Szukaj
FAQFAQ SzukajSzukaj UżytkownicyUżytkownicy GrupyGrupy ProfilProfil Zaloguj się, by sprawdzić wiadomościZaloguj się, by sprawdzić wiadomości RejestracjaRejestracja ZalogujZaloguj

Jak zajść w ciążę? -> objawy

Idź do strony Poprzedni  1, 2, 3 ... 14, 15, 16 ... 40, 41, 42  Następny
Napisz nowy temat   Ten temat jest zablokowany bez możliwości zmiany postów lub pisania odpowiedzi    Forum medyczne -> Objawy ciąży
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
pituszka
Przyjaciel forum/Specjalista położnik

Wysłał podziekowań: 0
Otrzymał 8 podziękowań w 8 postach

PostWysłany: Pon Paź 08, 2007 7:37 pm    Temat postu: Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

pewnie z jest zalecane branie kwasu foliowego, a ja slyszalamz enawet do 3 miesiacy przed planowana ciaza... i to nie tak ze lekarze sobie gadaja tylko tak jest Smile
Powrót do góry
Ogląda profil użytkownika
Julcia71

Otrzymał 0 podziękowań w 0 postach

PostWysłany: Pon Paź 08, 2007 8:27 pm    Temat postu: Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

masz racje pituszka wind of hope , trzeba brac folik , oj trzeba- to jest tzw. "ochronka" przed wadami cewy nerwowej u dzieciaczkow, czyli...
mamusia bierz codziennie po jednej tabl, zawsze po jedzeniu, kwas foliowy ( folik) chroni przed wadami( jak wyzej), czyli jest najmniejsze a nawet znika calkowicie ryzyko, ze dzidzia urodzi sie albo to z roszczepem kregoslupa albo z wodomozgowiem albo z innymi ciezkimi neurologicznymi chorobami-wadami. Ja , chociaz juz nie planuje(narazie) ale biore folik od 3 miesiecy i bede brala-nic nie zaszkodzi... Wink
a tak swoja droga- kochane, Tvisha, odblokuj sie, ja juz to powoli robie, sama sobie tlumacze, a co ciekawe- to zrozumialam jedna rzezc- po co mi dziecko? ja chce poszalec jeszcze, zapalic fajke pokoju , wypic piwko na imprezie, spotkac sie ze znajomymi, wyjechac na wakacje, isc do solarium, opalac sie na plazy w lecie, jeszcze duzo przede mna.....weronika, Tvisha, pomyslcie o tym...ok??
pozdrawiam cie syla23 i zdrowo niech twoja dzidzia rosnie, ty tez uwazaj na siebie Wink
Powrót do góry
wind_of_hope
Moderator

Wysłał podziekowań: 5
Otrzymał 187 podziękowań w 185 postach

PostWysłany: Pon Paź 08, 2007 9:50 pm    Temat postu: Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

Pituszka ja wiem ze gadaja,doradzaja,ale nie zawsze musi sie to wiazac z powikłaniami Razz. tak jak pisałam moja kumpelka dopiero w 12 tyg. zaczeła go brac i co? Smile nie taki diabeł straszny...;] no ale jak mus to mus Very Happy zeby nie bylo ze sprzeczam sie ^^

Powrót do góry
pituszka

PostWysłany: Pon Paź 08, 2007 10:00 pm    Temat postu: Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

wiesz lepiej dmuchac na zimne niz potem zalowac ze cos sie stalo... w koncu to nie jets powiedziane ze kazdy dzidzius moze miec wade genetyczna jak sie nie bierze folika ale wiesz lepiej wziasc niz potem rozpaczac Smile
Powrót do góry
Aga xs
Przyjaciel forum

PostWysłany: Wto Paź 09, 2007 12:14 am    Temat postu: Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

Dokladnie,ja tez zaczelam brac kwas foliowy jeszcze przed zajsciem w ciaze. Laughing
Powrót do góry
Tvisha
Przyjaciel forum

Wysłał podziekowań: 1

PostWysłany: Wto Paź 09, 2007 7:48 am    Temat postu: Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

Hm ... naczytalam sie o tym kwasie foliowym ... wynika ze on dobry nie tylko na ciaze ale ogolnie dziala ...
Czy jest jeszcze cos o czym lekarz moze zapomniec powiedziec a warto robic od poczatku ciazy albo nawet i przed ?

Ja to sie pewnie odblokuje jak wszystkie problemy mina ... optymistycznie mowiac za rok Razz - zartuje ... sama dokonca nie wiem w czym problem ... Napewno na wszystko potrzeba czasu ...
Powrót do góry
syla23

Otrzymał 1 podziękowań w 1 postach

PostWysłany: Wto Paź 09, 2007 10:41 am    Temat postu: Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

z kwasem foliowym to jak najbardziej prawda od kiedy myślałam o dziecku to go brałam i mojemu M też kazałam barć bo czytałam że przyszły tatuś też nie powinien mieć braków w tej kwesti a że jest on narażony na stres w pracy to wyczytałam że tym bardziej powinien brać.

Julcia dzięki za ciepłe słowa bo ja zaczynam znowu myśleć o wizycie u gin czy wszystko bedzie ok. ostatnio co bym nie zjadła to mam zaparcia i strasznie boli mnie żołądek dziewczyny czy to normalne?
Powrót do góry
wind_of_hope
Moderator

Wysłał podziekowań: 5
Otrzymał 187 podziękowań w 185 postach

PostWysłany: Wto Paź 09, 2007 10:51 am    Temat postu: Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

syla23 napisał:
z kwasem foliowym to jak najbardziej prawda od kiedy myślałam o dziecku to go brałam i mojemu M też kazałam barć bo czytałam że przyszły tatuś też nie powinien mieć braków w tej kwesti a że jest on narażony na stres w pracy to wyczytałam że tym bardziej powinien brać.

ze co ?Razz. Facet tez powinien brac kwas? o mamo Smile szkoda ze razem nie przechodzi ciazy Smile ehh

Powrót do góry
pituszka

PostWysłany: Wto Paź 09, 2007 10:52 am    Temat postu: Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

zaparcia w ciazy to normalne tylko oczywiscie nie moze w tym byc przesady, jedz duzo potraw ktore zawiraja blonnik - to pomaga sie wyproznic Smile
a co do zoladka to troche dziwne Confused
Powrót do góry
syla23

Otrzymał 1 podziękowań w 1 postach

PostWysłany: Wto Paź 09, 2007 10:58 am    Temat postu: Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

ja zawsze miałam bardzo wrażliwy żołądek nawet jako dziecko bardzo często wymiotowałam co moja mama wspomina nawet do dzis, ale żeczywiście zaczyna mnie to martwić bo żołądek nie daje mi odporu jak jestem troszke bardziej głodna to jest odczuwalny a jak se najem to jest gorzej no i dzisiaj w nocy mialam mdłości rano też ale nie wymiotowałam

Wind też byłam tą informacją zaskoczona ale najwyraźniej cos w tym jest, zresztą o naszych M tez trzeba dbać bo kto nas bedzie wyręczał przy dzidzi Very Happy
Powrót do góry
Napisz nowy temat   Ten temat jest zablokowany bez możliwości zmiany postów lub pisania odpowiedzi    Forum medyczne -> Objawy ciąży Wszystkie czasy w strefie EET (Europa)
Idź do strony Poprzedni  1, 2, 3 ... 14, 15, 16 ... 40, 41, 42  Następny
Strona 15 z 42