Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
eyesonfire Przyjaciel forum
Wysłał podziekowań: 2 Otrzymał 21 podziękowań w 21 postach
|
Wysłany: Pon Mar 02, 2009 3:55 pm Temat postu: |
|
|
ok, sorry, ktos ma podobny nick.
to jak juz mówiłam, w ciąży byc nie możesz, więc mogłas miec krwawienia w czasie owulacji, bo czasem tak się dzieje, ale najlepiej bedzie chyba isc do lekarza, musi cie zbadac i wtedy powie co ci jest i co z tym robic. _________________
|
|
Powrót do góry |
|
|
|
maja16
Wysłał podziekowań: 0 Otrzymał 0 podziękowań w 0 postach
|
Wysłany: Pon Mar 02, 2009 3:58 pm Temat postu: |
|
|
Wielkie dzieki :** Wizyte u lekarza mam w srode .. troche sie boje ale moze bedzie ok;) Jeszcze raz dziekuje :* pozdrawiam |
|
Powrót do góry |
|
|
|
lizelotka
Wysłał podziekowań: 0 Otrzymał 2 podziękowań w 2 postach
|
Wysłany: Pon Mar 02, 2009 4:22 pm Temat postu: |
|
|
ehh, a mnie tak dzis rano naszlo zeby test zrobic... takie jakies silne przeczucie mialam ze beda dwie krechy... a tu nic To juz trzeci test w ciagu trzech tygodni... wiem ze to bez sensu ale na poczatku lutego odstawilam Cilest i teraz nie wiem ani kiedy owulacja ani kiedy jaki sluz ani jaka tempka... na @ pierwsza po odstawieniu tabletek wciaz czekam wiec tak sprawdzam:( A ciagle takie przeczucie mam ze fasolka juz jest we mnie... glupie to strasznie, bo przeciez nie mam zadnych podstaw do takiego myslenia... pewnie to przez to ogromne pragnienie dzidziusia...
Najgorzej to tak nawet nie wiedziec kiedy test zrobic... przeciez nie moge go robic 14 dni po kazdym stosunku [/code] _________________
Przyjdzie taki czas, gdy wyda Ci się, że świat jest Twój... Poczujesz wiatr... powiesz...leć wietrzyku, a on Cię poniesie |
|
Powrót do góry |
|
|
|
Paulina1989
Wysłał podziekowań: 0 Otrzymał 0 podziękowań w 0 postach
|
Wysłany: Wto Mar 10, 2009 7:16 pm Temat postu: |
|
|
Witam!! 2a dni przed okresem kochałam sie ze swoim partnerem, okres mial byc 27lutego a dostałam 1 marca trwał tylko zaledwie 3y dni (trzeci dzień to juz prawie nic)a zawsze trwa u mnie tydzień... od dwóch dni zle sie czuje boli mnie głowa mam wzdecia i bola mnie jajniki... mierzyłam temp. w pochwie mam 37,8 czy to moze znaczyc ze jestem w ciązy???? byłaby to ciąża nieplanowana ale bardzo byłabym szczesliwa |
|
Powrót do góry |
|
|
|
lizelotka
Wysłał podziekowań: 0 Otrzymał 2 podziękowań w 2 postach
|
Wysłany: Wto Mar 10, 2009 9:41 pm Temat postu: |
|
|
A stosunek był w dni płodne? Jeśli tak to zrób test i będziesz wiedziała, oczywiście pod warunkiem że od stosunku minęło 14 dni.
Podczas ciąży nie powinno być okresu, więc sądzę, że to nie ciąża, ale zrób test wtedy będziesz miała 100 % pewności. _________________
Przyjdzie taki czas, gdy wyda Ci się, że świat jest Twój... Poczujesz wiatr... powiesz...leć wietrzyku, a on Cię poniesie |
|
Powrót do góry |
|
|
|
mjk89
Wysłał podziekowań: 1 Otrzymał 0 podziękowań w 0 postach
|
Wysłany: Czw Mar 12, 2009 11:45 am Temat postu: |
|
|
ostatni raz okres mialam 31.01 trwal do 6.02 os tego czasu nie mialam okresu bylam u ginekologa ale ciazy nie stwierdzil;/ nie wiem czy zrobic tezt nie chcialabym sie rozczarowac;/ |
|
Powrót do góry |
|
|
|
eyesonfire Przyjaciel forum
Wysłał podziekowań: 2 Otrzymał 21 podziękowań w 21 postach
|
Wysłany: Czw Mar 12, 2009 12:14 pm Temat postu: |
|
|
a kiedy bylas u ginekologa?
ginekolog moze stwierdzic ciaze ok 4 tygodnia, test wykryje ja po 14 dniach od stosunku, wiec moze zrob test. _________________
|
|
Powrót do góry |
|
|
|
mjk89
|
Wysłany: Czw Mar 12, 2009 12:42 pm Temat postu: |
|
|
u ginekologa bylam w poniedzialek 9marca teraz wizyte mam 30 w poniedzialek za trzy tyg...na kalkulatorkach wychodzi ze jesli jestem w ciazy to w 3 tyg;/ boje sie zrobic testu bo pewnie wyjdzie ze nie jestem w ciazy;/
a bardzo bym chciala miec dzidziusia;] moze jeszcze poczekam i w poniedzialek zrobie test?czy lepiej jutro ale bede rozczarowana jak sie okaze ze bedzie 1 kreska;/ ;(
Dodano po 5 minutach:
lekarz przepisal mi LUTEINE 50 powiedzial ze w ciagu 2tyg powinnam dostac okres jesli nie to znaczy ze jestem w ciazy i sa tez one na podtrzymanie ciazy...jak czytalam na innym forum to nic nei bylo o tym ze podtrzymuja ciaze dlatego nie wiem czy je brac?bo bylo ze sa na wywolanie okresu...? |
|
Powrót do góry |
|
|
|
fasolka Przyjaciel forum
Wysłał podziekowań: 5 Otrzymał 9 podziękowań w 9 postach
|
Wysłany: Czw Mar 12, 2009 12:49 pm Temat postu: |
|
|
wystarczy wpisac w wikipedii hasło LUTEINA, ale skopiuje najwazniejsze informacje:
Progesteron (luteina) - steroidowy żeński hormon płciowy wytwarzany przez ciałko żółte i łożysko (w czasie ciąży). Najważniejszy hormon wydzielany przez gonady (jajniki i jądra).
Wydzielanie progesteronu wzrasta po owulacji, co
* przygotowuje błonę śluzową macicy na przyjęcie zapłodnionego jaja
* hamuje skurcze macicy
* wstrzymuje dojrzewanie pęcherzyków Graafa.
Hormon ten umożliwia implantację zapłodnionego jaja w błonie śluzowej macicy i utrzymanie ciąży. Jeśli do ciąży nie dojdzie, wydzielanie progesteronu zmniejsza się i dochodzi do menstruacji. W przeciwnym wypadku progesteron zaczyna być wytwarzany także przez łożysko i do piątego miesiąca ciąży jego produkcja jest na tyle duża, że ciałko żółte nie jest niezbędne do dalszego utrzymania ciąży.
Progesteron działa synergistycznie z estrogenami na gruczoł sutkowy, pobudzając wzrost pęcherzyków gruczołowych i nabłonka przewodów oraz uczestnicząc w ekspresji receptorów niezbędnych do laktacji. Progesteron jest hormonem niezbędnym do utrzymania ciąży przez cały okres jej trwania:
* hamuje odpowiedź immunologiczną matki na antygeny płodu,
* jest substratem do produkcji gliko- i mineralokortykoidów płodu,
* hamuje poród, znosi samoistną czynność skurczową ciężarnej macicy.
* zmniejsza kurczliwość mięśniówki macicy
* pobudza błonę śluzową jajowodów i macicy do wydzielania substancji odżywczych
* przygotowuje gruczoł sutkowy do laktacji
Mam nadzieję ze pomogłam _________________ Serce kobiety jest na kształt róży, którą każdy kochanek po listku odkrywa, tak, że dla męża tylko cierń pozostaje... |
|
Powrót do góry |
|
|
|
mjk89
|
Wysłany: Czw Mar 12, 2009 1:01 pm Temat postu: |
|
|
bardzo dziekuje za pomoc;]ja wczoraj czytalam ale nic o tym zeby podtzrymywalo ciazy nie wyczytalam bardzo mi pani pomogla dziekuje;]czyli tabletki mam brac?
ale sie boje zrobilabym ten test ale jak wyjdzie negatywny...;(chyba ze dzis kupie a zrobie jutro rano lub w poniedzialek?tylko tego nie rozumiem dlaczego rano robi sie testy przeciez jesli jest sie w ciazy to chyba rano i wieczorem prawda?
Dodano po 5 minutach:
kurcze sama juz nie wiem co bedzie lepsze dla mnie do ginekologa ide dopiero 30marca do tego czasu zwariuje z tym czekaniem..teraz nie wiem czy czekac na @ czy na ciaze;] |
|
Powrót do góry |
|
|
|
|