Szukaj
FAQFAQ SzukajSzukaj UżytkownicyUżytkownicy GrupyGrupy ProfilProfil Zaloguj się, by sprawdzić wiadomościZaloguj się, by sprawdzić wiadomości RejestracjaRejestracja ZalogujZaloguj

Torbiele (cysty) na jajnikach

Idź do strony Poprzedni  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8  Następny
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum medyczne -> Dolegliwości intymne
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Oliwka
Gość

PostWysłany: Sro Mar 29, 2006 9:31 am    Temat postu: torbiele na jajnikach Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

Tak, torbiele da się wyleczyć farmakologicznie pod warunkiem, że nie są za duże. Gdy są wielkie, to usuwa się je operacyjnie. Ja to przeszłam. Byłam pod narkozą, rozcinali brzuch, na szczęście pod bikini, tak że blizny nie widać. Ale moja torbiel miała 8cm, 3cm i jeszcze dużo małych. Da się przeżyć. Najgorsze jest to, że one mogą znów powrócić. Aby tego uniknąć należy jeść hormony albo... zajść w ciążę. Przykro mi!
Powrót do góry
madzia1106

Wysłał podziekowań: 0
Otrzymał 0 podziękowań w 0 postach

PostWysłany: Czw Mar 30, 2006 3:02 pm    Temat postu: Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

U mnie niestety nie dało sie wyleczyć tabletkami. Moja torbiel na lewym jajniku w koncu osiągneła 11 cm i trzeba było operować. Miesiąc po operacji pojawiły się torbiele na drugim jajniku, ale jakoś same zniknęły szybko. Oczywiście nie strasze nikogo,w twoim przypadku moze być inaczej ,bo najczęsciej torbiele da sie wyleczyć lekami albo po prostu same znikają. Ja niestety miałam pecha, moja torbiel wciąz sie powiększała. pozdrawiam i trzymaj sie Smile
Powrót do góry
Ogląda profil użytkownika
marta22
Gość

PostWysłany: Pon Maj 01, 2006 10:33 pm    Temat postu: Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

witam moja mama ma za 2 tygodnie operacje ma usowane torbiele na jajnikach strasznie sie o nią boje moze mi ktos cos wiecej powiedziec o takiej operacji jaką metodą sie to operuje i jak długo sie jest poperacji w szpitalu? tak bardzo sie martwie a mogą byc potem jakies powikłania prosze o odpowiedz Sad
Powrót do góry
anetka
Przyjaciel forum

Otrzymał 6 podziękowań w 5 postach

PostWysłany: Sro Maj 03, 2006 12:46 pm    Temat postu: Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

To zalezy jaka metoda bedzie operowana : czy tradycyjne ciecie, czy laparoskopowo. Po laparoskopii bol jest mniejszy, szybciej dochodzi sie do siebie, i wyjscie ze szpitala jest o wiele szybciej. Po operacji brzusznej sa wieksze dolegliwosci bolowe, duzy szew i ciecie, mozna wstac w drugiej dobie. Wyjscie ze szpital po okolo 7 dniach.

Powrót do góry
tori
Gość

PostWysłany: Sob Maj 06, 2006 4:27 pm    Temat postu: Re: torbiele na jajnikach Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

ela123 napisał:
Czy można to wyleczyć innymi środkami niż lekarstwami farmakologicznymi?

chyba tylko operacyjnie
Powrót do góry
zuczka
Gość

PostWysłany: Nie Maj 14, 2006 11:27 pm    Temat postu: torbiele Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

czesc sama za pare dni mam usuwana torbiel ma tylko 4cm i bardzo sie boje
Powrót do góry
nowa
Gość

PostWysłany: Wto Maj 16, 2006 8:51 pm    Temat postu: Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

Czesc,
W wieku okolo 23 lat tez mialam torbiel na jajniku wielkości pięści. Bolało przy chodzeniu i jak opierałam się gdzies brzuchem. Juz mialam skierowanie do szpitala, szczepienia na żółtaczkę. Dzień przed planowanym zabiegiem ginekolog jeszcze raz robił mi USG i.. torbieli nia bylo. Po miesiączce zniknęła. Wiele torbieli jak to tłumaczył lekarz: wysycha, wchłania się itp.
Za miesiąc znow bóle, USG i znów torbiel, tym razem mniejsza. I znowu zanik.
Lekarstwem na to, żeby się te cholery nie pojawiały były dla mnie tabletki antykoncepcyjne. Naukowo stwierdzone że pomagają. Zaczęłam brać przez torbiele ( co najmniej pół roku chyba), a później chciałam. Po odstawieniu po 3 latach torbiel/e sie nie zrobiły ani razu
Powrót do góry
drapaka
Przyjaciel forum

Otrzymał 2 podziękowań w 2 postach

PostWysłany: Sro Cze 14, 2006 7:32 pm    Temat postu: torbiel jajnika Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

Przez dłuższy czas myślałam że może jestem w ciąży, jednak zrobiłam usg odpochwowe i okazało sie że mam torbiel prawego jajnika wielkości 6,5 na 5 cm.... dostałam proszki które mam brac przez 2 miesiące, w zależności od wyniku tej "kuracji" albo będzie usuwanie albo dożywotnie leczenie hormonami... troche przesrane... Chciałabym pogadac z jakimis dziewczynami które mają, bądź miały torbiel, Prosze o odowiedź takowe kobiety.

Pozdrawiam
Powrót do góry
anetka
Przyjaciel forum

Otrzymał 6 podziękowań w 5 postach

PostWysłany: Pią Cze 16, 2006 7:24 pm    Temat postu: Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

Ja mialam stwierdzone torbiele 2 lata temu. Leczylam sie tabletkami antykoncepcyjnymi. Raz trafilam do szpitala z skrecona torbiela. Trzymali mnie przez kilka dni na obserwacji. Po jakis 3 miesiacach brania tabletek torbiele zniknely:)

Powrót do góry
Gość

PostWysłany: Nie Lip 02, 2006 9:29 am    Temat postu: Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

anetka napisał:
To zalezy jaka metoda bedzie operowana : czy tradycyjne ciecie, czy laparoskopowo. Po laparoskopii bol jest mniejszy, szybciej dochodzi sie do siebie, i wyjscie ze szpitala jest o wiele szybciej. Po operacji brzusznej sa wieksze dolegliwosci bolowe, duzy szew i ciecie, mozna wstac w drugiej dobie. Wyjscie ze szpital po okolo 7 dniach.
ile trwa całe leczenie
Powrót do góry
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum medyczne -> Dolegliwości intymne Wszystkie czasy w strefie EET (Europa)
Idź do strony Poprzedni  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8  Następny
Strona 2 z 8