Szukaj
FAQFAQ SzukajSzukaj UżytkownicyUżytkownicy GrupyGrupy ProfilProfil Zaloguj się, by sprawdzić wiadomościZaloguj się, by sprawdzić wiadomości RejestracjaRejestracja ZalogujZaloguj

--> Temat zbiorczy: Tlumaczenia - onkologia

Idź do strony Poprzedni  1, 2, 3 ... 10, 11, 12 ... 21, 22, 23  Następny
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum medyczne -> Tłumaczenia z Łaciny
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
kamila.k

Wysłał podziekowań: 1
Otrzymał 0 podziękowań w 0 postach

PostWysłany: Sob Lis 14, 2009 7:45 am    Temat postu: Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

Dziękuje bardzo za odpowiesz. Myślałam, że moje pytanie zostało usnięte z forum – nie mogłam go nigdzie znaleść. Przniesienie wszystko tłumaczy.
Powrót do góry
Ogląda profil użytkownika
Seledynowa55

Wysłał podziekowań: 0

PostWysłany: Nie Lis 22, 2009 2:17 pm    Temat postu: Proszę o przetłumaczeniez łaciny Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

Uprzejmie proszę o przetłumaczenie wyniku z mammotomii mojej mamy, lekarz poza tym że stwierdził iż wszystko jest w porządku, nie powiedział nic więcej.

Leasiones fibroso-cystae mammae: fibrosis, cystes, ductectasiae, metaplasia apocrinalis.
Leasiones proliferativae mammae: hyperplasia ductalis atypica.

Z góry bardzo dziękuję

Temat został przeniesiony do odpowiedniego działu
Mala_mi
Powrót do góry
carboczar

Wysłał podziekowań: 3
Otrzymał 193 podziękowań w 189 postach

PostWysłany: Nie Lis 22, 2009 2:54 pm    Temat postu: Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

Seledynowa55
Zwyrodnienie włóknisto-torbielowate sutka:zwłóknienie,torbiel,poszerzenie przewodów,zmiany nabłonka na inne..
Zmiany namnożeniowe sutka:rozrost przewodowy nieprawidłowy.
ewelina785

Wysłał podziekowań: 5

Ostrzeżeń: 1
PostWysłany: Pon Lis 23, 2009 8:24 pm    Temat postu: prosze o tłumaczenie wyniku histopatologicznego Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

GUZ:CARCINOMA CLAROCELLULARE || WG.FURHMANNA.NACIEK NOWOTWOROWY OBEJMUJE TOREBKĘ WŁÓKNISTA I MIEDNICZKĘ...........WNĘKA NERKI:THROMBI CARCINOMATOSI.......MOCZOWÓD :SINE INFILTRATIONE.....OGNISKO W TKANCE TŁUSZCZOWEJ OK.WNĘKI ;;focus carcinomatosus NERKA POZA GUZEM :::nephritis chronica.... prosze o tłumaczenie .......i jakie sa rokowania po takim opisie ..........niewiem ile zostało życia jeszcze tacie ...sa tez przezuty do płuc .....pozdrawiam,,

przeniosłam do odpowiedniego działu.
Gosia85

Mala_mi
Powrót do góry
carboczar

Wysłał podziekowań: 3
Otrzymał 193 podziękowań w 189 postach

PostWysłany: Wto Lis 24, 2009 8:43 am    Temat postu: Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

ewelina785
Guz:rak jasnokomórkowy wg 4 stopniowej kwalifikacji Fuhrmana,stopnia II
Nerki:Rakowatość zakrzepowa
Moczowód: bez nacieków
Wnęki:ogniska nowotworowe
chroniczne zapalenie nerek
Istnieją dwie klasyczne metody NSS – wycięcie guza wraz z marginesem niezmienionego miąższu nerkowego (resection of the kidney) oraz wyłuszczenie guza (enucleation of the tumor).
Jedynym skutecznym sposobem leczenia raka nerki jest leczenie chirurgiczne(wykonuje się u pacjentów w stadiach I, II i III). Postępowaniem standardowym jest wykonanie nefrektomii radykalnej (wycięcie nerki wraz z guzem, torebką tłuszczową, blaszkami powięzi Geroty, nadnerczem i regionalnymi węzłami chłonnymi) U chorych, u których niewielki guz można rozważyć wykonanie operacji oszczędzającej nerkę Jeśli duża rozległość guza oraz istnienie masywnych przerzutów do odległych narządów uniemożliwia doszczętne usunięcie nowotworu,dodatkowo należy zastosować leczenia uzupełniającego.
B.dużo będzie zależało od samej operacji i zaawansowania klinicznego.Trudno jest ocenić rokowania tylko na podstawie samego ( bardzo skąpego) opisu.Tu może wypowiedzieć się tylko lekarz prowadzący(który zna całość badań i ma wyniki).U ok do 35% chorych może wystąpić wyleczenie całkowite(dotyczy guza).W innych przypadkach w zależności od zaawansowania do 5lat.
Powrót do góry
emilka
Przyjaciel forum

Otrzymał 133 podziękowań w 132 postach

PostWysłany: Wto Gru 01, 2009 4:42 pm    Temat postu: Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

Zwyrodnienie włóknisto-torbielowate sutka: zwłóknienie, torbiele, poszerzone przewody, metaplazja apokrynowa.
Zwyrodnienie rozrostowe sutka: rozrost przewodowy z atypią
iza21

PostWysłany: Wto Gru 08, 2009 9:36 pm    Temat postu: interpretacja wyników Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

Witam,
proszę o interpretację wyniku: fragment piersi I,II,III-dysplasia benigna fibrosa, hyperplasia papillomatosa intraductalis et sanquis in lumine ductosum.
Z góry wielkie i serdeczne dzięki

Mala_mi
Powrót do góry
emilka
Przyjaciel forum

Otrzymał 133 podziękowań w 132 postach

PostWysłany: Sro Gru 09, 2009 10:49 am    Temat postu: Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

dysplazja włóknista lagodna sutka, rozrost brodawczakowaty, wewnątrzprzewodowy i krew w świetle przewodu (chyba)
iza21

PostWysłany: Sro Gru 09, 2009 7:33 pm    Temat postu: Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

]wieeeeelkie dzięk i!!!![
Powrót do góry
marzenasz

Wysłał podziekowań: 2

PostWysłany: Pią Gru 18, 2009 12:47 pm    Temat postu: Choroba jelita cienkiego i katnicy Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

Witam. moze ktoś powiedziałby mi co to znaczy?
1.Tela neoplasmatika absunt.
2. adenocarcinoma tubulo- papillare mediocriter et male differentiatum partim carcinoma nonifferentiatum exulceratum. G-3
3. Lymphangiosis carcinomatosa.
4.Infiltratio carcinomatosa profunda et totius parietis intestini et telae lipomatosae regionalis.
Moja mama ma takie wyniki badan. Prosze o poc w tłumaczeniu. dziekuje bardzo.

Temat przenosze w odpowiednie miejsce
Mala_mi
Powrót do góry
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum medyczne -> Tłumaczenia z Łaciny Wszystkie czasy w strefie EET (Europa)
Idź do strony Poprzedni  1, 2, 3 ... 10, 11, 12 ... 21, 22, 23  Następny
Strona 11 z 23