Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
pituszka Przyjaciel forum/Specjalista położnik
Wysłał podziekowań: 0 Otrzymał 8 podziękowań w 8 postach
|
Wysłany: Pon Paź 08, 2007 7:37 pm Temat postu: |
|
|
pewnie z jest zalecane branie kwasu foliowego, a ja slyszalamz enawet do 3 miesiacy przed planowana ciaza... i to nie tak ze lekarze sobie gadaja tylko tak jest |
|
Powrót do góry |
|
|
|
Julcia71
Wysłał podziekowań: 0 Otrzymał 0 podziękowań w 0 postach
|
Wysłany: Pon Paź 08, 2007 8:27 pm Temat postu: |
|
|
masz racje pituszka wind of hope , trzeba brac folik , oj trzeba- to jest tzw. "ochronka" przed wadami cewy nerwowej u dzieciaczkow, czyli...
mamusia bierz codziennie po jednej tabl, zawsze po jedzeniu, kwas foliowy ( folik) chroni przed wadami( jak wyzej), czyli jest najmniejsze a nawet znika calkowicie ryzyko, ze dzidzia urodzi sie albo to z roszczepem kregoslupa albo z wodomozgowiem albo z innymi ciezkimi neurologicznymi chorobami-wadami. Ja , chociaz juz nie planuje(narazie) ale biore folik od 3 miesiecy i bede brala-nic nie zaszkodzi...
a tak swoja droga- kochane, Tvisha, odblokuj sie, ja juz to powoli robie, sama sobie tlumacze, a co ciekawe- to zrozumialam jedna rzezc- po co mi dziecko? ja chce poszalec jeszcze, zapalic fajke pokoju , wypic piwko na imprezie, spotkac sie ze znajomymi, wyjechac na wakacje, isc do solarium, opalac sie na plazy w lecie, jeszcze duzo przede mna.....weronika, Tvisha, pomyslcie o tym...ok??
pozdrawiam cie syla23 i zdrowo niech twoja dzidzia rosnie, ty tez uwazaj na siebie |
|
Powrót do góry |
|
|
|
wind_of_hope Moderator
Wysłał podziekowań: 5 Otrzymał 187 podziękowań w 185 postach
|
Wysłany: Pon Paź 08, 2007 9:50 pm Temat postu: |
|
|
Pituszka ja wiem ze gadaja,doradzaja,ale nie zawsze musi sie to wiazac z powikłaniami . tak jak pisałam moja kumpelka dopiero w 12 tyg. zaczeła go brac i co? nie taki diabeł straszny...;] no ale jak mus to mus zeby nie bylo ze sprzeczam sie ^^ _________________
|
|
Powrót do góry |
|
|
|
|
Wysłany: Pon Paź 08, 2007 10:00 pm Temat postu: |
|
|
wiesz lepiej dmuchac na zimne niz potem zalowac ze cos sie stalo... w koncu to nie jets powiedziane ze kazdy dzidzius moze miec wade genetyczna jak sie nie bierze folika ale wiesz lepiej wziasc niz potem rozpaczac |
|
Powrót do góry |
|
|
|
Aga xs Przyjaciel forum
Wysłał podziekowań: 0 Otrzymał 0 podziękowań w 0 postach
|
Wysłany: Wto Paź 09, 2007 12:14 am Temat postu: |
|
|
Dokladnie,ja tez zaczelam brac kwas foliowy jeszcze przed zajsciem w ciaze. |
|
Powrót do góry |
|
|
|
Tvisha Przyjaciel forum
Wysłał podziekowań: 1 Otrzymał 0 podziękowań w 0 postach
|
Wysłany: Wto Paź 09, 2007 7:48 am Temat postu: |
|
|
Hm ... naczytalam sie o tym kwasie foliowym ... wynika ze on dobry nie tylko na ciaze ale ogolnie dziala ...
Czy jest jeszcze cos o czym lekarz moze zapomniec powiedziec a warto robic od poczatku ciazy albo nawet i przed ?
Ja to sie pewnie odblokuje jak wszystkie problemy mina ... optymistycznie mowiac za rok - zartuje ... sama dokonca nie wiem w czym problem ... Napewno na wszystko potrzeba czasu ... |
|
Powrót do góry |
|
|
|
syla23
Wysłał podziekowań: 0 Otrzymał 1 podziękowań w 1 postach
|
Wysłany: Wto Paź 09, 2007 10:41 am Temat postu: |
|
|
z kwasem foliowym to jak najbardziej prawda od kiedy myślałam o dziecku to go brałam i mojemu M też kazałam barć bo czytałam że przyszły tatuś też nie powinien mieć braków w tej kwesti a że jest on narażony na stres w pracy to wyczytałam że tym bardziej powinien brać.
Julcia dzięki za ciepłe słowa bo ja zaczynam znowu myśleć o wizycie u gin czy wszystko bedzie ok. ostatnio co bym nie zjadła to mam zaparcia i strasznie boli mnie żołądek dziewczyny czy to normalne? |
|
Powrót do góry |
|
|
|
wind_of_hope Moderator
Wysłał podziekowań: 5 Otrzymał 187 podziękowań w 185 postach
|
Wysłany: Wto Paź 09, 2007 10:51 am Temat postu: |
|
|
syla23 napisał: | z kwasem foliowym to jak najbardziej prawda od kiedy myślałam o dziecku to go brałam i mojemu M też kazałam barć bo czytałam że przyszły tatuś też nie powinien mieć braków w tej kwesti a że jest on narażony na stres w pracy to wyczytałam że tym bardziej powinien brać.
|
ze co ?. Facet tez powinien brac kwas? o mamo szkoda ze razem nie przechodzi ciazy ehh _________________
|
|
Powrót do góry |
|
|
|
|
Wysłany: Wto Paź 09, 2007 10:52 am Temat postu: |
|
|
zaparcia w ciazy to normalne tylko oczywiscie nie moze w tym byc przesady, jedz duzo potraw ktore zawiraja blonnik - to pomaga sie wyproznic
a co do zoladka to troche dziwne |
|
Powrót do góry |
|
|
|
syla23
Wysłał podziekowań: 0 Otrzymał 1 podziękowań w 1 postach
|
Wysłany: Wto Paź 09, 2007 10:58 am Temat postu: |
|
|
ja zawsze miałam bardzo wrażliwy żołądek nawet jako dziecko bardzo często wymiotowałam co moja mama wspomina nawet do dzis, ale żeczywiście zaczyna mnie to martwić bo żołądek nie daje mi odporu jak jestem troszke bardziej głodna to jest odczuwalny a jak se najem to jest gorzej no i dzisiaj w nocy mialam mdłości rano też ale nie wymiotowałam
Wind też byłam tą informacją zaskoczona ale najwyraźniej cos w tym jest, zresztą o naszych M tez trzeba dbać bo kto nas bedzie wyręczał przy dzidzi |
|
Powrót do góry |
|
|
|
|