Szukaj
FAQFAQ SzukajSzukaj UżytkownicyUżytkownicy GrupyGrupy ProfilProfil Zaloguj się, by sprawdzić wiadomościZaloguj się, by sprawdzić wiadomości RejestracjaRejestracja ZalogujZaloguj

Torbiele (cysty) na jajnikach

Idź do strony Poprzedni  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8  Następny
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum medyczne -> Dolegliwości intymne
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
lolkaaaa

Wysłał podziekowań: 0
Otrzymał 0 podziękowań w 0 postach

PostWysłany: Czw Lip 12, 2007 10:16 am    Temat postu: Torbiel Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

Witam.
Niedawno mialam usunieta torbiel. Wczoraj byłam na 'kontroli' na której pani doktor wręczyła mi tylko wyniki badań histopatologicznych (tutaj sie pochwale że są dobre Smile ) i to wszystko. Zapytałam sie o badania ito, a ona stwierdziła ze to nie leży już w zakresie ich obowiązków tylko trzeba sie zgłosic do lekarza ginekologa na kontrole.
Teraz moje pytanie, po jakim czasie od zabiegu mam powinnam isc do ginekologa?
Słyszałam ze po usunieciu jednego jajnika powinno sie brac tebletki antykoncepcyjne aby wyrownac gospodarke hormonalna w organizmie, czy to prawda?
Ostatnie pytanie moze sie ktos orientuje, ile czasu po laparoskopii trzeba 'odpoczywac'? - Ja jestem niecały miesiąc po zabiegu i już dźwigałam, biegałam, kochałam się i nic mnie nie boli, moze nie powinnam bo na kartce ze spzitala było napisane aby sie oszczedzac pół roku (ale kartka przeznaczona jest dla pacjentek ktore przeszly klasyczna operacje).

Dziekuję za odpowiedź
Pozdrawiam

---edit by emilka---
przyłączam do tematu, dotyczącego ogólnie torbieli i zabiegów z nimi związanych
Powrót do góry
Ogląda profil użytkownika
Powerade

PostWysłany: Wto Wrz 04, 2007 1:05 pm    Temat postu: Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

moja bierze od pół roku tabletki Yasminelle i zrobiła jej sie 3,4 cm torbiel na jajniku, czy będzie mogła zajść w ciąże bez komplikacji? jak to usunąć?
Powrót do góry
wind_of_hope
Moderator

Wysłał podziekowań: 5
Otrzymał 187 podziękowań w 185 postach

PostWysłany: Wto Wrz 04, 2007 1:34 pm    Temat postu: Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

hmm musi o tym z ginem porozmawiac i byc pod stała kontrola Wink

Powrót do góry
Powerade

PostWysłany: Wto Wrz 04, 2007 3:12 pm    Temat postu: Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

[quote:553d1a893f="wind_of_hope"]hmm musi o tym z ginem porozmawiac i byc pod stała kontrola Wink
co rozumiesz przez stałą kontrole?
Powrót do góry
wind_of_hope
Moderator

Wysłał podziekowań: 5
Otrzymał 187 podziękowań w 185 postach

PostWysłany: Wto Wrz 04, 2007 6:55 pm    Temat postu: Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

np. musi regularnie chodzic na wizyty,spr. czy torbiel sie nie powiekszył itp. oj nie przerazaj sie ,nie chciałam nastraszyc Very Happy Wink

Powrót do góry
drapaka
Przyjaciel forum

Otrzymał 2 podziękowań w 2 postach

PostWysłany: Pon Kwi 21, 2008 11:48 am    Temat postu: Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

odświeżam temat.

Jeżeli dziś jest 64 dzień cyklu, ( torbiel, ostatni okres 17.02) i dostałam krwawienia, to jakie jest to prawdopodobieństwo że to pękła torbiel??
PLEASE szybciutko odpiszcie kochane...
emilka
Przyjaciel forum

Wysłał podziekowań: 1
Otrzymał 133 podziękowań w 132 postach

PostWysłany: Pon Kwi 21, 2008 12:49 pm    Temat postu: Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

mi się wydaje, że prawie żadne... torbiel jak pęka, to nie ma (chyba) krwawienia tylko ból w dole brzucha, ewentualnie nudności. na usg powinien być widoczny płyn w zatoce douglasa jeżeli doszło do pęknięcia. ale wydaje mi się, że u Ciebie po prostu okres się pojawil..

ps. drapaka, bo ciąży pozamacicznej lekarz nie podejrzewał?
drapaka
Przyjaciel forum

PostWysłany: Pon Kwi 21, 2008 1:52 pm    Temat postu: Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

nie, miałam robione bHCG i wynik był poniżej 0,1 więc ciąża wykluczona.
Wiem, że przy pęknięciu są troche inne objawy, ale jak jest w wypatku torbieli krwotocznej??
emilka
Przyjaciel forum

Wysłał podziekowań: 1
Otrzymał 133 podziękowań w 132 postach

PostWysłany: Pon Kwi 21, 2008 9:02 pm    Temat postu: Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

niestety nie wiem, czy występują krwawienia. ale jeżeli podejrzewasz pęknięcie torbieli, to powinnaś lecieć do ginka raz dwa.
drapaka
Przyjaciel forum

PostWysłany: Pon Kwi 21, 2008 9:17 pm    Temat postu: Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

nie no spoko, gdyby to było pęknięcie, to raczej gorzej bym sie czuła. W pierwszej chwili spanikowałam...
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum medyczne -> Dolegliwości intymne Wszystkie czasy w strefie EET (Europa)
Idź do strony Poprzedni  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8  Następny
Strona 6 z 8