Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
anetka Przyjaciel forum
Wysłał podziekowań: 0 Otrzymał 6 podziękowań w 5 postach
|
Wysłany: Nie Lip 02, 2006 11:10 pm Temat postu: |
|
|
Po laparoskopii mozna opuscic szpital juz po kilku dniach, jesli oczywiscie nie ma komplikacji. Po 7 dniach zdjecie szwow, a powrot do pracy od 2 tygodni do miesiaca w zaleznosci co robili.
Operacja tradycyjna tyo zazwyczaj dluzszy pobyt w szpitalu, zdjecie szwow po 7-10 dni i wtedy zazwyczaj wychodzi sie ze szpitala. Dluzszy odpoczynek po zabiegu 1-3 miesiecy w zaleznosci od rozleglosci zabiegu/ _________________
|
|
Powrót do góry |
|
|
|
drapaka Przyjaciel forum
Wysłał podziekowań: 0 Otrzymał 2 podziękowań w 2 postach
|
Wysłany: Sob Lip 29, 2006 1:49 pm Temat postu: |
|
|
witam, dwa miesiące temu na usg transvaginalnym wykryto u mnie torbiel wielkości 6,5cm na 4,7cm na 6,6cm. Dostałam proszki antykoncepcyjne do leczenia, ale mam przeczucie że nic się nie zmieniło. Lekarka endokrynolog powiedziała że jak nie zniknie to będzie operacja. Mam pytanie, czy przy obu rodzajach operacji jest narkoza?? jak wyglądają dokładnie takie operacje i +/- ile trwają.
Pozdrawiam |
|
Powrót do góry |
|
|
|
Gość
|
Wysłany: Sob Sie 19, 2006 1:12 pm Temat postu: |
|
|
Ja wlasnie wrocilam od lekarza,ktory stwierzdil ze mam torbiela. Przepisal mi tabletki.Kuracja ma trwac 2 miesiace,poiedzial zebym sie nie martwial. Nie takie rzeczy sie zdarzaja. |
|
Powrót do góry |
|
|
|
anetka Przyjaciel forum
Wysłał podziekowań: 0 Otrzymał 6 podziękowań w 5 postach
|
Wysłany: Sob Sie 19, 2006 4:14 pm Temat postu: |
|
|
Przy operacji tradycyjnej i przy laparoskopii jest pelna narkoza. Operacje laparoskopowe trwaja troche dluzej ale sa bardziej bezpieczne, niekiedy jak zmiany sa duze zabieg rozpoczynany laparoskopowo moze skonczyc sie tradycyjnie.
Przy laparoskopii chirurg wprowadza do jamy brzuszneg(po napelnieniu brzucha gazem)przez male naciecia roznego rodzaju "rurki" ktore maja rozne zakonczenia(kamera, kleszczyki, skalpele). Operacja tradycyjna polega na rozciegiu(dosyc rozleglym)jamy brzusznej. Bol po tego rodzaju zabiegu jest troche wiekszy. _________________
|
|
Powrót do góry |
|
|
|
martynka2 Gość
|
Wysłany: Pon Sie 28, 2006 9:41 pm Temat postu: torbiel |
|
|
czesc! a czy ktos moze mi wytlumaczyc konsekwencje usuniecia jednego jajnika? mialam na prawym jajniku torbiel wielkosci 20 cm. tydzien temu usunieto ja. czuje sie zupelnie zagubiona, bo nie wiem, co to dla mnie bedzie oznaczalo. kolezanka powiedziala: zachwianie rownowagi hormonalnej, ale co dalej? czy ktos moze mi naswietlilc sprawe? |
|
Powrót do góry |
|
|
|
drapaka Przyjaciel forum
|
Wysłany: Wto Sie 29, 2006 1:58 pm Temat postu: |
|
|
Nie znam jakichś drastycznych konsekwencji najgorsze to chyba jest to że masz o 50% mniejsze prawdopodobieństwo zapłodnienia _________________ miłość uskrzydla, uczy latać |
|
Powrót do góry |
|
|
|
Alexandra Gość
|
Wysłany: Pią Wrz 01, 2006 3:39 pm Temat postu: torbiel jajnika??? |
|
|
Cześć Drapaka, a czemu myślalaś ze jesteś wciązy? bo takie miałaś objawy przy torbielu? ja właśnie muszę iść do lekarza bo pare miesięcy miałam taką sytuację ,że było mi niedobrze przed okresem,zbierało mi sie na wymioty,a okres jak dostałam to trudno było to nazwać okresem,ale po tym incydencie było pozniej wszystko ok,tak minęło z 4 msc i znów ...czekam teraz na okres i czuję ze jest mi niedobrze(ale nic mnie nie boli) tylko na wymioty z lekka zbiera. Moja kolezanka miała taką samą sytuację i myślała ze jest w ciąży, a lekarz stwiedził, ze ma chory jajnik, tylko że nie wiem dokładnie czy miała torbiel. Dzięki za odpowiedz. |
|
Powrót do góry |
|
|
|
drapaka Przyjaciel forum
|
Wysłany: Pon Wrz 04, 2006 9:11 pm Temat postu: |
|
|
To znowu ja. Mialam dzisiaj robione usg po 2 miesięcznej "kuracji" hormonalnej i okazało sie że torbiel zniknął
Ale ciekawa jestem co powie moja doktor endokrynolog...mówiła że jak zniknie to bedzie znaczyło że mam skłonności do powstawania różnych zmian tego typu. A wizyta dopiero 19.09...ale i tak jest duuużo lepiej niz myślałam:)
Pozdrowionka:) _________________ miłość uskrzydla, uczy latać |
|
Powrót do góry |
|
|
|
Gość
|
Wysłany: Pon Wrz 11, 2006 10:12 am Temat postu: |
|
|
nowa napisał: | Czesc,
W wieku okolo 23 lat tez mialam torbiel na jajniku wielkości pięści. Bolało przy chodzeniu i jak opierałam się gdzies brzuchem. Juz mialam skierowanie do szpitala, szczepienia na żółtaczkę. Dzień przed planowanym zabiegiem ginekolog jeszcze raz robił mi USG i.. torbieli nia bylo. Po miesiączce zniknęła. Wiele torbieli jak to tłumaczył lekarz: wysycha, wchłania się itp.
Za miesiąc znow bóle, USG i znów torbiel, tym razem mniejsza. I znowu zanik.
Lekarstwem na to, żeby się te cholery nie pojawiały były dla mnie tabletki antykoncepcyjne. Naukowo stwierdzone że pomagają. Zaczęłam brać przez torbiele ( co najmniej pół roku chyba), a później chciałam. Po odstawieniu po 3 latach torbiel/e sie nie zrobiły ani razu |
jak lekarz dobrał ci takie dobre tablety i jak sie nazywają??? a jaka duża torbiel miałas za pierwszym razem? |
|
Powrót do góry |
|
|
|
drapaka Przyjaciel forum
|
Wysłany: Czw Wrz 14, 2006 5:33 pm Temat postu: |
|
|
Post napisany przez Gość został przeniesiony do działu "Objawy ciąży" i połączony z temat specjalnie do tego przeznaczonym _________________ miłość uskrzydla, uczy latać |
|
Powrót do góry |
|
|
|
|