Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
Beataaa
Wysłał podziekowań: 0 Otrzymał 0 podziękowań w 0 postach
|
Wysłany: Nie Lis 06, 2005 2:27 pm Temat postu: Torbiele (cysty) na jajnikach |
|
|
Witam..! 2 lata temu miałam laporoskopowo usuwane torbiele na jajnikach. Teraz byłam na usg i podaje opis tego usG i chcialabym sie dowiedziec czy czeka mnie znowu ten zabieg. Czy da rade wyleczyć to jakimiś tabletkami lub innymi sposbami. Dodatkowo jeszcze mam mięśniaki.
Podaje opis terażniejszego badania:
Macica przodozgięta. Trzon wielkości ok70x45 mm. W strukturze klika mięśniaków śródściennych - największe dwa po ok12 mm średnicy. Endometrium hyperechogenne, grubości do12-13mm. Jajnik prawy wielkości ok 43x24 mm, hypoechogenny o zatartych granicach. W strukturze pęcherzyk o zagęszczonej treści śr ok 20mm. Lewy jajnik wielkości ok63x43 mm, zawiera kilka torbieli. Największa śr ok 42mm, o dość gęstej zawartości.
PROSZĘ O ODPOWIEDZ I KOMENTARZE NA TEN TEMAT.. Z GÓRY BARDZO DZIĘKUJE .. |
|
Powrót do góry |
|
|
|
Gość
|
Wysłany: Pią Lis 11, 2005 1:32 pm Temat postu: |
|
|
czekam na odpowiedzi.. prosze.. |
|
Powrót do góry |
|
|
|
root
|
Wysłany: Sob Lis 12, 2005 3:00 pm Temat postu: |
|
|
To schorzenie na ogół leczy się hormonalnie, chyba że któraś z torbieli bardzo się powiększy, powodując skręt jajnika. Wówczas konieczny jest zabieg chirurgiczny. Ale skoro ty już miałaś zabiegi chirurgiczne to znaczy, że na leczenie hormonalne było juz za późno. Z opisu wynika, że torbiele się nadal pojawiają. Jesli jest to pczątkowa faza rozwoju torbieli to może uda Ci się uniknąć zabiegu i wystarczą na przykład tabletki z progesteronem. |
|
Powrót do góry |
|
|
|
Gość
|
Wysłany: Sro Sty 18, 2006 4:10 pm Temat postu: |
|
|
Siemka.Też miała takie problemy.Przez 3 miesiace byłam na chormonach,po których żle się czułam.Lekarka też myslała nad zabiegiem.ale wyleczyła mi je tabletkami.Za 3 miesiące mam kontrole.A mnie ciagle bola jajniki.Słyszałam że się nawracaja.Torbiele miałam na 2 jajnikach.Na prwym liczne,drobne wymiary 2,5 na 3 cm,lewy jeden torbiel 4 cm.Boje się że się pojawią. |
|
Powrót do góry |
|
|
|
ela123
|
Wysłany: Czw Sty 26, 2006 11:58 am Temat postu: Torbiele na jajnikach |
|
|
Lekarz stwierdził, że na jajnikach mam torbiele i że rozpoczęta owulacja nie może się zakończyć. I rzeczywiście czuję, że jajniki pracują, a ja mam krwawienia, które zaczynają się po południu. I tak przez kilkanaście dni. Czy można to wyleczyć innymi środkami niż lekarstwami farmakologicznymi? |
|
Powrót do góry |
|
|
|
Netka
|
Wysłany: Czw Sty 26, 2006 2:10 pm Temat postu: |
|
|
Droga Elu. Torbiele na jajnikach da sie wyleczyć i na pewno już dostałaś jakieś lekarstwa. Powinny pomóc. W moim przypadku pomogły(dwukrotnie-raz na lewym jajniku,raz na prawym),a z mojej rozmowy z lekarzem wynikało,że jesliby nie pomogły wtedy przeprowadza sie zabieg usunięcia torbieli. Jednak nie przejmuj się,bo rzadko sie zdarza,żeby leki nie dały rezultatów. Będziemy w kontakcie. Informuj o przebiegu sprawy. Pozdrawiami głowa do góry |
|
Powrót do góry |
|
|
|
Gość
|
Wysłany: Sro Lut 08, 2006 11:53 pm Temat postu: |
|
|
mam 19 lat i mam 4 torbiel ena piersiach boje sie biopsja i .. ciecie.. ;( ehh ;( |
|
Powrót do góry |
|
|
|
just_me
|
Wysłany: Wto Lut 21, 2006 10:49 pm Temat postu: torbiel :o( |
|
|
no wiec bylam u lekarza ktory stwierdzil ze mam torbiel. od 3 dni przyjmuje hormon- luteine ktorego zadaniem bylo wywolanie u mnie miesiaczki...jednak nicz tego. jedeynym efektem jaki uzyskalam to zatrzymanie wody w organizmie a co za tym idzie opuchlizna.. pomozcie mi. dlaczego ten lek nie wywolal u mnie okresu?? czy istnieje prawdopodobienstwo ze jestem w ciazy? w okresie ostatnich 6 dni zrobilam 3testy ciazowe. kazdy o negatywnym wyniku. pierwszy z nich zrobilam 10 dni po terminie oczekiwanej miesiaczi.wiec zakladam zejuz wtedy powinien dobrze okreslic moj stan. pomocy!!! |
|
Powrót do góry |
|
|
|
just_me
|
Wysłany: Sro Lut 22, 2006 11:06 am Temat postu: Re: torbiel :o( NIkt nie pomoze??? |
|
|
just_me napisał: | no wiec bylam u lekarza ktory stwierdzil ze mam torbiel. od 3 dni przyjmuje hormon- luteine ktorego zadaniem bylo wywolanie u mnie miesiaczki...jednak nicz tego. jedeynym efektem jaki uzyskalam to zatrzymanie wody w organizmie a co za tym idzie opuchlizna.. pomozcie mi. dlaczego ten lek nie wywolal u mnie okresu?? czy istnieje prawdopodobienstwo ze jestem w ciazy? w okresie ostatnich 6 dni zrobilam 3testy ciazowe. kazdy o negatywnym wyniku. pierwszy z nich zrobilam 10 dni po terminie oczekiwanej miesiaczi.wiec zakladam zejuz wtedy powinien dobrze okreslic moj stan. pomocy!!! | nikt nie pomoze???? |
|
Powrót do góry |
|
|
|
Netka
|
Wysłany: Czw Lut 23, 2006 11:35 am Temat postu: |
|
|
Na pewno nie jesteś w ciąży,a opóźnienie miesiączki jest spowodowane obecnością torbieli.Jesteś pod opieką specjalisty i na pewno wszystko będzie dobrze.Pozdrawiam |
|
Powrót do góry |
|
|
|
|