutach:

Dziewczyny!!
Posieje troche paniki!!!
Sad
od wczoraj prawie nic nie czuje:(
wczoraj bardzo lekko i bardzo rzadko Sad
w nocy nic,zero kopniakow,nad ranem to samo...pilam zimne,nawet loda zjadlam...slodkie...i nic Sad(
pukalam sie w brzuszek...boze zaraz umre z nerwow:( az takie ciche to chyba byc nie powinno?
poczulam moze COS dzis,ale takie to bylo delikatne,ze nie wiem,czy sobie nie uroilam Sad
Moderator

PostWysłany: Sro Paź 05, 2011 12:34 pm    Temat postu: Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

wind_of_hope napisał:
a jak jest z pieluchami?
dla noworodkow to te z pampersa - newborn? one maja przedzial wagowy 2-5kg a kolejne juz 3-6.
myslicie ze te newborn to wogole warto kupowac?
ponoc z biedronki sa dobre i nie drogie Smile szczerze wole wydac 26zł niz 80 . oby tylko uczulenia nie było.

Pieluszki na początek koniecznie 1 . Dziecko jest tak malutkie,że w dwójkach będzie pływało a nie mówiąc o wygodzie. Jedyneczki na sam początek . JA miałam PAmpers około 4 opakowań numer 1 na początek . Ogólnie 1 zeszło mi około 8 paczek. Są fajne , mięciutkie...
Co do innych pielusze no cóż próbowałam już biedronkowe, huggisy, rosmanowskie. Zdecydowanie numer 1 te pierwsze polecam PAMPERS. Później trzeba dopasować do maluszka. JA używałam na zmianę rosmanowskich i Pampers,. Rosmanowskie 4 są cudne- bardzo zblizone do pampersów . A cena dużo niższa. Nie polecam huggis - przeciekają i śmierdzą okropnie. Biedronkowe dada są ok ale nie pamiętam ktoóry numer był spaprany.

wind_of_hope napisał:
Tosiu a kto uczy prawidlowego przewijania? połozna czy w szkole rodzenia? a jesli sie do niej nie chodzi to jak dobrze przewinac zeby kupka nie wyleciała na zewnatrz Razz

Moja droga ja z dziećmi nie miałam nic wspólnego wcześniej. NIe chodziłam do szkoły rodzenia bo dla mnie była to strata kasy Wink. Położna nie uczy chyba ,że poprosisz. No i zależy od szpitala . To się wie;)) Zobaczysz,że instynktownie będziesz wiedziała jak pieluszkę założyć. Kładziesz pieluszkę rozłożoną , napy na plecki. Dziecko pupcią na pieluszkę . Pieluszkę między nóżki i sprawdzasz gumeczki żeby były ładnie ułożone. Napami zaklejasz tył z przodem i gotowe Wink.

wind_of_hope napisał:
a no i mam pyt odnosnie body:
czy w lecie zakłada sie niemowlakowi z długim rekawem czy z krotkim

Zależy od pogody. Generalnie na poczatek dziecko musi mieć warstwę więcej niż Ty ...czyli body na długi. Ale jakupały straszne to nie będziesz męczyła dziecka w długim prawda...
Przygotuj też dobry filtr na słońce.

Lala ....bo zaraz dostaniesz klapsa. Wink). Zjedz słodkiego batona i połóż się na plecach.Poczujesz Wink

Powrót do góry
lalalunia

PostWysłany: Sro Paź 05, 2011 12:43 pm    Temat postu: Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

Tosienka - jadlam lody...pilam zimne i gazowane...na noc zjadlam okropnie slodkiego marsa:D i co dzidzia mnie olala!!!
teraz jestem po dosc duzym sniadaniu...i tez jakos kiepsko...
moze dlatego,ze wczoraj nigdzie nie wychodzilam i siedzialam w domu,na dupsku caly dzien...zaraz wychodze i mam nadzieje,z sie odezwie!!!!!!1
Moderator

PostWysłany: Sro Paź 05, 2011 1:21 pm    Temat postu: Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

a może odwrócił/a się w stronę pleckówWink

Powrót do góry
Napisz nowy temat   Ten temat jest zablokowany bez możliwości zmiany postów lub pisania odpowiedzi    Forum medyczne -> Ciąża i poród Wszystkie czasy w strefie EET (Europa)
Idź do strony Poprzedni  1, 2, 3 ... 11, 12, 13 ... 39, 40, 41  Następny
Strona 12 z 41