Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
Oliwka Gość
|
Wysłany: Sro Mar 29, 2006 9:31 am Temat postu: torbiele na jajnikach |
|
|
Tak, torbiele da się wyleczyć farmakologicznie pod warunkiem, że nie są za duże. Gdy są wielkie, to usuwa się je operacyjnie. Ja to przeszłam. Byłam pod narkozą, rozcinali brzuch, na szczęście pod bikini, tak że blizny nie widać. Ale moja torbiel miała 8cm, 3cm i jeszcze dużo małych. Da się przeżyć. Najgorsze jest to, że one mogą znów powrócić. Aby tego uniknąć należy jeść hormony albo... zajść w ciążę. Przykro mi! |
|
Powrót do góry |
|
|
|
madzia1106
Wysłał podziekowań: 0 Otrzymał 0 podziękowań w 0 postach
|
Wysłany: Czw Mar 30, 2006 3:02 pm Temat postu: |
|
|
U mnie niestety nie dało sie wyleczyć tabletkami. Moja torbiel na lewym jajniku w koncu osiągneła 11 cm i trzeba było operować. Miesiąc po operacji pojawiły się torbiele na drugim jajniku, ale jakoś same zniknęły szybko. Oczywiście nie strasze nikogo,w twoim przypadku moze być inaczej ,bo najczęsciej torbiele da sie wyleczyć lekami albo po prostu same znikają. Ja niestety miałam pecha, moja torbiel wciąz sie powiększała. pozdrawiam i trzymaj sie |
|
Powrót do góry |
|
|
|
marta22 Gość
|
Wysłany: Pon Maj 01, 2006 10:33 pm Temat postu: |
|
|
witam moja mama ma za 2 tygodnie operacje ma usowane torbiele na jajnikach strasznie sie o nią boje moze mi ktos cos wiecej powiedziec o takiej operacji jaką metodą sie to operuje i jak długo sie jest poperacji w szpitalu? tak bardzo sie martwie a mogą byc potem jakies powikłania prosze o odpowiedz |
|
Powrót do góry |
|
|
|
anetka Przyjaciel forum
Wysłał podziekowań: 0 Otrzymał 6 podziękowań w 5 postach
|
Wysłany: Sro Maj 03, 2006 12:46 pm Temat postu: |
|
|
To zalezy jaka metoda bedzie operowana : czy tradycyjne ciecie, czy laparoskopowo. Po laparoskopii bol jest mniejszy, szybciej dochodzi sie do siebie, i wyjscie ze szpitala jest o wiele szybciej. Po operacji brzusznej sa wieksze dolegliwosci bolowe, duzy szew i ciecie, mozna wstac w drugiej dobie. Wyjscie ze szpital po okolo 7 dniach. _________________
|
|
Powrót do góry |
|
|
|
tori Gość
|
Wysłany: Sob Maj 06, 2006 4:27 pm Temat postu: Re: torbiele na jajnikach |
|
|
ela123 napisał: | Czy można to wyleczyć innymi środkami niż lekarstwami farmakologicznymi? |
chyba tylko operacyjnie |
|
Powrót do góry |
|
|
|
zuczka Gość
|
Wysłany: Nie Maj 14, 2006 11:27 pm Temat postu: torbiele |
|
|
czesc sama za pare dni mam usuwana torbiel ma tylko 4cm i bardzo sie boje |
|
Powrót do góry |
|
|
|
nowa Gość
|
Wysłany: Wto Maj 16, 2006 8:51 pm Temat postu: |
|
|
Czesc,
W wieku okolo 23 lat tez mialam torbiel na jajniku wielkości pięści. Bolało przy chodzeniu i jak opierałam się gdzies brzuchem. Juz mialam skierowanie do szpitala, szczepienia na żółtaczkę. Dzień przed planowanym zabiegiem ginekolog jeszcze raz robił mi USG i.. torbieli nia bylo. Po miesiączce zniknęła. Wiele torbieli jak to tłumaczył lekarz: wysycha, wchłania się itp.
Za miesiąc znow bóle, USG i znów torbiel, tym razem mniejsza. I znowu zanik.
Lekarstwem na to, żeby się te cholery nie pojawiały były dla mnie tabletki antykoncepcyjne. Naukowo stwierdzone że pomagają. Zaczęłam brać przez torbiele ( co najmniej pół roku chyba), a później chciałam. Po odstawieniu po 3 latach torbiel/e sie nie zrobiły ani razu |
|
Powrót do góry |
|
|
|
drapaka Przyjaciel forum
Wysłał podziekowań: 0 Otrzymał 2 podziękowań w 2 postach
|
Wysłany: Sro Cze 14, 2006 7:32 pm Temat postu: torbiel jajnika |
|
|
Przez dłuższy czas myślałam że może jestem w ciąży, jednak zrobiłam usg odpochwowe i okazało sie że mam torbiel prawego jajnika wielkości 6,5 na 5 cm.... dostałam proszki które mam brac przez 2 miesiące, w zależności od wyniku tej "kuracji" albo będzie usuwanie albo dożywotnie leczenie hormonami... troche przesrane... Chciałabym pogadac z jakimis dziewczynami które mają, bądź miały torbiel, Prosze o odowiedź takowe kobiety.
Pozdrawiam |
|
Powrót do góry |
|
|
|
anetka Przyjaciel forum
Wysłał podziekowań: 0 Otrzymał 6 podziękowań w 5 postach
|
Wysłany: Pią Cze 16, 2006 7:24 pm Temat postu: |
|
|
Ja mialam stwierdzone torbiele 2 lata temu. Leczylam sie tabletkami antykoncepcyjnymi. Raz trafilam do szpitala z skrecona torbiela. Trzymali mnie przez kilka dni na obserwacji. Po jakis 3 miesiacach brania tabletek torbiele zniknely:) _________________
|
|
Powrót do góry |
|
|
|
Gość
|
Wysłany: Nie Lip 02, 2006 9:29 am Temat postu: |
|
|
anetka napisał: | To zalezy jaka metoda bedzie operowana : czy tradycyjne ciecie, czy laparoskopowo. Po laparoskopii bol jest mniejszy, szybciej dochodzi sie do siebie, i wyjscie ze szpitala jest o wiele szybciej. Po operacji brzusznej sa wieksze dolegliwosci bolowe, duzy szew i ciecie, mozna wstac w drugiej dobie. Wyjscie ze szpital po okolo 7 dniach. | ile trwa całe leczenie |
|
Powrót do góry |
|
|
|
|