Szukaj
FAQFAQ SzukajSzukaj UżytkownicyUżytkownicy GrupyGrupy ProfilProfil Zaloguj się, by sprawdzić wiadomościZaloguj się, by sprawdzić wiadomości RejestracjaRejestracja ZalogujZaloguj

Pogaduchy o maluchach

Idź do strony Poprzedni  1, 2, 3 ... 16, 17, 18 ... 39, 40, 41  Następny
Napisz nowy temat   Ten temat jest zablokowany bez możliwości zmiany postów lub pisania odpowiedzi    Forum medyczne -> Dziecko
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Łobuz

Wysłał podziekowań: 0
Otrzymał 3 podziękowań w 3 postach

PostWysłany: Sob Lis 05, 2011 8:43 am    Temat postu: Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

Współczuję wszystkim zakatarzonym dzieciątkom i ich mamom!

Justyna, u nas mały dość szybko przestawił się na wieczorne pójcie do łóżeczka około 19, rano budzi się tylko czasem troszkę szybciej, bo z reguły około 7.

Dziś np. wybudził mnie o 5:30, wzięłam go do nas do łóżka na karmienie i przespał do 7, ale mama już zasnąć nie mogła... Confused

tosiu, a co lekarze zalecająprzy refluksie? Wiadomo - dziecko karmić przecież trzeba...

anetko, to trochę nieładnie, że teściowa nie pomyślała o malutkim dziecku... Mogła przecież uprzedzić, że ma katar. Wiadomo, że takie małe Gzubki łapią wszystko, jak leci.
Ja się teraz trochę boję, czy mi mały czegoś nie załapie po wczorajszej wizycie u pani doktor, wiadomo, poczekalnia, każde dziecko kasła, kicha... Confused

Mamy już diagnozę - atopowe zapalenie skóry.
Muszę przyznać że trochę mi ulżyło, że to nie jakiś liszajec, czy łuszczyca...
Wiadomo, że azs ma związek z uczuleniami i alergią, ale nic dziwnego, skoro ja jestem alergiczką, że i mały może coś mieć.

Dostaliśmy (chyba standardowo) najpierw 3 dni maści na sterydach, potem z borem, a na koniec witaminową.

Diety jakoś radykalnie ograniczać nie muszę, tylko trochę mniej mleka (ale nie muszę odstawiać całkiem), orzechy, czekolada, chipsy, cola, jabłka - i tak tego nie jadłam. Za jakieś 4 tygodnie do kontroli.

Ale już dziś po pierwszym smarowaniu sterydami wszystko wygląda o niebo lepiej.

Powrót do góry
Ogląda profil użytkownika
tosia81
Moderator

Wysłał podziekowań: 1
Otrzymał 101 podziękowań w 101 postach

PostWysłany: Nie Lis 06, 2011 8:42 pm    Temat postu: Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

Łobuz przede wszystkim nie pozwól leczyć dziecka sterydami bo to nie rozwiązanie. Dobre jest to,że dostałaś maśc tylko na trzy dni bo to bardzo złagodzi wszelkie zmiany. Dłużej jednak nie powinno sie tego stosować. Te masći sa doraźne nie leczą ..po odstawieniu często wszysto wraca . Lekarze z lenistwa chyba często "leczą" sterydami a to nie jest rozwiązanie. MAm nadzieję,że Ty trafiłaś na odpowiedzialnego lekarza który nie bedzie łagodził a leczył AZS bo to może byc koszmarne niestety. Złe leczenie pogarsza wszystko.
Co do refluksu to pierwszym etapem w zapobieganiu jest zmiana mleka. Zmieniasz na inne i stosujesz minimum 2 tygodnie obserwując czy jest poprawa. Zapisujesz codziennie ilość i wielkośc ulewania. Ja polecam bebiko. Jeśli to nie pomoże to zostanie przepisane mleko antyrefluksowe - "apteczne". Jesli to nie pomoże to przepisuję się kropelki do mleczka a jeśli to nie zadziała to juz nie wiem Wink)

Powrót do góry
anetka
Przyjaciel forum

Otrzymał 6 podziękowań w 5 postach

PostWysłany: Pon Lis 07, 2011 11:38 am    Temat postu: Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

U nas jak maly mial 5 tyg miał całą buzkę wysypaną i podejrzenie skazy. Odstawilam nabiał itp i ładnie poschodziło ale ja nie jestem pewna czy to byla skaza Rolling Eyes
Teraz juz jem prawie wszystko. Mleko ograniczał ale produkty mleczne zjadam i jak narazie nie ma problemu. Ale np ostatnio dałam mu kaszkę mleczno- ryzowa i skóra na policzkach czerwona i szorstka...

Łobuz mam nadzieję ze leczenie pomoże Smile ja tez alergiczka więc Michaś tez niestety cos juz z tego ma...

A ja już zmęczona jestem jego katarem , nie spaniem, budzeniem się w nocy co pół godziny... Eh

Powrót do góry
Łobuz

PostWysłany: Pon Lis 07, 2011 2:38 pm    Temat postu: Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

U nas dziś nocka do d...y... Crying or Very sad

Nie wiem, dlaczego Adaś postanowił oszaleć i budzić się co 1,5 godziny. Padam na gębę, niczego mi się nie chce i najchętniej odpoczęłabym z dala od wszystkich. Nawet dziecia sprzedałabym jakiejś babci, gdybym mogła. Embarassed

Mały jest oczywiście słodki i kochany i mam trochę wyrzutów sumienia za same takie myśli... Jakiś taki dziwny dzień mam dzisiaj...

tosiu, my już sterydy odstawiliśmy - plamli zeszły. Dziś trochę maści borowej, a potem ta witaminowa.
Ja też mam nadzieję że trafiłam na dobrą panią doktor, bo u nas w rejonie ją bardzo chwalą i wszyscy z rodziny jedździli do niej. Za jakieś 3 tygodnie muszę zrobić Adasiowi mocz i morfologię i znów do niej jechać.
A na moim mleku mały może mieć refluks??? Shocked Bo o n cały czas tylko na cycusiu!
Na razie go obserwuję, wydaje misię, że przez ostatni dzień - dwa trochę mniej ulewa, ale jednak... Zastanawiam się, czy to czasem nie vitaminka D. Do tej pory dostawał Vita D, niedawno dałam mu D witum, ale jak zaczął ulewać, znów zmieniłam na vita d.

anetko, teraz niestety połowa dzieci jest alergicznych... Wierzę, że męczy Cię katar małego, pamiętam, jaka ja chodziłam zmęczona i niedospana, jak Adaś miał... A ile już u Was trwa?

Powrót do góry
anetka
Przyjaciel forum

PostWysłany: Pon Lis 07, 2011 3:04 pm    Temat postu: Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

Łobuz ja mam pobudki w nocy co godzinę do 1,5 juz od 2 miesięcy więc nie wiem co to jest 2 godz snu ciągiem Rolling Eyes i to autentycznie co noc a zanim zasnie to budzi się z 2-3 razy po 15 minut Rolling Eyes Katar mamy od srody, jutro chyba do lekarza pojdziemy zeby go osluchala Wink
Super ze juz przeszła wysypka Smile
Ja czesto mam dosyć i tez chetnie bym uciekła , ale chyba małego bym nie zostawiła Wink

Powrót do góry
Justyna88

Otrzymał 0 podziękowań w 0 postach

PostWysłany: Wto Lis 08, 2011 5:53 pm    Temat postu: Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

Łobuz gratuluję postępów w leczeniu a przez całe lato dawałas wit d ? Bo u nas lekarze mówią żeby od maja do września nie dawać bo wtedy wystarczajaca ilość się wytwarza od słońca. I Kubie też dawałam na wiosnę i teraz od niedawna dopiero.
Współczuję dziewczyny nieprzespanych nocy Sad ja nie narzekam nawet tak mają katar to rewolucji w nocy nie ma. Do wstawania o 5 już się prawie przywyczaiłam tak że nie jest źle
Anetka i jak byłaś z Małym u lekarza? Jak ten katar od środy macie to już pomału powinno mu przechodzić. U nas zazwyczaj koło 7 dnia zaczyna się robić mniejszy a 10 - 12 jest już po wszystkim.
Powrót do góry
tosia81
Moderator

Otrzymał 101 podziękowań w 101 postach

PostWysłany: Wto Lis 08, 2011 9:16 pm    Temat postu: Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

Refluks może być na mleku naturalnym jak najbardziej wtedy też mamusię dostają kropelki ale to i tak wszystko zależy od lekarza . Kropelki doustne dla mamy lub na brodawki .
Z wit D jest tak jak ze wszystkim...co lekarz to opinia. U nas daje się ciagiem do 2 lat. Najlepiej aplikować na noc. Tak naprawdę to wszystko zależy od tego jak się zarasta ciemiaczko bo to głównie po to daje się wit D.

Powrót do góry
anetka
Przyjaciel forum

PostWysłany: Sro Lis 09, 2011 10:26 pm    Temat postu: Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

My nadal mamy katar ale już mniejszy, u lekarza nie bylismy bo nie kaszle, goraczki nie ma więc nie ma co biegać Wink
My od poczatku dajemy wit D Wink

Powrót do góry
Justyna88

Otrzymał 0 podziękowań w 0 postach

PostWysłany: Czw Lis 10, 2011 3:35 pm    Temat postu: Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

Tosiu nam się ładnie ciemiączko zarasta ma jeszcze 1*1cm ale do półtora roku jeszcze daleko bo podobno koło 18 mies powinno się to wszystko zarosnac. A za szybko też nie jest dobrze.
Powrót do góry
Łobuz

PostWysłany: Czw Lis 10, 2011 10:50 pm    Temat postu: Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

tosia, mi poradzono, żeby wit D na noc nie dawać, bo może powodować dolegliwości brzuszkowe, wymioty i tym samym zły sen. (dlatego tak skojarzyłam to ulewanie małego ze zmianą witaminki D)

Justyna, ja też daję wit D od początku - kazano mi do końca karmienia piersią. I też jeszcze mamy ciemiączko.

Adaś przestał całkowicie ulewać - chyba jednak ta D vitum nie dla niego...

Ale niestety plamy wróciły natychmiast po odstawieniu sterydu... Crying or Very sad Dziś byliśmy na szczepieniu i nasz lekarz przepisał jakiś inny steryd "z górnej półki" - jak to określił. Nawet nie wykupiłam. Po co mi, skoro mam już jeden w domu, który działa rewelacyjnie.
Na razie stosuję maść z kwasem bornym i obserwuję, jak zmiany są coraz brzydsze... Sad

Zaczęłam od dziś eliminację różnych rzeczy z diety - bo chyba inaczej nie dowiem się, co powoduje te zmiany alergiczne...

anetko, bardzo, bardzo współczuję tych nocy... Nie wyobrażam sobie czegoś takiego, jak opisałaś... Mały ostatnią noc przespał już ładnie, bo... wieczorem posmarowałam mu dziąsełka bobodentem! Shocked Trzymam kciuki za szybkie wyleczenie z kataru!!!

Powrót do góry
Napisz nowy temat   Ten temat jest zablokowany bez możliwości zmiany postów lub pisania odpowiedzi    Forum medyczne -> Dziecko Wszystkie czasy w strefie EET (Europa)
Idź do strony Poprzedni  1, 2, 3 ... 16, 17, 18 ... 39, 40, 41  Następny
Strona 17 z 41