Szukaj
FAQFAQ SzukajSzukaj UżytkownicyUżytkownicy GrupyGrupy ProfilProfil Zaloguj się, by sprawdzić wiadomościZaloguj się, by sprawdzić wiadomości RejestracjaRejestracja ZalogujZaloguj

Zwichnięcie rzepki

Idź do strony Poprzedni  1, 2, 3 ... 17, 18, 19 ... 31, 32, 33  Następny
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum medyczne -> Chirurgia
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
carboczar

Wysłał podziekowań: 3
Otrzymał 193 podziękowań w 189 postach

PostWysłany: Pon Paź 05, 2009 6:26 pm    Temat postu: Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

nattiePL
Uważam za wskazane wykonanie usg dla zdiagnozowania przyczyny tego obrzęku a na razie proszę zastosować,żel ALTACET (4 razy dn. w postaci okładów)I ćwiczyć mięśnie.
nattiePL

Otrzymał 0 podziękowań w 0 postach

PostWysłany: Pon Paź 05, 2009 7:39 pm    Temat postu: Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

Dziękuję za podanie nazwy leku, jutro zakupię.

Natomiast jutro o 5 rano będę stać pod przychodnią w celu "załapania" się do lekarza, jeśli mi się uda zwrócę mu uwagę na te chrząkania.

Serdecznie pozdrawiam - nati
Powrót do góry
Ogląda profil użytkownika
toorty

Wysłał podziekowań: 0

PostWysłany: Sob Paź 10, 2009 3:39 pm    Temat postu: Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

jestes po zwichnieciu rzepki i masz spuchniete kolano, zelem mozna troche zmiejszyc obrzek, mozesz brac tez tabletki przeciwzapalne np z ibuprofenem, polecam tez bandazowanie nogi zeby nie puchla i najlepiej zakupic zel ktory wklada sie do lodowki na 20 min i rob z niego oklady, jest wielokrotnego uzytku
przeskakiwania moga byc spowodowane chondromalacja rzepki tzn oceraniem chrzastki bo jest za malo plynu stawowego, do odnowy chrzastki kup sobie jakis preparat jest ich duzo na rynku, moze to byc tez wina opuchlizny pod wiezadlem rzepki i ono sie zaczepia i daje charakterystyczne przeskoki
powodzenia
Powrót do góry
nattiePL

PostWysłany: Sro Paź 21, 2009 6:36 pm    Temat postu: Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

Dziękuję za ważne wiadomości i wsparcie! Oby do przodu! Smile
Powrót do góry
nattiePL

PostWysłany: Czw Paź 29, 2009 8:10 pm    Temat postu: Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

Witam!

Jestem w trakcie rehabilitacji w jednej z gdańskich przychodni (Dyrekcyjna 5), mam laser, comaster oraz salę gimnastyczną.

Byłam dziś u ortopedy, powiedział, że mam nieprawidłowy układ rzepki - w OBU kolanach, i że to się koryguje operacyjnie. Po raz pierwszy wypadła mi rzepka wskutek gwałtownego upadku, a lekarz mówi, że taka uroda? Boję się, dlaczego akurat operacja, kiedy nic się nie działo ;(

Czy ktoś z Państwa może mi podać namiary na dobrego ortopedę w Gdańsku, ew. Sopot, z NFZtu lub prywatnie, muszę mieć pewność co do konieczności wykonania zabiegu operacyjnego.

Dziękuję...
Powrót do góry
carboczar

PostWysłany: Pią Paź 30, 2009 8:02 am    Temat postu: Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

nattiePL
W związku z tym że regulamin zabrania reklamy mogę tylko przekazać dane na pw.
nattiePL

PostWysłany: Pią Paź 30, 2009 7:13 pm    Temat postu: Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

bardzo proszę!
Powrót do góry
carboczar

PostWysłany: Pią Paź 30, 2009 7:26 pm    Temat postu: Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

nattiePL
zostało wysłane
toorty

Wysłał podziekowań: 0

PostWysłany: Sob Paź 31, 2009 7:21 pm    Temat postu: Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

Oczywiście że mogłeś mieć źle ustawione rzepki. Jeśli masz słabe mięśnie to rzepka może być spychana na zewnątrz przez silniejsze mięśnie i wtedy łatwiej ją zwichnąć, bo nie ma stabilizacji z drugiej strony. To się nazywa zespół przyparcia bocznego rzepki, mnie też nikt tego nie sprawdził aż do momentu kiedy musiałam poddać się operacji. Czasem wystarczą ćwiczenia, ale żeby je ułatwić stosuje się operację korekcyją. Pozdrawiam
Powrót do góry
nattiePL

PostWysłany: Sob Paź 31, 2009 7:30 pm    Temat postu: Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

Po wstępnej konsultacji z lekarzami oraz osobami, które w przeszłości zawodowo zajmowały się sportem stwierdziliśmy, że w moim przypadku operacja to ostateczność, ale żeby to jeszcze potwierdzić zostanie wykonane badanie USG (także USG dynamiczne), a następnie zostanie przeprowadzona fachowa konsultacja z jednym z najlepszych lekarzy ortopedów w moim rejonie.

Nigdy wcześniej nie miałam JAKICHKOLWIEK problemów z kolanem, w wyniku wypadku (silnego oporu obu kości lewej nogi) nastąpiło wyłamanie rzepki, mięśnie faktycznie nie były w apogeum swych sił i możliwości, gdyż wówczas nie miałam tyle ruchu, co kiedyś (końcówka studiów to gł. przesiadywanie w domu nad pracą magisterską oraz egzaminy końcowe).

Najłatwiej skierować pacjenta na operację, a wszelkie komplikacje po (bo pojawiają się prawie zawsze) to zamiatanie tematu pod dywan, taka bezmyślność lekarzy i lekkie podejście do kwestii naszego zdrowia to parodia. Zawsze trzeba mieć pewność (przed udaniem się na operację), że nic więcej nie można w tym temacie zaradzić.
Powrót do góry
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum medyczne -> Chirurgia Wszystkie czasy w strefie EET (Europa)
Idź do strony Poprzedni  1, 2, 3 ... 17, 18, 19 ... 31, 32, 33  Następny
Strona 18 z 33