Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
tallka
Wysłał podziekowań: 0 Otrzymał 1 podziękowań w 1 postach
|
Wysłany: Czw Sty 29, 2009 2:18 am Temat postu: |
|
|
jeśli tamto kopnięcie w żebra/ mostek miało Ci uszkodzić serce, to wierz mi- dawno już byś był po operacji (w najlepszym wypadku).
a w nocy skupiaj się na czymś innym... nie myśl O sercu, lecz o sprawach sercowych najwyżej jeśli masz trudności w zasypianiu z tego powodu- poratuj się czasem jakimiś tabletkami ziołowymi. jest dostępny na rynku caaały wachlarz łagodnych preparatów (np. "Tabletki uspokajające"), które nie uzależniają.
i jeszcze jedno- STARY!! weź no zacznij używać znaków interpunkcyjnych!! |
|
Powrót do góry |
|
|
|
bad-joke
Wysłał podziekowań: 0 Otrzymał 0 podziękowań w 0 postach
|
Wysłany: Nie Kwi 05, 2009 12:34 am Temat postu: nocne kołatanie serca |
|
|
Wystarczy tylko na podstawie podanych objawów i wyników badań stwierdzić stan zdrowia pacjenta oraz wyjaśnić powód występowania zaburzeń. Na pierwszą osobę, która poda poprawne wyjaśnienie czeka super niespodzianka - osobiście wyśle na maila pakiet trzech super kawałów medycznych! A więc jest o co walczyć. Podobnego konkursu nigdzie nie znajdziecie. A więc do rzeczy.
Pacjent ma 21 lat. Nic mu nie dolega. Razu pewnego obudził się w środku nocy z bardzo silnym kołataniem serca. Powyginało go, powykręcało, pobolało w okolicach serca i przestało. Ale żeby było ciekawiej, po chwili dopadły go silne dreszcze - jak przy wysokiej gorączce - jednak podwyższonej temperatury nie miał. Trwało to kilka minut, potem ustało. Na następny dzień chłopak udał się do lekarza, który zlecił rutynowe badania. Oto wyniki hematologii i morfologii:
Więc zabawa czeka: co było przyczyną kołatań i dreszczy?
post edytowany helloween |
|
Powrót do góry |
|
|
|
fasolka Przyjaciel forum
Wysłał podziekowań: 5 Otrzymał 9 podziękowań w 9 postach
|
Wysłany: Nie Kwi 05, 2009 7:41 pm Temat postu: |
|
|
stresujacy sen? a moze nie domykajace sie zastawki serca? _________________ Serce kobiety jest na kształt róży, którą każdy kochanek po listku odkrywa, tak, że dla męża tylko cierń pozostaje... |
|
Powrót do góry |
|
|
|
anetka Przyjaciel forum
Wysłał podziekowań: 0 Otrzymał 6 podziękowań w 5 postach
|
Wysłany: Nie Kwi 05, 2009 9:48 pm Temat postu: |
|
|
Ja dla mnie za mało badań proszę o ekg albo Holtera, ewentualnie usg jamy brzusznej i serca _________________
|
|
Powrót do góry |
|
|
|
paniroza
|
Wysłany: Wto Kwi 07, 2009 3:58 pm Temat postu: |
|
|
Ty się nie baw tylko idź do lekarza i skieruj na dokładne badania. Holter byłby tu najbardziej wskazany. Takie mocne kołotanie to nie są żarty. |
|
Powrót do góry |
|
|
|
bad-joke
|
Wysłany: Sob Kwi 11, 2009 12:41 am Temat postu: |
|
|
fasolka: fajna koncepcja, ale stresujący sen raczej nie powoduje dreszczy:) Chociaż medycyny nie studiowałem...
anetka: na holtera musiałbym znowu iść po skierowanie, a lekarz twierdzi że nic mi nie jest więc po co dawać? A mi też średnio chce się biegać po lekarzach...
paniroza: j/w. Taka zabawa jest najfajniejsza. Nie wiesz co ci jest i zgadujesz czy możesz przez to kopnąć w kalendarz:)
Niniejszym ogłaszam, że konkurs pozostaje nierozstrzygnięty |
|
Powrót do góry |
|
|
|
fasolka Przyjaciel forum
Wysłał podziekowań: 5 Otrzymał 9 podziękowań w 9 postach
|
Wysłany: Sob Kwi 11, 2009 1:16 am Temat postu: |
|
|
ja mam tak czesto ze w momencie jak sie obudze to serce tez mi wali jak oszalale, moze to normalne jak organizm doznaje szoku gdy sie wyrwie go ze snu? _________________ Serce kobiety jest na kształt róży, którą każdy kochanek po listku odkrywa, tak, że dla męża tylko cierń pozostaje... |
|
Powrót do góry |
|
|
|
nowicjuszka Supermoderator
Wysłał podziekowań: 1 Otrzymał 179 podziękowań w 178 postach
|
Wysłany: Sob Kwi 11, 2009 2:00 am Temat postu: |
|
|
bad-joke Badania są ok. Nie ma czego tu szukać. A jeśli to był jednorazowy incydent, to o niczym to nie świadczy. Temat uważam za zakończony.
Jeśli chcesz uzyskać jakąś informacje, to po prostu zapytaj. Przeczytaj regulamin forum. _________________ Dyskusje oraz wątki medyczne na Forum Biomedical mają charakter jedynie informacyjny i zastosowanie ich w praktyce każdorazowo powinno być skonsultowane z lekarzem specjalistą. |
|
Powrót do góry |
|
|
|
Till
|
Wysłany: Sob Kwi 18, 2009 6:23 pm Temat postu: |
|
|
to może być m.in. nerwica serca albo wypadanie płatka zastawki mitralnej
zostało zrobione za mało badań, powinien być zrobiony poziom potasu, może być niedobór magnezu np. |
|
Powrót do góry |
|
|
|
|