Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
carboczar
Wysłał podziekowań: 3 Otrzymał 193 podziękowań w 189 postach
|
Wysłany: Sob Paź 31, 2009 7:54 am Temat postu: |
|
|
kasiamarcin
Rak pośrednio komórkowy _________________ Nie udzielam już porad na tym forum. |
|
Powrót do góry |
|
|
|
magda25
Wysłał podziekowań: 2 Otrzymał 1 podziękowań w 1 postach
|
Wysłany: Sob Paź 31, 2009 11:10 am Temat postu: |
|
|
dziekuje za odpowiedz wiec informacji nie mam ale mam jeszcze jedno pytanko na czym polega mastektomia z limfadenektomia pachowa i co oznacza ta kategoria b5b |
|
Powrót do góry |
|
|
|
carboczar
|
Wysłany: Sob Paź 31, 2009 12:26 pm Temat postu: |
|
|
magda25 duże B a nie małe(jest,to kategoria zaszeregowania gdzie np 1 oznacza,tkanka prawidłowa a 5 nowotwór,dla pacjenta informacja nic nie mówiąca a dla lekarza potwierdzenie wyniku.) Nie ma tu jakiś ukrytych informacji.
Wspomniany zabieg ma na celu usuniecie guza z węzłami chłonnymi(a że ze względu na to,że mam za mało informacji) nie mogę ocenić czy to będzie związane z usunięciem piersi czy też zbieg oszczędzający(pozostawienie piersi).Może też być tak,że na początek chemioterapia.Więcej może lekarz prowadzący który zna całą historię badań i ma dokładniejsze wyniki badań. |
|
Powrót do góry |
|
|
|
kamila.k
Wysłał podziekowań: 1 Otrzymał 0 podziękowań w 0 postach
|
Wysłany: Sob Paź 31, 2009 11:59 pm Temat postu: Tlumaczenie laciny. Co robic? |
|
|
Proszę o pomoc w pełnym przetłumaczeniu rozpoznania:
Curcinoma urotheliale (high grade), cactinoma vesicae. Unirariae tunicae muscalins tropriae infiltrance meprosis. Macrofocalis tumoris.
Domyślam się, że chodzi o nowotwór pęcherza, wysokozróżnicowany (G3), penetrujący mięsień pęcherza (? – czy oznaczałoby to T3?).
Mama przeszła operacje wypalania guza i oczekuje obecnie na konsultacje u onkologa (druga połowa Grudnia) przed całkowitym wycięciem pęcherza (woreczek na zewnątrz).
Troche nie pokoją mnie dwa fakty. Popierwsze od momentu rozpoczęcia choroby jest non stop na antybiotykach, pomimo to prawie non stop gorączkuje 38-39 (za wyjątkiem kilku dni po operacji kiedy temperatura spadła jej do 36.9 i została wypisana z szpitala). Początkowo właśnie ze względu na utrzymującą sie temperature nie chcieli jej wypisać. Jest wyczerpana fizycznie i przyłamana. Antybiotyki i gorączka przez ponap 5 miesięcy non stop robią swoje. Początkowo w szpitalu przed operacją przestała palić i wytrzymała 2 tygodnie. Po wynikach histopatologicznych zaczeła na nowo.
Zastanawia mnie skąd ta gorączka? Infekcje wynikająca z obezności raka w pęcherzu czy być może coś innego (aż boje się myśleć: przerzutów)?
Również zastanawia mnie. Jeśli rozpoznaniem byłby rak T3G3 (jeśli dobrze się domyślam się łaciny), czy czas nie stanowi tu krytycznego czynnika? 2 miesiące oczekiwania na konsulatcje przedoperacyjną i operacja Bóg wie kiedy? Czy nie powinna zacząć jakiejś profilakcyjnej chemioterapi lub naświetlania zamiast czekać aż T3 zamieni się w T4?
Bardzo byłabym wdzięczna za pare słów fachowej porady.
Temat został przeniesiony do odpowiedniego działu
Mala_mi |
|
Powrót do góry |
|
|
|
carboczar
|
Wysłany: Nie Lis 01, 2009 8:29 am Temat postu: |
|
|
kamila.k
Rak urotelialny pęcherza moczowego(stopnia wysokiego,jest to zmiana odpowiadająca G3 jest zmianą o dużym ryzyku nawrotu i naciekania.).Rak pęcherza moczowego.Przerzuty do błony śluzowej mięśnia moczowodu.Drobne ogniska guzowate.(odpowiada to guzowi T2 czyli z naciekaniem błony mięśniowej)
Metodą dalszego leczenia z wyboru jest: obserwacja,podawanie do pęcherzowych wlewek z chemioterapeutyku.Trudno jest oceniać dlaczego jest temperatura( może to wskazywać na infekcje ale również na stany zapalne pooperacyjne( tu może wypowiedzieć się lekarz,ja nie mogę dywagować co jest przyczyną,bez badań a przyczyn może być wiele. |
|
Powrót do góry |
|
|
|
joanna79
Wysłał podziekowań: 1 Otrzymał 0 podziękowań w 0 postach
|
Wysłany: Pon Lis 02, 2009 5:54 pm Temat postu: sterylitas primaria |
|
|
Witam,
Bardzo proszę o przetlumaczenie informacji, którą mam na wypisie ze szpitala oczywiście w języku łac.
Cystcleidotomia dex et sin. per laparoscopiam.
Deliberatio adhesionesmultiplices.
Exscisio foci endometriotici c. Douglasi Hydrotubatio oviducti bilat.pos.
z góry bardzo dziękuję za pomoc |
|
Powrót do góry |
|
|
|
carboczar
|
Wysłany: Pon Lis 02, 2009 7:12 pm Temat postu: |
|
|
joanna79
Laparoskopowe usunięcie cyst po str.prawej i lewej
Rozpoznano zrosty mnogie
Usunięto ogniska zapalenia błony śluzowej w zagłębieniu odbytniczo-macicznym.Jajowody obustronnie drożne _________________ Nie udzielam już porad na tym forum. |
|
Powrót do góry |
|
|
|
sylwek086
Wysłał podziekowań: 0 Otrzymał 0 podziękowań w 0 postach
|
Wysłany: Sro Lis 04, 2009 7:55 pm Temat postu: Prosze o przetłumaczenie |
|
|
hyperplasia nodularis lobi dextri glandulae thyreoideae
Temat został przeniesiony do odpowiedniego działu
Mala_mi |
|
Powrót do góry |
|
|
|
emilka Przyjaciel forum
Wysłał podziekowań: 1 Otrzymał 133 podziękowań w 132 postach
|
Wysłany: Sro Lis 04, 2009 8:08 pm Temat postu: |
|
|
Rozrost guzkowy prawego płata gruczołu tarczowego _________________ "Mogę Przedawkować Życie, Co Prowadzi Do Śmierci" |
|
Powrót do góry |
|
|
|
magda25
Wysłał podziekowań: 2 Otrzymał 1 podziękowań w 1 postach
|
Wysłany: Czw Lis 05, 2009 12:29 pm Temat postu: |
|
|
mam teraz troche wiecej informacji prosze o napisanie co czeka moja mamus wynik badania immunohistochemiczne HER+
ER Estrogen Receptor ++ TS5;PS3;IS2 PRProgesteron Receptor+ TS3; PS2; IS1 6 wałeczkow tkankowych o dlugosci 0,7 cm do 1,5cm |
|
Powrót do góry |
|
|
|
|