Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
sylkuc1
Wysłał podziekowań: 0 Otrzymał 0 podziękowań w 0 postach
|
Wysłany: Czw Lut 21, 2008 9:55 am Temat postu: |
|
|
wind_of_hope napisał: | ..jak mozna zaplanowac dzieki niemu płec dziecka? przeciez to jest zakodowane w genach a nie w maszynie |
W zasadzie to nie zgadzam się z tym co napisałaś. Po pierwsze odnośnie płci dziecka to płeć uzależniona jest od chromosomów płciowych. Komórki rozrodcze zawierają po jednym z nich: komórka jajowa ma zawsze chromosom X, plemniki zaś X lub Y. Gdy w chwili zapłodnienia z komórką jajową połączy się plemnik zawierający chromosom X (powstaje para XX), na świat przyjdzie dziewczynka, a jeśli plemnik z chromosomem Y (czyli będzie XY), urodzi się chłopiec. Tak więc jest możliwość zaplanowania (wg mnie oczywiście) z tym, że nie ma się nigdy 100% pewności, że akurat ten konkretny chromosom dotrze pierwszy.
Co do drugiego stwierdzenia wind_of_hope napisał: | ...a co jak sie nie uda? kasa pojdzie w błoto...testy owulacyjne tez okreslaja płodnosc | to urządzenie może kobietom słuzyć latami poniewaz w baby comp można zrobić lady comp, jest bardzo dobre zwłasza dla tym pań, które już nie planują mieć dzieci a nie mogą np. zastosować kuracji hormonalnej, nie jest tylko do określenia płodności ale umieszczasz w nim wszystkie dane, zapamiętuje wszystkie twoje cykle, temperatury i wiele innych potrzebnych informacji
Tak jak pisałam w poprzednim poście szukam osób, które być może już korzystają z takiego urządzenia, żeby utwierdzić się w moich przemyśleniach odnosnie zakupu. Jak mówi przysłowie "tonący brzytwy się chwyta" |
|
Powrót do góry |
|
|
|
wind_of_hope Moderator
Wysłał podziekowań: 5 Otrzymał 187 podziękowań w 185 postach
|
Wysłany: Czw Lut 21, 2008 12:01 pm Temat postu: |
|
|
Sylkuc oki w takim razie powodzenia zycze ! jednak 2500zł to przesada ale jesli ma byc jedynym ratunkiem to warto wydac _________________
|
|
Powrót do góry |
|
|
|
sylkuc1
|
Wysłany: Czw Lut 21, 2008 1:00 pm Temat postu: |
|
|
...no właśnie ta cena mnie jedynie hamuje ale jest możliwość systemu ratalnego |
|
Powrót do góry |
|
|
|
Tvisha Przyjaciel forum
Wysłał podziekowań: 1 Otrzymał 0 podziękowań w 0 postach
|
Wysłany: Pią Lut 22, 2008 8:59 am Temat postu: |
|
|
ja to kojarze jeszcze z liceum jak pani od biologi mowila iz plemniki Y sa szybsze, mniejsze i krocej zyja ... dlatego by miec chlopca nalezy sie kochac w dzien owulacji a jesli chce sie miec dziewczynke to z dwa dni przed ... czy jakos tak.
Co do urzadzonka ... to sadze ze jest to dobre nie tylko dla osob ktore chca zapobiegac bo nie moga uzywac hormonalnej metody ... Zasady dzialania sa dla laydy-comp i dla mlodych kobiet sa pewnie takie same tylko baby-comp ma bardziej wybajerzone oprogramowanie.
Zalety:
za proszki placilam okolo 25 zl miesiecznie, co w skali roku daje nam 300 zl - z czego proszki zadko kiedy mi odpowiadaly i ciagle zmiany mogly wywolac duze spustoszenie hormonalne w moim organizmie co moglo sie przyczynic do moich obecnych trudnosci ... do tego popsuly mi watrobe itd itp
Antykoncepcja na zasadzie metody termicznej z wykorzystaniem bazy napewno lepsza niz poprostu sama wlasna metoda termiczna . Do tego jak mi sie dobrze zdaje zastosowana do pomiaru jest termopara co nie wywolywalo by we mnie lekow zbicia sie termometru.
Z kasa ... by kupic dom albo samochod to 2 tys potrafi nie miec zadnej wagi, mozna sie zadluzyc a potem bedzie sie splacac bez wiekszego hallo...
Problem jest taki czy rzeczywiscie bedzie to sluzyc dlugimi latami ( uzadzenie jest nowe dlatego ciezko sie dowiedziec).
Ja jestem osoba dosc impulsywna i nie wiem czy bym codziennie pamietala o tym ... pewnie po kilku miesiacach moglo by mi sie znudzic. Tak wiec trzeba miec jeszcze odpowiednie podejscie do takich urzadzen |
|
Powrót do góry |
|
|
|
sprezyna
|
Wysłany: Nie Lut 24, 2008 11:57 am Temat postu: |
|
|
Dziewczyny czytam was od dłuższego czasu i jestem w szoku, choć nie ukrywam nie do końca negatywnym.... My staramy się o dzidziusia już rok i ciągle nic... Jestem na zmianę załamana, pełna nadzieji, żeby potem olać wszytsko aż do następnego cyklu... Problem polega na tym że ja już naprawdę albo mam obsesje na wyszukiwanie u siebie wszelkich objawów ciąży i myśleniu o dziecku. I za każdym razem strasznie zła i załamana kiedy po raz kolejny na teście nie ma dwóch kreseczek. Przyprawia mnie to o taki stan psychiczny że szkoda gadać. Więc solidaryzuje się z wami w cierpieniu.... |
|
Powrót do góry |
|
|
|
Tvisha Przyjaciel forum
Wysłał podziekowań: 1 Otrzymał 0 podziękowań w 0 postach
|
Wysłany: Pon Lut 25, 2008 2:23 pm Temat postu: |
|
|
sprezyna nie do konca negatywnym ? nie bardzo rozumiem
Milo jak dolanczaja takie osoby jak ty do pisania ... odrazu jakos lepiej gdy sie ma wieksze wsparcie
Ja tez mam ciagle te hustawki nastrojow ale powoli to zaczelo obracac sie w akceptacje ze moze nie jest mi dane normalnie zajsc w ciaze |
|
Powrót do góry |
|
|
|
sprezyna
|
Wysłany: Wto Lut 26, 2008 9:16 am Temat postu: temperatura ciała |
|
|
Tvisha miałam na myśli że lepiej się poczułam kiedy kiedy znalazłam bratnie osoby. Myślałam że tylko ja mam takiego fisia... To mnie juz doprowadza do szału... Też czasem dopada mnie taka deprecha, zwłaszcza że kiedy wydaje mi się że teraz to już napewno się udało, po czym następnego dnia dostajdę @. Ale bądźmy dobrej mysli, bo ja sobie nie wyobrażam żeby nikt przez całe życie nie powiedział do mnie MAMO...
A teraz mam pytanie, jak to jest z ta temperaturą? Ostatnio zaczęłam sobie mierzyć temperaturę, ale wyniki mi nic nie mówią. Jak po temperaturze stwierdzić że ma się dni płodne, jest się przed okresem, a jaka temperatura w ciąży? Dodam że mierzę ją dopochwowo |
|
Powrót do góry |
|
|
|
emilka Przyjaciel forum
Wysłał podziekowań: 1 Otrzymał 133 podziękowań w 132 postach
|
Wysłany: Wto Lut 26, 2008 3:35 pm Temat postu: |
|
|
sprezyna, zapraszam tutaj z pytaniem o temperaturę:
obserwacja: szyjka, śluz, teperatura
tam opisałam co nieco
a co do temperatury w ciąży, to jeżeli temperatura nie spadnie po miesiączce, to oznacza, że poziom progesteronu nie spadł, co może świadczyć o ciąży, bo normalnie temperatura spada. _________________ "Mogę Przedawkować Życie, Co Prowadzi Do Śmierci" |
|
Powrót do góry |
|
|
|
sprezyna
|
Wysłany: Wto Lut 26, 2008 5:11 pm Temat postu: |
|
|
Interesuje mnie jeszcze kwestia śluzu ciążowego. Czy ktoś z was wie coś na ten temat? Przypomniało mi się jak kiedyś moja siostra narzekała będąc w ciąży że wydziela duże ilości śluzu i ma bardzo mokro, czuje się jakby się zlała (przepraszam za wyrażenie). I jak wygląda śluz na kilka dni przed okresem? |
|
Powrót do góry |
|
|
|
pituszka Przyjaciel forum/Specjalista położnik
Wysłał podziekowań: 0 Otrzymał 8 podziękowań w 8 postach
|
Wysłany: Wto Lut 26, 2008 7:09 pm Temat postu: |
|
|
ze sluzem w ciazy jest roznie ale zazwyczaj jest on bialy i jest go malo.... a sluz przed okresem tez roznie wyglada, niektore dziewczyny maja taki bialy i jest go duzo a inne maja malo, to zalezy od organizmu |
|
Powrót do góry |
|
|
|
|