Szukaj
FAQFAQ SzukajSzukaj UżytkownicyUżytkownicy GrupyGrupy ProfilProfil Zaloguj się, by sprawdzić wiadomościZaloguj się, by sprawdzić wiadomości RejestracjaRejestracja ZalogujZaloguj

Wczesne objawy ciazy

Idź do strony Poprzedni  1, 2, 3 ... 18, 19, 20 ... 40, 41, 42  Następny
Napisz nowy temat   Ten temat jest zablokowany bez możliwości zmiany postów lub pisania odpowiedzi    Forum medyczne -> Objawy ciąży
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Agusia0929

Wysłał podziekowań: 0
Otrzymał 0 podziękowań w 0 postach

PostWysłany: Sob Sie 23, 2008 12:13 pm    Temat postu: Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

to dobrze.....ja mysle ze to mity z tym okresem podczas ciazy...chociaz dzisiaj w nocy z 5 razy wstawalam do lazienki siku ale pewnie dlatego ze wypilam 5 herbat w ciazgu dnia....troszke mnie kłóło w lewym boku tam gdzie jajnik ale mysle ze to zaden objaw....
Powrót do góry
Ogląda profil użytkownika
Justysiaaa

PostWysłany: Sob Sie 23, 2008 1:46 pm    Temat postu: Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

Ja również znam przypadek pewnej 16 letniej dziewczyny która urodziła dziecko ale nie wiem jak to możliwe że dowiedziała się że jest w ciąży dopiero będąc w 6 mc ciąży...Okresu niby nie miała tylko co miesiąc plamienia...Oczywiście i plamienia i jakiekolwiek krwawienia w ciąży nie są normalne natychmiast trzeba iść do lekarza!! Smile
sprezyna

PostWysłany: Nie Sie 24, 2008 9:51 am    Temat postu: Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

Plamienia są w miarę normalne, ale nie krwawienia... Jest spora różnica między jednym a drugim

PostWysłany: Nie Sie 24, 2008 12:30 pm    Temat postu: Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

aha to raczej nie jestem w ciazy...zreszta to byl tylko petting....fakt ze moze nie uwazalismy za bardzo ale chlopak wytarl tylko sperme w chusteczke...i malo prawdopodobne zeby sie cos dostalo....a pozatym mialam okres miesiac po tym zdarzeniu fakt ze mialam tylko 3 dni krwawienia...niezadnego plamienia.... a 4 to juz w ogole ale to ze okres mam 5 dni zazwyczaj a tera 3 nie znaczy ze zaraz jestem w ciazy....Smile
Powrót do góry
karolinnn

PostWysłany: Nie Sie 24, 2008 11:10 pm    Temat postu: SPROSTOWANIA... Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

Witam.
Obawiam się, że muszę skrytykować dość mocno poczynania pani moderator wind_of_hope na tym forum(na szczęście jest Jej już tu mniej ostatnio).
Przykro mi, że osoba która nie jest autorytetem z zakresu wiedzy medycznej dotyczącej tak ważnego etapu w życiu kobiety, jakim jest początek ciąży, wypowiada się nie mając pojęcia na niektóre tematy, zmylając wiele kobiet.
Proszę weź pod uwagę to, co napisałam, i nie obrażaj się tylko doczytaj i doksztauć, jeśli dalej zamierzaszpomogaći doradzać innym. Nie wolno wprowadzać ludzi w błąd.

I nie twierdzę, że takie fora są czymś złym –nie! można tu wymieniać doświadczenia i wiedzę. Wielu kobietom są potrzebne - po prostu można się wygadać, być wysłuchaną, zobaczyć co inne sądzą, co same przeszły... wprost niesastąpione:)
Ale niezastąpiona - w każdej sytuacji gdy chodzi o zdrowie - jest KONSULTACJA z kimś, kto ma odpowiednią ku diagnozowaniu i udzielaniu fachowych rad wiedzę.

Osobiście posiadam takową wiedzę, jestem lekarzem. Dlatego zastrzegam, bądźcie rozsądne i zawsze konsultujcie niepokojące was objawy z lekarzem:)

chciałabym - ku przestrodze innym przytoczyć kilka postów.

Wysłany: Sob Sie 18, 2007 9:58 pm Temat postu:

skoro trafiliscie na owulacje to byc moze sie udalo 3mam mocno kciuki! aha...ile czasu minelo od stosunku? objawy ciazowe najwczesniej pojawiaja sie 4-6tyg. od zapłodnienia

NIE JEST TO PRAWDĄ – PIERWSZE OBJAWY CIĄŻY MOGĄ POJAWIĆ SIĘ JUŻ ZNACZNIE WCZEŚNIEJ! TEST CIĄŻOWY WYKRYWA HORMON CIĄŻOWY ( GONADOTROPINĘ ŁOŻYSKOWĄ) JUŻ W OK TYDZIEŃ PO ZAPŁODNIENIU!!! A BRAK MIESIĄCZKI??? TOŻ TO ZUPEŁNIE INNY TERMIN
OBJAY WCZESNE W CIĄŻY TAKIE JAK :
objawy obiektywne (obserwowalne)
• brak miesączki;
• rozpulchnienie i uwodnienie tkanek;
• utrzymujące się do trzech tygodni po owulacji podwyższenie temperatury ciała do ok. 37 st. C;
• powiększenie i obrzmienie piersi, guzkowate zgrubienia wyczuwalne wewnątrz nich, przebarwienie, powiększenie i świąd brodawek sutkowych, lepsza widoczność naczyń krwionośnych pod skórą piersi;
• rozstępy na powierzchni skóry brzucha i zewnętrznych części ud (świeże są czerwone lub sinoczerwone);
Objawy subiektywne (odczuwane przez kobietę)
• częstsze niż dotychczas oddawanie moczu;
• omdlenia, zawroty głowy;
• zmiany łaknienia (nadmierny apetyt lub jego brak);
• nudności wymioty (we wczesnym okresie ciąży rozpoczynają się one zwykle rano i utrzymują przez kilka godzin), zgaga;
• ból piersi (zwiększona wrażliwość na bodźce);
• zmniejszona tolerancja na różnego rodzaju zapachy (np. dym papierosowy), również dotychczas obojętne;
• zmęczenie, senność; *
(*http://www.niechoruj.pl/txt/objawy_ciazy.html)

MOGĄ WYSTĄPIĆ JUŻ DUŻO WCZEŚNIEJ NIŻ PO 4-6 TYG!!
Nie wprowadzaj ludzi w błąd – chcesz się wypowiadać - dokształć się!!

Wysłany: Nie Sie 19, 2007 12:47 pm Temat postu:

Hmm drazliwa sie stałas, a brak ochoty na sex to jeden z objawow ciazy zrob tescik i bedzie wszystko jasne

nie zawsze – jest to sprawą indywidualną, może być równie dobrze odwrotnie:)

Wysłany: Czw Lut 21, 2008 12:00 pm Temat postu:

jak wytrysk był na zew. to jak mozesz byc w ciazy? niemozliwe. Wkrecasz sobie te objawy. nie martw sie. wszsytko jest ok.

No tu mnie zagięłaś... wiesz – kilka postów wcześniej było naprawde rezolutnych i zgodnych z medycznymi faktami.
Ale ten... kochanie – podczas stosunku z penisa wyciekają niewielkie ilości spermy – faceci tez bywają wilgotni;)) w niej znajdują się plemniczki, niewiele ( w porównaniu z ejakulacja(wytryskiem)) ale obie wiemy, że 1 w zupełności wystarczy.
Stosunek przerywany NIE DAJE gwarancji że nie dojdzie do zapłodnienia!!!!!

nie nie mozliwe po to jest gumka zeby chronic nie? jesli nie pekła to wszystko jest w porzadeczQ

no i znowu – gumka nie daje 100% gwarancji, jak sama zaóważyłaś może pęknąć, lub po prostu być uszkodzoa – nawet mikroskopijne uszkodzenia mogą muożliwić przedostanie się plemnika do pochwy i dalej... a jak to sprawdzisz? bywa to dość trudne, tak na pierwszy rzut oka...

Wysłany: Czw Kwi 24, 2008 9:34 pm Temat postu:

brzuch rosnie najwczesniej ok. 5 m-ca ! wiec nie ma mowy ze 4 tyg to juz widac.! poza tym test robi sie najwczesniej po 12 dniach od stosunku domyslam sie ze planujecie dziecko,wiec zycze powodzenia

Brzuch może zacząć być widać bardzo wcześnie – ok 3 miesiąca np – to już tylko kwestia indywidualna kobiety i jej organizmu, a także dziecka.
12 dni? dziwne, bo wcześniej pisałać 6 – 12...cyt - Aneta78 4 dni to za wczesnie..test robi sie 6-12dni od stosunku..takze poczekaj z 6 dni i na bank wynik bedzie dobry albo kup Bobo test- on wykrywa ciaze bodajze w 3 dniu od stosunku. Ja jednak polecam test krwi-wynik wiarygodny w 100%

wybacz że sie czepiam ale bądźmy konsekwentni w tym co piszemu – w końcu się pod tym podpisujesz...

DZIEWCZYNY!!! PAMIĘTAJCIE - TO TYLKO FORUM, I TYLKO WYMIANA WŁASNYCH ZDAŃ, NA DANY TEMAT, DOŚWIADCZEŃ, NIE RADY OSÓB ZNAJĄCYCH SIĘ NA RZEWCZY Z RACJI SWOJEGO WYKSZTAUCENIA, LEKARZY. DOCZYTAJCIE SOBIE W FACHOWEJ LITERATURZE LUB PO PROSTU IDŹCIE DO LEKARZA, A FORUM TRAKTUJCIE JAK POGTAWĘDKE Z KOLEŻANKĄ-CZYM JEST W ISTOCIE - A NIE GŁÓWNE ŹRÓDŁO INFORMACJI!!! TU CHODZI O WASZE ZDROWIE.
WIEM, OKROPNA JESTEM, ALE PO PROSTU MOMENTAMI – NIE WSZYSTKIE POSTY OCZYWIŚCIE – BYŁAM PRZERAŻONA CZYTAJĄC PODPOWIEDZI IODPOWIEDZI... DBAJCIE O SIEBIE DZIEWCZYNY! I SWOJE DZIDZIUSIE TEŻSmile)

Pozdrawiam i życzę szczęścia wszystkim czytającym:)

Karolinn
Powrót do góry
emilka
Przyjaciel forum

Wysłał podziekowań: 1
Otrzymał 133 podziękowań w 132 postach

PostWysłany: Pon Sie 25, 2008 12:09 am    Temat postu: Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

to ja tylko coś od siebie Wink

1. powtarzamy zawsze na forum, że nie ma na nim lekarzy
2. jeżeli jesteś lekarzem proszę przesłać do redakcji biomedicalu potwierdzenie, gdyż wymagamy tego od każdego użytkownika, który tak się tytułuje
3.
Cytat:

PIERWSZE OBJAWY CIĄŻY MOGĄ POJAWIĆ SIĘ JUŻ ZNACZNIE WCZEŚNIEJ! TEST CIĄŻOWY WYKRYWA HORMON CIĄŻOWY ( GONADOTROPINĘ ŁOŻYSKOWĄ) JUŻ W OK TYDZIEŃ PO ZAPŁODNIENIU!!!

czasami tak, czasami nie. zapłodnienie nie jest tym samym przecież co zagnieżdżenie a dopiero wtedy zaczyna się wydzielać ten hormon. zagnieżdżanie może nastąpić dopiero po 12stu dniach po zapłodnieniu. różnie bywa. poza tym większość objawów przez Ciebie przytoczonych można także "zwalić" na karb zbliżającej się miesiączki, więc po co sobie wkręcać jak jeszcze nic nie wiadomo. tak naprawdę najwcześniejszym objawem ciąży jest brak miesiączki i utrzymująca się temperatura po jej terminie spodziewanym.

Cytat:
podczas stosunku z penisa wyciekają niewielkie ilości spermy – faceci tez bywają wilgotni;)) w niej znajdują się plemniczki

o. i tutaj mam prośbę, ponieważ jest to sprawa dla mnie dalej nie wyjaśniona i nie znalazłam żadnego wiarygodnego źródła. czy mogłabyś przytoczyć źródło tej informacji lub ew. odesłać do odpowiedniej literatury? ponieważ płyn z prostaty nie zawiera plemników, bo prostata ich nie produkuje... dopiero przed wytryskiem plemniki wyrzucane są krótkimi strużkami z jąder i przez nasieniowody docierają do cewki moczowej. ale wtedy już wytrysku się nie da powstrzymać. jednak słyszalam o ciążach ze stosunków, gdzie para założyła prezerwatywę na długo przed wytryskiem i była z tego ciąża, ale oczywiście nie wiadomo, czy gumka była ok. dlatego mnie interesuje bardzo w jaki sposób plemniki znajdują się w preejakulacie i bardzo prosiłabym o wyjaśnienie Smile

Cytat:
no i znowu – gumka nie daje 100% gwarancji, jak sama zaóważyłaś może pęknąć, lub po prostu być uszkodzoa – nawet mikroskopijne uszkodzenia mogą muożliwić przedostanie się plemnika do pochwy i dalej... a jak to sprawdzisz? bywa to dość trudne, tak na pierwszy rzut oka...

nic nie daje 100% ale gumka to ok. 96% skuteczności. jeżeli nie pękła ani nie zsunęla się to bardzo małe są szanse na zajście w ciąże. a wychodzimy z założenia, że jednak większość par sprawdza gumki czy nie mają uszkodzeń po stosunku. zwykle się to robi. nie wydaje mi się, żeby był sens stresować się stosunkiem zabezpieczonym prezerwatywą, bo równie dobrze można by się stresować stosunkiem przy przyjmowaniu tabletek antykoncepcyjnych oraz po sterylizacji która też jakieś tam setne procenta ryzyka ciąży niesie Wink
Cytat:

Brzuch może zacząć być widać bardzo wcześnie – ok 3 miesiąca np – to już tylko kwestia indywidualna kobiety i jej organizmu, a także dziecka.

oczywiście, to kwestia indywidualna, ale bez przesady 4ro tygodniowej ciąży, to nawet ginekolog na usg często nie jest w stanie zauważyć a co dopiero mówić o rośnięciu brzucha!
pinezka
Gość

PostWysłany: Pon Sie 25, 2008 10:45 am    Temat postu: Re: SPROSTOWANIA... Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

karolinnn napisał:
No tu mnie zagięłaś... wiesz – kilka postów wcześniej było naprawde rezolutnych i zgodnych z medycznymi faktami.
Ale ten... kochanie – podczas stosunku z penisa wyciekają niewielkie ilości spermy – faceci tez bywają wilgotni;)) w niej znajdują się plemniczki, niewiele ( w porównaniu z ejakulacja(wytryskiem)) ale obie wiemy, że 1 w zupełności wystarczy.

dziwne. Moja pani ginekolog zawsze mi mowi ze plemniki znajduja sie dopiero przed samym wytryskiem. A w plynie preejakulacyjnym ich nie ma. JUz wiele razy sie pytalam o to jej.
Powrót do góry
malwinka88

PostWysłany: Pon Sie 25, 2008 1:29 pm    Temat postu: Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

Ja również spotkałam się ze sprzecznymi informacjami na ten temat...pewnie dlatego niektóre z nas tak bardzo się pewnymi sprawami stresują i szukają odpowiedzi/podpowiedzi u innych, które być może już coś podobnego przeszły. I jak tu być spokojną kiedy każdy mówi co innego? Smile

karolinnn nikt przecież nie twierdzi, że jesteś okropna, ale przyznaj, że niektóre pytania lub obawy były tak absurdalne, że każdego wyprowadziłyby z równowagi, a zadaniem moderatora jest dbanie o porządek na forum. Każdy stara się pomóc drugiemu jak umie, a myślący człowiek wie, że nic nie zastąpi wizyty u lekarza. Na forum można pogadać, podzielić się doświadczeniami itd. Nie zauważyłam tez, aby ktos tu się wymądrzał i twierdził, że jego zdanie jest najwazniejsze. Wielokrotnie było podkreślane to, że tutaj nie ma lekarzy...
Powrót do góry
wind_of_hope
Moderator

Wysłał podziekowań: 5
Otrzymał 187 podziękowań w 185 postach

PostWysłany: Pon Sie 25, 2008 3:29 pm    Temat postu: Re: SPROSTOWANIA... Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

karolinnn napisał:
Witam.
Obawiam się, że muszę skrytykować dość mocno poczynania pani moderator wind_of_hope na tym forum(na szczęście jest Jej już tu mniej ostatnio).
Przykro mi, że osoba która nie jest autorytetem z zakresu wiedzy medycznej dotyczącej tak ważnego etapu w życiu kobiety, jakim jest początek ciąży, wypowiada się nie mając pojęcia na niektóre tematy, zmylając wiele kobiet.
Proszę weź pod uwagę to, co napisałam, i nie obrażaj się tylko doczytaj i doksztauć, jeśli dalej zamierzaszpomogaći doradzać innym. Nie wolno wprowadzać ludzi w błąd.

pffffffff a co moze zle pisze? jakos nie trzeba byc lekarzem zeby wiedziec kiedy mozna zajsc w ciaze a kiedy nie...nie interesuje mnie czy jestes lekarzem czy pilotem samolotu. ja Cie nie obrazałam wiec uwazaj co piszesz bo moderator ma na forum zawsze racje i sie z tym pogodź.
jest mnie mniej? bo ja pracuje w porownaniu do Ciebie. a udzielac sie i tak bede bo jak narazie nikomu nie zaszkodziłam.
poza tym jesli cytujesz to pokaz ze to moje wypowiedzi bo nie sadze ze to wszystko to ja pisałam. a jesli tak to chyba mozna grzeczniej poprawic a nie bujac sienie?? pozdro Twisted Evil Twisted Evil i nie chwal sie ze jestes lekarzem bo na mnie to wrażenia nie robi...u Nas forum nie posiada lekarzy. to chyba tyle.

----------- koniec offtopiku -------------

Powrót do góry
Justysiaaa

PostWysłany: Wto Sie 26, 2008 10:46 pm    Temat postu: Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

Wind wiem że koniec offtopiku ale złamię zasadę bo muszę coś na ten temat powiedzieć...

Karolinn przeczytaj sobie inne tematy gdzie wielokrotnie było pisane że NA FORUM NIE MA LEKARZY...Wymieniamy się tutaj swoimi zdaniami i tym co zaobserwowaliśmy w życiu lub gdzieś wyczytaliśmy... I przestań w chamski sposób krytykować Wind podając się za jakąś pseudo doktorke bo my tu takich nie potrzebujemy... Nikt nie jest nieomylny i każdemu zdarzają się pomyłki w tym co pisze ale w żadnym poście nie jest napisane że jest to 100% prawda Evil or Very Mad A Ty sobie przyszłaś mieszasz ludzi z błotem twierdząc że jesteś Bóg jeden wie kim nawet nie udawadniając tego...Emilka podwarzyła już Twoje wypowiedzi więc sorki za wyrażenie ale nie błaznuj i nie próbuj świecić inteligencją bo nie zabłyśniesz a przynajmniej nie tutaj...Wind nikomu tutaj nie zaszkodziła i nie obraziła więc zjazd stąd bo nie sądzę by był tu ktoś chętny do czytania Twoich beznadziejnych wywodów Pseudo Panno Doktor Very HappyVery Happy
Powrót do góry
Napisz nowy temat   Ten temat jest zablokowany bez możliwości zmiany postów lub pisania odpowiedzi    Forum medyczne -> Objawy ciąży Wszystkie czasy w strefie EET (Europa)
Idź do strony Poprzedni  1, 2, 3 ... 18, 19, 20 ... 40, 41, 42  Następny
Strona 19 z 42