Szukaj
FAQFAQ SzukajSzukaj UżytkownicyUżytkownicy GrupyGrupy ProfilProfil Zaloguj się, by sprawdzić wiadomościZaloguj się, by sprawdzić wiadomości RejestracjaRejestracja ZalogujZaloguj

Zwichnięcie rzepki

Idź do strony Poprzedni  1, 2, 3 ... 21, 22, 23 ... 31, 32, 33  Następny
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum medyczne -> Chirurgia
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Galaeron

Wysłał podziekowań: 0
Otrzymał 0 podziękowań w 0 postach

PostWysłany: Nie Paź 10, 2010 9:46 pm    Temat postu: Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

Mnie rzepka wypadla podczas tanca przy mocnym uzyciu miesnia czworoglowego uda. Naszczescie po kilku chwilach sama wskoczyla na swoje miejsce. Po calym zdarzeniu nastepnego dnia bylem w stanie zginac noga prawie bez oznak bolu jednakze bo bardzo ostroznym przejsciu okolo 200 metrow bol sie nasilil wynikiem czego jest gips na cala noge. Na chwile obecna poruszam sie na kulach, ale na nodze z urazem z zachowaniem ostroznosci moge bez problemu stawac oraz poruszac sie na niej. Oczywiscie wiekszosc czasu pozostaje w spoczynku.

Meczy mnie fakt ze miesnie po takim czasie malej aktywnosci zaczna zanikac. Jakie cwiczenia powinienem stosowac?

Nie moge pozwolic sobie na opuszczenie zajec na uczelni. Czy wyjazdy na uczelnie beda duza przeszkoda w powrocie mojego kolana do zdrowia? Poruszac bede sie oczywiscie z pomoca kul.
Powrót do góry
Ogląda profil użytkownika
Syll00xd

PostWysłany: Czw Paź 21, 2010 11:26 am    Temat postu: Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

Galaeron!
Też mam problem z ćwiczeniami na mięśnie, więc niestety w tym Ci nie pomogę...
Radziłabym Ci iść do specjalisty z tym kolanem.
Jeżeli chodzi o chodzenie, to z tego co ja wiem wręcz trzeba chodzić(to również w jakimś stopniu będzie ćwiczeniem dla mięśni) Smile .

Ja obecnie jestem po artroskopii kolana i lekarz powiedział, że muszę chodzić. Jeżdżę też na rehabilitacje.
Wprawdzie chodzę o kulach i muszę nosić stabilizator, ale z dnia na dzień widać poprawę Smile
Powrót do góry
baretx36

PostWysłany: Sob Paź 23, 2010 2:45 pm    Temat postu: Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

Witam, ja zwichnąlem sobie rzepke w czerwcu tego roku po raz pierwszy w zyciu.
Miałem 4 tyg. gips na nodze. pozniej 1-2 tygodniowa wlasna rechabilitacje w domu.
Poszedłem na kontrole w sierpniu i lekarz stwierdzil ze wszystko jest dobrze.
I kazał i mi cwiczyc na wfie normalnie jak do tej pory.
Cały wrzesien minął dobrze. Teraz od jakis 2 tyg pojawia sie ból w kolanie.
A do tego od kilku dni po wewnetrznej stronie kolana narasta mi tak jakby guz.

Co to moze swiadczyc zdarzylo sie komus takie cos?
Powrót do góry
Gosia85
Przyjaciel forum

Wysłał podziekowań: 2
Otrzymał 117 podziękowań w 117 postach

PostWysłany: Sob Paź 23, 2010 7:10 pm    Temat postu: Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

idź do lekarza. być może to efekt poprzedniego urazu . mimo wszystko powinieneś pokazać to lekarzowi. nie ma co martwić się na zapas.
Powrót do góry
jugutka

PostWysłany: Czw Lis 11, 2010 12:08 pm    Temat postu: nawykowe zwichnięcia.. Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

od ponad 15 lat, średnio co 2 - 3 miesiące zwichnięte mam lewe bądź prawe kolano. Nadszedł czas kiedy niestety muszę zdecydować się na operacje kolana :/ odwiedzilam dwoch lekarzy, jeden mowi: artroskopia zalatwi sprawę. Drugi natomiast mowi, że w moim przypadku to sie nie sprawdzi i zaleca tradycyjną operacje po ktorej czas powrotu do formy jest dłuższy..
Czy ktos z was stał już przed takim wyborem ?
Powrót do góry
Syll00xd

PostWysłany: Pon Gru 06, 2010 3:15 pm    Temat postu: Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

jugutka,
ale czy wiesz co jest powodem tych zwichnięć?
robiłaś jakieś usg?

Ja miałam mieć operację zrobioną artroskopowo, ale podczas badania tą metodą okazało się, że mam całkowicie zerwane troczki przyśrodkowe rzepki i trzeba zrobić zabieg "na otwarto" Very Happy

Dodano po 28 minutach:

Zastanawiam się jak to możliwe, że USG wykazało iż mam 2 ciała wolne a po operacji lekarz stwierdził że miałam jedno .. ?
Jak to możliwe? xd

Dodano po 19 sekundach:

Zastanawiam się jak to możliwe, że USG wykazało iż mam 2 ciała wolne a po operacji lekarz stwierdził że miałam jedno .. ?
Jak to możliwe? xd

Dodano po 3 godzinach 1 minutach:

Czy mógłby mi ktoś wytłumaczyć co oznaczają pogrubione fragmenty z tego co napisałam ? ;] z góry dziękuję ;*

Rozpoznanie:
Stan po zwichnięciu rzepki lewej. Lateralizacja rzepki. Stan po złamaniu chrzęstnym
powierzchni stawowej
rzepki w przedziale przyśrodkowym. Przyrost błony maziowej w
przedziele przednim stawu.Fałd błony maziowej w przedziale przyśrodkowym SRU.
Całkowite uszkodzenie troczków przyśrodkowych. Uszypułowane ciało chrzęstne w
stawie rzepkowo-udowym.
Leczenie:
Artroskopia stanu kolanowego lewego.Inspekcja struktur śródstawowych. Uwolnienie
troczków bocznych rzepki.
Shaving błony maziowej. Plastyka i VAPR plastyka ogniska
malacji chrząstki stawowej
. Ewakuacja ciała chrzęstnego. Usunięcie fałdu błony maziowej
w przedziale przyśrodkowym SRU. Rekonstrukcja troczków przyśrodkowych. Drenaż ssący.

heehe Very Happy
Powrót do góry
jjkkhhll

PostWysłany: Sro Kwi 20, 2011 9:21 pm    Temat postu: Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

Witam, chciałabym się skonsultować z osobami, które przeżywają podobną sytuację. Więc po 7 miesiącach znowu zwichnęłam rzepkę. Tańczę, lekarz nie widzi w tym żadnych przeciwwskazań. Sytuacja po 2 zwichnięciu była zaskakująco dobra, zero bólu, zero opuchlizny, a na następny dzień mogłam nogę normalnie podnosić. Nie mam żadnych ograniczeń co do zakresu ruchów, nigdy to kolano mnie nie boli. Obecnie uczęszczam na rehabilitację, wykonuję ćwiczenia. Jednak rzepki są przesunięte... O operacji nie mam jak na razie co myśleć, więc skłoniłam się w inną stronę... Chciałabym poznać zdanie o chiropraktyce. Posiadam koleżankę w tym samym wieku, która ma taką samą dolegliwość jak ja, chiropraktyk 'nastawia' jej to kolano, i po urazie ani słychu, ani widu. Tak samo mam koleżankę, instruktorkę tańca. Bidulce lekarze mówili, że może nawet nie chodzić.. codziennie płakała, wbijając sobie igły w kolano by móc chodzić. Natknęła się na chiropraktyka, chodzi co jakiś czas i jest dobrze. Ktoś może odwiedzał już takie gabinety? W sumie spróbować zawsze można, a rusz się uda?...
Powrót do góry
tomeknowak01

PostWysłany: Wto Maj 03, 2011 6:23 pm    Temat postu: Operacja metodą Hausera Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

Witajcie! Mam nawykowe zwichnięcie rzepki. Bede mial operacje transpozycji przyczepu piszczeli wgHausera. Czy ktos wie na czym polega ten zabieg, a moze ktos mial, ile trwa okres powrotu do zdrowia. Zabieg bede mial wykonywany w Krakowie prywatnie (Scanmed lub Medicina). Prosze o informacje jakies! Proszę!
Powrót do góry
Quickshare

PostWysłany: Sro Maj 11, 2011 10:09 pm    Temat postu: Pytanie. Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

Dzisiaj wyskoczyła mi rzepka, w wyniku szoku bez zastanowienia nastawiłem ją na miejsce. Pytanie, nie byłem u lekarza kolano spuchło a zakresu ruchu myślę, że nie mam ograniczonego lecz zapewne z powodu opuchlizny towarzyszy ból. Nie mam żadnych zakrwawień(widocznych przekrwień) i ran. I tu zadam pytanie: iść do lekarze od razu czy poczekać parę dni i stwierdzić czy iść, jeżeli stan nogi nie ulegnie pogorszeniu? Z góry dziękuję za pomoc. Pozdrawiam.
Powrót do góry
tomeknowak01

PostWysłany: Czw Maj 12, 2011 7:06 pm    Temat postu: do quickshare Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

Nie czekaj! Idź do lekarza! Tylko sczerze powiedziawszy radzilbym prywatnie do jakiegos ortopedy. Jak pojdziesz do szpitala wsadzą ci noge w gips na 3tyg (nie powinno sie tak robic) i nie sprawdza co masz uszkodzone. Pojdziesz prywatnie to zrobi ci USG i wszystko bedzie jasne. Zrobisz jak chcesz ale mowie Ci, idz do lekarza.
Powrót do góry
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum medyczne -> Chirurgia Wszystkie czasy w strefie EET (Europa)
Idź do strony Poprzedni  1, 2, 3 ... 21, 22, 23 ... 31, 32, 33  Następny
Strona 22 z 33