Szukaj
FAQFAQ SzukajSzukaj UżytkownicyUżytkownicy GrupyGrupy ProfilProfil Zaloguj się, by sprawdzić wiadomościZaloguj się, by sprawdzić wiadomości RejestracjaRejestracja ZalogujZaloguj

Serce...

Idź do strony Poprzedni  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum medyczne -> Kardiologia
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
tallka

Wysłał podziekowań: 0
Otrzymał 1 podziękowań w 1 postach

PostWysłany: Czw Sty 29, 2009 2:18 am    Temat postu: Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

jeśli tamto kopnięcie w żebra/ mostek miało Ci uszkodzić serce, to wierz mi- dawno już byś był po operacji (w najlepszym wypadku).
a w nocy skupiaj się na czymś innym... nie myśl O sercu, lecz o sprawach sercowych najwyżej Razz jeśli masz trudności w zasypianiu z tego powodu- poratuj się czasem jakimiś tabletkami ziołowymi. jest dostępny na rynku caaały wachlarz łagodnych preparatów (np. "Tabletki uspokajające"), które nie uzależniają.
i jeszcze jedno- STARY!! weź no zacznij używać znaków interpunkcyjnych!!
Powrót do góry
Ogląda profil użytkownika
bad-joke

Otrzymał 0 podziękowań w 0 postach

PostWysłany: Nie Kwi 05, 2009 12:34 am    Temat postu: nocne kołatanie serca Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

Wystarczy tylko na podstawie podanych objawów i wyników badań stwierdzić stan zdrowia pacjenta oraz wyjaśnić powód występowania zaburzeń. Na pierwszą osobę, która poda poprawne wyjaśnienie czeka super niespodzianka - osobiście wyśle na maila pakiet trzech super kawałów medycznych! A więc jest o co walczyć. Podobnego konkursu nigdzie nie znajdziecie. A więc do rzeczy.

Pacjent ma 21 lat. Nic mu nie dolega. Razu pewnego obudził się w środku nocy z bardzo silnym kołataniem serca. Powyginało go, powykręcało, pobolało w okolicach serca i przestało. Ale żeby było ciekawiej, po chwili dopadły go silne dreszcze - jak przy wysokiej gorączce - jednak podwyższonej temperatury nie miał. Trwało to kilka minut, potem ustało. Na następny dzień chłopak udał się do lekarza, który zlecił rutynowe badania. Oto wyniki hematologii i morfologii:

Więc zabawa czeka: co było przyczyną kołatań i dreszczy?

Rolling Eyes post edytowany helloween
Powrót do góry
fasolka
Przyjaciel forum

Wysłał podziekowań: 5
Otrzymał 9 podziękowań w 9 postach

PostWysłany: Nie Kwi 05, 2009 7:41 pm    Temat postu: Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

stresujacy sen? a moze nie domykajace sie zastawki serca?
anetka
Przyjaciel forum

Otrzymał 6 podziękowań w 5 postach

PostWysłany: Nie Kwi 05, 2009 9:48 pm    Temat postu: Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

Ja dla mnie za mało badań Wink proszę o ekg albo Holtera, ewentualnie usg jamy brzusznej i serca Wink

Powrót do góry
paniroza

PostWysłany: Wto Kwi 07, 2009 3:58 pm    Temat postu: Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

Ty się nie baw tylko idź do lekarza i skieruj na dokładne badania. Holter byłby tu najbardziej wskazany. Takie mocne kołotanie to nie są żarty.
Powrót do góry
bad-joke

PostWysłany: Sob Kwi 11, 2009 12:41 am    Temat postu: Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

fasolka: fajna koncepcja, ale stresujący sen raczej nie powoduje dreszczy:) Chociaż medycyny nie studiowałem...

anetka: na holtera musiałbym znowu iść po skierowanie, a lekarz twierdzi że nic mi nie jest więc po co dawać? A mi też średnio chce się biegać po lekarzach...

paniroza: j/w. Taka zabawa jest najfajniejsza. Nie wiesz co ci jest i zgadujesz czy możesz przez to kopnąć w kalendarz:)

Niniejszym ogłaszam, że konkurs pozostaje nierozstrzygnięty
Powrót do góry
fasolka
Przyjaciel forum

Wysłał podziekowań: 5
Otrzymał 9 podziękowań w 9 postach

PostWysłany: Sob Kwi 11, 2009 1:16 am    Temat postu: Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

ja mam tak czesto ze w momencie jak sie obudze to serce tez mi wali jak oszalale, moze to normalne jak organizm doznaje szoku gdy sie wyrwie go ze snu?
nowicjuszka
Supermoderator

Wysłał podziekowań: 1
Otrzymał 179 podziękowań w 178 postach

PostWysłany: Sob Kwi 11, 2009 2:00 am    Temat postu: Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

bad-joke Badania są ok. Nie ma czego tu szukać. A jeśli to był jednorazowy incydent, to o niczym to nie świadczy. Temat uważam za zakończony.

Jeśli chcesz uzyskać jakąś informacje, to po prostu zapytaj. Przeczytaj regulamin forum.
Till

PostWysłany: Sob Kwi 18, 2009 6:23 pm    Temat postu: Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

to może być m.in. nerwica serca albo wypadanie płatka zastawki mitralnej
zostało zrobione za mało badań, powinien być zrobiony poziom potasu, może być niedobór magnezu np.
Powrót do góry
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum medyczne -> Kardiologia Wszystkie czasy w strefie EET (Europa)
Idź do strony Poprzedni  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9
Strona 9 z 9